HSP staat voor “Highly Sensitive Person” oftewel hooggevoelig persoon.

HSP staat voor “Highly Sensitive Person” oftewel hooggevoelig persoon. Maar wat het is en vooral wat kun je ermee?
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


De Hooggevoelige Ondernemer. Dit betekent dat wij verstand hebben van hooggevoeligheid en weten wat het is. In deze blog leg ik je heel graag meer uit over HSP, wat het is en vooral wat je ermee kunt.

Definitie HSP

Zoals al in de titel van deze blog is vermeld, staat HSP voor Highly Sensitive Person oftewel hooggevoelig persoon. Helemaal nieuw is het concept HSP niet, getuige de verschillende bekende en minder bekende onderzoekers die zich hierin hebben verdiept.

Zo heeft Pavlov het in zijn theorieën over fysieke en mentale overstimulatie, terwijl Carl Jung  het in zijn typeringen over extraverte en introverte mensen heeft en hierin ook spreekt over hooggevoeligheid.  De definitie is in de jaren 90 van de vorige eeuw wetenschappelijk uitgebouwd door dr. Elaine Aron. Aron borduurt voort op het werk van bekende en minder bekende onderzoekers zoals Pavlov en bijvoorbeeld Jung.

Aron ontwikkelde een karaktertest die gebruikt kan worden om HSP te definiëren (deze test kun je overigens HIER ook vinden op onze website..). Door een aantal vragen samen te voegen en te maken tot een vragenlijst, hebben we hiermee een tool in handen dat ons helpt om meer te begrijpen van het concept HSP, hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Zeker hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit worden in het Nederlands sprekende deel van de wereld vaker gebruikt dan HSP. De definitie maar vooral de test bieden vaak houvast aan mensen die zoekende zijn en is derhalve interessant om eens te doen, mocht je hier nog niet mee in aanraking gekomen zijn. De test zelf geeft overigens geen diagnose van een ziekte. Hooggevoelig zijn IS ook geen ziekte maar een karaktereigenschap. Derhalve is Aron ook zo fel tegen het opnemen van het concept HSP in de DSM handboeken. Juist omdat opname hierin zou betekenen dat het een ziekte is en geen karaktereigenschap.

Kenmerken van HSP

Er zijn door Aron 23 vragen ontwikkeld om te bepalen of iemand hooggevoelig is ja of nee. Dit is de test waar ik het eerder over had. In deze test komen dingen naar voren zoals de stemmingen van anderen overnemen, gevoeligheid voor pijn hebben, gemakkelijk schrikken en het zich ongemakkelijk voelen als er veel rondom de persoon gebeurt. Voor de volledige lijst kun je eens kijken naar de test die we hier hebben gezet:   https://hooggevoeligondernemen.nl/ben-jij-een-hooggevoelige-ondernemer-doe-de-test/

Reframe nodig?

Sinds 5 jaar heb ik het bedrijf De Hooggevoelige Ondernemer en ik ben nog altijd verbaasd. Zeker als je bedenkt dat de karaktereigenschap van het hebben van hooggevoeligheid door te veel mensen als een zwakte gezien wordt. Wat mij betreft, is er wat dat aangaat een reframe nodig. Ik positioneer mezelf niet (meer) als expert op het gebied van hooggevoeligheid. Dat klinkt misschien gek maar ik ben niet zozeer geïnteresseerd in de laatste wetenschappelijke inzichten (tenzij ze écht life changing zijn natuurlijk ;-)). Voor mij is hooggevoeligheid niks meer en niks minder dan het hebben van een verscherpte intuïtie. Een vorm van intuïtie die sneller tot beslissingen komt, holistisch voelt en vooral iets concreets wil toevoegen. Ik heb mij daarom de afgelopen 5 jaar vooral toegelegd op het creëren en uitbouwen van technieken die het leven van hooggevoelige mensen en ondernemers positief kan verrijken. Dat verrijken is mijn échte missie. Juist door het label hooggevoeligheid te laten vallen en het te hebben over verscherpte intuïtie, ontstaat een laag dieper. Zonder het oordeel wat helaas nog altijd bij veel mensen aanwezig is maar mét de inhoud die o zo nodig is.

Een onderdeel van zo’n reframe doen wij tijdens het Succes In Balans Weekend waarin we ondernemers (in spé) verder willen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken. Wat we wél zien, is dat onze boodschap aankomt bij mensen die iets concreets willen toevoegen, die de wereld een stukje beter willen maken. Dit is een groeiende groep intuïtief opererende ondernemers die sterker en sterker wordt en waar ik graag bij wil ondersteunen. Ben jij iemand die hooggevoeligheid heel “down to earth” ziet en het wil transformeren tot een kracht voor jezelf en anderen en een verandering wil maken binnen de nieuwe soort economie? Dan nodig ik je van harte uit om naar het Succes in Balans Weekend te komen. Hierin delen we heel erg veel praktische tools en technieken om jouw leven, business én financiën naar een hoger level te trekken.

Wat betekent het voor jou om hooggevoelig te zijn?

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Wat betekent het voor jou om hooggevoelig te zijn?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!