Het concept “geld is een bijproduct van succes” klinkt goed – en dat is het ook – maar wat doe je als je meer geld nodig hebt en je geen tijd hebt om op succes te wachten? Dan is het een leuk concept, maar kun je er praktisch niet zoveel mee. Daarom deel ik in deze blog een paar handvatten en praktische tools die je als hooggevoelige ondernemer goed kunt gebruiken om meer omzet te genereren.
Hoe effectief breng je jouw waarde naar de markt?
De meeste hooggevoelige ondernemers willen meer impact en meer omzet maken. Om dit te bereiken, is het belangrijk om goed te kijken hoe je je boodschap in de markt zet en hoeveel waarde je naar die markt toe brengt. De omzet die je maakt, is immers een directe afspiegeling van hoeveel waarde je levert. Wil je dus meer omzet genereren, dan is het allereerst belangrijk dat je ervoor zorgt dat je meer waarde naar de markt brengt. Die omzet komt dan vanzelf wel.
Eerder schreef ik over mijn eerste jaar als ondernemer. Een jaar waarin ik bijzonder weinig waarde naar de markt bracht. Als gevolg hiervan behaalde ik dus slechts 8.000 Euro omzet. Wil je dit verhaal nog eens nalezen, kijk dan hier voor de blog. De kern van het verhaal: ik wilde wel meer omzet, maar ik gaf allerlei andere zaken de schuld voor mijn falen. Uiteindelijk kwam het erop neer, dat ik simpelweg niet voldoende waarde leverde aan de markt.
Werken AAN je bedrijf
Eén van de grootste misverstanden, wanneer het gaat om het behalen van een hogere omzet, is dat je vooral heel erg goed moet zijn in wat je doet. Veel ondernemers zijn dan ook vooral heel hard IN hun bedrijf aan de slag. Ze volgen bovendien trainingen en cursussen om nóg beter te worden IN hun vak. Zij hebben vaak de illusie, dat ze dan wel meer klanten naar zich toe zullen trekken.
Deze gedachtegang heb ik zelf ook heel lang gehad. Uiteindelijk kreeg ik in de gaten, dat het een beperkende overtuiging was. Ik weet nu, dat het veel belangrijker is om te leren hoe je AAN je bedrijf kunt werken en om meer waarde naar de markt toe te brengen. De omzet die je vervolgens maakt, is dan een belangrijke indicator van je effectiviteit :).
Splits je kennis!
Vaak hebben hooggevoelige ondernemers het idee dat ze onvoldoende omzet behalen, omdat ze onvoldoende waarde zouden toevoegen aan het leven van hun klanten. Wat er dan vaak gebeurt, is dat ondernemers alle kennis die ze hebben in één keer bij de klant ‘over de schutting’ gooien. Het gevolg is, dat klanten overspoeld raken met alle kennis en dat ze dan afhaken. Ze haken niet af vanwege een gebrek aan waarde, maar puur omdat ze door de bomen het bos niet meer zien (en dus de waarde niet herkennen). Op zich lever je als ondernemer dan wel genoeg waarde, maar is het teveel in één keer.
Het advies: begeleid je klanten stapje voor stapje. Wanneer je je klant stukje bij beetje verder helpt – in plaats van al je kennis in één keer over de persoon uit te storten – dan is het voor hem of haar beter te volgen en zal degene minder snel afhaken.
Deel je kennis op in verschillende producten.
De essentie is, dat je allereerst een kennismakingsproduct (P1) maakt. Daarin laat je mensen op een laagdrempelige manier met je kennismaken. Geef hen in die kennismaking dingen waar ze echt mee verder kunnen. Vanuit de kennismaking doe je vervolgens een aanbod voor een vervolgproduct (P2).
Splitsen is vermenigvuldigen
Ons kennismakingsproduct is Business & Meaning. Vanuit het Weekend doen we een aanbod voor het jaarprogramma. Het idee achter deze methode is simpel. Als mensen werken we vooral vanuit connectie met anderen. De energie-uitwisseling die daarbij plaatsvindt, heeft meer invloed dan we denken. Ga het voor jezelf maar eens na. Stel je voor dat je als klant eerst met een ondernemer kunt kennismaken, zodat je kunt zien wat diegene voor je kan doen. Je kunt ervaren hoe diegene het aanpakt en hoe dat voor jou voelt. Dat schept een bepaald vertrouwen waardoor je eerder geneigd bent om je door die persoon verder te laten helpen in een vervolgtraject. Als hooggevoelige ondernemers is dit een methode die we heel goed kunnen inzetten. Terwijl je doet waar je goed in bent en mensen verder helpt, werk je tegelijkertijd op een luchtige manier aan je marketing en sales ;-).
Het P1, P2 en P3-proces heeft mij enorm geholpen om meer mensen te kunnen bereiken. Ik kreeg meer inzicht in het proces dat m’n klanten doorlopen en ik leerde hierdoor vooral nog klantgerichter te gaan denken. Lange tijd wilde ik geen P1 product ‘weggeven’, omdat het uit balans voelde. Eén van de gevolgen hiervan was dus dat ‘geweldige’ eerste jaar met die 8.000 Euro omzet. Nu kijk ik hier dus heel anders tegenaan en raad ik je echt aan om te gaan onderzoeken hoe je ook een P1 product kunt maken en lanceren.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan is het legendarische boek “Influence” van de bekende marketeer R. Cialdini een echte aanrader. Hierin beschrijft hij dit proces uitvoerig.
Pijn motiveert
De manier waarop je jouw potentiële klanten het beste kunt aanspreken, is door het met hen te hebben over hun problemen die jij met jouw product of dienst kunt oplossen. Mensen worden immers vooral gemotiveerd door pijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan kun je vinden op het gebied van gezondheid. Wanneer mensen letterlijk pijn hebben of ziek zijn, gaan ze zoeken naar een oplossing om van die pijn af te komen. Wanneer deze motivatie van pijn of ziekte er niet is, gaan ze over het algemeen niet op zoek naar manieren om een betere gezondheid na te streven.
Mensen kopen wat ze willen, niet wat ze nodig hebben
Het is heel simpel: mensen geven geld uit aan dingen die ze willen, hoe onbenullig die dingen soms ook lijken in vergelijking met jouw product of dienst. Het is dan ook de kunst om mensen te laten kopen wat ze willen en ze tegelijkertijd te geven wat ze nodig hebben.
Een mooi voorbeeld hiervan is de naam van ons P1 product. Lange tijd heette dit “Weekend Hooggevoeligheid en Ondernemerschap”. Blijkbaar was dit niet iets dat mensen echt wilden kopen. We hebben het gewijzigd in “Business & Meaning” en hiermee trekken we wel mensen aan. Soms kan het dus zo zijn, dat eenvoudigweg de naam van je product of dienst mensen niet aanzet tot aankoop, omdat het niet klinkt als iets dat ze willen hebben. Een verbetering van de productnaam is dan vaak al de oplossing. Onthoud dat mensen kopen wat ze willen en als ondernemer dien je daar absoluut rekening mee te houden! Verder is het vooral belangrijk dat je in je communicatie uitlegt dat je verschillende producten aanbiedt en dat elk product een specifiek probleem oplost.
Denk in funnels
Ons P1 product is Business & Meaning. Ons P2 product zijn de vervolgtrainingen en het jaarprogramma. Daarnaast helpen we onze klanten met de implementatie van de opgedane kennis. Daarbij werken we samen met een aantal experts. Eén van de dingen waarbij we klanten verder helpen, is het opzetten van de structuur (ook wel funnel genoemd) die komt kijken bij het neerzetten van P1 en P2 producten.
Wat is een funnel? Kort gezegd komt het erop neer, dat een funnel ervoor zorgt, dat iemand online met je kan kennismaken (door bijvoorbeeld het downloaden van een e-book, een videotraining of een mini-cursus). Vanuit daar nodig je de mensen verder uit voor een kennismaking met jou als ondernemer. Dit kan bijvoorbeeld een gratis seminar zijn of een gratis intake-sessie. Het seminar of de intake zou je in deze context kunnen zien als je P1 product. Vanuit P1 nodig je vervolgens mensen uit naar P2. Samengevat zorgt een funnel er dus voor dat mensen met je kunnen kennismaken, dat je vertrouwen met hen opbouwt en dat ze uiteindelijk van je kopen. Een funnel is onmisbaar voor een goed functionerende business als kennisondernemer.
In deze blog leggen onze experts Jeshua en Stefan verder uit wat een funnel is en waarom je hem nodig hebt om écht structureel meer impact te kunnen maken en meer omzet te kunnen genereren.
Structuur en funnel is de basis voor meer omzet
Een goede bedrijfsstructuur in combinatie met een goede funnel vormt de basis voor meer omzet. Pas wanneer je een sterke funnel hebt staan, kun je goede content gaan creëren, of facebook marketing campagnes opzetten, of online gaan netwerken. Alle contacten, of het nu via social media is of direct via je website, worden uitgenodigd naar je P1 product. Hierdoor kun je letterlijk op meerdere plekken tegelijk zijn, omdat je funnel altijd online is en dus voor jou werkt, of je nu aan het netwerken bent of op vakantie.
Overigens: de website is het laatste onderdeel van de funnel. Dit betekent dat je je website pas online wilt zetten op het moment dat de rest van je funnel goed staat. De website is dus geen doel op zich, maar deze is dienend aan de funnel: mensen de mogelijkheid bieden om eerst kennis te maken.
Hoe genereer jij meer omzet?
Wat is jouw manier om meer impact te maken en meer klanten aan te trekken? Wat doe jij om jouw omzet te vergroten? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
Zoals je in dit verhaal leest is het creëren van rijkdom op alle vlakken soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken tijdens Business & Meaning.
Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt