Waarom kan ik niet gewoon ‘normaal’ zijn?

omarmen
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Deze vraag kreeg ik een tijdje geleden tijdens één van onze seminars. De vraag kwam diep bij mij binnen. Het resoneerde. De pijn die erachter zat. De kwelling. Het gevoel van écht niet jezelf willen en kunnen zijn. Het gevoel er niet bij te horen. Alleen te staan. Alles op een andere manier en vanuit een ander perspectief bekijken. Die vraag? Die houdt mij eerlijk gezegd zelf ook al heel lang bezig. Soms ten goede, soms niet ten goede. ‘Jezelf zijn’, wat betekent dat precies? Kun je überhaupt ‘normaal’ zijn zoals alle anderen? Tijd voor een nieuwe blog.

Een andere waarneming

Dat is juist zo kenmerkend voor hooggevoelige mensen. Een diepere waarneming. En, nee: die kun je echt niet wegstoppen. Die manier van waarnemen heb je nu eenmaal. Kort gezegd komt het erop neer, dat je als hooggevoelig mens anders met waarneming omgaat. Je voelt je anders, juist omdat je die diepere waarnemingsmogelijkheden hebt. Dit brengt uitdagingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld totaal anders tegen vele zaken aankijken. Iets dat niet altijd makkelijk is.

Het blijft voor mij ontzettend mooi om te zien, dat we tijdens onze trainingen en seminars gelijkgestemde mensen bij elkaar brengen. Mensen die zich bij en met elkaar op hun gemak voelen. Dat voelt als thuiskomen. Vaak hoor ik hen dit tegen elkaar zeggen op een hele liefdevolle manier. Alsof het eindelijk eens wordt geaccepteerd hoe ze echt zijn als mens. Met hun andere manier van waarnemen en soms hun andere manier doen.

Grote kans dat jij ook een andere manier van waarnemen hebt. Dat je vaak door zaken ‘heenprikt’. Dat je het merkt als zaken kloppen – en wanneer niet. Dat kan best wel beangstigend zijn, zeker als je niet helemaal weet hoe je daarmee om moet gaan. Toch is die andere waarneming één van de grootste krachten van hooggevoelige mensen. Dit onderscheidt hen van anderen, mits ze het omarmen natuurlijk en er niet tegen vechten.

Het hogere doel: “Heb je dat nu nóg niet helder?”

Eén van de zaken waar hooggevoelige mensen vaak tegenaan lopen, is de roep van hun levensmissie. Dit kan iets totaal onbegrijpelijks zijn voor de omgeving van die persoon die daar soms zelf niet naar op zoek is. Die gewoon ‘normaal’ wil zijn en niet te moeilijk wil doen. Dat hogere doel? Dat roept. Wij noemen het the soul calling. De roep van de ziel is dan heel erg sterk. De wil om voor een hoger doel het leven te leiden. Om niet alleen maar gewoon mee te draaien in de maatschappij, maar om iets toe te voegen op het vlak waarin jouw missie zich bevindt. Dit vind ik nog altijd zo ontzettend gaaf; mensen die hun roeping horen en deze gaan volgen.

Het hogere doel? Dat is iets dat mensen heel graag helder willen hebben. Soms is het kristalhelder. Soms is het gewoon een uitdaging en weet je het even niet. Raar vind ik het als je je leven ‘gesetteld en klaar’ zou moeten hebben als je 20 bent. Of 30. Zeker toch bij 40. 50 is te laat? Voor mezelf begin ik steeds meer te accepteren dat dit iets is waarmee ik zal moeten leven. Ik vind mijn eigen leven nog lang niet gesetteld. Noch vind ik dat ik het heb geaccepteerd dat ik ‘niet normaal’ kan zijn. Je hoeft het ook niet allemaal helder te hebben. Je hoeft niet altijd alles uit te stippelen hoe je leven loopt of hoe jij precies wilt en kunt leven. De richting, dat is waar het over gaat.

Wakker worden en ‘normaal’ zijn?

Soms gaat die gedachte wel eens door mijn hoofd. Hoe zou het zijn om wakker te worden en helemaal ‘normaal’ te zijn? Zonder al die prikkels en het verwerken ervan? Geen diepgaande vragen meer? Weg met het verantwoordelijkheidsgevoel? Er verschijnt dan meestal een lach op mijn gezicht (nadat de serieuze gedachten hierover  zijn verdwenen en overdacht ;-). Stel je eens voor dat ook jij ineens zou gaan doen wat anderen al doen. Dat je op dezelfde manier zou denken en dat jouw talent verloren gaat, omdat je net zoals anderen wilt zijn…

Okay. Het zou niet eerlijk zijn. Niet voor jezelf én niet voor anderen.

Wie moet er dan innoveren?
Wie zorgt er dan voor anderen?
Wie zet er dan zijn missie in de wereld om deze tot een betere plek te maken?
Klimaatverandering?
Hoe we met elkaar omgaan?

Om er maar een paar te noemen. Al deze energie zou verloren gaan in het grote geheel. De wereld zou er een stuk minder gebalanceerd uitzien. Zeker.

Dus: het grotere geheel heeft jou nodig. Jouw missie doet ertoe. Een simpele manier om dit wat losser te benaderen, is door jezelf de volgende vraag te stellen als je weer eens tegen dit soort zaken aanloopt.

Wie word ik als persoon door de keuzes die ik nu maak?”

Kijk, uiteindelijk ben je vanuit die connectie alleen met jouw missie. Je hebt er zelf voor te zorgen en deze in de wereld te zetten. Andere mensen kunnen je erbij helpen en inspireren, dat is waar, maar uiteindelijk heb jij zelf de keuze om ervoor te gaan staan of niet. Blijf dus vooral weg bij de gedachte dat je iets moet ‘krijgen’ uit de dingen doe je doet. Dat zou betekenen dat je ‘normaal wordt’.

Niet jij.

Ga daar naartoe waar je iemand wordt door de keuzes die je maakt. Het gaat over dicht bij jezelf blijven en waardevol zijn voor zoveel mogelijk mensen. Je hoeft juist niet normaal te zijn. Laat anderen dat doen. Door te kiezen voor de persoon die je wordt, zul je namelijk automatisch waardevol zijn en blijven voor anderen. Jouw toevoeging is daar waar jij jezelf bent. Niet daar waar je ‘normaal’ bent.

Meer leren over winstgevend ondernemen vanuit betekenis?

Ben je nieuwsgierig naar hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak?

Beluister dan zeker eens onze podcast.

Wellicht houd je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier.

Of wil je liever persoonlijk met ons kennismaken? Dan nodigen we je van harte uit om eens naar de Business & Meaning training toe te komen. Hierin krijg je praktische tools en tips om rijkdom op alle vlakken te creëren.

Meer informatie over Business & Meaning kun je hier vinden.

Met liefde,
Bas

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!