7 manieren om als HSP je hoofd leeg te maken

Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

“Hoe houd jij toch alle ballen in de lucht?” Deze vraag krijg ik met grote regelmaat van deelnemers in Business & Meaning. Mijn antwoord is dan: “Door af en toe ook eens een bal te laten vallen”.

Ik ben een bezige bij en kan heel slecht stil zitten. Stiekem ben ik best een beetje jaloers op mensen die op de bank kunnen neerploffen en gewoon echt helemaal niks doen. Bij mij kriebelt het dan aan alle kanten en ben ik ‘hup’ weer met iets bezig…

Ik weet heel goed dat het nodig is om regelmatig stil te staan en toch kan ik keihard doorrennen. Totdat ik een knock down krijg van het Universum – zoals laatst. Meer daarover in deze blog en hoe ik die knock down heb omgezet in 10 stappen om een verandering te maken. Ik moet het soms dus op de harde manier leren. Daarna gaat het weer een hele tijd goed en reserveer ik tijd in mijn agenda om mijn hoofd leeg te maken en te houden.

Wilskracht: een vloek of een zegen?

Mijn grootste uitdaging in alles is mijn wilskracht. Het heeft voor mij namelijk twee kanten. Aan de ene kant krijg ik heel veel gedaan op wilskracht. Als ik ergens het nut van inzie, kan ik blijven doorgaan en mijn grenzen compleet  negeren. Wilskracht werkt dan eigenlijk als een soort verslaving. Het geeft een adrenaline kick en met die adrenaline kick is het goed te doen om alle ballen hoog te houden.

Wilskracht is tegelijkertijd ook een gevaar. Op adrenaline kun je korte tijd heel goed presteren, maar als de situatie langere tijd aanhoudt, gaat het averechts werken. Dan pleeg je roofbouw op je lichaam. Ik ben mezelf daar nu bewust van en kan ook voelen waar de energie en de drive vandaan komen. Wilskracht zit vooral aan de achterkant van het lichaam en het voelt als een push in de rug. Als ik dit voel, weet ik dat het tijd is voor een time out. Een time out om goed te voelen wat ik vanuit hoofd, hart en buik écht wil. Deze energie zit aan de voorkant van het lichaam en daarmee geeft het het lichaam ook veel meer openheid, rust en ruimte.

Als hoofd, hart en buik in balans zijn, loopt alles gesmeerd en stroomt de energie optimaal door. Helaas is dit niet altijd zo. Het leven laat zich niet altijd plannen. Er kan van alles spontaan tussendoor gebeuren: een zieke, opeens een lekke band, de hond die een modderspoor door het huis trekt terwijl je net naar de volgende afspraak wilt gaan, een spoedgeval en ga zo maar door. Mijn hooggevoelige hoofd kan daar wel eens van in de stress schieten. Herken je dat?

Of dat je ‘to do’ lijst zo lang is, dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Of dat je een overvolle agenda hebt waardoor er weinig rust is? Het resultaat? Een overvol hoofd en een overspannen gevoel.

Dan is het tijd om in te grijpen. Neem een time out om het hoofd leeg te maken. Een leeg, opgeruimd hoofd biedt ruimte voor creatie. Ben je daarnaar op zoek? Hieronder geef ik je mijn manieren om het hoofd leeg te maken.

#1 Energie oefeningen

Om de dag te beginnen heb ik echt een moment voor mijzelf nodig. Een moment van stilte voor het opstaan en voordat de dag in huis echt begint. Even stil staan en even rust. Dan zet ik de intentie voor de dag en ga ik in beweging. Even een stretch, een tabata, een jump op de trampoline of een workout tegen de boksbal. Dat geeft mij heerlijk veel energie. Ik lach tegen de spiegel, zeg even wat vriendelijke woorden en stap onder de douche. Na even wat warmte van de douche sluit ik af met een koude douche en dan is het tijd om mijn lieftallige huisgenoten wakker te maken en het ochtendproces op te starten.

Als de kids naar school zijn, fiets ik altijd een rondje en wandel een rondje met de hond. Daarna start ik opgeladen mijn werkdag. Merk ik dat ik een dipje krijg gedurende de dag, dan stop ik voor ademhalingsoefeningen, om even lekker te dansen of voor een meditatie. Deze meditatie is een heerlijke oppepper voor lichaam en geest.

#2 De natuur in

Nu is het weer de tijd voor de moestuin. Dat is zo heerlijk om te aarden en het hoofd leeg te maken. Als ik naar buiten stap, voel ik alles van me afglijden. Moeder Aarde absorbeert alles wat ik niet kan gebruiken. Het geeft even een totale time out. Even helemaal stil in de natuur.

De natuur is voor mij echt een belangrijke factor om mijn hoofd leeg te krijgen. Ik fiets heel veel, gebruik de auto minimaal, wandel minimaal 2 x per dag met de hond. Als de kids thuis zijn, vraag ik wie er mee gaat. Ik merk dat het namelijk ook zo werkt voor de kids. Even lekker de wind door je haren, de zon op je hoofd (of de regendruppels 😉 ). Even geen telefoon of laptop in de buurt en alleen maar ‘zijn’.

Mijn favoriete stuk natuur is het bos. De groene kleur van het bos is de groene kleur die het hart heelt. Lekker wandelen tussen de bomen. De energie van de bomen geeft mij zoveel energie. Ik voel direct dat ik dan tot rust kom. In het begin kon ik door het bos heen stampen en gewoon niets zien. Nu absorbeer ik de omgeving, voel ik de bomen, het zand onder mijn voeten en de kracht van de natuur. Dit is voor mij echt het hoofd leeg maken, loslaten en opladen.

#3 Voeding

Je bent wat je eet. Sinds ik heel bewust eet, merk ik dat voeding essentieel is voor mijn energie niveau. Ik eet biologisch, puur en zoveel mogelijk groenten, fruit en tussendoor wat noten en zaden. Af en toe een lekker stukje pure chocolade, zonder suiker en toevoegingen. Ik eet zoveel mogelijk suikervrij, glutenvrij en alcoholvrij.

Veel hooggevoelige ondernemers zoeken toch afleiding in voeding om energieprikkels af te vlakken en de emoties de baas te kunnen. Ik had eerst ook een suikerverslaving, maar daar ben ik gelukkig vanaf. Daarnaast zie ik van dichtbij wat een alcoholverslaving met je doet. Daar pas ik echt voor. Door heel puur te eten, houd ik mijn hoofd leeg en geef ik ruimte aan de energie die nodig is om te komen tot mooie creatieprocessen. Wanneer ik een stukje chocolade met suiker eet, merk ik dat het direct van invloed is op mijn systeem. Ik kan er ook direct chagrijnig van worden. Voeding is voor mij een sleutel tot een rustig lichaam op alle vlakken. Het geeft mij ook veel meer verbinding tot het Universum. Het geeft meer helderheid en dat zorgt voor duidelijkheid en kracht.

#4 Tijd voor vriendinnen

Even tijd voor vrouwen onder elkaar. Daar kan ik zo van genieten. Vrouwen power voelen en ervaren en opladen. We hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke energie in ons zelf. Hier besteed ik bewust elke dag aandacht aan om goed in balans te zijn. Soms is een overdosis vrouwelijke energie heerlijk. Even samen keuvelen, kletsen en lachen met vrouwen onder elkaar. Dat is voor mij echt een oplader en maakt mijn hoofd leeg. Belangrijk voor mij is wel dat het gaat om een positieve vibe. Natuurlijk is niet alles in het leven positief, het is wel een keuze hoe je hiermee omgaat.

#5 Hekserij 🙂

Zit mijn hoofd echt te vol, dan kijk ik ook naar mijn omgeving. Is het opruim-tijd? Een opgeruimd huis is voor mij ook een opgeruimd hoofd. Soms is het dus ook tijd om echt op te ruimen. Daarna een rondje met heilighout door het huis maken, werkt ook heel prettig.

Wat ook heel goed werkt, is schrijven. Alles opschrijven en van mezelf afschrijven. Om het volledig los te laten, doe ik wat ik geschreven heb buiten in de vuurhaard.

Ik ben ook dol op oliën, vooral de natuurlijke oliën van DoTerra. Een vol hoofd los ik op door een druppel lavendel, frankincense en pepermunt te mixen en op mijn voorhoofd te smeren. Een heerlijke aroma en het geeft direct verlichting.

#6 Het komt goed

Een dierbare vriendin van mij roept altijd: “Joh, het komt goed”. Ik heb dat van haar overgenomen en in mijn leven geïntegreerd. Is het soms even te veel, dan roep ik tegen mezelf of anderen dat het goed komt. En het komt ook altijd goed. Door deze mantra in mijn leven te integreren, maakt het alles een stuk makkelijker en rustiger. Vol vertrouwen, alles komt toch goed.

#7 Dankbaarheid

Dankbaarheid is voor mij een belangrijke deugd. Dankbaarheid laat de energie stromen. In elke uitdagende situatie kijk ik waar ik allemaal dankbaar voor ben. Voor elk uitdagend punt zet ik twee positieve punten om de energie om te draaien en dat werkt geweldig. Elke avond sluiten Bas en ik samen af met de het benoemen van de dingen waar we dankbaar voor zijn. Dat doen we ook voor het slapen gaan met onze kids. Als je hiermee de dag afsluit, sluit je de dag positief af en val je ook beter in slaap. Slaap is van groot belang voor een leeg hoofd.

Dit zijn voor mij de 7 belangrijkste manieren om mijn hoofd leeg te maken en leeg te houden. Dit helpt mij om alle ballen in de lucht te houden. En als er dan toch 1 valt… dan blijf ik gewoon lachen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Dit te beseffen, is voor mij persoonlijke rijkdom. Dit helpt me om zowel zakelijk als financieel ook succesvol te zijn en als ik het kan, kun jij het ook. Het creëren van rijkdom op alle vlakken gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het echter een gevecht van groei. De groei die Bas en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken Tijdens Business & Meaning. De eerstvolgende mogelijkheid is op 6 en 7 juli a.s. Wie weet, tot dan!

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Liefs,
Mirna

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!