8 tips om jouw netto waarde te verhogen

Het verhogen van je netto waarde. Een proces waarbij je vermogen opbouwt door een aantal stappen te zetten.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Het verhogen van je netto waarde. Een proces waarbij je vermogen opbouwt door een aantal stappen te zetten. In deze blog deel ik hier graag meer over.

De basis: Wat is Netto Waarde?

In de financiële wereld wordt vaak gesproken over iemands ‘Net worth’ oftewel iemands financiële positie. De netto waarde van een persoon kun je heel simpel berekenen door de dingen die iemand bezit, te berekenen. Vervolgens haal je hier de schulden die hier tegenover staan van af en je hebt iemands netto waarde. In het financiële spel wordt netto waarde vaker gebruikt dan bijvoorbeeld Cash Flow. Zowel Netto Waarde als Cash Flow zijn indicatoren over hoe het precies gaat met je financiën. Je kunt op beiden sturen of bijvoorbeeld meer op Netto Waarde dan Cash Flow. Zelf sturen wij meer op het verhogen van onze Cash Flow. Het creëren van Netto Waarde is minder relevant omdat dit minder zegt over de levensstijl die je kunt leven, zeker als je bedenkt dat je levensstijl komt vanuit de bezitting die je maandelijks een bepaalde Cash Flow oftewel kasstroom opleveren. Toch is Netto Waarde belangrijk omdat investeerders hier vaak naar kijken als je met ze samenwerkt. Een onderdeel van je financiële strategie zou daarom kunnen zijn het verhogen van je Netto Waarde. Hiervoor heb ik 8 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Verhoog je financiële IQ door je brein intelligentie te verhogen

Alles begint bij het verhogen van je financiële intelligentie. Juist omdat je op die manier anders en dieper over geld na gaat denken. Laat mij dit verder uitleggen. Rijkdom ontstaat in je brein. Je gedachtes creëren je acties en je acties creëren je realiteit. Daarom is het essentieel om rijkdom, op welk vlak dan ook, te realiseren doordat jij je brein traint en hiaten eruit haalt. Anders gezegd: je praktische realiteit is een gevolg van wat je denkt en daardoor dus doet. Veel mensen willen hun praktische uitdagingen op hetzelfde niveau oplossen waarop het zich manifesteert. Een geldprobleem door geld te winnen in de loterij bijvoorbeeld. Een rijke belevingswereld hebben, is essentieel op de weg naar rijkdom. Ik zie het creëren van die belevingswereld als ieders persoonlijke weg naar persoonlijk meesterschap. Immers, om van overvloed te kunnen genieten, is meer nodig dan alleen maar geld.

ZIJN → DOEN → HEBBEN

Om te snappen hoe het proces van rijkdom en het ervaren hiervan precies in zijn werk gaat, is het belangrijk om het ‘zijn → doen → hebben’- proces uit te leggen. Om ‘iets’ te creëren in je leven, business of financiën (dus ‘hebben’), is het belangrijk dat je de juiste dingen ‘doet’ maar veel belangrijker nog is dat je het ‘bént’. Om een specifiek iets in je leven aan te trekken (te ‘hebben’), is het cruciaal dat je dit proces terug gaat herleiden en omgekeerd gaat toepassen.

De natuur is wat dat betreft een fantastisch voorbeeld van dit scheppende proces. Eerst is alles er (het zaadje dat wacht om te ontkiemen, de grond die er ligt om bewerkt te worden). Deze ‘zijns’- fase gaat over potentieel, over alle mogelijkheden die alles en iedereen in zich heeft. In de ‘doen’- fase is het belangrijk om het zaadje te planten, de juiste plek uit te kiezen die bij de te groeien plant past, eventueel wat compost en een bepaalde hoeveelheid water. Wat dat betreft, is de natuur een schitterend voorbeeld voor ons als mens. Soms lijkt het alsof succes ineens naar boven komt drijven. Net zoals er in de natuur ineens een schitterende bloem is.

Het ‘zijn → doen → hebben’- proces komt in alles en iedereen voor. Zo ook bij het verhogen van jouw netto waarde. Er zijn strategieën die je geen of nauwelijks maandelijkse Cash Flow opleveren maar wel goed zijn voor je Netto Waarde. Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld een appartement zijn dat je 100% hebt gefinancierd. Het lijkt alsof er geen euro’s uitkomen maar de huurder bouwt voor jou vermogen op door de lening elke maand een beetje meer af te lossen. Dit is een bekende en vaak toegepaste manier van het opbouwen van Netto Waarde.

2. Betaal jezelf ALTIJD EERST

Nog voordat de rekeningen komen, betaal jij jezelf een percentage van je inkomen om mee te investeren. Met dit geld ga je investeren en maak je gebruik van het principe rente over rente, dat door Einstein genoemd werd als het extra wereldwonder.

Om voor jezelf tot het gewenste eindbedrag te komen, voor bijvoorbeeld pensioen, is het noodzakelijk dat jij jezelf eerst betaalt. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je, voordat je de rekeningen betaalt, altijd een bedrag opzijzet waarmee je gaat investeren. Zie het als een inkomstenbelasting die je jezelf oplegt op alles wat er aan inkomen bij je binnenkomt. Jezelf betalen, is de vorm waarin deze inkomstenbelasting plaatsvindt. Een goede indicatie om mee te beginnen is om 10% van je bruto inkomen opzij te zetten om zo snel mogelijk in het rente over rente stuk te kunnen stappen. Jezelf eerst betalen, is een mentaal proces om jezelf en je financiën serieus te nemen. Natuurlijk betekent dit NIET dat jij je rekeningen niet betaalt. Het betekent slechts dat je goed voor jezelf zorgt voordat al het geld opgaat aan van alles en nog wat en je zelf geen vermogen opbouwt. Waarom is het dan zo uitdagend? Juist omdat routines een aantal keer herhaald dienen te worden voordat ze effect hebben. Het duurt jaren voordat je elke maand jezelf eerst betaalt. Daarom is mijn advies om ervoor te zorgen dat dit automatisch gebeurt. Elke maand weer. Zorg ervoor dat je een deel van je geld gewoon niet ziet en direct naar een andere (investerings-)rekening overboekt. Door het te automatiseren, kom je ook veel minder in de verleiding om er in een financieel moeilijke maand maar even vanaf te zien en het uit te stellen. Van uitstel komt… ja, je raadt het al… afstel…

Geef jezelf hierin ook de ruimte om een loonsverhoging toe te kennen. Zo waren Mirna en ik een aantal weken geleden bij het Business Mastery Event van Tony Robbins. Hij vroeg hoeveel iedereen zichzelf eerst betaalde en daagde iedereen uit om zichzelf een verhoging te geven door zichzelf meer te betalen. Zo hebben wij de stap gezet om onszelf 10% meer te gaan betalen dan we al deden. Mocht je het uitdagend vinden om het proces van jezelf eerst betalen toe te passen, dan kun je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld start met 1% en elke maand 1% omhoog gaat. Zo gaat het wat makkelijker omdat de stapjes omhoog kleiner zijn…

3. Spreiding!

“Don’t put all your eggs in one basket” is een bekende uitspraak in de investeringswereld. Dat geldt voor iedereen die zijn financiën serieus neemt en netto waarde wil opbouwen. Je stopt natuurlijk niet al je geld in een investeringscategorie. Het principe werkt zo: hoe beter je spreidt, hoe hoger je rendement zal zijn en hoe lager je risico. Dit heeft ermee te maken dat het als individuele investeerder zeer uitdagend is om exact de goede investeringen te doen binnen de juiste investeringscategorieën. Door je geld te spreiden, is de kans groter dat je rendement omhoog gaat én kun je beter eventuele verliezen opvangen. Over het spreiden van je investeringen zijn vele boeken geschreven. Zeker als je zoekt in het Engels met zoekterm ‘asset allocation’.  Ook het boek Unshakable (Tony Robbins) kan een goed aanknopingspunt zijn om hier meer over te weten te komen. Spreiding is essentiëler dan de meeste mensen, die investeren, denken. Zeker ook de moeite waarde om over na te denken is dit: we overschatten onszelf als het gaat over het timen van onze investeringen. Dit komt naar voren in het feit dat de meeste aandelenbeleggers en beleggingsfondsen het bijvoorbeeld slechter doen dan de markt in zijn algemeenheid. Waarom dan niet beleggen als de markt zo laag mogelijk is en op een kosten efficiënte manier?

4. Blijf doorinvesteren

Einstein noemde dit proces rente over rente met als bijnaam het extra wereldwonder. Door het geld dat je jezelf eerst betaalt door te blijven investeren, zal je rijkdom toenemen. Het is daarom VERBODEN om geld uit deze investeringen te halen om uitgaven mee te doen. Elke maand komt er in je investeringsfonds geld bij, wat ervoor zorgt dat je stap voor stap je rijkdom uit kunt bouwen. De meeste mensen overschatten wat ze in 1 jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 10 tot 20 jaar kunnen realiseren. Ik heb lang geleden eens een postbode ontmoet die multimiljonair geworden is door zichzelf eerst te betalen en door te blijven investeren. En dit alles met het salaris van postbode. Bij investeren en vooruitkomen, is een belangrijk onderdeel ook het controleren van je kosten en de korte termijn prikkel om toch vooral te kunnen ‘genieten’ van het leven. De huidige consumptiemaatschappij is immers zo ingericht om mensen aan te zetten tot directe behoeftebevrediging op de zeer korte termijn. Dit is een van de redenen waarom mensen het uitdagend vinden om financieel vooruit te komen. Zorg dat je niet in deze valkuil stapt maar blijf doorinvesteren voor de langere termijn. Dit doorinvesteren kan het verschil maken tussen een middelmatig financieel leven of een leven in overvloed.

5. Investeer in jezelf

Misschien had deze wel op nummer 1 kunnen staan. Eén van de belangrijkste investeerders van deze tijd, Warren Buffet, werd eens gevraagd wat de belangrijkste investering is die je kunt doen en hij antwoordde zonder twijfelen: “De beste investering die je kunt doen, is in jezelf”. Ik ben hier een aantal jaren geleden van overtuigd geraakt en speel dit spel meer en meer op het hoogste niveau. Juist door te investeren in jezelf haal je jouw financiën naar een hoger level.

6. Verlaag je uitgaven

Niet voor iedereen de leukste boodschap om te horen maar sommige mensen geven simpelweg teveel geld uit aan van alles en nog wat. De vraag die Mirna en ik onszelf stellen, is of het een must is om iets te kopen of een leuk hebbedingetje …

Uitgaven verlagen is voor de meeste mensen de eerste stap om meer over te houden, waarmee je dan uiteraard ook gaat investeren. Door meer over te houden, kun je meer investeren, kun je jouw netto waarde verhogen. Hier zit echter wel een ondergrens aan, zeker als jouw financiële situatie op dit moment nijpend is.

7. Bouw voor de lange termijn

Financieel vooruitkomen, is iets dat je niet direct van vandaag op morgen doet. En… dat hoeft overigens ook helemaal niet. Juist door het over de lange termijn te bekijken, ontstaat rust en kan de stress, die voor veel mensen samengaat met geld, eraf worden gehaald. Door jezelf eraf worden gehaald, wel te verstaan. Zie het als een marathon, niet als een korte sprint. Het is beter om de energie uit te spreiden zodat je ook op de midden en lange termijn kunt presteren. Bovendien kun je op die manier wat reserves opbouwen voor mindere tijden én in economische winters extra goedkoop goede en waardevaste investeringen opkopen.

8. Stop met sparen, start met investeren

Een tijdje geleden werd ik gebeld door een belangrijke mentor van mij. Hij belde mij op met een probleem zoals hij aangaf. Ik vroeg hem wat het probleem was en hij gaf aan dat hij geld op de bank had staan waar hij geen bestemming voor kon vinden. Ik zei tegen hem: maar… is dat geen luxe probleem? Uiteraard zei hij, maar tegelijk gaf hij mij een hele belangrijke les. Hij zei: “Bas je snapt het niet. Doordat ik geld op de bank heb staan, gaat het rendement van mijn overige investeringen naar beneden! Ik wil geen geld op de bank hebben, weet jij nog een goede investering?”…. Over een mindset verandering gesproken. Deze les heb ik altijd in mijn oren geknoopt. Zoals Robert Kiyosaki zo mooi zegt: “Savers a losers”. En dat geldt zeker voor de huidige tijd van lage inflatie en hoge belastingen op vermogen.

Ik heb je in deze blog met veel plezier 8 game changers aangegeven die mij en Mirna enorm hebben geholpen met het opbouwen van onze Netto Waarde. In het Succes In Balans Weekend laten we je hier met plezier heel graag meer over zien.

Welke tip van deze 8 is voor jou op dit moment het belangrijkst?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke tip van deze 8 is voor jou op dit moment het belangrijkst?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

4 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!