Hoe ga jij om met mislukking? En hoe kun je het omvormen naar brandstof voor de toekomst. Lees er in deze blog meer over...
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]foutenDeze week kregen we een aantal vragen binnen over mislukking en dan vooral over hoe er mee om te gaan en om te vormen tot een krachtige brandstof voor de toekomst. In deze blog meer over mislukking en wat je ermee kunt.

Mislukking is slechts een resultaat:

Allereerst is het van belang te bespreken wat überhaupt mislukking precies is. Heel plastisch gezegd, betekent het dat er door input een bepaald resultaat ontstaat. Mislukking wordt vaak gebruikt om dit resultaat aan te duiden. Het resultaat wat we nu juist niet wilden hebben. Laten we hierin een mindset verandering maken. Wat mij betreft, is het belangrijk om te beseffen dat er in het leven slechts resultaten zijn; mislukkingen bestaan in mijn ogen niet. Helemaal omdat we vaak zo ontzettend dicht bij het door ons gewenste resultaat zitten en het dan toch mislukking noemen.

Een goed voorbeeld hiervan is mijn allereerste workshop. Ik had stoelen klaargezet voor 25 mensen en er kwamen er maar 4, waarvan ik er 2 kende. Ik had écht super mijn best gedaan om die 25 mensen te krijgen, doch het resultaat was (aanzienlijk!) anders. Achteraf gezien is dit één van de beste dingen geweest die mij kon gebeuren, juist omdat ik er ontzettend veel van heb geleerd en dan vooral om niet op te geven!

Gebeurt het mét je of vóór je?

Is de vraag die jij je kunt stellen als je een ander resultaat hebt dan gedacht. Ik geloof en vertrouw erop dat we hier op aarde zijn om als mens te groeien en dat we hiervoor uitdagingen op ons pad krijgen. Uitdagingen die ons de mogelijkheid bieden om verder te ontwikkelen wat we precies willen en waarvoor we hier in dit leven gekomen zijn. Die dingen die mensen mislukkingen noemen, zijn van dat soort uitdagende momenten. Momenten die vaak juist helemaal niet leuk zijn als je erin zit. En toch hebben ze een boodschap die voor je is weggelegd. Mits je ervoor kiest om de boodschap op te pakken natuurlijk.

1 of 2 graden verschil:

Een mislukking betekent vaak helemaal niet dat we ons beleid drastisch om moeten gooien. Terwijl mensen dit na een mislukking vaak wel geneigd zijn te doen. Zo ook ik bij mijn eerste workshop. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik erover nadacht om te stoppen en iets helemaal anders te gaan doen. Dit heb ik gelukkig niet gedaan. In dit soort situaties wordt de moeilijke weg vaak de makkelijke, terwijl de makkelijke weg op termijn vaak de moeilijke wordt. Ik besloot na die workshop door te gaan maar wel wat dingen anders te doen. Leren door doen zou je het kunnen noemen. En 5 jaar later gaven we deze training, het Succes In Balans Weekend al zo’n 40 keer. Inmiddels hebben we wat grotere groepen en vaak zitten we helemaal vol. In plaats van koers veranderen, is het de koers met 1 a 2 graden bijstellen. Door bij te stellen met 1 a 2 graden kom je immers na 1000 kilometer op een aanzienlijk andere plek uit…

Geen probleem is pas écht een probleem:

Stel dat we helemaal geen enkele mislukking hadden gehad in ons leven. Hoe saai zou het er dan uitzien? Zo ook in je bedrijf. Ondernemen leer je juist door trial en error. De problemen die we nu hebben in ons leven, zijn de grootste groeikansen die zich aan ons manifesteren. Geen problemen hebben zou betekenen dat er geen groeikansen zijn. Dit heeft met onze psyche als mens te maken. Vaak groeien we pas écht als we door een situatie of persoon gedwongen worden kleur te bekennen. Motivatie door pijn is sterker dan motivatie door plezier.

Van je shit je mest maken:

Een van die dingen die wij onze cursisten leren met De Hooggevoelige Ondernemer is om van je shit je mest te maken. Die dingen die je eerst als mislukking bestempeld had, kunnen later van grote waarde blijken te zijn. Zo’n grote waarde zelfs dat je er andere mensen mee helpt. Net zoals ik dat nu doe.

Conclusie: Een mislukking is slechts een mislukking als je het een mislukking noemt. Ben voorzichtig met de betekenis die je geeft aan je resultaten en de woorden die je gebruikt om jouw ervaringen aan te duiden. Of deze nu positief of negatief zijn. Het enige dat vaststaat is dat het een resultaat is. We hoeven ons niet slechter maar zeker ook niet beter voor te doen dan we zijn. Het is gewoon zoals het is, waar je nu staat. Vanuit daar ontstaat een nieuw level. Een level waarin je van je mislukking je mest maakt. Waar je gepassioneerd opereert binnen de betekeniseconomie met jouw kennis van zaken. Go and get the next level!

Wat is jouw meest recente mislukking?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Wat is jouw meest recente mislukking?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Super Artikel Bas! Echt goed. Klein “helaasje” dat niet wordt ingegaan op HOE je dan van de ervaring mest maakt… En omdat ik in het buitenland woon, kan ik niet even overwippen voor een seminar… Maar het zet aan het denken. Het wordt me steeds duidelijker dat het allerbelangrijkste is, voordat je ook maar één stap richting ondernemen doet, hoe je eigen instelling is. Een prachtig spreekwoord kwam ik onlangs tegen: “Als je speelt alsof je niets te verliezen hebt, terwijl je alles te verliezen hebt, ben je onoverwinnelijk”.
Ik blijf je graag volgen! Veel succes!
Groeten Anita Twiss

Hi Anita,
Dat overwippen kan er dan toch eens van komen;). Hehe. In het Succes In Balans weekend geven we hier meer info over.

Liefs en bedankt voor je feedback.

Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!