Boost je mentale gezondheid met deze 7 tips

Serieuzeritis
Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Als hooggevoelige ondernemer weet je dat het niet alleen belangrijk is om de energie van je fysieke lichaam te bewaken, maar zeker ook de energie van je mentale lichaam. Mentale gezondheid heeft in deze tijd meer dan ooit de aandacht nodig. In deze blog deel ik dan ook graag 7 tips om je mentale gezondheid te ondersteunen, maar eerst…

Wat is mentale gezondheid?

Als je aan gezondheid denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan je lijf, aan je conditie, misschien aan je bloeddruk die vaak te hoog is of aan het eczeem dat telkens weer de kop opsteekt… Kortom: je fysieke gezondheid. Als je je fysieke gezondheid wilt verbeteren, denk je al snel aan meer bewegen, gezonder eten, ’s avonds vroeger naar bed en dergelijke.

Mentale gezondheid is kort gezegd de gezondheid van je geest. De verzorging van de mentale gezondheid is misschien nog wel belangrijker dan dat van de fysieke gezondheid. Immers, je beste volgende stap is vaak een keuze en een beslissing die wordt gemaakt op de plek tussen je rechter- en linkeroor. Het is dus belangrijk dat je lekker in je vel EN in je hoofd zit. Dan sta je krachtiger in het leven, voel je jezelf fitter en vitaler en functioneer je uiteraard beter.

Blij zonder reden

Wanneer je even inzoomt op het ondernemerschap, dan kun je wel stellen dat je mentale gezondheid heel belangrijk is bij het creëren van winst op alle vlakken vanuit hart en ziel. Een energie die je als ondernemer zeker nodig hebt, is de energie van pure blijheid. Je herkent het vast wel uit je kindertijd, dat gevoel dat je had kort voor of op de dag van je verjaardag, of de dagen voordat Sinterklaas weer in het land kwam… Die energie van blijdschap en positieve verwachting.

Blijheid en positieve verwachting zorgen ervoor dat je een constante flow van energie krijgt. Nu is het natuurlijk niet elke dag je verjaardag en Sinterklaas, ach… 😉 Toch kun je elke dag blij en vol positieve verwachting opstaan, gewoon door ervoor te kiezen. Geluk is namelijk echt een keuze die je maakt. Geluk is een keuze en geluk zonder reden bestaat. Gewoon blij ZIJN, zonder reden, elke dag weer. Het is de basis voor je mentale gezondheid en algeheel welbevinden. Om je mentale gezondheid elke dag te voeden, kun je denken aan de volgende zaken.

1. Leef en adem je missie

Als je jouw passie beleeft en uitvoert, leef je in een hoge, krachtige vibe. Veel mensen zijn te nadrukkelijk op zoek naar hun passie, naar hun talent, naar hun missie. Ze zijn op zoek naar het krijtbord in de wolken waar de missie als taakomschrijving is weergegeven. Zo werkt het helaas niet…

Ben jij ook zoekende naar jouw missie? Dan is dit een mooie oefening. Neem een blanco vel papier, neem onderstaande zinnen over en maak ze af. Denk niet teveel na over de antwoorden, maar schrijf op wat er het eerste in je opkomt. Laat je pen verder het werk doen. Laat het schrijfproces op zijn beloop. Als je nu het kritische stemmetje toelaat, verlies je energie en kracht. Laat het gewoon zijn.

Zet een relax muziekje op. Zet de kookwekker per vraag op 5 minuten en laat je pen het overnemen. Schrijf!

In mijn ideale leven ben ik …………………………

In mijn ideale leven doe ik …………………………

In mijn ideale leven heb ik …………………………

In mijn ideale leven word ik heel blij van …………………………

Lees het terug en neem een moment om te voelen wat dit met je doet.

2. Zet de TV uit voor een goede mentale gezondheid

Is het je weleens opgevallen, dat de TV één grote stroom van negatieve prikkels is? Het is een vreemd verschijnsel, maar slecht nieuws scoort nu eenmaal vele malen beter dan goed nieuws. Op het journaal en in praatprogramma’s gaat de aandacht daarom ook vaak uit naar negativiteit, want in televisieland draait alles om kijkcijfers. Dus wees je ervan bewust welke informatie je tot je neemt. Negatieve prikkels beïnvloeden je brein en niet op een manier waar je blij van wordt. En wees niet te bang om iets te missen: echt belangrijk nieuws komt toch wel naar je toe.

3. Voer positieve gesprekken

Positieve gesprekken met jezelf en met je omgeving zijn een voorname voedingsbron voor je mentale gezondheid. Innerlijke kracht is een groot goed. We kunnen bij een gesprek altijd kiezen voor liefde of angst. Angst is een belemmerende factor, terwijl liefde alles laat stromen. Het gaat om beelden en gedachten die we in onszelf toelaten. Onze omgeving heeft veel invloed op de beelden en gedachten die we al dan niet toestaan. De mensen in je naaste omgeving zijn daarvoor een belangrijke voedingsbron. Een analyse van je omgeving en van de personen die je bij je mentale gezondheid ondersteunen, is een stap die je dan ook zeker niet wilt overslaan. Je wilt een positieve voedingsbodem creëren. Zoek daarom gelijkgestemde mensen op en zorg voor een positief uitgangspunt in gesprekken. Dat is superfood voor je geest.

4. Ga vaker naar buiten

Juist nu is vitamine D heel belangrijk. Ga daarom wat vaker naar buiten om de vitamine ‘op te snuiven’. Wees lief voor je lijf, zorg voor een hoge energie en bewaak die energie. Door je energie te bewaken, voel je je krachtig en bruisend. Vanuit deze bruis kun je het leven creëren zoals jij het wilt.

Goed aarden is heel belangrijk voor een goede mentale gezondheid. Een eenvoudige manier om goed te aarden, is door regelmatig even met blote voeten in de aarde te stappen; het contact met de aarde zorgt voor lichamelijke kracht en zorgt ervoor dat je letterlijk en figuurlijk stevig staat. Vanuit stevigheid kun je de blijheid makkelijker laten stromen.

5. Wees dankbaar

Dankbaarheid is de bron voor rijkdom op alle vlakken. Rijkdom op alle vlakken wordt gevoed door positiviteit en positiviteit wordt gevoed door dankbaarheid. Hoe vaker je jezelf echt en oprecht dankbaar voelt voor de elementen in jouw leven, ook voor de uitdagingen, des te meer je een mooie flow van rijkdom op alle vlakken kunt creëren. Dankbaarheid en positiviteit zorgen ervoor dat je relaxter, gelukkiger, krachtiger, energieker en gezonder in het leven staat en dat je meer rijkdom op alle vlakken ervaart. Besef dat alles wat je aandacht geeft, groeit.

Waar ben jij nu echt dankbaar voor? Sluit elke dag af met minimaal 3 punten waar je die dag dankbaar voor bent en / of waardering voor hebt. Schrijf je bevindingen op in een dankbaarheids-dagboekje.

6. Kies voor natuurlijke, gezonde en pure voeding

Voeding is essentieel voor een goede prikkelverwerking. Als hooggevoelig persoon merk je dat des te meer. Eet eens een dag – of een paar dagen – ongezond en je voelt je energie direct inzakken. Daarom is het advies om zo puur mogelijk te eten. Je bent immers wat je eet. Eet met regelmaat kleine porties op een dag. Zoveel mogelijk of geheel suikervrij. Veel groenten, een beetje fruit en noten en zaden. Plantaardige voeding is over het algemeen makkelijker te verteren, dus als je je energie wilt verhogen dan weet je wat je moet doen :).

Voeding helpt je ook om gelukshormonen aan te maken. Geluk-makers zijn onder andere: rauwe cacao, avocado, sesamzaad, rauwe cashewnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten. Voeg dit eens toe aan je pure maaltijden en merk wat het je oplevert. Naast pure voeding is het ook belangrijk om puur water (het liefst gekookt) of kruidenthee te drinken.

7. Lees boeken om je mindset te voeden

Voor veel hooggevoelige mensen is het een hobby om boeken te lezen. Als dat voor jou ook geldt, doe er dan je voordeel mee en lees boeken om jezelf verder te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je jouw brein op een positieve manier voedt, oftewel: ondersteun je mentale gezondheid.

Mijn favoriete boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en mindset zijn “Think & Grow Rich” en “Succes door een positieve instelling” (beide van Napoleon Hill) en “The power of your subconscious Mind” (van Joseph Murphy). Deze boeken vind ik echte aanraders als het gaat om het voeden van je mentale gezondheid. Het is een goede gewoonte om elke dag minimaal 10 minuten te lezen. Als je het lezen onderdeel maakt van je dagelijkse succesroutines, dan kan het niet al te lang duren voordat je daar de eerste vruchten van kunt plukken.

Gewoon ZIJN voor een goede mentale gezondheid

Het uitgangspunt van jouw mentale gezondheid is je ZIJNS-kracht. Dat je gewoon mag zijn vanuit jouw persoonlijke mooie kracht. Dat jij jezelf op alle vlakken in liefde omarmt en dat je het jezelf waard vindt om blij en gelukkig te zijn. Dat jij goed bent zoals je bent. Dat jouw emotionele huis staat en dat je elke dag weer blij bent om thuis te komen bij jezelf. Dat laatste is uiteindelijk de basis voor alles.

Wil je over meer leren over hoe je jouw mentale gezondheid kunt inzetten in jouw ondernemerschap, kom dan zeker een keer naar de Succes in Balans Training.

Liefs,
Mirna

5 4 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bij stap 1. werkt het schrijfproces zeer krachtig, nú al! Dankjewel voor de mooie tips!

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!