intuïtie
Picture of Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Intuïtie of emotie? 

Deze vraag krijg ik heel vaak van deelnemers in het Succes In Balans Weekend. Hooggevoeligheid is wat ons betreft niks meer en niks minder dan verscherpte intuïtie. Maar wat is dan precies intuïtie? En hoe onderscheid je intuïtie van emotie? In deze blog meer hierover.

Intuïtie

Volgens Van Dale is intuïtie “inzicht zonder nadenken” (Dikke Van Dale Online). Voor mij is je intuïtie je buikgevoel. Je weet het, je weet iets meteen. Het is soms een onverklaarbaar antwoord, waar geen emoties of beredenering aan vast zitten. Zelf durf ik mijn intuïtie inmiddels blindelings te volgen. Mijn lichaam geeft mij altijd een signaal. Het is een hele subtiele rilling die ik ervaar. Als ik dat voel, dan weet ik dat ik juist zit. Intuïtie is zo zuiver, dat het belangrijk is om daarop af te stemmen en erop te vertrouwen.

Wanneer je je intuïtie negeert, krijg je het linksom of rechtsom geheid op je bordje terug. Zo wist ik in mijn fiscale praktijk bijvoorbeeld zeker dat ik op geen enkele manier met een bepaalde klant in zee moest gaan. Nu was het omzet potentieel zo groot, dat ik toch rationeel en door financiën gedreven het besluit nam om wel in zee te gaan. Alles wat mis kon gaan, ging vervolgens ook mis. Dat waren harde en dure lessen, waar ik veel van heb geleerd.

Wat is emotie?

Emotie is ‘energy in motion’, energie die in beweging is. Een zuivere emotie duurt maximaal een aantal seconden. Alles wat het langer duurt, is niet meer de zuivere emotie, maar het verhaal wat jij jezelf vertelt over hetgeen er gebeurt. De pure emotie is echt maar heel kort en geeft – in tegenstelling tot je intuïtie – sterkere lichamelijke reacties.

Of je nu boos bent of blij, dat maakt voor je lichaam niet uit. Check het maar eens. Als je boos bent, voel je de adrenaline door je lichaam gaan. Je hartslag gaat omhoog, je verheft je stem, je krijgt een kleur op je wangen, je ademhaling verandert en zelfs de grootte van je pupillen verandert. Exact hetzelfde gebeurt er wanneer je blij bent. Let er maar eens op en zie wat er gebeurt in je lichaam. De sensaties zelf duren niet zo lang. Het is jouw verhaal dat de emotie in stand houdt.

Jouw verhaal

Vanuit dat wat je waarneemt (ziet, hoort, ruikt en voelt) en vanuit de woorden die je spreekt, volgen je gedachten. Je gedachten creëren op hun beurt emoties in je systeem. Die emoties zorgen er vervolgens voor dat je dingen gaat doen en dat je een bepaald resultaat bereikt. Dus een emotie is gebaseerd op dat wat je waarneemt, wat je zegt en de gedachten die je daarbij hebt. Dat wat je vanuit het verleden in je rugzak meedraagt, kleurt het geheel.

In een schema ziet het er als volgt uit:

Intuïtie als kompas

Je intuïtie is een neutrale raadgever. Deze is namelijk niet afhankelijk van jouw tijdelijke emoties. Wanneer je op jouw intuïtie leert vertrouwen, kun je het te allen tijde als kompas gebruiken om richting te geven aan jouw leven.

Zoals gezegd, is intuïtie inzicht zonder nadenken. Je kunt intuïtie dus boven het schema plaatsen. Zie de afbeelding hiernaast.

Je emotie kleur jezelf. Wil je dus een ander resultaat, zorg dan dat je intuïtie haarscherp is en dat je je emoties onder controle hebt. Oftewel: wil je een ander resultaat, zorg dan voor andere gedachten. Kies voor gedachten die positief ondersteunend zijn aan je emoties, zodat je andere dingen kunt doen en waardoor je een ander resultaat boekt.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je het anders? Neem dan middels bovenstaand schema de regie in eigen hand.

Deelnemers aan Succes In Balans stellen mij vaak de vraag: “Hoe doe jij dat dan?”. Natuurlijk blijft er altijd werk aan de winkel. Ook wij hebben onze uitdagingen. Alleen hebben we ons brein inmiddels dusdanig getraind dat we alles zoveel mogelijk positief benaderen. We letten heel erg op de woorden die we gebruiken, elimineren negatieve gedachten en visualiseren de beelden vanuit onze Magic Zone. Zie hiervoor de blog die ik eerder over dit onderwerp schreef.

Verder zorgen we elke ochtend met veel liefde en aandacht voor ons energieniveau, eten alleen pure en gezonde voeding en kijken altijd op de eerste plaats naar alles wat er wel is. Dit helpt ons enorm in het proces van het creëren van rijkdom op alle vlakken.

Wat zegt jouw intuïtie?

Ben jij in verbinding met jouw intuïtie? Hoe stem jij af op dit zesde zintuig? Ik hoor graag van jou in het reactieveld hieronder.

Wil je een volgende stap maken in jouw persoonlijke ontwikkeling en voel je bij het lezen van deze blog dat je hiervoor bij ons aan het juiste adres bent? Kom dan zeker eens met ons kennis maken tijdens het Succes In Balans Weekend  Hierin helpen we je graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken: emotioneel, zakelijk én financieel. Juist omdat we geloven dat wij als mensen door persoonlijk te groeien meer positieve impact kunnen maken.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Veel succes met het volgen van jouw intuïtie!

Mirna den Reijer

Facebook | Instagram | Spotify

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!