Hoe ontwikkel je ondernemerschap? Of is dit aangeboren?

Is succesvol ondernemerschap voor iedereen weggelegd of is het juist aangeboren?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Als zoon van een ondernemende middenklasse familie krijg ik hier vaak vragen over. Want, is succesvol ondernemerschap voor iedereen weggelegd of is het juist aangeboren? In deze blog deel ik mijn visie hierover.

Wat is ondernemerschap nu eigenlijk?

Ondernemend zijn kun je op vele verschillende vlakken. Ondernemen betekent dus ook niet direct dat je een eigen bedrijf hebt. Het kan bijvoorbeeld ook betekenen dat je binnen een vaste structuur initiatieven uitzet en uitwerkt. Dit wordt vaak aangeduid als intrapreneurship. Een bekende vorm van intra preneurship is Multi Level Marketing . Hierbij levert de persoon waarde aan een klant, maar opereert zelf wel weer binnen een vaste structuur van het MLM systeem. Intrapreneurship is een hele waardevolle manier om te ondernemen binnen kaders. De reden waarom ik er zelf niet zo enthousiast over ben, is omdat er geen eigen merk wordt opgebouwd en omdat uit onderzoek blijkt dat de meeste MLM verkopers helemaal niet zoveel verdienen als vaak wordt beweerd.

Wat dat betreft kunnen we de conclusie trekken dat het in de meeste gevallen op de langere termijn beter is om een eigen merk op te bouwen. Overigens kun je als medewerker ook intrapreneur zijn….

Aangeboren of ontwikkelen?

Dat de meesten van ons niet rijk worden geboren, is een feit. Dat wil zeggen dat ze die dingen die we willen in het leven en dus ook het ondernemerschap zullen moeten creëren. Zelfstandig zonder allerlei hulp die er bij vermogende mensen wel is en bij Jan modaal een stuk minder. Rijk geboren worden heeft voordelen, zeker als ondernemer. Om er maar één te noemen: Meestal zijn rijke mensen ondernemer en niet per definitie  in loondienst. Hier zit dus zeker een voordeel aan mocht je rijk geboren zijn. Voor de rest van ons is het vooral door buffelen middels trail and error. In welk gezin je geboren wordt, hebben we overigens niet zoveel invloed op…

Een belangrijker aspect van het ondernemerschap waar we wél invloed op kunnen uitoefenen, is het karakter van de ondernemer. Karakter is iets dat we kunnen vormen, maar aan de andere kant ook weer gevormd wordt door bijvoorbeeld het gezin waarin we opgroeien. De wil om er iets van te maken, om door barrières heen te breken die je tegenhouden in je groei als ondernemer. Dat is een belangrijke factor die ik zie in succesvol ondernemerschap. In die zin is de grootste vijand van ons mensen (en ondernemers) misschien wel luiheid en uitstelgedrag met als gevolg het toestaan van de comfortzone.

Hoe ondernemerschap te ontwikkelen?

Laten we eens wat verder kijken naar het ondernemerschap en hoe we dit kunnen ontwikkelen. Vooral de ontwikkeling van de ondernemer zelf staat hierin centraal. Ik geef je vanuit mijn ervaring graag 5 tips…

  1. Investeer in jezelf:

Door in jezelf te investeren, kom je verder in je zoektocht naar succes. Op alle vlakken geldt dit maar zeker op het gebied van het ondernemerschap. Investeren in jezelf lijkt makkelijk en dat is het ook. Het enige is dat het belangrijk is om er tijd voor te nemen. Trainingen persoonlijke ontwikkeling spelen hierin bij mij een centrale rol. Hoe kun je verder groeien als mens….

  1. Zelfreflectie:

Waarom doe je wat je doet? Wat kan hierin beter? Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden en signalen die op je afkomen in de huidige tijd. Juist daarom is het essentieel om de tijd te nemen voor jezelf, om een niveau dieper te komen dan waar je nu bent. Zelfreflectie doe je dus bij voorkeur alleen. Deze blog schrijf ik ook vanuit een situatie van zelfreflectie. Vanuit daar komen de beste ideeën, juist omdat je even afstand neemt van de dagelijkse praktijk.

  1. Werk AAN je bedrijf i.p.v. er in:

Wat ik vaak zie, is dat mensen vooral IN hun bedrijf werken en niet zozeer AAN hun bedrijf. Het IN je bedrijf werken, betekent dat je uitvoerend werk doet. Het werken AAN je bedrijf betekent juist dat jij je bezig houdt met de ontwikkeling van je bedrijf. En juist dat laatste is zo’n mooi en dankbaar proces. Zeker als jij je realiseert dat in de meeste gevallen de échte winst te behalen is door het werken AAN je bedrijf.

  1. Zie de blokkades die je tegenhouden en…. los ze op :-).

Om ondernemerschap verder te ontwikkelen, is in essentie heel simpel. Als je helder hebt waar je heen wilt (dus een specifiek doel met de juiste intentie) en je weet waar je nu staat, is het proces naar je doel heel simpel. Het enige dat je hoeft te doen, zijn die blokkades opspeuren die je tegenhouden, die tussen jou en jouw doel instaan. Zodra je gaat werken aan die blokkades zal je bedrijf met je meegroeien.

  1. Train je brein:

Een ongetrainde brein is een brein dat zich zorgen maakt. Om het ondernemerschap te ontwikkelen, maak ik daarom al een aantal jaren gebruik van zogenaamde breintrainingen. Deze geleide meditaties helpen mij om nog meer gefocust te kunnen worden op mijn doel én de belemmeringen die er tussen mij en mijn doel instaan. Elke ochtend luister ik naar een op maat gemaakte breintraining. Vaak overigens tussendoor nog eens. Dit helpt je brein om te blijven focussen op die dingen die voor jou en jouw doelen belangrijk zijn. Er komen gedurende de dag immers zoveel prikkels en signalen op je af dat een dergelijke breintraining een hele goede stok achter de deur is om te blijven focussen op je doelen.

Hoe ontwikkel jij jouw ondernemerschap?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe ontwikkel jij jouw ondernemerschap?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
4 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi Bas, bedankt voor je inspirerende blog; geeft mij altijd weer nieuwe inzichten. Bedankt daarvoor!
In je blog geef je aan al een aantal jaren gebruik te maken van zogenaamde breintrainingen (geleide meditaties). Nu mediteer ik zelf regelmatig, maar ben benieuwd naar de meditaties die jij gebruikt; kun je enkele suggesties geven? Alvast bedankt!

Groet, Roos

Hi Roos,
De breintrainingen zijn meditaties die je zelf op kunt nemen óf die je iemand anders kunt laten opnemen. Allebei kan goed werken maar het ligt aan de situatie…. Echte voorbeelden kan ik je niet geven, juist omdat de breintrainingen op maat voor jou gemaakt worden. Knutselen dus;).

Liefs,
Bas

Hallo Bas
Steeds als ik een blog van je krijg en lees lijkt het net of het zo moet zijn .
Heel herkenbaar allemaal en het geeft mij dat steuntje in de rug wat ik net nodig heb!!
Mede hierdoor kom ik steeds een stuk in de goede richting met het werken aan mijn bedrijf !!
Bedankt voor de tips en heel veel succes met je eigen onderneming !

Groet Roelien

Hi Roelien,
Dank je wel voor jouw bericht en natuurlijk met het werken AAN jouw bedrijf.

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

4
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!