Hoe kun je een inspirerend leven leiden als HSP’er?

Dat je leven er als hooggevoelig persoon anders uitziet, moge duidelijk zijn. Maar, hoe kun je dan een inspirerend en diepgaand leven leiden als HSP’er?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Dat je leven er als hooggevoelig persoon anders uitziet, moge duidelijk zijn. Maar, hoe kun je dan een inspirerend en diepgaand leven leiden als HSP’er? In deze blog deel ik graag meer hierover.

Van lijden naar leiden

Wat ik zie, is dat veel hooggevoelige mensen hun leven in lijden doorbrengen. Dit kan uiteraard verschillende redenen hebben. Eén van de redenen die ik vaak zie, is dat mensen hun verscherpte intuïtie niet zien als iets om trots op te zijn, ze zien het als een zwakte. Door acceptatie, ontwikkeling en het cultiveren van de eigenschap komt er vaak al meer rust. Van lijden naar leiden.

Dieper nadenken, een échte kwaliteit!

In die zelfacceptatie, die verdieping in jezelf en vooral het dieper nadenken, ligt een enorme kracht. Kort gezegd: Over uitdagingen, problemen nadenken die anderen voor lief nemen, of accepteren zoals ze zijn. Hierin schuilt een enorme kracht voor jou als hooggevoelige ondernemer. Zeker als je bedenkt dat niet alle andere mensen over veel dingen diep nadenken of die capaciteit hebben. Dieper nadenken is niet, zoals het woord zegt, denken. Het is voor mij een combinatie van reflectie, denken en invoelen over bepaalde thema’s. Vanuit hier laat je het dan vervolgens weer los en komt er ‘ineens’ een antwoord dat je een laag dieper brengt in je zijn. Juist omdat niet iedereen dieper nadenkt en invoelt, kun je dit tot een belangrijke kern van je bedrijfsstrategie maken. Zoals ik, die er nu een blog over schrijft, kun jij er ook waarde mee creëren voor anderen. Zeker als je diep nadenkt over zaken die je meemaakt en vervolgens die ervaring weer doorgeeft aan anderen. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik alle fouten maak zodat anderen ze niet meer hoeven te maken. Wel zo handig ;-).

Wat bij mij werkt, is mezelf de ruimte te geven om te zijn zonder druk van deadlines, tijd of mensen die iets van mij verlangen. Juist op dat soort momenten komen de diepe reflecties, gevoelens en inzichten. Sta jezelf toe om die ruimte in te nemen. Het kan wel eens de belangrijkste ruimte zijn die je voor jezelf pakt. Vorige week heb ik bijvoorbeeld besloten om de tijd voor reflectie, die ik elke dag voor mezelf neem, te verdubbelen. Tijd voor mezelf, met als bijproduct creativiteit en het maken van waardevolle content. Wat wellicht ook kan helpen, is op een regelmatige basis te mediteren. Dit brengt je in een andere staat van zijn. Zeker als je dit doet in de natuur. Een andere tip die ik je kan geven om het dieper nadenken te faciliteren, is op een regelmatige basis een week de tijd te nemen voor jezelf door bijvoorbeeld op retraite te gaan. Dit is een laag dieper die je niet of zelden tegenkomt in minibreaks. Een retraite is voor mij als het wassen van de ziel, zeker als het in een rustige omgeving gebeurt. Iedereen heeft voor zichzelf zijn of haar eigen manieren om het dieper nadenken te faciliteren. Een ding wat je sowieso NIET wilt doen, is jezelf schuldig voelen als je diep nadenkt. Zie het echt als een kracht die je inzet om er het grote geheel mee verder te helpen.

Vanuit die diepte van het dieper nadenken, komen fantastische vragen naar boven waar je verder mee aan de slag kunt, als je dat wilt. Want, een inspirerend leven leiden is vooral een staat van zijn die mag ontstaan vanuit de diepte van je ziel.

Rijkdom op alle vlakken

Naast het omarmen van het dieper denken, is het essentieel om het creëren van een inspirerend leven te zien op meerdere vlakken. Het is een proces om hierin uit de maatschappelijke tendens te stappen waarbij succes alleen maar wordt gemeten aan de hand van financiële rijkdom. Want, om écht inspirerend te leven, is het belangrijk om een goed, rijk en diepgaand gevoelsleven te hebben.

ZIJN → DOEN → HEBBEN

Om te snappen hoe het proces van rijkdom en het ervaren hiervan precies in zijn werk gaat, is het allereerst belangrijk om het ‘zijn → doen → hebben’- proces uit te leggen. Om ‘iets’ te creëren in je leven, business of financiën (dus ‘hebben’) is het belangrijk dat je de juiste dingen ‘doet’, maar veel belangrijker nog is dat je het ‘bént’. Om een specifiek iets in je leven aan te trekken (te ‘hebben’), is het cruciaal dat je dit proces terug gaat herleiden en omgekeerd gaat toepassen.

De natuur is wat dat betreft een fantastisch voorbeeld van dit scheppende proces. Eerst is alles er (het zaadje dat wacht om te ontkiemen, de grond die er ligt om bewerkt te worden). Deze ‘zijns’- fase gaat over potentieel, over alle mogelijkheden die alles en iedereen in zich heeft. In de ‘doen’- fase is het belangrijk om het zaadje te planten, de juiste plek uit te kiezen die bij de te groeien plant past, eventueel wat compost en een bepaalde hoeveelheid water. Wat dat betreft is de natuur een schitterend voorbeeld voor ons als mens. Soms lijkt het alsof succes ineens naar boven komt drijven. Net zoals in de natuur er ineens een schitterende bloem is.

Het ‘zijn → doen → hebben’- proces komt in alles en iedereen voor. Zo ook in het creëren van rijkdom op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld het creëren van een bloeiend bedrijf. Als ondernemer is het belangrijk om eerst succesvol te ZIJN in je mindset. Vervolgens pas je de juiste strategieën toe en ontstaat nagenoeg vanzelf het resultaat middels het succesbedrijf dat je wilt.

Rijkdom omvat een aantal verschillende pilaren

Emotionele rijkdom

Dit is wat mij betreft de basis van rijkdom en het leven van een inspirerend leven. Echte rijkdom zit in jezelf en heeft heel weinig met euro’s te maken. Emotionele rijkdom zou je kunnen zien als een huis.  Jouw emotionele huis. Om een inspirerend leven te leiden, is het belangrijk om dit emotionele huis voortdurend te bewonen en om blokkades op te ruimen. Vanuit daar ontstaan vervolgens nieuwe spirituele groeimomenten waardoor er elke keer meer diepgang en dankbaarheid in het leven komt. Wat dat betreft, hoeft spiritualiteit helemaal niet moeilijk te zijn als je het kunt zien als het aanpakken van allerlei uitdagingen en groeimomenten die zich in jouw leven voordoen. De vergelijking met de natuur is juist daarom zo enorm mooi: Alles is bij iedereen aanwezig alleen heeft de een ‘n rijker emotioneel huis dan de ander waardoor het leven heel anders ervaren wordt. Juist omdat je op die manier telkens verder groeit, zal dit zich vervolgens vertalen in meer succes in andere dingen die belangrijk voor je zijn.

Veel mensen raken uitgeput of opgebrand door de sleur van de dag en van alle dingen die  gedaan ‘moeten’ worden. Ook is het doen van weinig vervullend werk een grote afknapper op emotioneel gebied. Om jezelf emotioneel rijk te voelen, staat het tot bloei komen van je talenten centraal. In iedereen zit een enorme creatieve motor verborgen. Het enige is deze motor starten. Zonder grenzen maar juist grenzeloos.

Zakelijk rijk

Doe je wat je het liefste doet? Stap je elke dag weer met een positieve nieuwsgierigheid uit je bed? Pak je de dag aan of laat je hem aan je voorbijgaan?

Zakelijke rijkdom gaat over het vertalen van je talenten naar een verdienmodel. Van talent naar euro’s. Ik zie mensen die alleen al met dit element hun hele leven lang worstelen. Ze doen ‘iets’ omdat er euro’s op de plank moeten komen, niet omdat ze het leuk vinden. Gun jezelf de mogelijkheid om te onderzoeken wat het is dat je precies op zakelijk gebied wilt doen. Sta jezelf toe om te ontdekken hoe jouw talenten voor jou kunnen werken en hoe je er anderen mee kunt helpen. Juist een vervulling op zakelijk gebied brengt weer een enorme verdieping tot stand in hoe je emotionele rijkdom ervaart…

Om je zakelijk rijk te voelen, is het een must om tegelijkertijd te werken aan je emotionele rijkdom. Veel hooggevoelige mensen zijn dusdanig geblokkeerd in hun emotionele rijkdom dat ze nooit zakelijke rijkdom kunnen ervaren. Juist hierom is het concept van business coaching zo beperkt, omdat het zich grotendeels richt op het inzetten van bepaalde technieken en tricks zonder aan de emotionele rijkdom van de ondernemer te werken.

Financiële rijkdom

90% van de mensen is financieel gezien aan het overleven. Ze geven elke maand ongeveer hetzelfde uit als dat ze verdienen en komen hierdoor financieel gezien nauwelijks verder. Dit leidt tot onnodige stress en zorgt voor gebrek aan emotionele en zakelijke rijkdom en is dus in vele gevallen een blokkade op het leven van een inspirerend leven. Als je voortdurend onder financiële stress staat, is het immers een enorme uitdaging om je hier niet door te laten beïnvloeden op andere vlakken.

En dat terwijl het verbeteren van je financiële rijkdom het meest tastbare is om aan te werken. Het is het meest concrete meetpunt voor hoe je ervoor staat. Ik heb gemerkt dat bij mensen, die financiële stress ervaren, dit vaak ten koste gaat van hun emotionele en zakelijke rijkdom (en als het te lang duurt, gaat de gezondheid er natuurlijk ook onder lijden).

Het bereiken van financiële rijkdom is voor veel mensen lastig. Toch zijn er enorme winsten te behalen. Een eerste stap in het proces zou kunnen zijn dat je gaat leven vanuit de wetenschap ‘dat er altijd genoeg is’. Een stap verder in het proces van financiële rijkdom is dat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Dit betekent dat je andere (passieve) inkomensstromen hebt die ervoor zorgen dat je vaste lasten gedekt worden. Of je nu werkt of niet.

Samenvoegen vergt discipline (en routine!)

Om rijkdom op deze 3 gebieden te kunnen ervaren, is het essentieel om ze samen te voegen en te integreren. Dit kan uiteraard op een veelvoud aan manieren. Belangrijk is dat je een manier vindt om met deze materie aan de slag te gaan. Wij hebben gemerkt dat het creëren van een inspirerend leven voor veel HSP’ers een echte uitdaging is. Wat ons enorm geholpen heeft, was om ons leven allereerst te definiëren voordat we met het business en financiële stuk aan de slag gingen. Het is immers relatief makkelijk om succesvol te zijn in je business (en uiteindelijk te worden geleefd door je succes). Het is uitdagender om te definiëren hoe je leven eruit ziet en welke rol je business (of een baan) en je financiën hierin spelen. Dat dit proces discipline vergt, hebben Mirna en ik met eigen ogen mogen ervaren. Zeker als je bedenkt dat veel hooggevoelige mensen het een uitdaging vinden om met routines aan de slag te gaan. En toch hebben Mirna en ik gemerkt dat succesroutines nodig zijn om tot een inspirerend leven te komen.

Persoonlijke routine

Dit is de meest krachtige vorm van ontwikkeling. Alles begint immers met jezelf en jouw mindset. Juist daarom is het prachtig om elke keer weer de volgende stap te zetten en jezelf en jouw routines onder de loep te nemen om nog beter te worden op alle vlakken. Persoonlijke routine kan heel ver worden doorgevoerd. Wat mij betreft, zijn er een aantal belangrijke elementen die hierbij meegenomen dienen te worden.

 • Bewegen: elke dag starten met sporten/ bewegen. Op die manier kun je je energie direct verhogen.
 • Mindset voeden: gedurende de dag momenten van opladen inbouwen. Bijvoorbeeld d.m.v. een meditatie, maar ook door te luisteren naar audio bestanden en de juiste ondersteunende literatuur te lezen, kun je je mindset goed voeden.
 • Voeding: de juiste voeding kan een enorm verschil maken in hoe jij je voelt en hoe je energieniveau is. Voeding is zo’n element van het leven dat je je niet kunt permitteren om er niks vanaf te weten.
 • Time management: Door je tijd goed in te delen (en het niet te verdoen), krijg je veel meer gedaan en ervaar je veel meer vrije tijd. Juist door tijd management stop je afleidingen, waardoor jij je kunt focussen op het realiseren van een enkele taak.
 • Reflectiemomenten: minstens een keer per jaar jezelf een week lang terugtrekken, werkt enorm ondersteunend op het verdiepen van je leven. Je krijgt weer perspectief op wat je precies aan het doen bent en wat je eventueel beter wilt doen. Het lijkt er misschien op dat dit verloren tijd is maar het tegenovergestelde is waar. Het is de beste investering die je kunt doen.
 • Tijd voor rusten: je rust nemen is een must en zeker geen doel op zich. Pak ruimte voor jezelf als je het nodig hebt, om vervolgens weer hard te werken aan het uitvoeren van je zielenmissie.

Zakelijke routines

Naast persoonlijke routines zijn er natuurlijk zakelijke routines. Wat doe je wanneer staat hierbij centraal. Alle zakelijke resultaten, die je tot nu toe hebt gerealiseerd in je leven, zijn een consequentie van je zakelijke routines. Ook zakelijke routines kunnen heel breed getrokken worden. Een aantal dingen die wellicht helpen:

 • Time management: stoppen met multitasking om productiever te worden.
 • Je tijd belangrijk maken: bij elke stap kun je jezelf afvragen “Wie kan dit het beste voor mij doen” in plaats van “Hoe kan IK het doen”. De hoe vraag kun je gerust overlaten aan experts die dezelfde vragen dag in dag uit krijgen. Doordat jij je tijd belangrijk maakt, houd je meer tijd over voor die dingen die je echt belangrijk vindt.
 • Outsourcing: Doe je alles zelf of besteed je uit? Het outsourcen van een aantal dingen in je bedrijf kan een hele snelle manier zijn om te groeien. Heb je het geld niet om te outsourcen? Zoek dan mensen op die iets voor je kunnen betekenen en wissel diensten met hen uit.
 • Gebruik het internet maximaal: zet je elke dag 4 keer (automatisch!) iets waardevols of iets ter inspiratie online voor jouw klanten? Deze waardevolle content maak je en verdeel je vervolgens over een aantal dagen waarna het internet ze automatisch voor jou plaatst. Het enige dat je hoeft te doen, is de waardevolle content (die je waarschijnlijk al hebt) om te zetten naar internetgebruik.

Financiële routines

Financiële routines zijn belangrijk – om vooruit te komen, stress te verminderen, veel meer te geven aan anderen en natuurlijk lekker te leven.

Het belangrijkste in deze vorm van routines is om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk inhaakt op het achtste wereldwonder oftewel de grootste uitvinding die de mensheid heeft gedaan (aldus Albert Einstein). Dit achtste wereldwonder heet “the power of compounding” oftewel rente over rente. Zodra je een investering aan het werk kunt zetten tegen een zo hoog mogelijke rente, kun je geld heel snel voor je werken. Juist daarom is het behalen van een goed rendement essentieel. Dat is in deze tijden nogal eens een uitdaging, vooral met deze lage rente. In onze training Top Financiën leren we onze studenten hoe ze met behulp van hefbomen (lees: het geld van anderen) een goed rendement kunnen behalen (zelf gaan we voor 10% of meer). Waarom is dit zo belangrijk? Laten we kijken met een aantal cijfers hoe dat deze situatie van invloed is op het uiteindelijke bedrag dat je bij elkaar investeert. We nemen een fictief vermogen van € 10.000 en kijken hoe de situatie er over 20 jaar uitziet. In het ene geval met 1% rendement en aan de andere kant met 10% rendement per jaar. In het voorbeeld van 1% levert dit een vermogen op van € 12.202,-. Met 10% rendement per jaar is hetzelfde bedrag over 20 jaar € 67.275,- waard. Een verschil van meer dan € 55.000,- over hetzelfde bedrag. Dit geeft aan dat je met het op de juiste manier investeren veel hogere rendementen kunt verkrijgen dan door je geld op de bank te zetten. Het geldspel kun je spelen om niet te verliezen of om te winnen ;-).

Om uiteindelijk rente over rente voor je te laten werken, kunnen een aantal routines je op weg helpen.

 • Controle pakken over je geld: Dit is de eerste essentiële stap. Als je niet weet wat er per maand in- en uitgaat, heb je een probleem omdat je geld dan controle over jou heeft. De controle terugpakken kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een simpel budget.
 • Jezelf eerst betalen: Bijvoorbeeld 10% van je inkomen opzijzetten en dit investeren zodat je in het proces van rente over rente kunt stappen.
 • Automatisch maken: Om financieel vooruit te komen, raad ik je aan om die 10% van je inkomen die je opzij zet voor je investeringen automatisch te maken. Oftewel, het gaat gewoon elke maand van je netto inkomen af. Op die manier laat je het los en hoef je er niet elke keer weer over na te denken.
 • Financiële intelligentie verhogen: elke keer beter en slimmer worden over hoe je met geld om kunt gaan. Bijvoorbeeld door boeken te lezen, naar seminars te gaan of een financiële coach te nemen. Je financiën zijn een van die gebieden in het leven die een te grote impact hebben op je leven om te negeren. Daarvoor is het simpelweg te belangrijk om het goed te regelen. Voor nu, maar zeker ook voor later.
 • Doorinvesteren: Om gebruik te kunnen maken van rente over rente dient de investering in tact te blijven. Opnames uit je investeringsfonds zijn daarom alleen in uiterste noodgevallen een optie, anders doorbreek je het proces van rente over rente.

Zo, dat is een lange blog geworden als ik hem zo teruglees. Bottom line? Definieer eerst je ideale leven en daarom heen je business. Hoe je dat kunt doen, willen we je heel graag mee verder helpen tijdens het Succes In Balans Weekend.

Hoe leef jij een inspirerend leven als HSP’er?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe leef jij een inspirerend leven als HSP’er?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!