Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

HSP en ondernemer. Voor sommigen lijkt dit een onmogelijke combinatie. Niet bij ons, want wij zien juist heel veel voordelen voor hoogsensitieve ondernemers. Vandaag in deze blog daarom meer over dit thema en natuurlijk enkele praktische tips.

Ondernemerschap in de klassieke vorm? Of totaal anders?

Aan het begin van mijn ondernemerschap had ik vooral het idee dat ik hetzelfde moest zijn als alle anderen. Dat ik gewoon alle ‘trucjes’ in de marketing moest toepassen en dat het vanuit daar wel zou gaan lopen. Niets was echter minder waar. In plaats van succes te ervaren, voelde ik me juist alleen maar meer verloren in die wereld. Tijd dus om het anders aan te pakken. Mijn manier in plaats van dé manier.

Het ondernemerschap in de klassieke vorm gaat vooral over geld verdienen en dan het liefst zoveel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd. Moreel of immoreel? Dat doet er in dat paradigma nauwelijks toe, zo lijkt het. Zo kon ik mij gisteren nog verbazen over de vele  mensen die stonden te wachten bij het testen-voor-toegang-lab. Ongelofelijk dat er bedrijven zijn die dit uitvoeren. Dat er bedrijven zijn die achter de medische apartheid staan en dit uitrollen. Enfin, ieder zijn ding. Alhoewel dat dus niet mijn ding is. De reden? Het klopt niet voor mij, want het is niet in het belang van de mensheid. Juist dát hebben veel HSP-ers volgens mij nodig: het grotere plaatje in hun leven, iets om echt helemaal voor te staan. Kortom: het leven van een persoonlijke missie.

Het is een echte uitdaging om je weg hierin te vinden. Mijn mentor zei vaak: “Bas, kijk naar wat 95% van de mensen doet en doe dat exact niet. Doe het tegenovergestelde. Wees tegendraads. Durf ergens voor te gaan staan. Steek je nek uit”. Het andere ondernemen dus, maar wat is dat dan precies? Hoe ziet het eruit? Wat wel/niet? Uiteraard is het een persoonlijke keuze hoe het er voor jou uit moet zien.

De Holistische Benadering voor jou als HSP en ondernemer

Ben je HSP en ondernemer, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een ander soort van ondernemerschap. Ik noem het ook wel de Holistische Benadering. Met ‘holistisch’ bedoel ik overigens helemaal niks zweverigs. Ik bedoel hier dat het meer omvat dan alleen maar winst maken. Begrijp me niet verkeerd: winst is en blijft belangrijk. Een onderneming is immers niet hetzelfde als een hobby. Het moet winst maken om te kunnen voortbestaan. Een hobby mag geld kosten. Dat is ook het grote verschil tussen de twee.

De Holistische Benadering laat zich vaak zien in de manier waarop er tegen het ondernemerschap wordt aangekeken. Wat mij betreft zijn er in de Holistische Benadering van het ondernemerschap in ieder geval drie gebieden van rijkdom die mogen worden beschouwd:

1) Persoonlijke rijkdom

Als je het ons vraagt, is persoonlijk rijkdom de basis van alles wanneer je HSP en ondernemer bent. Hierin speelt het leven van je missie een centrale rol. De roep van je ziel volgen. Voor je missie gaan staan en deze in de wereld zetten. Daar is vaak lef voor nodig. Loskomen van een andere situatie zoals bijvoorbeeld een baan die niet prettig is en niet meer voor je werkt. Het anders gaan doen, op jouw manier.

Het leuke van persoonlijke rijkdom is dat het voor iedereen echt anders is. Wat wel voor iedereen nagenoeg hetzelfde is, is het gevoel en de drive die ontstaan op het moment dat er écht gekozen mag worden door de persoon zelf. Dat conditioneringen hieromtrent losgelaten mogen worden en dat het leven van die persoon echt centraal komt te staan. Dat is vaak een magisch moment waarbij veel zelfliefde en aandacht nodig is. Vanuit die persoonlijke rijkdom mag dan zakelijke rijkdom ontstaan.

Heb je behoefte om jouw persoonlijke rijkdom verder te ontwikkelen? Bekijk dan één of meerdere van de onderstaande blogs over dit onderwerp. Ze zijn speciaal geschreven om het persoonlijke aspect verder te ontwikkelen en tot bloei te laten komen.

1: 49 vragen.

2: rijkdom vanuit betekenis.

3: manifesteren wie je bent als HSP en ondernemer.

4: werken aan een dienend bedrijf.

5: ondernemen als manier van leven.

2) Zakelijke rijkdom

Een Holistische Benadering van het ondernemerschap betekent dat ook de zakelijke rijkdom vormgegeven mag worden rondom jou als ondernemer. Wat past wel of niet bij jou en jouw missie? Dat is de centrale vraag die je eerst voor jezelf mag beantwoorden. Te vaak zien wij mensen die HSP en ondernemer zijn, worstelen met dit thema, omdat ze zich alleen maar richten op zaken doen en niet zozeer op zaken doen op een manier die bij hen past.

Zodra die eerste horde genomen is, ontstaat een combinatie van missie en zakelijkheid. Dat is de basis voor de volgende stappen. Vanuit daar kunnen verdienmodellen en klantenwerving opgezet en aangepast worden.

Kijk voor wat betreft verdienmodellen zeker ook eens naar het abonnementsmodel. In plaats van voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe klanten en daar veel energie in te steken, steek je zoveel mogelijk van je energie op het succesvol maken van de mensen die al klant bij je zijn.

Ook hier is er dus die unieke combinatie van het persoonlijke en het zakelijke aspect. Eén van de zaken waarmee wij mensen als HSP en ondernemer helpen, is het zakelijk zaken doen vanuit missie en gevoel. Zakelijke rijkdom is vaak in beweging en de beweging mag ook aandacht krijgen in het proces.

Een essentieel onderdeel van het ondernemen is natuurlijk het werven van nieuwe klanten. Mocht je meer willen weten over hoe wij dit aanpakken en hoe we het onze cursisten leren? Bekijk dan deze 5 blogs hierover:

1: Zo krijg je meer betalende klanten.

2: Leren om meer omzet te genereren.

3: Hoe werkt een funnel?

4: The money is in the list.

5: Drie dingen die niet mogen ontbreken voor business success.

3) Financiële rijkdom

Vanuit het persoonlijke en het zakelijke stuk mag vervolgens het financiële stuk ontstaan. Het financiële stuk gaat wat ons betreft niet zozeer over financiën als in Euro’s. Het gaat steeds meer over het leven van een overvloedig leven. Een leven waarin je jouw Euro’s tot jouw vrijheidsstrijders maakt zodat ze voor jou en jouw impact kunnen werken. Kom los van het idee dat jij voor de Euro’s aan het werk moet om de rekeningen te betalen, maar dat de Euro’s voor jou aan het werk gezet kunnen worden om dat te doen.

Soms is dit een brug te ver in het hoofd. Waarschijnlijk heb je dit – net als wij – niet op school geleerd, dus zul je zelf op zoek mogen gaan naar kennis en dingen die voor je werken. Ga niet af op de zogenaamde “snel-geld-maken-strategieën”. Focus vooral op gedegen investeringsprincipes voor de lange termijn. Mocht je voor het financiële stuk meer willen werken aan je financiële intelligentie, check dan één of meerder van de onderstaande blogs en ontwikkel die financiële intelligentie verder.

1: Geld gaat niet over geld.

2: 10 redenen waarom HSP ondernemers vaak moeite hebben met geld.

3: Vergroot je financiële intelligentie.

4: Op weg naar financiële rijkdom.

5: Drie belangrijke vragen voor financiële onafhankelijkheid.

Geld op zich is voor de meeste mensen niet belangrijk. Het is namelijk ook geen doel op zich. Waar het wel om gaat, is welke mogelijkheden je creëert door goede financiën. Niet alleen voor jezelf, maar ook om meer impact te kunnen maken, om meer van jezelf in de wereld te kunnen zetten.

3 tips om als HSP en ondernemer doelgericht te werken

1) Volg je missie

Dit is aan de ene kant een inkoppertje en tegelijkertijd toch ook weer niet. Het gaat erom dat je voelt dat jouw anders-zijn waardevol is voor jezelf en voor anderen. Voor de wereld. In die zin mag je jouw anders-zijn écht omarmen. Daar zit voor veel HSP ondernemers vaak nog wel een dingetje.

Je missie volgen betekent dat je voelt dat je wat te brengen hebt en dat je hierop inspeelt op de breedst mogelijke manier. Je missie volgen betekent vaak ook ups & downs. Soms is het helemaal geweldig om je missie uit te dragen. Op andere momenten is er een verdieping in jezelf nodig voor je verder kunt en is het gewoon een zoektocht. Of zoals de bekende schrijver Paulo Coelho mij ooit eens schreef: ‘Happiness sometimes is a blessing, but usually a conquest”. Daar heb ik niks aan toe te voegen :).

2) Bouw vanuit assets

Voor sommige HSP ondernemers is het nog wel eens lastig om het meeste van de tijd goed in de energie te zitten. Om helemaal op te gaan in hun bedrijf en er alle energie in te steken die nodig is. Door meerdere assets te bouwen die voor jou werken, kun je deze schommelingen in energie opvangen. Heb je geen last van energieschommelingen, dan is het wellicht toch een goed idee om ook vanuit assets te werken; het brengt stabiliteit in de inkomstenstromen en je kunt je focussen op het bedienen van je huidige klanten.

Bouwen vanuit assets betekent dat je nadenkt over je verdienmodellen. Dat je nadenkt over hoe je jouw kennis het beste naar de markt kunt brengen. Een asset is iets waar je over nadenkt en wat je verder ontwikkelt. Een huis, een community, een mailinglijst. Dat zijn voorbeelden van assets.

Bouwen vanuit assets is ook iets dat we niet aangeleerd krijgen op school. Daar krijgen we vaak aangeleerd dat we onze tijd dienen te verkopen en daar Euro’s voor terugkrijgen. We denken dat we ‘per uur worden betaald’. In werkelijkheid is dat niet het geval. We krijgen betaald voor de waarde die we leveren als ondernemers en die waarde ontstaat vanuit een behoefte vanuit je potentiële klant.

3) Plan ruimte voor jezelf in

Zorg voor voldoende ruimte in je schema als je aan het werk bent. Dit om je hersenen echt even ‘vrij’ te geven om te herstellen en bij te komen van alle indrukken. Zelf ga ik graag de natuur in. Heerlijk prikkelarm en bij voorkeur alleen of samen met de hond. Prikkelarm betekent voor mij dat ik die plekjes opzoek waar weinig mensen komen.

Ruimte in je schema kan ook betekenen dat je het 9-5-denken los gaat laten. Dat je de dag neemt vanuit intentie en inspiratie. Dat is heel erg sterk en helpt je om de ruimte in te nemen die je voor jezelf nodig hebt. Soms overdag lekker naar buiten. Dan weer in de avond wat ‘werken’ als je wilt en wanneer je voelt dat er inspiratie is. Ruimte inplannen voor jezelf kun je doen op allerlei manieren natuurlijk. Het belangrijkste is dat je voelt dat dit je verder helpt én dat je stap voor stap hierin meer kunt voelen wat jij nodig hebt hierin. Wat blijft staan voor veel HSP-ers is natuurlijk dat het vaak prikkelarm zal zijn om écht tot diepere lagen van rust en ruimte te komen voor jezelf. De manier is verder niet zo heel belangrijk.

Succes in Balans Seminar

De afgelopen 10 jaar van ons leven hebben we besteed aan het verder helpen van ambitieuze, intuïtieve ondernemers in de creatie van rijkdom op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak.

Deze lessen en inzichten geven we graag aan jou door tijdens het Succes in Balans Seminar.

Hier helpen we jou om een volgend level te creëren op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak.

Bekijk meer informatie of meld je aan voor dit seminar hier. 

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt en Mirna den Reijer

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!