49 vragen om jezelf beter te leren kennen

49 vragen

Hard werken?
Of hard werken aan jezelf?
Een groot verschil!

Jim Rohn verwoordt het schitterend:

If you work hard on your job, you will make a living.
If you work hard on yourself, you can make a fortune”.

In deze blog deel ik graag 49 vragen met je die je kunnen helpen om jezelf beter te leren kennen. Om nog beter inzicht te krijgen in wie je bent en waar je kunt groeien in je persoonlijkheid. Let’s go ;).

1. Kies je voor wat je krijgt of voor wie je wordt?

Een essentiële vraag. Veel mensen kiezen op basis van wat ze krijgen. Door te kiezen voor jezelf en jouw toekomst centraal te stellen, word je automatisch waardevoller voor anderen. Hierdoor krijg je uiteindelijk óók weer meer (als bijproduct?).

Elke keer als je op een kruispunt in je leven staat, kun je jezelf deze belangrijke vraag stellen. Door te kiezen voor wie je wordt, zul je een hele andere weg inslaan dan wanneer je kiest voor wat je krijgt. Mijn overtuiging is zelfs, dat mensen die durven te kiezen voor wie ze worden, die vaak waardevoller worden dan mensen die kiezen voor wat ze krijgen. Door te kiezen voor wat je krijgt, staat het geven van waarde immers niet meer centraal. Door te kiezen voor wie je wordt, ga je sneller waardevoller worden voor anderen.

2. What if …?

Altijd een leuke vraag om jezelf te stellen. Stel je eens voor dat je in ‘situatie x’ een andere mogelijkheid hebt? Door jezelf de “What if …?” vraag te stellen, zal je vaak meer perspectief gaan zien over de keuze waarvoor je op dat soort momenten staat.

Ik stel mezelf deze vraag geregeld en ik stel hem vaak aan cursisten die wat vastzitten en ervan overtuigd zijn dat ze bepaalde dingen slechts op één enkele manier kunnen doen.

3. “Wie kan voor mij…?” versus “Hoe kan ik …?”

Veel ondernemers denken dat delegeren pas aan de orde is op het moment dat er veel euro’s zijn of er veel tijd is. Niks is minder waar. Ook in de beginfase van je business kun je delegeren. Dit geldt natuurlijk ook voor níet-business gerelateerde situaties.

Binnen het opzetten van een business heb je overigens 3 fases. In elke fase worden andere dingen van je verwacht en zijn er andere stappen nodig.

Ook zonder business is het belangrijk om jezelf deze vragen te stellen. Zeker ook als je een gezin hebt, kan deze vraag rust brengen, omdat je hierdoor taken die je nu wellicht zelf doet, kunt uitbesteden aan mensen die hier beter in zijn. Dit brengt vaak rust in de manier waarop je in het leven staat. Daarnaast brengt de “Wie kan voor mij …”-vraag met zich mee dat je anders over tijd en geld gaat denken.

4. Wat is belangrijker: je geld of je tijd?

Een wereld van verschil. Waar voor de arme mindset geld belangrijk is, is dit voor de rijke mindset precies het tegenovergestelde. Binnen een rijke mindset wordt tijd centraal gesteld en is geld een middel om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te kunnen gaan.

De grootste illusie met tijd en geld is dat we denken dat we per uur betaald krijgen. Dit is niet zo. We krijgen betaald voor de waarde die we leveren aan anderen. Hoe waardevoller we zijn voor anderen, hoe meer we betaald krijgen. Het interessante hieraan is dat je dus zelf invloed kunt uitoefenen op hoe waardevol jij bent voor anderen en hoe je die waarde aan mensen kunt leveren.

Waardevol zijn is overigens van toepassing wanneer je zelf een business runt, maar ook wanneer je medewerker bent in een business. Als medewerker betaalt jouw baas je immers voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Hoe minder mensen deze specifieke taak kunnen doen, hoe unieker (en dus waardevoller!) jij dan bent.

5. Wat is je zielenmissie?

Het leven van je zielenmissie. Hoe ver ben je daar al mee? Of sta je juist aan het begin om haar te ontdekken? Door jezelf de vraag te stellen wat jouw zielenmissie is, kun je helderder krijgen waarvoor je op aarde bent gekomen. In deze blog leg ik je graag wat meer uit over hoe ik het concept zielenmissie zie.

Ik geloof erin, dat we allemaal op de wereld zijn gekomen om een bepaalde missie uit te voeren, om een bepaald soort leven te leiden ten dienste van anderen. Los daarvan ben ik ervan overtuigd, dat een leven voor jezelf erg saai is (en wellicht hierdoor ook wel een struggle?).

Wat mij betreft heeft elk mens een zielenmissie. Sommige mensen zijn zich hiervan bewust, anderen niet. Het leuke van de tijd waarin wij als mensen nu leven, vind ik dat er steeds meer mensen de moed vinden om hun zielenmissie te onderzoeken en te vinden. Wellicht is de wereld er nu klaar voor dat we allemaal vanuit onze talenten en zielenmissie kunnen gaan werken? Laten we ervoor gaan :).

6. Waar ervaar je op dit moment frustratie?

Frustratie is een mogelijkheid om te groeien. Frustratie is er dus om te omarmen en niet om weg te duwen. Laat het toe en laat het jouw gids zijn om te ontdekken wat je nodig hebt. Soms zeg ik wel eens gekscherend dat geen probleem pas echt een probleem is. In zekere zin klopt dat ook wel, want problemen kunnen ons als mens laten groeien. De problemen brengen ons uiteindelijk dichter bij onszelf. Dichter bij liefde voor onszelf en voor anderen.

In de huidige maatschappij wordt frustratie vaak niet als iets positiefs gezien. Vaak lijkt het er zelfs op dat mensen denken dat je incompetent bent, dat je het leven niet aankunt. Dat je vooral krachtig moet zijn en niet moet zeuren. Niks mis mee, maar … wat als kwetsbaarheid de nieuwe kracht is?

7. Met welke persoon kun je moeilijk om gaan?

Deze persoon laat je misschien wel je eigen schaduwkanten zien. Of word je door die persoon geconfronteerd met een ‘tekortkoming’ in jezelf. Mensen met wie je moeilijk om kunt gaan, dáár zitten vaak grote leermomenten in verstopt. Die personen kun je afstoten of je kunt iets van hen leren. Dat is natuurlijk aan jezelf. Afstoten betekent vaak dat je de boodschap die hierin verscholen ligt nog niet wilt zien. Juist die personen met wie je moeilijk kunt omgaan, zijn vaak jouw tegenpool. Je wordt door hen getriggerd wanneer ze iets zeggen of doen dat precies tegenovergesteld is aan hoe jij naar het leven kijkt en hoe jij zou willen dat de wereld eruit ziet.

8. Overtuigen of overtuigend zijn?

Veel mensen willen in hun leven anderen overtuigen van waar ze mee bezig zijn. Wanneer je dit doet, haalt het je uit je kracht en verzwakt het je energetische positie. Het beste kun je overtuigend zijn vanuit wie je bent.

Overtuigend zijn is iets dat ik zelf echt heb moeten leren en ik stap nog steeds wel eens in deze valkuil. Juist door niet te overtuigen, ben je overtuigend. Het is een soort van omgekeerde psychologie. Ik geloof er heel sterk in dat wij mensen bij andere mensen willen horen die overtuigend ZIJN. In wie ze als persoon zijn en wat ze vanuit dat overtuigend zijn uitstralen. Daar tegenover staat dat het juist onze 2e natuur is om wat meer afstand te nemen van mensen die ons willen overtuigen. Interessante psychologie en vooral ook ‘energy at work’ :).

9. Wie zou je zijn zonder je werk?

Vaak meten we onszelf een identiteit aan omtrent wie we zijn in relatie tot ons werk. Door jezelf deze vraag te stellen, kun je dieper tot je kern komen en loskomen van je werkidentiteit. Je ware identiteit heeft immers weinig te maken met wat je doet. Het zit vele lagen dieper. Veel meer vanuit met wie jij connectie maakt in je hart, met wat je zelf wilt en doet. Je hebt simpelweg niet overal tijd voor in dit leven. Juist daarom is het goed om helder te hebben waar je je tijd aan wilt besteden.

Vaak wordt werk gezien als een noodzakelijk iets. Iets dat je nodig hebt om geld te verdienen en waarmee je vervolgens je dingen kunt doen en je rekeningen mee kunt betalen. Hier ben ik het gedeeltelijk mee eens. Werk wordt vaak pas echt werk als het moet. Hoe zou het zijn als we allemaal zouden stoppen met werken en gewoon ons talent in de wereld zouden zetten? Hoe dat zou aflopen, weet ik niet. Wellicht een interessant experiment. Wat ik wel weet, is dat we in ons leven veel tijd besteden aan werken en dat het daarom, in mijn perceptie, absoluut essentieel is om in je werkzame leven met voor jou nuttige dingen bezig te zijn.

10. Wie ben je nu écht?

Wie bekend is met NLP weet dit als geen ander: we functioneren vanuit labels. Door jezelf deze vraag te stellen, pel je laag voor laag, je identiteit af tot de kern. Deze vraag kun je je overigens ook laten stellen door iemand anders. Net zolang tot het antwoord ‘uhhhh’ komt. Dat is het moment dat je voorbij de labels bent van wie je bent.

Iemand die geoefend dit soort vragen stelt, kan overigens op een dergelijk moment een suggestie bij je naar binnen brengen over wie je écht bent… Labels hebben we immers allemaal. Het zou immers niet écht handig zijn om elke keer dat je naar je auto loopt jezelf af te vragen wat die pijp toch is die vanonder je auto aan de achterkant van je auto tevoorschijn komt. Labels hebben we in die zin allemaal nodig. Om onszelf te onderzoeken, kan het helpen om deze labels eens ter discussie te stellen.

11. Hoe kun je vandaag nog meer mensen helpen?

Dit is een vraag die mij sinds de afgelopen jaren heeft bezig gehouden. Met deze vraag sta ik elke ochtend op en ik neem het mee in mijn meditaties en visualisaties. Eén van de belangrijkste dingen in mijn leven is het leven van mijn zielenmissie. Los van het leven van je zielenmissie kun je je overigens ook vragen stellen bij de kwaliteit van je vragen.

Naast het feit dat we in het leven krijgen wat we tolereren, is de kwaliteit van onze vragen erg belangrijk. De vraag “Hoe kom ik deze maand door?” heeft met financiën te maken. De vraag “Hoe kan ik deze maand nog meer rijkdom voor iedereen creëren?” heeft ook met financiën te maken. Het verschil in beide vragen zit ‘m in de mogelijkheden dat je brein open zet bij de verschillende vragen. In die zin zijn vragen de richtingaanwijzers van het leven.

12. Wat is jouw zielenmissie?

Een leuke vraag die voortborduurt op de vorige vraag. Ik geloof erin dat iedereen een zielenmissie heeft. Een missie om op een bepaalde manier in het leven te staan. Een leven te leiden in plaats van te lijden. Vanuit wie je in de diepste kern bent. Soms is je zielenmissie een prettig iets, soms is het ook vooral zoeken ;). Hier hoort dus vaak frustratie op een dieper level bij.

Mijn eigen zielenmissie niet altijd duidelijk geweest. Integendeel. Lange tijd keek ik naar de wereld en voelde ik mezelf een buitenstaander. Heel eerlijk gezegd: terwijl ik dit schrijf, vraag ik mezelf nog altijd af wat mijn zielenmissie precies is. Hoe je het ook wendt of keert, een zielenmissie is in die zin altijd in ontwikkeling.

13. Hoe kun je vandaag nog fitter en gezonder worden?

Of je nu met een personal trainer werkt of zelf aan je gezondheid werkt maakt niet zoveel uit. Jezelf deze vraag te stellen, helpt je met krachtiger en gezonder te worden en hieromtrent wijze keuzes te maken ;). Fitter en gezonder worden kan hem overigens ook in kleine dingen zitten die je voor jezelf doet. Het hoeven niet altijd mega grote dingen te zijn. Integendeel denk ik zelfs. In dit geval helpen alle kleine beetjes.

14. Hoe kun je nog meer ondersteunende mensen aantrekken?

Je omgeving is wat je maakt. Of breekt. Dat hangt natuurlijk sterk af van hoe jij ermee omgaat en welke mensen jij weet aan te trekken. Deze vraag is zowel voor ondernemers als voor niet-ondernemers van essentieel belang. Zeker als je bedenkt dat jouw omgeving maakt wie je bent. In het geval van het ondernemerschap betekent dit vaak dat je met zogenaamde A-spelers werkt: mensen die weten wat het is om op topniveau, in hun expertise, te ondernemen of hierin te ondersteunen.

Of je nu ondernemer bent of niet, de juiste mensen aantrekken is echt van wezenlijk belang om je leven te leiden vanuit liefde, kracht en contributie aan de wereld. Het gezegde luidt immers niet voor niks: “Soort zoekt soort”….

15. Hoe kun je je nog meer verbinden met de universele energie?

Jezelf begrijpen of jezelf beter kennen. Het heeft zowel een bewuste als een onbewuste component. Het onbewuste zien we niet, maar is hierin natuurlijk wel erg belangrijk. Alles in het Universum is of energie of materie. Die energie en het onderzoek hiernaar gaat denk ik de komende jaren alsmaar belangrijker worden. Alles waar je aandacht op legt, groeit. Dus óók die connectie.

Jezelf verbinden met de universele energie hoeft niet altijd direct een retraite te zijn. Ook gedurende de dag kun je dit doen middels succesroutines. Dit zijn routines die jou helpen om het maximale uit de dag te halen.

16. Hoe kun je nog meer tijd creëren?

Tijd. Eén van de allerbelangrijkste zaken in het leven van elk mens. Geld komt en gaat, maar onze tijd hebben we maar één keer. Wat het ook is dat je wilt manifesteren in dit leven, ga eraan staan. Laat de tijd niet zomaar voorbij gaan. Durf te confronteren, sta jezelf toe om je tijd zo in te delen zoals jij het wilt. Soms kan dit overigens best wel confronterend zijn. Zeker als je veel tijd ‘kwijt’ bent aan dingen die er voor jou niet toe doen. Aan dingen die jou geen zingeving opleveren. Het vervelende én krachtige is dat wij mensen gedurende ons leven weten dat we worden geboren én weer sterven. Dit is een belangrijk verschil met vele diersoorten die dit besef niet hebben. Hoe we onze tijd besteden is hierin echt essentieel. Je tijd heb je maar een keer. Make it count. Doe dingen die ertoe doen. Doe dingen die jou gelukkig maken én die je helpen met het leven van je zielenmissie.

17. Hoe kun je jezelf nog oncomfortabeler maken?

Succes, op welk vlak dan ook, betekent jezelf bewust oncomfortabel durven maken. Uit dat hokje dat je voor jezelf hebt gecreëerd. Los komen van de conditioneringen. Er is wat mij betreft een directe correlatie tussen hoe jij als mens oncomfortabel durft te zijn en succes. Hoe meer je het oncomfortabele opzoekt, hoe meer succes je op een bepaald gebied zult aantrekken. Schematisch ziet het er zo uit:

Panic zone - magic zone

 Het woord comfort zone blijf ik maar een raar woord vinden, want voor de meeste mensen is de comfort zone helemaal niet zo comfortabel. Wellicht is de oncomfortabele comfort zone beter gedefinieerd? Deze vraag heeft overigens voor een belangrijk deel ook te maken met wie wij als mens zijn en hoe ons brein werkt. Het reptielen-brein, dat deel van onze hersenen dat gericht is op overleven, is juist op dit gebied de grote spelbreker. Het is er namelijk op gericht, geconditioneerd, om ons veilig te houden. Geen goede combinatie dus met deze vraag :).

18. Hoe kun je nog meer vrijheid in jouw leven creëren?

Geld heeft niks met geld te maken. Wij als mens willen immers niet meer geld. We willen de mogelijkheden die we met geld kunnen kopen. Het enige waarover het zou moeten gaan, is om meer tijd en vrijheid in je leven toe te staan. Veel mensen maken geld veel te belangrijk. Eigenlijk zouden we geld veel meer kunnen zien als een bijproduct van succes.

Ook al heb je nog geen enkele investering op dit moment, bedenk dan bij jezelf: geld is er om voor jou tijd en vrijheid te creëren. Euro’s zijn je vrijheidsstrijders. Hoe harder je ze aan het werk zet, hoe meer vrijheid ze voor jou kunnen creëren. Wil je meer over investeren weten en hoe Mirna en ik hiermee bezig zijn? Bekijk dan eens deze blog.

 Vrijheid betekent dat je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt, hoe vaak je wilt, waar ter wereld je wilt en met wie je wilt. Het mooie hiervan is, dat zodra je échte vrijheid als doel hebt gekozen om naar toe te werken, dat je beseft dat dit steeds meer gaat over het leven van je zielenmissie. Vrijheid is immers zowel een mentaal als een financieel iets en juist dát maakt het zo interessant. Eén van de belangrijkste redenen waarom ik overigens ondernemer ben geworden, is mijn vrijheid in combinatie uiteraard met het leven van mijn zielenmissie.

19. Hoe kun je nog meer loskomen van dogma’s en conditioneringen?

Een mooi boek wat ik hier recentelijk over heb gelezen is het 2e boek in de Anastasia-serie van Vladimir Megre. Mocht je willen loskomen van het systeem dat ons hier op aarde als spiritueel wezen klein houdt, bestudeer dan dit boek. Los komen uit de rat race betekent óók en vooral dat je bepaalde conditioneringen los kunt en durft te laten. Bijvoorbeeld de conditionering omtrent zekerheid is er eentje die veel voorbij komt. Steeds meer mensen vinden het namelijk uitdagend om én hun zielenmissie te leven én hun veiligheid, hun zekerheid op te geven.

“Bas, ik wil wel mijn zielenmissie leven, maar mijn hypotheek dan?”.

Dit is een veelgehoorde conditionering die ik tijdens onze trainingen van deelnemers te horen krijg. Het punt is dit: we worden op een bepaalde manier opgevoed. Niet goed of slecht. Gewoon zoals het is. Hoe ouder we worden, hoe beter we kunnen gaan invoelen en onderzoeken of die manier van opvoeden wel of niet bij ons past. Dit is voor mij persoonlijke ontwikkeling. Wil je hier meer over weten, bekijk dan zeker ook eens deze blog over persoonlijk leiderschap of deze over de confrontatie met jezelf.

20. Hoe kun je nog meer vanuit jouw hart leven?

Hoe jonger we zijn, hoe beter we in zijn algemeenheid met onze intuïtie en met de andere wereld verbonden zijn. Hoe ouder we worden, hoe meer we in ons hoofd gaan leven. Tenminste, als we dit stuk van onszelf alleen op rationeel niveau blijven voeden. Tony Robbins zegt het zo mooi:

“Once you’re in your head, you’re dead’.

Oftewel: zodra je alleen maar gaat denken en beslissen vanuit je hoofd, ontstaat een bepaalde verschraalde manier van leven. Steeds meer mensen willen de connectie met hun hart blijven voeden. De afgelopen decennia is er enorm veel geschreven over mindset: jouw kijk op jezelf, anderen en situaties. Persoonlijk denk ik dat we nu juist steeds meer toegaan naar een systeem waarin heartset alsmaar belangrijker wordt: de universele connectie die we als mensen onderling met elkaar hebben en voeden. Het leuke van de connectie vanuit je hart met jezelf en met anderen is dat je die kunt trainen en versterken.

21. Hoe kun je nog meer ‘thinking time’ voor jezelf creëren?

Tijd voor jezelf. Belangrijk en niet te onderschatten. Het proces waaromheen je dit kunt toepassen, noemen wij ‘thinking time’. Wat wij doen is het volgende: We nemen een specifiek moment in onze agenda: B.v. donderdag middag om 14.00 uur tot 15.00 uur. We zorgen dat we hier een bepaald probleem bij zoeken (ps: wie geen probleem heeft, heeft pas écht een probleem, kun je hier lezen in deze blog. Dat uur is dan gereserveerd voor dat specifieke probleem.

Voordat ik begin met het proces zorg ik ervoor dat ik een hoge energie heb, bijvoorbeeld door een half uurtje te sporten. Je kunt er ook voor kiezen om wat push ups te doen. Het maakt niet zoveel uit, als je hartslag maar omhoog gaat en je je lichaam activeert. In die hoge energie ga ik vervolgens zitten met een notitieblok op schoot, ogen gesloten, gefocust op het probleem waar ik aan wil werken. Vanuit daar ga ik mindmappen, opschrijven wat er binnen komt. Een verbluffend eenvoudig en zeer krachtig proces.

22. Hoe kun je nog betere en snellere beslissingen nemen?

Beslissingen nemen is een skill. Een week is meer dan genoeg om een beslissing te nemen, zo zegt Paulo Coelho. Hoewel dit erg rigoureus kan overkomen, zit er natuurlijk wél een kern van waarheid in. Juist de snelheid waarmee je beslissingen kunt nemen, is uiterst effectief voor de snelheid van je succes, op welke vlak dan ook.

23. Wat als elke situatie 3 kanten heeft?

Vaak zijn we gericht op kop of munt. Op gelijk of ongelijk. Het is belangrijk om bij bepaalde situaties de 3e kant van een munt, de ronde kopse kant, in de gaten te houden. Om vanaf die ronde kant naar situaties te kijken. Om jezelf te trainen om niet teveel zwart-wit te denken. Om te beseffen dat alle situaties uniek zijn. Dat alle personen anders zijn en dat er geen ‘one size fits all’-benadering is. Voor niks. Niet voor investeren, niet voor het opzetten van je business. Er zijn zoveel meer mogelijkheden. Wat je wilt vermijden is het goed-fout, zwart-wit denken. Het duale denken. Train jezelf om vanuit meerdere kanten naar een situatie of uitdaging te kijken. Om er het maximale uit te halen. Om nieuwe perspectieven toe te voegen daar waar ze ontbreken. Om de kennis van anderen toe te voegen daar waar je kunt.

24. Hoe kun je nog waardevoller worden voor anderen?

In mijn 1e jaar als ondernemer zette ik 8.000 Euro om met 5.000 Euro aan kosten. Niet echt een geslaagd jaar dus. Zeker niet wanneer je je bedenkt, dat ik niet alleen was, maar dat er ook een gezin was dat op mij rekende. Het voelde voor mij alsof ik had gefaald. Alsof ik tekortschoot voor mijn gezin. Ik wist dat ik veel te bieden had, het kwam er alleen helemaal niet uit. Ik bleef steken. Vast. Wist niet wat te doen.

Gelukkig heb ik een schitterende vrouw aan mijn zijde die mij toen wel eventjes flink de waarheid vertelde. Seriously, we hadden 3 dagen daarna nog ruzie… Ze zei tegen mij: ‘Bas, het is tijd dat je met jezelf aan de slag gaat. Jij met je excuses’. Gelukkig kon ik na een aantal dagen wel inzien dat ze gelijk had. Dit is het begin geweest van een zeer waardevol proces van het zoeken naar mezelf.

Vaak denken we dat we niet waardevol zijn op basis van allerlei aannames en dat is jammer. Werk daaraan. Zoek die oncomfortabele vragen op. Confronteer jezelf ermee. Het heeft voor mij grandioos uitgepakt. Ik verdiende zelfs mijn eerste 100.000 euro, juist door mijn anders-zijn te omarmen. Ik maakte van die dingen die ik eerst als hulpeloos, krankzinnig, nodeloos en waardeloos zag, mijn kracht.

25. Hoe kun je jouw kennis nog meer delen?

Iedereen van ons heeft kennis. Persoonlijk geloof ik erin dat iedereen van zijn shit zijn mest kan maken. Dat jij dingen hebt meegemaakt die eerst shit waren en die daarna waardevol zijn gebleken voor jezelf én voor anderen. Dat is waar het om gaat: de gebeurtenissen die jij hebt overwonnen zoveel mogelijk te delen met anderen.

Je kennis delen kun je op verschillende manieren doen. Het opdelen van je kennis is hierin essentieel. Tijdens het Succes In Balans Weekend leg ik hier meer over uit, maar kort gezegd komt het hier op neer:

Of je nu ondernemer bent of niet, dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. De materie blijft hetzelfde. Neem jezelf en je luisteraar stap voor stap mee. Zo help je ze stap voor stap verder.

26. Hoe kun je jezelf nog meer laten zien?

Ik houd van alleen zijn. Van mezelf terugtrekken. Van retraites. Van tijd alleen. Van spontane ontmoetingen. Van cappuccino’s in een vreemde Italiaanse bar. Dat is een kant van mezelf. Een kant die ik graag voed en waar ik graag mee bezig ben.

Op mijn 20e heb ik zelf onderzocht of ik voor een tijdje in een Benedictijnenklooster zou blijven. Gelukkig hebben ze mij er na een paar weken weer ‘uitgezet’. Terecht overigens: mijn missie is tussen de mensen, niet achter kloostermuren. Mijn 1e boek De Hooggevoelige Ondernemer is trouwens in een klooster geschreven. 

schrijven in klooster

Zoals je aan mijn gezicht kunt zien, is het schrijven van een boek niet altijd gemakkelijk :). Wil je overigens meer weten over dit boek? Bekijk het dan eens hier.

 Of je nu een boek schrijft, maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Waar het over gaat, is dat je manieren vindt om jezelf te laten zien. Expressie. Wellicht is het toneel of voetbal of schrijven, zoals voor mij het geval is. Ik heb inmiddels meer dan 400 blogs geschreven. Je kunt ze vinden in het blog segment op onze website.

Hoe dan ook, wij mensen zijn niet gemaakt om stil te zijn. We zijn gemaakt om onszelf te laten zien. Zelfs wanneer je, net als ik, een introvert persoon bent.

27. Hoe kun je nog meer met de juiste mensen werken?

Of je ondernemer bent of niet, dat maakt voor deze vraag niet zoveel uit. In het leven kunnen we ons laten inspireren door de mensen om ons heen. Of we kunnen ons natuurlijk naar beneden laten trekken. Of je nu een baan hebt of ondernemer bent, het is absoluut essentieel om de juiste omgeving op te zoeken. Het gaat er immers niet om wat je krijgt, maar wie je gaat worden. Dit geldt óók in de omgeving waarin je bent en met wie je omgaat.

28. Welke (onzichtbare) energie straal je uit?

Deze zelf-ontwikkelingsvraag kan je wat meer de diepte in brengen. Zelf geloof ik erin dat de energie die we als mensen uitstralen een belangrijk effect heeft op wat we aantrekken en wie we worden. Vandaar dat Mirna en ik veel aan onze energie werken. De energie en wat je uitstraalt, is waar je anderen mee aantrekt. De wetenschap kan dit proces voor een belangrijk element nog niet helemaal verklaren. Zeker niet waarom sommigen ‘toevallig’ geluk hebben en anderen niet. Het onderzoeken waard dus hoe je nog effectiever kunt zijn met het uitstralen van de juiste energie. Dit heeft overigens voor een deel ook weer te maken met de intentie die je zet. Daarover later in deze blog meer.

29. Hoe kun je jezelf op dit moment nog meer ontwikkelen?

Voor Mirna en mij staat dit als een paal boven water: ontwikkeling, verdieping, persoonlijke ontwikkeling. Een fascinerend proces. Met deze vraag kun je jezelf van een afstandje bekijken en voelen welke dingen je op dit moment nodig hebt voor jezelf. Soms kan het stilte zijn in de vorm van een retreat.

foto retreat winter 2018
Dit was ik tijdens mijn retreat in Zwitserland afgelopen winter.

Dit doe ik voor mezelf bijvoorbeeld 2 x een week per jaar. Soms kan het ook coaching of mentoring zijn van iemand die al iets heeft bereikt op een bepaald level dat jij graag wilt bereiken. Soms kan het ook gewoon een seminar zijn of het lezen van een boek. Wat het ook is dat je hier kiest, zorg ervoor dat je in beweging blijft. Dat je jezelf verder ontwikkelt. Ik geloof erin en vertrouw erop, dat zodra je aan jezelf werkt, je dit uiteindelijk ook terug gaat zien in resultaten op praktische vlakken zoals bijvoorbeeld je financiën.

30. Hoe kun je nog meer jouw dankbaarheid voor dit leven uiten?

Opgeven kan morgen ook nog. Dat is wat Mirna en ik voor het slapengaan vaak tegen elkaar zeiden in moeilijke periodes. Ik heb vaak op het punt gestaan om ermee te stoppen. Om dan maar ‘gewoon’ een baantje te zoeken. Echter, waar het opzetten van een business niet lukte, lukte het ook niet zo snel met het vinden van een baantje. Zo werd ik bij de post niet eens aangenomen vanwege mijn diploma’s. Kun je het je voorstellen? Ongelofelijk moment als ik er zo op terugkijk.

Naast het feit dat we elke dag stilstonden bij het ‘opgeven-kan-morgen-ook-nog’- proces, zeggen we elke avond voor het slapen gaan nog een aantal dingen tegen elkaar waar we die dag dankbaar voor zijn geweest. Wil je dit proces ook toepassen? Bekijk dan eens deze blog. Daarin leg ik er meer over uit en geef ik je een aantal vragen die je kunt gebruiken om je dankbaarheid een boost te geven. Dankbaarheid is wat mij betreft een hele sterke emotie én een signaal dat je het Universum in kunt sturen én waar allerlei energieën en kansen op afkomen. Een soort ‘dankbaarheids-magneet’ om het zo maar te zeggen….

31. Hoe kun je nog dichter bij jezelf blijven?

Een heikele vraag. Zeker als je je bedenkt dat we in het social media tijdperk zitten waarin iedereen altijd maar ziet wat een ander doet. Soms krijg je het idee dat je eigen leven hierbij verbleekt. Maar… niets is wat het lijkt! Dat heb ik via social media wel ondervonden. Zorg er dus voor dat je dicht bij jezelf blijft. Dat je die verbinding met jezelf gaat voeden en dat je die blijft voeden. Er is veel meer mogelijk als je écht vanuit je eigen authentieke zelf leeft. Je zult zien dat veel dingen die op social media gebeuren ineens een stuk minder belangrijk worden. Dit hoeft overigens natuurlijk niet direct te betekenen dat je van social media af hoef te gaan.

32. Hoe kun je nog meer tijd doorbrengen met jouw geliefden?

Geld is er in overvloed. Je kunt het creëren en weer uitgeven. Tijd is gelimiteerd. Waar besteed jij dus je tijd aan? Welke mensen zijn belangrijk voor jou en met wie wil je meer tijd doorbrengen? Of het nu je gezin, je partner of je vrienden zijn, stel deze mensen centraal. Deze vraag gaat je tijd alsmaar belangrijker maken: het meest kostbare bezit dat je hebt in dit leven.

33. Hoe kun je nog meer tijd doorbrengen in de natuur?

De natuur, een grote inspiratie voor ons als mens. De grond, de zaadjes, het potentieel van oogst. Het is een schitterend proces dat steeds meer ook van toepassing is op hoe wij als mensen ons leven leiden. Soms raken we echter verder van de natuur verwijderd en lijken we deze processen te vergeten. Juist de natuur is een schitterende inspiratie voor ons mensen als we iets willen realiseren. Just think about it: het zaadje, het potentieel, de regen, de zon, de grond. Alle facturen zijn in het leven van mensen al aanwezig. De vraag is alleen hoe je ze gaat combineren tot een resultaat waar jij blij van wordt. Juist vanuit het ZIJN ontstaat het doen en uiteindelijk het hebben. In deze video leg ik meer uit over het zijn-doen-hebben-proces.

De natuur dient als leidraad voor hoe wij in ons leven kunnen manifesteren. Is dat niet schitterend, wonderlijk en vooral magisch? Ik houd van de seizoenen in de natuur en in onze moestuin. Het dicht bij mezelf zijn. Het werken met de variabelen die er zijn. Iets creëren wat er eerst nog niet was. Soms ben ik dan aan het ‘werk’ en bezig met schoffelen zonder dat ik resultaat zie. Dit is vaak in de lente waarin de zaadjes zich nog verstoppen en zich onder de grond aan het ontwikkelen zijn. Soms vind ik dit een uitdagende periode: ik ZIE nog niet hoe dit tot resultaat gaat leiden. Tijdens deze tijd realiseer ik mij altijd weer hoe een proces van zaaien en oogsten in zijn werk gaat en waar veel mensen (inclusief ik zelf uiteraard) moeite mee hebben: werken aan onzichtbare processen zonder zichtbare resultaten. En toch, het bewust werken aan onzichtbare processen in onszelf is vaak nodig om te komen tot een andere of een betere output.

34. Wie zijn jouw reisgezellen?

Wie zijn je (huidige) reisgezellen op het pad van ontwikkeling van spiritualiteit? Van groei? Je reisgezellen zijn erg belangrijk voor welke ontwikkeling je ook staat en wat je ook wilt gaan doen of wilt veranderen. In de vorige punten gaf ik al aan, dat het erg belangrijk is om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Het punt is, dat wij als mensen ons aan onze omgeving gaan aanpassen. Het is zelfs zo dat ons inkomen het gemiddelde is van onze 5 beste vrienden. Plus of min 10%. Bizar toch? Natuurlijk gaat deze vraag helemaal niet over geld. Althans, het is niet het belangrijkste hierin. Het is slechts een voorbeeld om aan te geven hoeveel input hier gegeven wordt aan je brein en hoe je in essentie het gedrag van je omgeving kopieert. Dit is heel natuurlijk en logisch kuddegedrag.

35. Hoe kun je nog beter ‘afkijken’?

Op school leren onze kinderen om vooral niet af te kijken. Om zelf ‘kennis’ op te doen. Dit is ronduit tegennatuurlijk, want in de echte wereld wil je vooral wél afkijken. In de echte wereld hoef je het juist helemaal niet allemaal zelf te doen. In de echte wereld heb je professionals die veel beter zijn op bepaalde gebieden dan jij. Het goede nieuws is, dat je van hen kunt leren. Althans, als je hier voor open staat natuurlijk, want bij ZZP-ers zit deze conditionering er erg diep ingebakken: ‘Als je het goed wilt doen, moet je het zelf doen’. Wellicht voel jij je als lezer nu aangesproken? Het heeft mij bijna letterlijk mijn leven gekost: een bijna dood ervaring begin dit jaar doordat ik iedereen wilde helpen, doordat ik VEEL te veel zelf deed. Tijdens onze trainingen zeg ik tijdens oefeningen wel eens gekscherend: “Vergeet niet af te kijken!” Het is zo’n essentieel onderdeel en het wordt zo ondergewaardeerd. Je hoeft niet slim te zijn. Slim zijn betekent in de huidige wereld jezelf (laten) omringen door mensen die slimmer zijn dan jij, die dingen beter weten en ze ook voor jou kunnen uitvoeren. Hierdoor zul je versneld gaan leren en veel diepere lagen in jezelf gaan bereiken.

36. Hoe kun je jouw routines nog verder verbeteren?

Ochtendroutines. Visualisaties. Meditaties. Mirna en ik hebben er een aantal blogs over geschreven. Mocht je hier meer over weten, bekijk dan eens deze blogs:

  1. Succesroutines
  2. 8 methoden om volop in je power te blijven
  3. Of beluister deze meditatie 

Hoe dan ook, ochtendroutines helpen mij steeds meer om het maximale uit mijn dag te halen. ‘Vroeger’ wist ik intellectueel dat dit mij verder zou helpen en werkte ik aan mijn ochtendroutines vanuit die wilskracht. Dit is in de loop der jaren wat veranderd. Mijn ochtendroutines worden alsmaar belangrijker, zonder dat ik er veel voor hoef te doen. Het komt als het ware in een natuurlijke flow, zonder dat ik erover na hoef te denken. Soms doe ik de oefeningen van mijn personal trainer, soms doe ik het trampoline proces. Vaak voel ik in wat ik nodig heb. Sommige dingen zijn vaste prik, zoals bijvoorbeeld koud douchen – behalve op zondag dan :). Andere dingen in mijn routines komen en gaan.

37. Hoe kun je jouw intentie nog duidelijker in de wereld zetten zodat je een nog betere toegang krijgt tot het quantumveld?

Alles staat of valt met de intentie die je zet en de energie die je uitstraalt. In de begintijd van mijn business straalde ik de verkeerde dingen uit, was ik verbonden met het verkeerde quantumveld. Als alles energie is, is het belangrijk om je intentie te sturen. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om je intentie nog duidelijker en vastberadener in de wereld te zetten. Het is denk ik vooral voor jezelf bekijken hoe jij dit het beste kunt doen en wat bij jou past. Hoe dan ook, mocht je dit voor jezelf nog niet hebben, stel jezelf eens de vraag (en schrijf hem op) wat jouw belangrijkste intentie is op dit moment. Je zult zien dat er zich veel gaat vormen rondom die intentie. Dat je er dingen mee aantrekt die je verder helpen in de manifestatie. Dat je er dingen mee afstoot die je niet verder helpen en je wellicht blokkeren.

38. Welke zaken kun je nog op zijn plek laten vallen zodat je ze kunt en mag loslaten?

Vaak kijken we in het leven terug op hoe het was, het verleden. Dit heeft ons gebracht tot waar we nu zijn. Wellicht beschermd om bepaalde zaken niet nog eens mee te maken, om ervaring op te doen in de school van het leven.

Oude zaken kunnen je natuurlijk ook tegenhouden. Zeker als het over onopgeloste zaken gaat, is dit vaak het geval. Nu ben ik zelf niet zo gericht op de ‘eerst alles oplossen methode en dan kan ik gaan’-aanpak, maar er zit natuurlijk vaak wel wat in: dingen loslaten, op hun plek laten vallen, erover praten, delen.

39. Wat is jouw ‘one thing’?

In business én in persoonlijke ontwikkeling hebben we bepaalde prioriteiten. Soms niet altijd even leuk, vaak zelfs confronterend of vervelend. Heel simpel: wat is nu jouw ene ding op dit moment dat jouw absolute prioriteit verdient? Waar je écht je energie, aandacht én wellicht geld in kunt en wilt stoppen? Immers, als alles groeit of dood gaat door de mate van energie en aandacht die we eraan geven, dan is het belangrijk om te definiëren wat voor jou op dit moment het belangrijkste ding is in jouw leven. Waar je veel aandacht aan mag besteden. Misschien is het je business. Misschien is het je gezondheid. Wat het ook is: ga eraan staan, pak het aan. Je zult zien dat ‘magic’ in the air is :).

40. Hoe kun je jouw ‘anders-zijn’ nog meer toelaten?

Eén ding staat voor mij als een paal boven water: jouw anders-zijn mag je omarmen. Het is de kracht van een ieder. Wellicht ervaar je dit nu al, of misschien juist helemaal niet. Je anders-zijn maakt wie jij bent. Wat je hebt meegemaakt. De littekens, het plezier. De groei, de stagnatie. Het delen, het naar binnen gekeerd zijn. In het begin van dit artikel verwees ik er al naar en hier doe ik het nog eens: in deze blog deel ik met je hoe ik, juist door anders te zijn, mijn eerste 100.000 euro verdiende. Het mooie is dat je, door dit te omarmen en hier anderen mee te helpen, je écht een verschil maakt voor anderen. Wat jij hebt meegemaakt, doet er toe. Voor jezelf en voor anderen.

41. Hoe kun je nog meer op jouw expertise vertrouwen?

Erop vertrouwen dat je waardevol bent. Dat je anderen écht kunt helpen vanuit wie jij als persoon bent. Het is geweldig en tegelijkertijd soms verwarrend. Wat ik vaak zie, is dat mensen denken dat ze nog niet genoeg expertise hebben. Dat ze er nog niet klaar voor zijn. Dit heeft natuurlijk voor een deel te maken met de manier waarop we geconditioneerd worden, zeker binnen het schoolsysteem. Juist daar worden diploma’s vaak als belangrijker gezien dan expertise. Niet dat diploma’s onbelangrijk zijn, soms heb ik wel het idee dat ze belangrijker gemaakt worden dan ze in werkelijkheid zijn. Sommige mensen verbinden er zelfs hun identiteit aan. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld niet goed genoeg, omdat ze geen diploma’s hebben. Of ze vinden zichzelf juist beter dan anderen omdat ze wél een diploma hebben. Soms spreken mensen mij hier wel eens op aan. Ik heb zowel een bachelor als een master in de economie. Interessant vind ik dit. Zeker omdat mensen hierdoor soms ‘denken’ dat ze mij kennen. Of dat er een bepaalde kwaliteit is, simpelweg omdat ik bepaalde diploma’s heb. Leuke gedachten die voor mij juist helemaal niet waar zijn. Ik geloof veel sterker in de expertise die wij allemaal opdoen, onze levenservaring en ervaringen die we opdoen op bijvoorbeeld werk- of relatiegebied. Een goed voorbeeld is natuurlijk het ondernemen: je kunt het simpelweg niet leren op school. Ik probeerde eens een leraar op de universiteit, bleek dat hij nooit een onderneming gehad had! Je leert het ondernemerschap het beste in de praktijk.

42. Welke boeken kun je nog meer lezen om jezelf te ontwikkelen?

Boeken lezen loont. Het is niet voor niks dat hoe groter een huis is in de VS, hoe meer kans je zult hebben om een bibliotheek of een boekenkast aan te treffen. ‘All leaders are readers’ wordt ook wel eens gezegd. Ik ben het hiermee eens. Ik heb laatst een blog geschreven over de 10 boeken die je als HSP zeker gelezen moet hebben.

Mirna en ik zijn échte lezers. We houden ervan en zien het nut ervan in. Overigens: ben je veel onderweg en wil je wat meer info van ons ontvangen? Luister dan eens naar onze podcast. Even los hiervan: ook onderweg heb je toegang tot honderdduizenden boeken en kennis. Het is fascinerend om te zien hoe weinig mensen hiervan gebruikmaken en hoe ze zichzelf hiermee tekort doen. Een boek wat ik hier wil uitlichten is het boek van ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill. Dit boek is een must read met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling.

43. Bij wie kun je verder studeren om nog beter te worden?

Life long learning. Super belangrijk als je het mij vraagt. De afgelopen 10 jaar ben ik student geweest zowel van mijn eigen leven als bij vele anderen. Feit is dat we momenteel niet zozeer traditioneel onderwijs meer nodig hebben maar veel meer praktisch onderwijs. Wanneer je wilt gaan studeren, vraag jezelf dan altijd af of de persoon bij wie je gaat leren, zelf de kennis ook in de praktijk heeft toegepast. Of is het eerder iemand die vanuit de theorie werkt?

Ik herinner mij hoe het er op de universiteit soms aan toe kon gaan. Toen ik daarna ‘real life seminars’ ging volgen, kreeg ik een hele andere (échtere) perceptie over hoe het thema dat ik bestudeerde precies in elkaar zat. Soms zijn dingen gewoon anders in de praktijk dan hoe we ze in theorie aangeleerd krijgen.

Een belangrijk onderdeel dat overigens ontbreekt in ons huidige schoolsysteem is enige educatie omtrent geld. Waarom sparen bijvoorbeeld niet werkt. Waarom investeren uiteindelijk de enige weg is. Waarom het gebruiken van het geld van anderen helemaal niet zo slecht hoeft te zijn, zeker niet als je het doet met financiële intelligentie. Wil je overigens je financiële intelligentie verhogen? Dan kan ik je aanraden om het boek Fake’ van Robert Kiyosaki eens te lezen. Een boek dat uitlegt hoe we in essentie vaak van de verkeerde mensen leren, hoe we dingen aannemen van mensen die er slechts de theorie van weten en niet de praktijk. Die twee verschillen nu eenmaal van elkaar :). Fake is voor een belangrijk deel overigens verder gebouwd op het werk van Buckminster Fuller en dan met name het werk Grunch of Giants.

Of het nu over financiën, persoonlijke ontwikkeling of ondernemerschap gaat: wees selectief bij wie je studeert en met wie je je kritische mind inlaat. Voor je het weet, zit er een positief idee in dat je onbewust aan het uitvoeren gaat. Of omgekeerd: voor je het weet, zit er iets in dat niet zo ondersteunend is :). Just take care…

44. Wie wil je als jouw persoonlijke coach of mentor?

Er is veel aanbod ‘in de markt’. Wat mij betreft blijft het een must om jezelf te laten coachen. Of je nu ondernemer bent of medewerker maakt niet zo heel veel uit. Coaching is altijd goed. Een persoonlijke coach is natuurlijk beter :). Tussen coaching en mentoring zit overigens wat mij betreft een groot verschil. Waar een coach vooral werkt vanuit de theorie kan een mentor je vanuit de theorie én de praktijk helpen met het zetten van stappen. Wees je bewust van deze verschillen en kies bij voorkeur niet op basis van prijs voor een mentor of een coach. Kies vanuit kwaliteit. Anders bestaat de mogelijkheid dat je in de kostenwaas schiet en alleen maar kijkt naar wat iets kost. Dat gaat dan weer ten koste van je resultaat, want of je nu een klein budget hebt voor coaching of mentoring of dat je veel te besteden hebt maakt niet zo heel veel uit. Het belangrijkste is DAT je een coach of mentor zoekt die je kan begeleiden in jouw proces.

Zelf heb ik altijd meerdere mentoren op verschillende gebieden. Soms is het financieel, op andere momenten is het mijn gezondheid in de vorm van een personal trainer. Soms is het een business mentor. Soms is het op energetisch vlak. Soms kan het ook op meerdere vlakken tegelijk zijn wanneer iemand bijvoorbeeld meerdere kwaliteiten heeft.

Ik vind coaching gaaf. Ik houd van mentoring, simpelweg omdat het, ondanks het feit dat het enorm kan confronteren, óók een versnelde stap is naar meer resultaat op dat gebied waarop je je laat mentoren. Uit ervaring weet ik dat processen zich aanzienlijk kunnen versnellen door mentoring toe te staan en hierin te investeren.

45. Hoe kun je jouw liefde nog meer in de wereld laten schijnen?

Een van mijn diepste persoonlijke drijfveren is mensen dichter bij zichzelf brengen. Vanuit wie ze zijn, vanuit met wie ze contact willen maken. Ik geloof erin dat wij, zeker wanneer we leven vanuit onze zielenmissie, gemaakt zijn om steeds meer onze liefde in de wereld te zetten en anderen te raken met onze ‘straal’. Die straal wordt overigens erg mooi beschreven in de Anastasia-reeks van Vladimir Megre en is, zoals ik al eerder schreef, een echte aanrader.

Door jezelf de vraag te stellen hoe je jouw liefde nog meer in de wereld kunt laten schijnen, wordt er steeds meer contact gemaakt met één van de sterkste energieën die wij op de wereld én in het universum hebben: de liefde voor elkaar. Liefde is er met iedereen en voor iedereen. Ondanks wat we allemaal hebben meegemaakt. Zet je liefde in de wereld.

46. Hoe kun je nog sneller implementeren naar het leven dat je wilt?

Wellicht wil je nog stappen maken in je leven? Wie weet heb je nog plannen om ‘iets’ te manifesteren in je leven? Door deze vraag te stellen, kun je jezelf en je energie richten op die dingen die ertoe doen om dat ideale leven meer naar voren te halen en te manifesteren. Vanuit het zijn-doen-hebben-proces (zie de video eerder in deze blog) zie je hoe belangrijk het is om in je zijn iets te veranderen, waardoor je anders gaat doen en dus andere resultaten gaat hebben. Het is fascinerend om te zien, dat mensen die harder werken aan zichzelf dan aan hun bedrijf waardevoller worden en meer succes op welk vlak dan ook weten te genereren. Dit geldt overigens óók op zakelijk en zeker ook op financieel gebied. De sleutel is detachment: het loskomen van de output en hoe het zich precies gaat manifesteren. Het is wat mij betreft essentieel dat je hierin beseft dat, om nog sneller te implementeren, dat je ‘anders-zijn’ een belangrijk element is van het leven dat je graag wilt manifesteren.

47. Hoe kun je nog meer magische momenten in jouw leven creëren?

Wellicht dat je bij deze vraag als eerste denkt: “Wow, daar heb ik geld voor nodig”. Dat dacht ik ook altijd en hier ben ik achter de schermen jaren mee bezig geweest om dit voor mijn gezin te creëren. Even los ervan dat magische momenten makkelijker gecreëerd worden met goede financiën heeft het ook te maken met het type leven dat je in je hoofd leeft. Juist op het moment dat je in je hoofd een magisch leven leeft, heeft dit óók een effect op de mensen en situaties die je aantrekt. Wanneer jij het leven leidt dat jij graag wilt, zullen anderen hier bewust en onbewust naar toetrekken en van je willen leren hoe je dat doet. Overigens: rijkdom begint in je brein.

Rijkdom op alle vlakken is waar Mirna en ik ons de afgelopen jaren mee bezig hebben gehouden en waar we anderen mee verder helpen. Op persoonlijk, zakelijk EN financieel vlak. Dit doen we via het Succes In Balans Weekend.

Dit is het kennismakingsweekend voor mensen die voelen dat er bij Mirna en mij meer te leren valt. Voor mensen die het belangrijk vinden om rijkdom op alle vlakken te creëren, want magische momenten ontstaan op het moment dat je rijkdom op meerdere vlakken creëert. Vanuit wie je bent, vanuit je zielenmissie. Zelfonderzoek staat hierin voor ons centraal. Beter worden, eigen verantwoordelijkheid nemen. In kansen leren denken door je intelligentie op hartniveau, business level én op het gebied van financiën te verhogen. Zelf heb ik gemerkt, dat het niet de prijs is van het volgen van een seminar, training, coaching, mentorschap of het lezen van een boek is dat geld kost. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het niet opleiden van jezelf (en het dus blijven doen wat je doet met hetzelfde resultaat als gevolg) pas écht geld kost.

48. Hoe kun je nog meer dingen op het juiste moment doen?

Of het nu gaat om een business, het ontwikkelen van een relatie of het opbouwen van een goede financiële toekomst, het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer: de juiste dingen op het juiste moment doen. Dit leren we aan mensen, omdat dit het snelste resultaat brengt naar het leven waar je naartoe werkt. Vaak doen mensen wel het juiste, alleen op het verkeerde moment.

Nu begrijp ik als geen ander dat ‘het juiste doen op het juiste moment’ soms voor verwarring kan zorgen. Wat is immers voor mij op dit moment het juiste om te doen? Deze vraag kregen we steeds vaker en daarom hebben we gekozen om met een selectief groepje klanten regelmatig een mastermind-week te doen. Investering? Tja, daar zullen we het nog maar even niet over hebben… Waarde? Bekijk onderstaande video om het direct uit de mond van de deelnemers te horen.

Deze exclusieve business mastermind is overigens alleen toegankelijk voor mensen die het Succes In Balans Weekend al hebben gedaan. Het succes In Balans Weekend heeft 2 functies: aan de ene kant gaat het over het vrij toegankelijk maken van onze kennis. Het is onze ‘geef’ training. Voor de duidelijkheid: die 49 euro die het voor deelnemers kost om deel te nemen (lunch betalen), daarmee maken we het event natuurlijk nooit kostendekkend. We kunnen het Succes In Balans Weekend geven, omdat we een succesvol jaarprogramma hebben staan waarin we ons geld verdienen. En… niet onbelangrijk: Mirna en ik zijn niet meer zo afhankelijk van de inkomsten uit ons bedrijf, omdat we andere vormen van (passief) inkomen hebben die ervoor zorgen dat we onze levensstijl kunnen hanteren zoals we nu doen. Dit is overigens ook één van de dingen die we mensen leren in het Succes In Balans Weekend: het opbouwen van een gezonde financiële toekomst. Waarom? Juist omdat Mirna en ik erin geloven en erop vertrouwen dat mensen die zich geen zorgen hoeven te maken over hun financiën, een dieper spiritueel leven kunnen leiden waarin geven, plezier en vooral het leven van je zielenmissie, zonder beperkingen geleefd kan worden. Misschien denk je nu wel: “Dit is toch alleen voor anderen weggelegd?” Dit dacht ik zelf ook een hele lange tijd, totdat ik onze eerste 200 Euro aan passief inkomen per maand begon te verdienen. Maar, dat even terzijde…

Ben je trouwens benieuwd naar wat anderen over ons zeggen? Bekijk dan hier eens wat video’s van studenten en oud-studenten.

49. Hoe kun je nog meer de ‘grootste versie van jezelf’ ontdekken en in de wereld zetten?

Ik geloof erin, dat we allemaal verschillende versies van onszelf hebben. De ene versie is de kleinste versie. Deze versie vindt alles eng, is bang voor verandering en blijft liever in de comfort zone. Daarnaast is er de grootste versie van jezelf. Deze versie kan alles en beseft dat ‘realisme de meest bewandelde weg naar middelmatigheid’ is.

Die grootste versie van jezelf zit in iedereen. Die grootste versie van jezelf is er, hoeft alleen nog maar ontdekt te worden. Het is jouw persoonlijke goud dat op je ligt te wachten. Het leuke is, dat je de vrije keuze hebt om vanuit jouw vrije wil vanuit de grootste versie van jezelf te gaan leven. Ondanks het feit dat er wellicht dingen in je leven gebeurd zijn die niet plezierig zijn geweest, of dat je het gevoel hebt dat je in een wereld leeft waarin je je misschien niet helemaal thuis voelt, onthoud dan dit: om écht iets te veranderen, is de grootste versie van jezelf nodig. Doe het voor jezelf, voor je gezin, voor het leven dat op je ligt te wachten. Can’t wait to help you create it.

Zo, dat is best een uitgebreid artikel geworden, al zeg ik het zelf :).

Ik ben benieuwd welke vraag jij het meest prikkelend vindt. Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

Ben je nieuwsgierig hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken?

Bekijk dan zeker eens onze podcast.

Of wellicht houd je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier.

Is lezen écht je passie? Hier vind je 3 e-books waarmee je direct aan de slag kunt.

Wil je eens écht persoonlijk met ons kennismaken?

Dan nodig ik je van harte uit om eens naar het Succes In Balans Weekend toe te komen. Hierin helpen we mensen met het creëren van rijkdom op alle vlakken.

Aanmelden en meer informatie over dit weekend kun je hier vinden.

Met liefde,
Bas

PS: Just love to help you…

Delen is wat wij doen. jij ook? Bedankt!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

become unstoppable!