We zitten nu midden in de zomer – ook in financieel opzicht – maar toch wil ik het in deze blog even met je hebben over de winter. De zomer duurt immers niet eeuwig voort, ook in financieel opzicht. Daarom moeten we ons voorbereiden op de winter die gaat komen. In deze blog meer over financiële winters en vooral wat je ermee kunt doen.
Wat de seizoenen ons vertellen
Elk proces is een cyclus. Dit geldt voor alle gebieden in ons leven. Relationeel, zakelijk, financieel. Alles wat we ondernemen, heeft immers ups-and-downs, afbraakmomenten en groeikansen. Nu, zo midden in de zomer, kunnen we genieten van het lekkere weer met de mensen die ons lief zijn. De zomer is de tijd van oogsten, de tijd van het genieten van wat je in een eerder stadium hebt gezaaid en geplant. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de planten in je tuin die het nu goed doen (als ze voldoende water krijgen dan natuurlijk ;)). Je hebt ze geplant en verzorgd, ze geven je nu de bloemen en vruchten van het werk dat je er in hebt gestoken. De bloem die de vrucht geeft, is nu op het hoogtepunt van een cyclus, maar nadert echter ook alweer de afbraakfase van de herfst en de stilte-fase van de winter.
Maak gebruik van de seizoenen
Het zal het niet altijd zomer blijven. Zelfs op de meest exotische plekken op de wereld zijn er af en toe wel eens regenachtige dagen. Die dagen zijn er met een reden en ze hebben ons iets te vertellen. Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘na regen komt zonneschijn’. In het kader van deze blog zou je deze spreuk ook kunnen omdraaien: na de zomer komt de winter.
Gebruik maken van de seizoenen betekent dat je zaait in het voorjaar, optimaal oogst in de zomer, zodat je goed bent voorbereid op de aankomende herfst en winter. Zeker in de tijden waarin we nu leven: economisch gezien heeft niemand het meer over de crisis van 2007/2008. Het lijkt wel alsof deze simpelweg wordt vergeten. Hoe bizar! We vergeten de strenge winters! Waar je dus voor moet waken, is dat wanneer je midden in de zomer zit, van welk proces dan ook, dat je je goed voorbereidt op de winter. Die komt immers altijd. Althans, de laatste paar duizend jaar is gebleken dat dit altijd het geval is geweest.
De winter kent vele verschijningsvormen
Soms is het een business die net even niet lekker loopt. Op andere momenten is het een issue op persoonlijk of financieel vlak, of is het de gezondheid die parten speelt. De vraag die dan rijst, is: “Wat DOE je in de winters van je leven?”
Soms lijkt het alsof er geen einde komt aan de winter waar je in zit. Dat zich een enorm probleem manifesteert en dat het lijkt alsof je er nooit meer uit komt. Wat ga je dan doen als het niet lekker loopt?
Omgekeerd is ook waar: zelfs de meest strenge winters maken uiteindelijk plaats voor betere tijden. Alles lijkt over rozen te gaan en het kan niet op. Laat je aandacht dan echter niet verslappen! Rust in de zomerperiode goed uit, maar maak vooral ook gebruik van de tijd die er in de zomer is om je voor te bereiden op nieuwe stappen. Om klaar te zijn voor de winter. Waarom?
Financiële winters bieden de meeste kansen!
De winter biedt ons de meeste groeikansen. Op alle vlakken. Mits je erop voorbereid bent en als je ziet dat de winter niet altijd zal blijven bestaan. De beurs gaat bijvoorbeeld vele malen sneller naar beneden in een correctie. Hetzelfde geldt voor de huizenprijzen. Maar niemand heeft het hierover. NIEMAND praat over de neergaande cyclus die er zeker weer gaat komen.
Als econoom kan ik je dit zeggen: de financiële winters bieden de meeste kansen. Dus zorg dat je reserves achter de hand hebt. Zorg ervoor dat je kunt investeren wanneer niemand ergens nog toekomst in ziet. Zorg dat je bent voorbereid op de kansen die eraan zitten te komen. Wanneer? Dat weet écht helemaal niemand. Wat we wel zien op financieel gebied is een langzame verslechtering van het economische klimaat. Wat kun je hier nu mee? Het beste wat je kunt doen, is ervoor te zorgen dat je financieel gezien tegen een stoot (niet stootje!) kunt en tegenslagen kunt hebben zonder dat je direct geen brood meer op de plank hebt.
Wat mij in het kader hiervan intrigeert, is dat Nederlanders over het algemeen erg weinig achter de hand hebben. Eind juli verscheen hierover dit artikel in de Volkskrant. We weten dat veel mensen dus in de problemen komen wanneer er weer een economische neergang komt. We weten ook dat juist dán alles in de uitverkoop gaat. Aandelen van goede bedrijven, huizen, bedrijven, cursussen. Maar ook de treurige kant van een neergang: mensen raken hun huis wellicht kwijt door gebrek aan inkomsten, ze verliezen hun baan of er ontstaat stress. Nergens voor nodig wat mij betreft, mits je je hierop voorbereidt.
Hoe kom je de financiële winters door?
Financiële winters komen er voor iedereen. Een goede voorbereiding op de financiële winters zal je niet alleen financieel verder helpen, maar ook op andere vlakken. Het geeft immers een andere mindset. Je kunt je op vele manieren voorbereiden op de financiële winters. Hieronder deel ik graag met je hoe Mirna en ik dat doen, zodat we ‘peace of mind’ hebben en houden omtrent onze financiën.
+ Controleer je uitgaven en zet voor een jaar apart
Stel: je hebt een uitgave-patroon van 3.000 euro netto per maand. Het streven zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn om minimaal 12 x 3.000 = 36.000 Euro apart te zetten. Dit geld kun je op de bank zetten of je kunt er bijvoorbeeld goud en zilver van kopen.
Heb je geen idee hoeveel je maandelijkse uitgaven zijn? Dan is het allereerst belangrijk om daar inzicht in te krijgen, zeker nu het financieel gezien een hete zomer is waarin de bomen tot in de wolken groeien. Net zoals in 1928 bijvoorbeeld, of 2000 of 2007. Alles ging van een leien dakje. Totdat er ‘ineens’ een grote shock kwam. Dus: wees gedisciplineerd in je uitgaven en zet geld apart waarmee je financiële tegenvallers voor tenminste een jaar kunt opvangen.
+ Investeer in je financiële intelligentie
Zoals gezegd, biedt de winter kansen, maar alleen aan hen die geschoold zijn op het gebied van financiën. Mirna en ik investeren voortdurend in onze financiële scholing. Daarmee bedoel ik niet alleen scholing op traditioneel gebied zoals we dat kennen van de hoge scholen en universiteiten. Wat ons betreft is het beter om bij te scholen in praktische en toegepaste stof. We leren van de mensen die het zelf ook DOEN. De kennis die we opdoen, integreren we overigens ook in onze trainingen, zodat onze cursisten hier ook meteen profijt van hebben.
+ Zorg dat je een plan klaar hebt voor de winter
Tijdens de zomers lossen Mirna en ik schulden op bezittingen af (zoals aflossingen op huizen die we verhuren). Zodra de huizenmarkt weer gaat zakken – en niemand het meer ziet zitten om te investeren in vastgoed – weten wij EXACT wat onze volgende stappen zullen zijn.
Hetzelfde geldt voor aandelen en de manier waarop we hierin investeren. Nu is het zomer, de koersen zijn hoog en we profiteren ervan. De winters zijn er om meer vastgoed en aandelen aan te schaffen en dit te doen tegen een flinke korting. Wie wil er nu geen bezittingen die geld opleveren en dat met korting?
Het probleem met het maken van een plan is dit: de zomer geeft je GEEN ENKELE URGENTIE om te plannen. Alles gaat immers zijn gangetje. Echter, zodra de zomer ten einde is en de herfst en winter ‘plotseling’ invallen, ben je te laat. Zorg dat je niet in deze valkuil stapt, maar zorg dat je op tijd voorbereid bent.
Eén ding weet ik zeker: genieten van de zomer wordt vele malen makkelijker als je weet dat je meer dan ‘ok’ bent in de financiële winters. Dus: geniet vooral van de zomertijd, maar wees in je achterhoofd tegelijkertijd bezig met de volgende stappen voor de komende winter.
Hoe bereid jij je voor op de financiële winters?
Welke maatregelen neem jij om de financiële winters in jouw leven het hoofd te bieden? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
Wil jij een volgende stap maken op financieel vlak? Wil je leren hoe je de financiële winters in jouw voordeel kunt gebruiken? Kom dan eens kennis maken tijdens het Succes In Balans Weekend. Daar helpen we je graag verder!
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt