Deze vraag kreeg ik een tijdje geleden tijdens één van onze seminars. De vraag kwam diep bij mij binnen. Het resoneerde. De pijn die erachter zat. De kwelling. Het gevoel van écht niet jezelf willen en kunnen zijn. Het gevoel er niet bij te horen. Alleen te staan. Alles op een andere manier en vanuit een ander perspectief bekijken. Die vraag? Die houdt mij eerlijk gezegd zelf ook al heel lang bezig. Soms ten goede, soms niet ten goede. ‘Jezelf zijn’, wat betekent dat precies? Kun je überhaupt ‘normaal’ zijn zoals alle anderen? Tijd voor een nieuwe blog.
Een andere waarneming
Dat is juist zo kenmerkend voor hooggevoelige mensen. Een diepere waarneming. En, nee: die kun je echt niet wegstoppen. Die manier van waarnemen heb je nu eenmaal. Kort gezegd komt het erop neer, dat je als hooggevoelig mens anders met waarneming omgaat. Je voelt je anders, juist omdat je die diepere waarnemingsmogelijkheden hebt. Dit brengt uitdagingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld totaal anders tegen vele zaken aankijken. Iets dat niet altijd makkelijk is.
Het blijft voor mij ontzettend mooi om te zien, dat we tijdens onze trainingen en seminars gelijkgestemde mensen bij elkaar brengen. Mensen die zich bij en met elkaar op hun gemak voelen. Dat voelt als thuiskomen. Vaak hoor ik hen dit tegen elkaar zeggen op een hele liefdevolle manier. Alsof het eindelijk eens wordt geaccepteerd hoe ze echt zijn als mens. Met hun andere manier van waarnemen en soms hun andere manier doen.
Grote kans dat jij ook een andere manier van waarnemen hebt. Dat je vaak door zaken ‘heenprikt’. Dat je het merkt als zaken kloppen – en wanneer niet. Dat kan best wel beangstigend zijn, zeker als je niet helemaal weet hoe je daarmee om moet gaan. Toch is die andere waarneming één van de grootste krachten van hooggevoelige mensen. Dit onderscheidt hen van anderen, mits ze het omarmen natuurlijk en er niet tegen vechten.
Het hogere doel: “Heb je dat nu nóg niet helder?”
Eén van de zaken waar hooggevoelige mensen vaak tegenaan lopen, is de roep van hun levensmissie. Dit kan iets totaal onbegrijpelijks zijn voor de omgeving van die persoon die daar soms zelf niet naar op zoek is. Die gewoon ‘normaal’ wil zijn en niet te moeilijk wil doen. Dat hogere doel? Dat roept. Wij noemen het the soul calling. De roep van de ziel is dan heel erg sterk. De wil om voor een hoger doel het leven te leiden. Om niet alleen maar gewoon mee te draaien in de maatschappij, maar om iets toe te voegen op het vlak waarin jouw missie zich bevindt. Dit vind ik nog altijd zo ontzettend gaaf; mensen die hun roeping horen en deze gaan volgen.
Het hogere doel? Dat is iets dat mensen heel graag helder willen hebben. Soms is het kristalhelder. Soms is het gewoon een uitdaging en weet je het even niet. Raar vind ik het als je je leven ‘gesetteld en klaar’ zou moeten hebben als je 20 bent. Of 30. Zeker toch bij 40. 50 is te laat? Voor mezelf begin ik steeds meer te accepteren dat dit iets is waarmee ik zal moeten leven. Ik vind mijn eigen leven nog lang niet gesetteld. Noch vind ik dat ik het heb geaccepteerd dat ik ‘niet normaal’ kan zijn. Je hoeft het ook niet allemaal helder te hebben. Je hoeft niet altijd alles uit te stippelen hoe je leven loopt of hoe jij precies wilt en kunt leven. De richting, dat is waar het over gaat.
Wakker worden en ‘normaal’ zijn?
Soms gaat die gedachte wel eens door mijn hoofd. Hoe zou het zijn om wakker te worden en helemaal ‘normaal’ te zijn? Zonder al die prikkels en het verwerken ervan? Geen diepgaande vragen meer? Weg met het verantwoordelijkheidsgevoel? Er verschijnt dan meestal een lach op mijn gezicht (nadat de serieuze gedachten hierover zijn verdwenen en overdacht ;-). Stel je eens voor dat ook jij ineens zou gaan doen wat anderen al doen. Dat je op dezelfde manier zou denken en dat jouw talent verloren gaat, omdat je net zoals anderen wilt zijn…
Okay. Het zou niet eerlijk zijn. Niet voor jezelf én niet voor anderen.
Wie moet er dan innoveren?
Wie zorgt er dan voor anderen?
Wie zet er dan zijn missie in de wereld om deze tot een betere plek te maken?
Klimaatverandering?
Hoe we met elkaar omgaan?
Om er maar een paar te noemen. Al deze energie zou verloren gaan in het grote geheel. De wereld zou er een stuk minder gebalanceerd uitzien. Zeker.
Dus: het grotere geheel heeft jou nodig. Jouw missie doet ertoe. Een simpele manier om dit wat losser te benaderen, is door jezelf de volgende vraag te stellen als je weer eens tegen dit soort zaken aanloopt.
“Wie word ik als persoon door de keuzes die ik nu maak?”
Kijk, uiteindelijk ben je vanuit die connectie alleen met jouw missie. Je hebt er zelf voor te zorgen en deze in de wereld te zetten. Andere mensen kunnen je erbij helpen en inspireren, dat is waar, maar uiteindelijk heb jij zelf de keuze om ervoor te gaan staan of niet. Blijf dus vooral weg bij de gedachte dat je iets moet ‘krijgen’ uit de dingen doe je doet. Dat zou betekenen dat je ‘normaal wordt’.
Niet jij.
Ga daar naartoe waar je iemand wordt door de keuzes die je maakt. Het gaat over dicht bij jezelf blijven en waardevol zijn voor zoveel mogelijk mensen. Je hoeft juist niet normaal te zijn. Laat anderen dat doen. Door te kiezen voor de persoon die je wordt, zul je namelijk automatisch waardevol zijn en blijven voor anderen. Jouw toevoeging is daar waar jij jezelf bent. Niet daar waar je ‘normaal’ bent.
Meer leren over winstgevend ondernemen vanuit betekenis?
Ben je nieuwsgierig naar hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak?
Beluister dan zeker eens onze podcast.
Wellicht houd je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier.
Of wil je liever persoonlijk met ons kennismaken? Dan nodigen we je van harte uit om eens naar de Business & Meaning training toe te komen. Hierin krijg je praktische tools en tips om rijkdom op alle vlakken te creëren.
Meer informatie over Business & Meaning kun je hier vinden.
Met liefde,
Bas