Ondernemen als HSP: 10 lessen die wij leerden

Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

In deze blog deel ik graag 10 belangrijke lessen die Mirna en ik hebben geleerd in onze ontwikkeling als ondernemers. Lessen uit de praktijk wel te verstaan. Lessen die soms met harde hand, soms op een wat zachtere manier op ons pad kwamen. Lees er snel meer over in deze blog :).

1. Investeer in jezelf

Leven in rijkdom betekent investeren in jezelf. Investeren in hoe je wilt dat jouw leven eruit ziet. Alles wat de moeite waard is in het leven is wat mij betreft de moeite waard om voor te werken, om voor te vechten en dus om meer over te weten te komen. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat jij de moeite waard vindt in jouw leven. Hier maak je vervolgens een studie van door er budget en tijd voor vrij te maken.

Investeren in onszelf is wellicht de belangrijkste les die wij leerden en nog altijd toepassen. Het is alsof we hierdoor met een totaal andere blik naar de wereld zijn gaan kijken, met oog voor kansen en mogelijkheden.

2. Investeer samen met je partner

Neem je partner mee op deze spannende reis van zelfontplooiing, van zelfontwikkeling. Je kunt natuurlijk alleen op reis gaan, maar dat brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Het grootste risico is, dat de één groeit en de ander… juist ja, stil blijft staan. Het is dan ook belangrijk om dit met je partner te bespreken en ervoor te zorgen dat het helder is hoe jullie hier allebei in staan. Mirna en ik zijn gezegend met de wil om samen te groeien, om die dingen te creëren die voor ons belangrijk zijn. Heb je (nog) geen levenspartner? Wees dan selectief over hoe diegene in het leven staat en of dit overeenkomt met hoe jij denkt en handelt. Selectie is 90% van succes :-).

3. Overwin de kostenwaas

De grootste blokkade die Mirna en ik hebben moeten overwinnen, is zonder twijfel de kostenwaas.Toen we blut waren,stelden we onszelf voortdurend de vraag: “Wat kost dat?”. Het gevolg hiervan was, dat we alleen maar keken naar wat er uit onze (toch al lege) portemonnee ging. Niet best voor de moraal, kan ik je zeggen. Wat er namelijk gebeurt, is dat wanneer je een kans ziet, de kostenwaas als het ware tussen jou en de mogelijkheid in komt te staan. Hierdoor kun je niet meer helder naar kansen kijken, met als gevolg dat je ze maar beperkt zult pakken, of zelfs laat schieten. Buig dit om. Kijk niet naar wat het kost, maar naar wat het oplevert.

4. Realiseer je dat geld niet over geld gaat

Wij zien dat veel hooggevoelige ondernemers vastzitten in hun patronen en moeite hebben om hieruit te komen. Wat ons hierin enorm heeft geholpen, is dat we anders naar geld zijn gaan kijken. Geld gaat immers helemaal niet over geld. Het gaat over de tijd en de vrijheid die je met geld kunt creëren. Tijd en vrijheid om je leven zo in te richten zoals JIJ dat wilt. Om die dingen te doen die JIJ wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt, waar je wilt en hoe vaak je wilt.

5. Maak van je shit je mest

We maken allemaal dingen mee. Soms kleine dingen, soms zware en grote gebeurtenissen. Het gaat erom wat je met deze dingen doet. Ik herinner mij bijvoorbeeld nog levendig mijn 1e burn-out en wat dit met mij deed. Op dat moment had ik geen enkel idee wat ik ermee moest doen. Dat kwam pas later.

Of, bijvoorbeeld dat ik alleen op mijn kamertje zat en “probeerde” mijn business te laten groeien. (Lees hier overigens meer over in deze blog van vorige week). Pas veel later kon ik deze ervaring van ontwikkeling doorgeven; kon ik van mijn shit mijn mest maken. De vraag die je aan jezelf kunt stellen is: “Wat is nu mijn shit?” en “Hoe kan ik met deze shit een bijdrage leveren aan de betekeniseconomie?

6. Bouw een goede basis voor je business

Toen ik net begon met De Hooggevoelige Ondernemer deed ik eigenlijk maar wat. Ik ging van links naar rechts en weer terug. Ik liet mij regeren door alles wat zich dagelijks voordeed en sprong hier ad hoc op in. Niet zo slim. Na de eerste opstartfase en de verdere groei van het bedrijf hebben Mirna en ik ervoor gekozen om veel structureler te werken. Om te kijken naar planningen, content-agenda’s, eventplanning, customer service e.d. De les die we leerden, was dat het beter is om eerst een goede basis neer te zetten en van daar uit verder te bouwen.

Om te checken of je een goede basis hebt staan, kun je jezelf de volgende vraag stellen: “Wat gebeurt er als er plotseling 500 mensen voor jouw deur zouden staan en een product of dienst van je willen afnemen?” Als je een structuur hebt, weet je precies wat je moet doen. Weet je niet wat je te doen staat met 500 mensen? Dat betekent dat je jouw business-structuur (nog) niet goed op orde hebt.

7. Zet je leven op #1

Een goede business-structuur heeft een begin en dat begin is hoe jij jouw leven wilt leven. Vanuit jouw ideale leven ontstaat immers jouw bedrijf. Niet andersom. Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Hoeveel uur per week wil je werken? Wil je als zelfstandige aan de slag of wil je samen met een team impact maken? Deze fundamentele keuzes geven je de mogelijkheid om allereerst na te denken over je leven en dan te kijken hoe je jouw business hier een onderdeel in kan laten zijn. Zeker in de tijd van het internet en softwaresystemen kun je hierin écht creëren wat je zelf wilt. Een leven op jouw manier!

8. Beheer je energie

Alles is energie en jouw energie speelt een belangrijke rol in het ondernemen. Verhoog jij jouw energie, dan is de kans groot dat er andere dingen op je pad zullen komen. Zaken veranderen zodra jij jouw energie goed gaat beheren. Je kunt jouw energie goed beheren door bijvoorbeeld de juiste succesroutines toe te passen. Als alles energie is, willen immers vooral die mensen die voelen dat het fijn is bij jou, bij jou zijn . Zodra je je energie verhoogt, zul je merken dat er (negatieve) mensen uit je inner circle zullen verdwijnen. Het past immers niet zo goed meer voor hen met jouw veranderende energie.

9. Zorg voor PI!

PI staat voor positieve instelling. Deze is absoluut essentieel bij het ondernemen. We maken allemaal dingen mee. Een positieve instelling zorgt ervoor dat je de negatieve dingen die je meemaakt, kunt verwerken en omzetten naar een positief resultaat, hoe negatief het ook lijkt te zijn. Napoleon Hill heeft hier een fantastisch boek over geschreven. Mocht je hierover meer willen lezen, kijk dan even hier.

10. Wees dankbaar voor je lessen

Sta jij stil bij jouw successen? Veel hooggevoelige ondernemers staan te weinig stil bij hun successen en het vieren hiervan. Geniet van de weg die je aflegt en neem elke avond even de tijd om dankbaar te zijn voor alles wat je die dag hebt mogen manifesteren. Dankbaarheid is een enorm sterke emotie en stuurt een elektromagnetische impuls het universum in. En… laat nu net alles energie zijn…

In het Succes In Balans Weekend delen we je graag nog meer tips en lessen die wij hebben geleerd. Op die manier kun je leren van onze lessen en versneld komen tot rijkdom op alle vlakken.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend kun je hier vinden. Het weekend zelf is gratis (lees: we stellen onze kennis gratis ter beschikking). Het enige dat we van je vragen is een bijdrage van 49 euro in de kosten die wij maken. Een échte win-win wat ons betreft.

Welke tip is voor jou het meest herkenbaar?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar RIJKDOM!

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Authenticiteit kun je in jouw business gebruiken als je kunt laten zien vanwaar je gekomen bent als persoon. Welk proces je hebt doorgemaakt en wat je hebt overwonnen. Wanneer je van je shit je mest maakt, betekent het dat je jouw persoonlijke verhaal over dat wat je hebt overwonnen op een consistente basis met anderen deelt. Hiermee kun je jouw authenticiteit op een hele waardevolle manier naar voren laten komen. Het gaat immers over jou als persoon en datgene wat jij hebt overwonnen om te komen tot waar je nu bent. Dit kan op allerlei manieren een inspiratie zijn voor anderen. Lees meer hierover in de blog van vorige week. […]

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!