Ondernemen is een manier van leven

manier van leven
Picture of Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Heerlijk buiten zittend, genietend van de natuur, komt steeds vaker de gedachte in mij op, dat ondernemen echt een manier van leven is. Als ik dit denk, voel ik overal kippenvel. Mijn verscherpte intuïtie, zoals ik mijn hooggevoeligheid definieer, geeft het signaal: “Yes, dit is het!” Deel dit.

In het schoolsysteem op de school van onze jongste twee kinderen is de leiding voornemens om zogenaamde ‘plof-klassen’ te gaan maken. Klassen van normaal circa 24 kinderen worden straks klassen van 34 kinderen. In deze ontwikkeling zie ik steeds meer hoe juist de sensitieve kracht van de kinderen buiten spel wordt gezet en snap ik ook steeds meer waarom veel sensitieve mensen hun eigen talenten niet zien terwijl ze diep van binnen weten dat die er wel zijn.

Je mag anders zijn! Je mag je gevoel laten spreken en je hebt als mens een lichaam gekregen waarbij alles gebruikt mag worden. Niet alleen het hoofd en de ratio, maar het geheel. Als mens zijn we heel en die heelheid mogen we volledig inzetten.

Niet alleen hoofd maar ook hart, handen en buik

We leren in het huidige schoolsysteem van alles uit ons hoofd. Ik heb dit heel duidelijk kunnen zien tijdens het thuiswerken van onze kinderen. De manier van leren is zo gefocust op de ratio. Gelukkig is er nog wel een juf die het leren afwisselt door af en toe wat lichaamsbeweging met de kinderen te doen. Daar ben ik blij om, want het leven draait niet om het hoofd alleen. Hoofdzaken kennen ook bijzaken en alles heeft liefde nodig om gevoed te worden.

Ons lichaam is gemaakt om alles in te zetten, niet alleen het hoofd. In het ondernemerschap zul je merken dat het vaak misloopt als je alles met het hoofd probeert te doen. Het zijn juist het hart en het buikbrein die de antwoorden kennen. Zij geven de tips en adviezen die nodig zijn om op een ontspannen manier te ondernemen. Vanuit het hoofd ontstaat er vaak een kramp op het doen en die verkramping leidt er toe dat je jouw unieke talenten niet ten volle benut.

Veel creatieve, sensitieve mensen staan zo ver af van hun mooie krachtige talent, juist omdat het hoofd het moest overwinnen. Nu vallen veel jongeren uit, omdat het hoofd het niet kan bolwerken. Hoofd, hart en buik mogen meer met elkaar in balans komen. De gouden driehoek – de verbinding tussen hoofd, hart en buik – zorgt ervoor dat je de juiste antwoorden vindt. En ja, het mag anders. Jij mag ondernemen op jouw manier en op jouw voorwaarden. Jouw ondernemerschap integreren in jouw manier van leven, zoals jij het graag wil. Leven vanuit jouw hart en verbonden met de natuur.

In harmonie met de aarde

De natuur geeft ons alles en de natuur is een schitterend voorbeeld van hoe alles doorgaat. De natuur leeft het principe ‘Alles komt goed’. En zo is het ook, alles komt goed. Je kunt dit echt intens voelen als je verbonden bent met de natuur. Bedenk hoe een zaadje zich op zijn eigen tijd ontkiemt, tot bloei komt en de vruchten aan ons schenkt. Dit proces kun je met mensenhanden en ratio niet versnellen. Je kunt het zaadje niet uit de grond trekken of het opdracht geven om sneller te groeien.

“Calma, calma”, zoals ons jongste dochter dan roept. Dat heeft ze geleerd van haar grootste voetbalheld. En calma, calma is precies wat er nodig is. Kijk naar de aarde, de natuur. Hoe je vanuit harmonie in verbinding mag leven en ondernemen. Juist dan kom je in jouw zijnskracht. Vanuit daar mag je op jouw eigen unieke manier jouw talenten vormgeven en in liefde ontvangen. Als je van binnen naar buiten gaat, dan kun je ook van buiten naar binnen gaan.

Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen

Als je mag voelen en ervaren wat er in jouw binnenwereld speelt en wat je vanuit daar mag manifesteren, ontstaat er een flow in je leven en een rust in jezelf. Als je van binnen naar buiten gaat, vertrouwt op het goede en daarbij durft te geloven in wonderen, dan komen de juiste acties vanzelf. Dan komt er raad en daad om de juiste actie op het juiste moment in te zetten. Soms mag iets schuren of wrijven, maar belangrijk is dat het niet gaat wringen. Dat wringen ontstaat juist als je alleen maar vanuit het hoofd werkt en leeft. Natuurlijk kan dat goed gaan, maar meestal werkt het niet zo. Helaas spreek ik vanuit ervaring…

Een aantal jaar geleden floot mijn lichaam mij namelijk onherroepelijk terug. Lange tijd had ik vanuit m’n hoofd geleefd en gewerkt en had ik mijn sensitieve krachten volledig genegeerd. Daar was door de buitenwereld al zo vaak tegenaan geschopt, dat ik die kant van mezelf heel verstandig diep had weggestopt. Inmiddels een aantal jaren later haal ik m’n schouders op over kritiek van anderen op m’n gevoeligheid. Ik laat het er nu volledig zijn en laat de meningen van anderen daarover los. Ik mag anders zijn.

Regel #1: niets is persoonlijk

Wil je die manier van leven ook graag kunnen ervaren? Mij helpt het om te weten dat geen enkele kritiek van wie dan ook iets persoonlijks is. Dat werkt heel doeltreffend. Werk van binnen naar buiten. Ga af op je gevoel en uit jezelf zoals het voor jou goed voelt. Werk van buiten naar binnen in de afstemming met het universum en laat de unieke kracht in jouw hart reflecteren.

Spendeer tijd in de natuur om jezelf op te laden, hersen-vrij te zijn en even volledig afgesloten te zijn van alle prikkels van buitenaf. Groen is de kleur voor het helen van het hart, dus ga lekker wandelen in het park of het bos. Lekker aarden met de voeten in de grond. Terugkomen bij jezelf en vanuit daar nieuwe acties bepalen. Het is zo belangrijk om telkens weer terug te komen bij jezelf. Stel jezelf ook de kritische vragen over wie je bent en wie je wilt zijn. Dan begint jouw unieke talent te stromen. Laat het ook lekker stromen. Het hoeft niet te passen in kaders die van buitenaf zijn opgelegd. Laat het uniek zijn en laat het groeien en bloeien zoals het voor jou het beste past.

Een zinvol leven: van betekenis zijn voor anderen

Uiteindelijk wil elk mens graag van betekenis kunnen zijn voor anderen. Als je de zin van jouw leven voelt en je voelt dat je van betekenis kunt zijn voor anderen, dan maakt je hart een sprongetje. Het is toch een heerlijk gevoel als je met je unieke talent een verschil kunt maken? Als je voelt dat je impact maakt? Het maakt je ziel blij en het geeft een power die ongekend is. Daarbij is het belangrijk dat je volledig mag zijn! Dat je jouw zijnskracht omarmt en dat je volledig JA zegt tegen wie jij bent.

Juist daar zie ik heel veel mooi sensitieve, bewuste mensen mee worstelen. Ze vragen zich vaak af of ze met hun talenten een verschil kunnen maken, of ze er überhaupt toe doen en of ze hun talenten wel in een ondernemingsvorm kunnen gieten. Op deze vragen zeg ik volmondig JA! Mits je het ondernemen ook gaat zien als een manier van leven. Daarbij komen dan ook de zorgen. Kan ik voor mijn talenten wel geld vragen? Durf ik dat wel? Mag dat wel?

Beperkende overtuigingen over geld

Tijdens de afgelopen volle maan-sessie in ons Betekeniscafé kreeg ik hier een zeer mooie boodschap over door: Blokkades zoals “geld is vies“, “geld is een teken van hebzucht“, “geld is slecht“ en “rijke mensen zijn slecht“ mogen allemaal opgeruimd worden. Als je geld hebt, betekent dit dat je andere mensen geld kunt geven en dat je samen de wereld kunt helen. Het is echt geen prettig vooruitzicht wat er met de samenleving gebeurt als de circulatie van geld stopt…

Eén van de belangrijkste principes van geld die je niet mag vergeten, is dat het belangrijk is om te betalen voor verleende diensten. Als je iemand het recht om in levensonderhoud te voorzien misgunt, dan misgun je dit ook jezelf. Wat je geeft, ontvang je en wat je anderen onthoudt, onthoud je ook jezelf. Plus: je onthoudt je eigen unieke talent. Voor een zinvol leven is het de kern dat je jouw talenten juist inzet en laat zien in liefde en kracht. Je mag anders zijn en je bent goed zoals je bent!

Omarmen van neurodiversiteit, je bent goed zoals je bent

In de hele schoolweg van onze oudste zoon heb ik al gezien, dat iets pas kan werken in het systeem als het een titel heeft, een label. Deze redenering zie ik 1-op-1 terug in de groep sensitieve ondernemers. Laten we nu eens kijken hoe jouw talenten voor je kunnen werken in plaats van dat je jezelf aanpast aan het systeem en je jouw unieke talenten steeds verder begraaft.

Vraag je jezelf ook meer dan eens af wie je bent om jouw talenten om te zetten in een onderneming? Je bent daarin niet alleen. Zoveel intuïtieve ondernemers worstelen met hetzelfde vraagstuk. Weet dat juist al die verschillende talenten van al die verschillende mensen alles in het grotere plaatje tot één mooi geheel maken. Durf jouw ‘anders-zijn’ te omarmen. Kijk naar wat er wel is en durf jouw leven in te richten zoals jij het wilt.

Ondernemen is een manier van leven. Je stelt je talenten beschikbaar waar je kunt, zodat je van betekenis kunt zijn voor een ander en voor de wereld. Durf die reis naar binnen te maken om vervolgens van binnenuit naar buiten de passie en liefde volledig te ervaren.

Positief denken is een essentieel onderdeel voor een gezond en rijk leven. Een positieve houding in combinatie met positieve overtuigingen en gedachten zijn de essentiële ingrediënten voor het creëren van geluk. Wees niet bang en denk in liefde.

Jouw manier van leven opnieuw vormgeven?

Het kan een hele uitdaging zijn om jouw onderneming en de manier waarop je jouw manier van leven wilt inrichten op één lijn te krijgen. Op een lijn die goed voelt voor jou. Het is mijn missie en passie om met jou als ondernemend mens daarbij te helpen. Ik noem het ook wel het creëren van rijkdom op alle vlakken. Dat wil zeggen op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak. Het is belangrijk om die drie vlakken congruent met elkaar te laten zijn.

De grootste rijkdom zit ‘m niet in een vette bankrekening, maar in het omarmen van wie jij bent als mens. Daar is niks zweverigs aan, gewoon met beide benen op de grond. Wie ben jij? Wie wil je zijn en hoe creëer je in liefde en kracht jouw mooie leven? Dat is pure rijkdom. Als je dat helder hebt en volledig kunt leven, dan volgt de rest vanzelf. Het is een ontdekkingsreis waar ik jou graag bij help.

Neem eens een kijkje in de Succes in Balans Business Community. Dé plek om gelijkgestemden te ontmoeten, samen verder te groeien en een nieuwe wereld vorm te geven. Je kunt je hier aanmelden voor een proefperiode van 14 dagen.

Ben je benieuwd welke ‘events’ wij de komende tijd in de besloten Succes in Balans Community organiseren? Bekijk dan eens onze events kalender. Dit kun je hier doen.

Wij kijken er naar uit je daar te mogen ontmoeten. Mocht je je na 14 dagen toch bedenken, dan kun je je te allen tijde gewoon uitschrijven.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Liefs,
Mirna

3 2 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heerlijk artikel weer Mirna.. met veel liefde gelezwn.. ????

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!