Laat jij je weerhouden door operationele activiteiten?

Operationele activiteiten
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Operationele activiteiten zijn zaken die niet tot de kern van je business behoren. Het woord zegt het eigenlijk al: het zijn activiteiten die de business operationeel houden. Je kunt daarbij denken aan het inplannen van afspraken, telefoon aannemen, e-mails versturen, teksten corrigeren, massages geven, coach sessies geven enzovoort.

Operationele activiteiten zijn de zaken waar veel hooggevoelige ondernemers zich door laten opslokken, wat hen ervan weerhoudt om echt succesvol te zijn. Ze besteden veel tijd aan operationele zaken en verliezen hierdoor de kernactiviteiten uit het oog. Met andere woorden: ze zijn goed bezig IN de business, maar vergeten te werken AAN de business.

Ergens goed IN zijn, is vaak niet de moeilijkheid. De échte uitdaging zit ‘m voornamelijk in de vaardigheden om de boodschap over dat waar ze goed in zijn, uit te dragen. Om de kennis naar buiten te brengen, zodat mensen kunnen kennismaken met datgene wat ze te bieden hebben. Dit is één van de belangrijkste kernvoorwaarden voor het ondernemerschap. Je kunt absoluut niet zonder wanneer je succesvol wilt zijn! In deze blog meer hierover en wat je kunt doen om je succes niet langer uit te stellen door de operationele zaken.

Business is ‘getting things done’

Dit is een gezegde dat ik eens op een seminar hoorde. Laatst schreef ik er zelf deze blog over. Dit statement klopt natuurlijk als een bus! Maar HOE zorg je er dan voor dat je dingen gedaan krijgt? En… WAT voor dingen moeten er dan überhaupt gebeuren om tot een succesvolle business te komen?

Toen ik 8 jaar geleden als ondernemer startte, had ik écht geen idee wat er allemaal op mij af kwam, wat ik precies kon verwachten. Ik vond het heel frustrerend! Zeker omdat ik het gevoel had dat er zoveel meer in zat, maar dat het er simpelweg niet uitkwam.

Om voor mezelf structuur in de business aan te brengen, maakten Mirna en ik een 8-stappen-plan. In dit stappen-plan komt naar voren dat het belangrijk is om de juiste dingen op het juiste moment te doen. Dit is wat we onze studenten  onderwijzen tijdens de training Top Ondernemer. De juiste dingen doen en het juiste moment ervoor aangrijpen.

In de beginfase van mijn business deed ik wel de juiste dingen, alleen op de verkeerde momenten. Zo herinner ik me bijvoorbeeld dat Facebook (met advertenties) net op kwam. Ik ben er toen mee aan de slag gegaan, heb advertenties gemaakt en ben hiermee gaan experimenteren. Helaas zonder noemenswaardig succes. Dit lag simpelweg aan het feit dat het niet het juiste moment was om Facebook advertenties te doen.

De grootste negatieve overtuiging van veel ondernemers

Jezelf laten weerhouden door de operationele zaken is vaak een kwestie van niet-ondersteunende overtuigingen. Mijn grootste niet-ondersteunende overtuiging was: “Als je het goed wilt doen, moet je het zelf doen”. Het gevolg was dat ik vele cursussen op allerlei gebied aan het volgen was, maar die me niet verder hielpen met de ontwikkeling van de kern van m’n business. De trainingen waren vooral gericht op de operationele activiteiten rondom de business. Later ontdekte ik dat ik hierin helemaal niet alleen stond. Dat veel hooggevoelige ondernemers dezelfde negatieve conditionering hebben en daardoor alles zelf willen uitvoeren.

Ik ben gaan inzien dat ik mezelf niet kon blijven weerhouden door bezig te blijven met de operationele zaken. Ik realiseerde me dat het alleen in mijn hoofd bestond, door de overtuigingen die ik had. Toen ik mijn eigen gedrag eens nauwkeuriger onder de loep nam, kwam ik deze negatieve conditionering tegen en heb ik deze kunnen ombuigen.

Bedenk voor jezelf dat wanneer je vastzit in de uitvoerende taken, er net zoals bij mij “iets” in je mindset zit dat je blokkeert om de juiste dingen te doen en de juiste mensen te betrekken bij je business ideeën. Een andere conditionering die hieraan overigens vaak parallel loopt, is het al dan niet hebben van geld. “Ik heb geen geld, dus moet ik alles zelf doen” bijvoorbeeld. Dit is een iets andere conditionering, maar met exact hetzelfde resultaat. De mind is slim en vindt telkens nieuwe wegen om je voor de gek te kunnen houden!

Operationele activiteiten zijn een keuze

Je laten weerhouden door operationele activiteiten ook. Dit klinkt wat wrang en toen ik net met mijn business startte, was dat het ook. Vaak is het ook lastig, want de negatieve conditioneringen die je hebt, kun je van jezelf vaak helemaal niet zien! Als je ze immers wel zou zien, dan zou je er ook direct iets aan kunnen doen. Als je ze niet doorhebt, is dit dus lastig.

Vaak kom je je eigen niet-ondersteunende overtuigingen tegen door met anderen te praten. In zie zin kun je dus wel stellen dat het een keuze is om jezelf door operationele zaken te laten weerhouden. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om anderen tot je kring toe te laten en samen eens kritisch te kijken naar wat je nu precies aan het doen bent. Hoe je denkt, zorgt er immers voor dat je op een bepaalde manier handelt en je daarmee een bepaald resultaat bereikt.

Is je resultaat op dit moment niet zoals je wilt? Dan is het tijd om wat gedachten te veranderen! Maar al te vaak draaien mensen echter cirkels in het uitvoerende stuk, in datgene wat ze moeten DOEN. Zorg ervoor dat je allereerst je eigen DENKEN onder de loep neemt en schakel hierbij professionals in die goed voelen en waarmee je een vertrouwensbasis kunt opbouwen. Dit is essentieel voor je persoonlijke groei en daarmee ook voor de groei van jouw business.

Outsource de operationele activiteiten

Dit klinkt je wellicht wat vreemd in de oren, zeker als je nog rondloopt met het idee “Als je het goed wilt doen, moet je het zelf doen” of “Ik heb geen geld, dus moet ik alles zelf doen”. Onderzoek deze gedachten voor jezelf en bepaal of het waar is wat je denkt. In het ondernemerschap is het namelijk heel erg simpel wanneer het gaat over ‘dingen gedaan krijgen’. Aan het eind van de rit heb je óf je resultaten óf jouw excuses over waarom het niet gelukt is. Wat je hierin ook gelooft over jezelf en jouw capaciteiten, je hebt altijd gelijk.

Wat mij betreft ontkom je niet aan outsourcing wanneer je dingen gedaan wilt krijgen. Of je nu ZZP-er bent of 20 mensen in dienst hebt. Je ontkomt niet aan outsourcing, omdat je simpelweg nooit alle kwaliteiten zelf in huis kunt hebben. Mocht je denken dat je dit zelf wel even oplost door een cursus te volgen? Vergeet het. Een cursus volgen is iets anders dan het hebben van vele jaren praktijkervaring over een bepaald onderwerp. Om op het niveau van anderen met vele jaren praktijkervaring te kunnen komen, dien je écht uit te besteden, ook al heb je nog totaal geen idee wat je dan precies door anderen wit laten doen.

Het begin van outsourcen

Je kunt het proces van outsourcing opstarten door bijvoorbeeld een lijst te maken van dingen waarin je niet goed bent en waarin je hulp wilt hebben. Wees hierin vooral heel eerlijk naar jezelf. Zo zal bijvoorbeeld marketing bij veel mensen op de outsource lijst komen te staan. Dit is namelijk een thema dat voor veel hooggevoelige ondernemers een behoorlijke energetische uitdaging is. Een tip hiervoor: noem marketing geen marketing. Gebruik in laats van marketing het woord ‘educatie’. Zie ook deze blog waarin ik dieper op dit onderwerp ben ingegaan.

Ook zaken als klantenservice of eenvoudig het beantwoorden van de telefoon kun je op de outsource lijst zetten. Door vervolgens elke keer een dingetje van de lijst uit te besteden, zul je merken dat je business naar een nieuw niveau van professionaliteit stijgt. Zeker omdat je nu niet meer hoeft te putten uit alleen jouw eigen kennis, maar je ook de kennis van alle andere professionals tot je beschikking hebt. Bouw de operationele zaken af, durf voor kwaliteit te kiezen en geef jezelf de ruimte om te ondernemen!

Tegen welke operationele activiteiten loop jij het meeste op?

Welke taken in jouw business voer je op het moment zelf uit? Behoren die taken tot de kernactiviteiten of zijn operationele activiteiten? Wat kost het je wanneer je deze taken zelf uitvoert en wat zou het je opleveren als je ze uitbesteedt? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Als je voelt dat je hierbij bij ons aan het juiste adres bent kun je eens met ons kennis komen maken tijdens het Succes In Balans Weekend. Hierin helpen we je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken: emotioneel, zakelijk én financieel. Juist omdat we geloven dat jij vanuit die positie meer impact kunt maken in de wereld.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi Bas en Myrna, dank voor jullie blog. Randvoorwaarden voor mij betekent op dit moment…met alles en nog wat bezig zijn, nog meer boeken lezen, nog meer dit, nog meer dat, even dit voelen, even dat voelen, even hier verbinding, even daar. Toen ik mezelf net vroeg waarom ik dat doe, kwam naar boven dat ik vredesnaam maar niet waar ik nu mee met beginnen, eerst mijn autbiografie afschrijven, of mijn training uitwerken of een blog alvast schrijven, of een Facebook pagina…help! ….en toen zag ik in jullie blog…de 8 stappen plan en dacht, oh heerlijk, hier heb ik houvast aan, en 1 voor 1 alles uitwerken. Ik zie dat dit stuk hoort bij top ondernemer, dus gewoon even wachten. Jullie weten dat ik daar niet zo goed in ben, maar…volgende week gaan we mijn moeder naar een gesloten afdeling van een verzorgingstehuis verhuizen en de weekend daarna is top ondernemer. Bij het voelen van een zware vermoeidheid bij het idee dat we binnen een jaar door haar achteruitgang weer gaan verhuizen ging ik even kijken waar die vermoeidheid over ging en toen al snel kwamen de tranen in mijn ogen. Ook al zijn we heel erg dankbaar dat die plek vrij is gekomen en het mij en mijn 3 broers dichter bij elkaar brengt valt het haar snelle achteruitgang, haar opsluiten mij zwaar. Ze keek me laatst aan en zei “Volgens mij kennen we elkaar al langer dan vandaag, volgens mij hebben we vroeger weleens samen wat met elkaar gedaan”. We lachte erom en ik besef nu terwijl ik dit schrijf dat ik in mijn leven veel met een lach heb weggedaan, vandaar de Agrimony vd Bach, voor mensen die alles met een lach weg lachen…ik mag daar dus even stil bij staan, dank jullie wel, liefs, Wendy

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!