expertise
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Dit is één van de uitspraken die ik ontzettend vaak hoor van deelnemers aan het Weekend. Ik vind het jammer wanneer mensen dit over zichzelf zeggen, want hierdoor gaat er heel veel krachtig, potentieel talent verloren. In deze blog meer over expertise, deze beperkende conditionering over jezelf EN waarom je jezelf door deze gedachte zeker niet hoeft te laten weerhouden.

“Bas, jij zult maximaal VMBO kunnen halen”

Dit is een uitspraak die ik op de lagere school vaak heb gehoord. Op de meeste scholen heb je immers het systeem van de CITO-score. Op de Vrije School waar ik toen zat, bestond dat systeem nog niet. Omdat de Vrije school dus niet met deze CITO-scores werkte, moest men voor het vervolgonderwijs uitgaan van het advies van de docent. De docent kon immers goed inschatten welke richting het beste zou passen voor de scholier.

Met een advies voor de HAVO ging ik vol goede moed aan de slag om een passende school te vinden, maar wat schetst mijn verbazing? Scholen deden moeilijk over het advies van mijn docent en vereisten extra tests. Als ik als kind dus ergens niet goed in was, dan was het presteren op piekmomenten zoals deze.

De 1e keer dat ik een test deed, kwam ik er heel slecht vanaf. Mijn intelligentieniveau zou tegen zwakzinnig aanzitten… In mijn achterhoofd hoor ik mijn vader nóg wel eens die ene vraag stellen: “Dokter, zit u er wel eens naast?”. Deze vraag werd ontkennend beantwoord.

Toch maar een 2e test voor de zekerheid. Helaas met identiek resultaat. Weer vroeg mijn vader of hij er wel eens naast zat. “Nooit”, antwoordde hij. Volgens hem was mijn intelligentie te laag om op een normale manier mee te kunnen gaan in het schoolsysteem. Gelukkig geloofden mijn ouders niks van deze poppenkast en waren ze sterk genoeg om mijn potentieel te zien. Hier ben ik hen nog altijd dankbaar voor.

Mocht je dit lezen en zelf ook kinderen hebben: wat er ook gebeurt, blijf achter je kind staan. Er zijn kinderen die wellicht wat minder goed mee kunnen in het reguliere opleidingssysteem, maar de meesten van hen zijn echt niet dom…

Hoe dit voor mij afliep…

Gelukkig heb ik mijn testresultaten, mede dankzij mijn ouders, redelijk eenvoudig naast mij neer kunnen leggen. Wel heeft het mijn mening over opleidingsniveaus aardig veranderd. Voor mij persoonlijk is in vele gevallen een opleiding een illusie, zeker omtrent succes in de bredere zin van het woord.

Mijn ouders wilden voor mij vooral dat ik goed op mijn plek zou zijn en dat ik zou worden uitgedaagd. Een aantal scholen stelde kritische vragen en uiteindelijk gaf één ervan mij het vertrouwen om bij hen te komen in een MAVO-HAVO brugklas. Uiteindelijk heb ik zonder veel problemen de HAVO afgemaakt.

Later heb ik overigens nog een kopie van mijn HAVO-diploma opgestuurd naar de dokter die niet zo’n hoge pet van mij op had. Hetzelfde heb ik gedaan met m’n HBO-diploma en m’n diploma van de universitaire economische studie. Natuurlijk heb ik hierop verder geen reactie meer ontvangen. Overigens: deze studies heb ik niet gedaan voor het diploma, maar omdat ik het interessant vond.

Wat heb jij ‘the hard way’ geleerd?

De kern van deze ervaring leert mij dat diploma’s niet zo heel veel zeggen over kwaliteit. Zeker niet wanneer het gaat om rijkdom op alle vlakken, waar Mirna en ik nu mensen mee helpen. Wat vele malen belangrijker is, is de levensexpertise die iemand heeft en die iemand weet over te brengen op andere mensen.

We maken allemaal bepaalde dingen mee. In mijn geval bijvoorbeeld dat ik onder een dekentje lag en niet wist hoe ik mijn leven weer op de rit kon krijgen. Of mijn eerste jaar van 8.000 euro omzet, waarin ik bijna alles verkeerd deed wat ik ook maar verkeerd kon doen. Levenslessen zijn essentieel voor succes, op alle gebieden. Die lessen krijg je alleen maar door te DOEN. Door van je shit je mest te maken. Door ergens voor te gaan waarvan je nog niet exact weet hoe het eruit ziet. Ondernemerschap is wat dat betreft altijd ‘work in progress’. Werken met de imperfectie van alles wat er op je af komt. Die ervaringen die een ieder van ons heeft, zou wellicht de kern kunnen zijn voor een succesvolle business. Een business waarin je anderen leert wat jij ‘the hard way’ hebt mogen leren.

Vallen of springen

Expertise: hebben we daar überhaupt ooit genoeg van? Is expertise niet iets dat voortdurend in ontwikkeling is? Iets waarbij we voortdurend mogen leren? In die zin is het nooit het goede moment om te springen. Springen voelt immers nooit helemaal zeker. Je kunt er vanuit angst natuurlijk voor kiezen om niet te springen, maar te wachten totdat je valt en vanuit daar wél te leren vertrouwen op je expertise.

Voor mij persoonlijk is dit vallen een hele pijnlijke ervaring geweest. Ik liet me door mijn angst regeren en bleef hierdoor hangen in situaties die niet goed voor mij waren. Door te vallen, leerde ik dat vallen uiteindelijk óók weer aanzet tot springen. Wellicht helpt het je om eens goed te kijken naar de dingen die je hebt meegemaakt. Daar zitten waardevolle lessen in. Lessen die jou verder hebben geholpen en waardoor jij weet waar je over praat. Wellicht zijn die lessen ook handig voor anderen en kun je hier anderen mee verder helpen in je business, zónder dat je helemaal precies weet of je er wel genoeg expertise voor hebt.

Expertise heb je simpelweg nooit genoeg. Het is een angstgedachte waardoor vele mensen besluiten om dan maar niet te springen en om de dingen dan maar te laten zoals ze zijn. Start met het helpen van anderen en de rest komt goed. Volg je hart hierin. Die weet het antwoord als geen ander. Durf te vertrouwen op jouw eigen unieke talent en de overvloed die er in de wereld voor jou en de ander is.

Heb jij genoeg expertise?

Welke levenslessen heb jij gehad waar je anderen mee zou kunnen helpen? Heb je hier ook je business van gemaakt? Zo niet, waarom (nog) niet? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Zoals je in dit verhaal leest, is het creëren van rijkdom op alle vlakken soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis te komen maken tijdens Business & Meaning.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

 

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!