Binnen De Hooggevoelige Ondernemer helpen we ondernemers om te ondernemen. Ook helpen we ondernemers in spé om de stap naar het ondernemerschap te maken. Natuurlijk is het een grote uitdaging om van je business-idee een succes te maken, maar de grootste uitdaging zit ‘m wel in de verandering van mindset. In deze blog meer hierover.
De belangrijkste verschillen in mindset
Om een goed inzicht te krijgen in de belangrijkste verschillen in mindset tussen een ondernemer en een werknemer, is het allereerst belangrijk om te bespreken welke zaken er voor medewerkers belangrijk zijn en hoe dit conflicteert met dat wat ondernemers belangrijk vinden.
1. Zekerheid en veiligheid
Dit staat met stip bovenaan het lijstje van een medewerker. Dit is meestal ook één van de hoofdredenen waarom werknemers het zo uitdagend vinden om te gaan ondernemen. Ondernemen is risico nemen. Ondernemen betekent dingen doen waarvan je niet van tevoren weet of ze iets gaan opleveren. Dit geeft onzekerheid en dat is wat voor mensen met een medewerkers-mindset alle alarmbellen doet rinkelen.
2. Kijken naar wat je krijgt
Oftewel “vragen” om een vorm van beloning. Als medewerker heb je een bepaalde marktwaarde en een baas betaalt naar die marktwaarde. In het ondernemerschap creëer je je eigen beloning. In de mindset is dit een groot verschil tussen ondernemer en werknemer. Het punt is dit: als werknemer ben je waard wat je creëert. Veel medewerkers snappen dit niet. Als medewerker kun je vragen wat je wilt, maar de enige manier waarop je meer beloning gaat krijgen, is door meer waarde toe te voegen aan het grotere geheel.
3. Denken vanuit schaarste
Waar de ondernemer er vanuit gaat dat hij of zij zelf kan creëren, denkt de medewerker vaak vanuit schaarste. Anders gezegd: medewerkers houden in de regel vast aan wat ze al hebben en dat laten ze niet meer los. Ondernemers kijken eerder naar nieuwe kansen, naar nieuwe mogelijkheden om te creëren, niet zozeer naar eventuele belemmeringen.
4. Oogsten versus zaaien
Medewerkers zijn vaker gericht op de korte termijn en wat dat kan opbrengen. Ondernemers kijken meer naar de lange termijn en richten zich op het inrichten van die lange termijn. Het systematisch ondernemen en opbouwen van systemen speelt hierin natuurlijk een prominente rol. Zeker in het huidige internet-tijdperk.
Ontwikkel je wat je krijgt of wie je wordt?
De situaties die ik vaak tegenkom, zijn de situaties waarin medewerkers vastlopen in hun baan, omdat ze hun eigen ding in de wereld willen zetten en niet langer de visie van hun baas kunnen of willen volgen. Zij besluiten de stap naar het ondernemerschap te maken, maar komen daar vaak ook in vast te zitten, meestal vanwege de andere mindset die het ondernemerschap vraagt.
Een belangrijke vraag die je jezelf zou kunnen stellen, is de volgende: ontwikkel je wie je wilt worden of richt je je op wat je gaat krijgen?
Maar al te vaak zijn er mensen die zich richten op de vraag “Wat ga ik krijgen?” Dat zijn vragen zoals: “Hoeveel ga ik verdienen in die job?” of “Hoeveel verdien ik per uur?” of “Hoe kan ik zo snel mogelijk geld verdienen?” Stel je nu eens voor: als je voldoende geld zou hebben om van rond te komen, zou je jezelf dan nog altijd deze vragen stellen? Grote kans van niet!
De ‘wat-krijg-ik’-vraag ontstaat vooral wanneer je vanuit schaarste denkt. Wanneer je gaat denken vanuit overvloed, dan ga je kijken waar je betekenis kunt toevoegen, waar je anderen kunt helpen, waar je anderen van dienst kunt zijn en een impact kunt maken. Dit alles doe je vele malen makkelijker vanuit de vraag: “Wie wil ik zijn?” Door jezelf bij belangrijke beslissingen deze vraag te stellen, zal je merken dat je jouw spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling centraal gaat stellen. De geldkwestie is er natuurlijk nog altijd, maar meer als een bijproduct. Het is niet meer leidend in de beslissingen die je neemt.
Jim Rohn vat het mooi samen:
“If you work hard on your job, you will make a living, if you work hard on yourself, you can make a fortune”.
Zolang je blijft vragen wat je ergens voor krijgt, zal je nooit écht een gevoel van betekenis ervaren. Teveel gericht zijn op jezelf en datgene wat je krijgt, laat altijd een leegte achter in jezelf. Een leegte die niet gevuld kan worden met welk materieel goed dan ook. Een leven geleefd voor jezelf, is een leven verspild – of is dat wat te zwaar gezegd? In ieder geval: van betekenis zijn voor anderen en daarnaar te leven, geeft veel meer vreugde en zin en vervulling!
Hoe maak je de switch in mindset?
Een paar weken geleden schreef ik deze 80-20% blog. Dit 80-20% concept geeft aan dat 80% van je succes voortkomt uit jou als ondernemer, jouw filosofie, jouw kijk op de dingen. 20% blijft over voor de concrete strategieën. Zodra je dit écht snapt, begrijp je ook dat wanneer dingen (nog) niet lukken, dit niet zozeer komt doordat je bepaalde strategieën mist. Het komt in de meeste gevallen doordat je filosofie nog niet in orde is.
De switch maken van medewerker naar ondernemer is niet waar het écht om gaat. De switch maken in je hoofd en je gevoel is vele malen belangrijker. De afgelopen 7 jaar heb ik heel veel ondernemers die vanuit loondienst kwamen hiermee zien worstelen. Ze zien de strategieën die wij binnen De Hooggevoelige Ondernemer gebruiken en ze zien dat ze tot resultaat leiden. Onze strategieën kunnen worden overgenomen, maar je zult nooit echt succesvol zijn wanneer je niet de mindset van een ondernemer kunt aannemen. En dát doe je niet van de ene op de andere dag. Dat kost tijd.
De stap van medewerker naar een goedlopend bedrijf kan gemaakt worden, mits je durft te investeren in jezelf. Investeren in wie je wordt als mens en als ondernemer. Wanneer je de switch wilt maken, zorg dan in ieder geval voor:
Duidelijke begrenzing
Bepaal voor jezelf of je fulltime of parttime ondernemer wilt zijn en wees daar duidelijk in. Duidelijkheid geeft je de kracht om aan de juiste dingen te werken en we weten: alles wat we aandacht geven, groeit.
Ontwikkel wie je wilt worden, niet wat je wilt krijgen
Focus je op het ontwikkelen van je persoonlijkheid en maak op basis daarvan je keuzes. Laat het geld er gewoon lekker buiten. Geld komt wel als je mensen helpt, als je van betekenis bent voor andere mensen. Dit is wellicht nog wel de moeilijkste conditionering om los te kunnen laten. Zeker als je al jaren aan het ‘salarisinfuus’ hebt gezeten. Als het salaris wegvalt, kan het voelen als het afkicken van een zware drug waarin je jezelf tegenkomt.
Goede en voortdurende input
Een medewerkers-mindset verander je niet van de ene op de andere dag in een ondernemers-mindset. Dat is een illusie. Ja, echt. Het is letterlijk een andere wereld. Realiseer je dit voortdurend, zeker wanneer je vastloopt in die transitie. Zorg ervoor dat je datgene voedt wat je wilt realiseren. Wil je medewerker blijven? Voed dan deze mindset. Wil je ondernemer zijn, blijven of worden? Voed dan de ondernemers-mindset.
Zoek daarin de manier die het beste bij je past. Seminars, podcasts (ja, HGO komt er binnenkort met eentje), workshops, webinars. Er zijn legio mogelijkheden om jezelf in te scholen. De veranderingen die je maakt in je mindset zijn als een nieuw vuurtje. In het begin smeult het en heeft het voortdurend nieuw hout nodig om te blijven branden.
Upper class coaching
“Je bedrijf is zo groot als jij denkt en voelt” zei mijn mentor wel eens tegen mij. En dat is absoluut waar! Groei jij, dan groeit je bedrijf met je mee. Sta je stil, dan staat je bedrijf stil. Wanneer je het groeiproces wilt versnellen, is upper class coaching bij uitstek geschikt. Dat werkt als het ware als brandstof op het vuurtje. ‘Ineens’ zijn de vlammen 3x zo hoog. Rara, hoe komt dat?!?
One step at a time
Zorg ervoor dat je blijft ontdekken en dat je stapje voor stapje vooruit blijft gaan. Je brein zal ‘stapje voor stapje’ makkelijker vinden, omdat het gewend is om in bepaalde patronen te denken en om daarin te blijven hangen. Wanneer de veranderingen geleidelijk gaan, is het gemakkelijker om te veranderen.
Ben jij ondernemer of werknemer?
Heb je de mindset van een ondernemer of toch die van een medewerker? Waar merk je dat aan? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
De groei die Mirna en ik op het persoonlijke vlak zelf hebben ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Ben je benieuwd naar de lessen die wij doorgeven en wil je meer weten over de ondernemers-mindset? Dan nodigen we je van harte uit om eens kennis te komen maken tijdens het Succes In Balans Weekend.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
[…] de demografische keuze ondernemer of werknemer? Twee totaal verschillende werelden zoals ik er in deze blog al eens eerder over schreef. Het demografisch bepalen van jouw superklant geeft je de eerste […]
Wat een mooie blog!! Als ik deze blog lees, merk ik dat ik ook nog wel wat aan mijn mindset mag werken! Mijn mindset neigt nog erg naar die van een werknemer en het is idd een hele uitdaging om van dat “infuus” wat Bas zo mooi beschrijft af te komen!! De vraag “wie wil ik zijn” raakt me diep!! Voor mij nu de taak om daar es goed mee aan de slag te gaan..
Ik heb nog een werknemers mindset!
Afgelopen weekend het succes in balans weekend mee mogen maken en dat was waarom ik vandaag het volgende dacht op mijn werk: (Ik werk op een sierteelt bedrijf.)
Ik zat in het veld en dacht: Wat ben ik aan het doen?
Ik ben geld aan het verdienen… wat doe ik eigenlijk? Ik ben sierkomkommers aan het oogsten in het zonnetje!
huh geld aan het verdienen, maar geld is toch het eindresultaat? Hoe voel ik me eigenlijk?
Het wringende gevoel van: ik ben geld aan het verdienen viel van mij af toen de gedachte kwam.
Ik ben samen met andere mensen de oogst van het land aan het halen! (Samenwerken geeft mij heel veel voldoening!)
En toch heb ik het verlangen om mezelf neer te zetten op deze wereld! 😉 en
Dankjullie wel voor jullie inspiratie!
Liefs, Vera
Ik heb nog een medewerker mindset!
Afgelopen weekend het succes in balans weekend mee mogen maken… dat heeft mij wel een hele andere kijk gebracht.
Ik zat vandaag op het veld op het werk. Ik werk bij een sierteelt bedrijf.
Ik zat daar op het veld en dacht: Wat doe ik hier? waar ben ik mee bezig?
Ik ben geld aan het verdienen. nee ik ben (een soort van) komkommers aan het oogsten.. ik zit in het zonnetje.
Geld aan het verdienen??… geld dat is toch het eindresultaat…. Hoe voel ik mij eigenlijk?
het wringende gevoel van… ik ben bezig met geld verdienen gleed van mij af.
Ik ben bezig met andere mensen om de oogst van het land te krijgen, gaf mij een beter gevoel.
En toch verlang ik om mijzelf in de wereld neer te zetten.
Dankjewel voor jullie inspiratie!
Liefs, Vera
Mooi hoe je dit omschrijft, Vera! En zie je dat jouw mindset nu al aan het veranderen is? Top!