Welke soort opleiding is voor jou belangrijk?

Opleidingen zijn er in verschillende vormen en maten. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er vele gevolgd heb. Zowel traditioneel als niet-traditioneel.
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]opleidingenOpleidingen zijn er in verschillende vormen en maten. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er vele gevolgd heb. Zowel traditioneel als niet-traditioneel. Ook kan ik zeggen dat ik hoop dat dit proces nog heel lang door mag gaan. Ik geloof er sterk in en vertrouw er ook op dat de honger om te blijven leren een ontzettend belangrijk deel is van persoonlijke, zakelijke maar zeker ook financiële voorspoed.

De huidige stand van zaken:

Als het gaat om het kiezen van een opleiding, dan is een erkende opleiding met een erkend diploma vandaag de dag nog altijd het belangrijkste criterium. De rest wordt vaak als bijzaak gezien, ondanks het feit dat traditioneel onderwijs steeds duurder wordt. Steeds meer (oud-) studenten blijven met een studieschuld achter zonder de garantie op een goede baan waarmee de studieschuld kan worden afbetaald.

Daarnaast zitten we in de overgang naar een zingevings-economie waarbij mensen steeds vaker die dingen doen die voor zichzelf en voor anderen van nut zijn. Uit cijfers komt naar voren, dat steeds meer jongeren hun toekomstige baan niet alleen kiezen voor het geld, maar dat zingeving steeds belangrijker wordt in de keuze voor hun baan. In het industriële tijdperk was het wellicht mogelijk om een goede opleiding te hebben en je hele leven lang bij dezelfde werkgever een goed loon te verdienen en een stabiel pensioen op te bouwen. Dit hele concept staat ter discussie met het uithollen en wellicht verdwijnen van bijvoorbeeld de ontslagbescherming van werknemers. Het is tijd om een holistische kijk op opleidingen te ontwikkelen.

Verschillende soorten opleidingen:

In de zingevings-economie spelen traditionele opleidingen een veel minder belangrijke rol dan bijvoorbeeld in het industriële tijdperk. Het gaat er in de huidige wereld vooral om welke waarde je levert aan de maatschappij en niet zozeer om waar je de kennis vandaan haalt. Tijd dus om eens te kijken wat voor soort opleidingen we kunnen definiëren en gebruiken om ons leven, onze business en onze financiën om te toveren tot rijkdom op alle vlakken.

1. “ School”opleidingen:

Dit is het soort opleidingen dat ons van jongs af aan geleerd word. Leer goed, haal hoge cijfers, vind een goede baan en verdien een goed salaris. Veel mensen in de Westerse wereld bouwen hun leven rondom dit klassieke model schoolopleidingen, met als doel een zekere vaste baan.

In de basis zijn schoolopleidingen belangrijk. Je leert er lezen, schrijven en andere basistechnieken die je je hele leven nodig hebt. Wat er echter niet aan klopt, is dat ons vaak geleerd wordt dat ons welzijn gekoppeld is aan het soort schoolopleiding dat we gevolgd hebben. Complete onzin natuurlijk. De meeste goed-verdienende jongens hebben vaak hun school niet eens afgemaakt.

Ik ben zelf een klassiek voorbeeld van een slechte “school”opgeleide. Dit terwijl ik toch een bachelor en een master in de economie heb behaald. Ik vond er helemaal niks aan en was zeker geen hoogvlieger. In de zingevings-economie zal het minder uitmaken wat voor traditionele opleiding je hebt genoten, maar zal het veel meer gaan over de output die je aan de maatschappij levert.

2. Professionele opleidingen:

Dit zijn opleidingen die je nodig hebt om een bepaald beroep te kunnen uitoefenen. Zo studeert iemand die arts wil worden bijvoorbeeld medicijnen en een bouwvakker leert diverse technieken om een stevig bouwwerk te kunnen bouwen. In onze jeugd krijgen we vaak aangeleerd dat het belangrijk is om een goede professionele opleiding te hebben. Het zou de kansen op een “succesvolle” (lees: goede financiële) toekomst vergroten. Professionele opleidingen zorgen ervoor dat je een vak kunt leren en geven je een gevoel van zekerheid dat je altijd kwaliteiten hebt om geld mee te verdienen. Toch hebben professionele opleidingen ook hun keerzijde. Zeker omdat ze alsmaar duurder worden en de baanzekerheid van een aantal jaren geleden er niet meer zo sterk is. Daarnaast leiden veel professionele opleidingen op naar een beroep dat industrieel gerelateerd is. In de zingevings-economie kan het best zo zijn dat het hele veld aan professionele opleidingen op de een of andere manier op de schop zal gaan, juist omdat de maatschappij meer en meer gericht zal zijn op zingeving.

3. Financiële opleidingen:

Veel mensen vinden het niet nodig om een goede financiële opleiding te hebben. Ze focussen zich voor een belangrijk deel op hun professionele opleiding om meer geld te kunnen verdienen en betere kansen op de arbeidsmarkt te hebben. Ze realiseren zich niet dat financieel vooruitkomen óók betekent dat je leert om goed en secuur met je geld om te gaan; dat je naast een normaal leven een financieel leven hebben dat dienstbaar dient te zijn aan je gezondheid, je gezin en zeker aan dat van de wereld.

Binnen onze financiële opleidingen staan tijd en vrijheid centraal. De meeste mensen verblijven hun gehele leven in wat we de ‘rat race’ noemen. Er komt geld in en dat wordt ook weer uitgegeven. Financieel gezien verandert er dus niks en men blijft in rondjes lopen. Daarom is een andere kijk op financiën nodig. De financiën gaan helemaal niet over geld, maar veel meer over het creëren van een dusdanig leven waarin je in vrijheid kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt, wanneer je wilt en zo vaak als je wilt.  Om dit te bereiken is het belangrijk dat je jouw euro’s als vrijheidsstrijders gaat zien. Binnen de financiële opleidingen leer je bijvoorbeeld de beginselen van het investeren en hoe je rendement kunt maken zodat je meer en meer de tijd en vrijheid hebt om die dingen te doen die je écht wilt.

4. Persoonlijke opleidingen:

Tot slot zijn er dan nog de persoonlijke opleidingen. Ik geloof er sterk in dat persoonlijke opleidingen een belangrijk element zijn voor succes. Jezelf ontwikkelen maakt blinde vlekken zichtbaar en zorgt ervoor dat je groeit als persoon. Essentieel om als mens (en wellicht als ondernemer) tot volle wasdom te kunnen komen!

Zelf hebben wij geïnvesteerd in alle 4 de soorten opleidingen. Juist door in alle 4 de kwadranten te investeren krijg je bovengemiddelde resultaten die voor zichzelf spreken.

In welke soort opleiding steek jij de meeste energie? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

In het Succes In Balans weekend (klik op de link voor de eerstvolgende data) gaan we verder in op het creëren van rijkdom op alle vlakken. Een onderdeel hiervan is het definiëren van je emotionele rijkdom en het succesleven dat jij wilt. Keuze voor opleidingen en trainingen speelt hierin een essentiële rol. Meer info en aanmelden kun je hier vinden.

P.S. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
4 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi Bas, na 4 jr VWO en HAVO diploma besloot ik 28 jr geleden te gaan werken om een leuke baan te vinden en daar een passende studie bij te gaan doen. Helaas werd ik ziek en kwam in de WAO terecht. Ik investeer in momenteel in persoonlijke ontwikkeling en ga voor emotionele rijkdom. Ik werk als vrijwilliger bij een (ANBI) stichting met 600 vrijwilligers en probeer daarnaast een woningcoöperatie op te zetten waarvan ik hoop dat dit idee zich mag gaan vermenigvuldigen 🙂

Ik heb tijd en geld gespendeerd aan alle 4 types opleidingen, maar het voorbije jaar investeerde ik meer en meer in persoonlijke opleidingen… en die brengen me dichter bij mezelf en geven me een gelukkig en voldaan gevoel! In september ben ik met een 4-jarige tekenopleiding begonnen, dit is voor mij puur ontspanning…. Geen competitie want ieder heeft zijn eigen karakteristieken en manier van werken en elk resultaat is anders en toch zo mooi en speciaal!
Dit stimuleert mijn creativiteit en inspireert me!

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

4
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!