In deze blog schrijf ik graag meer over zelfacceptatie en het van jezelf houden. Allereerst natuurlijk als mens en daarnaast uiteraard ook als ondernemer. Want zelfacceptatie en van jezelf houden is écht een wezenlijk onderdeel van het hebben van een vervuld leven.
Vanuit mijn ego of vanuit mijn purpose?
Lange tijd leefde ik zelf vanuit mijn ego. Niet gek ook, als je bedenkt dat we al vanuit school meekrijgen dat veel geld verdienen en een goede baan vinden absolute voorwaarden zijn voor een succesvol leven. Tijdens mijn studietijd ging ik hier grotendeels in mee; ik wist niet beter…
Vanuit mijn ego zette ik mijn eerste carrièrestappen en hierin was ik echt succesvol. Maar toch… toch was er iets anders dat mij steeds bezig hield. Iets dieper in mezelf dat ik in het begin niet zo goed kon plaatsen. Een stemmetje? Gedachten? Een energie die zich aan mij wilde manifesteren?
Zo rond mijn 21ste nam ik een radicale beslissing: ik wilde weten wat IK zelf wilde en trok hiervoor naar een klooster in Zwitserland. Een erg fijne tijd volgde, inclusief gesprekken met verschillende Benedictijnse monniken die ik inmiddels als vrienden beschouw.
11 jaar geleden tijdens retraite:).
De schitterende omgeving, de diepgaande gesprekken en de tijd die ik in stilte met mezelf doorbracht, zetten mij aan het denken. Wat als er meer is? Wat als ik vanuit mijn purpose, mijn zielen-missie, zou kunnen leven? Een zoektocht volgde. Stapje voor stapje merkte ik dat ik dichterbij kwam. Ik groeide.
Dit proces van groei is iets dat ik tot op de dag van vandaag koester en cultiveer, waar ik tijd in steek. De eerste jaren heb ik het alleen gedaan, de afgelopen 7 jaar samen met mijn levenspartner Mirna. En ja, doordat ik me kwetsbaar heb kunnen opstellen, heeft de relatie met Mirna een échte verdieping teweeggebracht in het proces, en niet alleen voor mezelf…
Het is mijn mening, dat één van de mooiste manieren om te groeien als mens, is door met jezelf geconfronteerd te worden via je partner. Dat overkwam mij dus. Zo’n 7 jaar geleden merkte ik dat ik dichter bij mezelf kwam, dichter bij mijn persoonlijke purpose in dit leven. Mijn zielen-missie. Dit schitterende proces van groei deed ik allereerst natuurlijk voor mezelf, maar ik merkte dat anderen hier ook op reageerden. Anderen die iets anders aan me zagen, iets anders opmerkten en…. met me wilden samenwerken. Zo kwam ik terecht in de groenbranche. Een branche waarin bij uitstek veel intuïtieve mensen werkzaam zijn. Of ze het zelf ook beseften, is uiteraard een tweede. Dit was een schitterende tijd waarin ik heel veel leerde over hoe mensen in elkaar steken.
Na ongeveer 2 jaar besloot ik dat ik dieper wilde gaan met mensen. Hen niet slechts vaardigheden wilde leren. Op de universiteit schreef ik in die tijd ook mijn proefschrift “De rol van intuïtie in strategische besluitvormingsprocessen”. Wist ik veel dat het concept van intuïtie zo’n belangrijke rol in mijn leven zou gaan spelen. Op dat moment had ik hier geen idee van, ik deed slechts wat ik leuk en interessant vond. EN… ik beet mijzelf hier helemaal in vast!
Direct na mijn afstuderen begon ik voor mezelf, maar dit was geen succes… Ik dacht dat ik het allemaal wel wist en dat ik voldoende kennis had om anderen verder te helpen. Ik wist ook wel veel, maar in mijn bedrijf had ik geen klanten. Dit leerde mij een HELE belangrijke les: kennis alleen trekt geen geld aan. Je kunt heel veel weten, maar je hebt vooral praktische actieplannen nodig om tot resultaat te komen. Of – zoals Napoleon Hill het zo mooi zei:
“Knowledge will not attract money. Unless it is organized, and intelligently directed through practical plans of action”
Ik realiseerde mij dat ik vast zat in een patroon en dat er iets moest gebeuren om hieruit te komen. Ik dacht namelijk dat ik alle wijsheid wel in pacht had, maar dit was natuurlijk niet het geval. Mijn ego speelde op door dingen te zeggen als: “Je hebt een master in de economie, je kunt dit wel” of “Je weet alles al, je hebt geen training meer nodig”. Allemaal gedachten, ingegeven door het ego, die totaal niet effectief waren. Integendeel! Ik was BLUT en teerde op de portemonnee van mijn partner Mirna… En als man is dit een bijzonder onaangename situatie, kan ik je vertellen…
Mirna bood uitkomst waarvoor ik haar eeuwig dankbaar ben. Ze stuurde mij op cursus. Niet zo maar een cursus, maar een cursus waarin ik allereerst meer leerde over mezelf. Nog diezelfde middag schreef ik mij in voor een vervolgcursus van 5.500 euro. Geld dat Mirna en ik niet hadden. En toch deed ik het. We moesten ergens uit, we moesten een stap verder komen. Het telefoontje vanuit het congrescentrum op weg naar huis naar Mirna zal ik nooit meer vergeten.
Jim Rohn, de mentor van Tony Robbins schreef heel mooi: “Learn to work harder on yourself, then you do on your job. If you work hard on your job, you will make a living. If you work hard on yourself, you will make a fortune”. Oftewel: leer om harder aan jezelf te werken dan dat je doet voor je baan. Als je hard voor je baan werkt, kun je rondkomen. Als je hard aan jezelf werkt, kun je een fortuin verdienen”. Een wijsheid was geboren en Mirna en ik volgden het ene na het andere seminar. Over de hele wereld. We werkten harder aan onszelf dan dat we werkten aan onze bedrijven.
“Learn to work harder on yourself, then you do on your job. If you work hard on your job, you will make a living, if you work hard on yourself, you will make a fortune” – Jim Rohn
Sinds die tijd begon ons bedrijf te groeien en volgde ‘toeval’ op ‘toeval’. Zo heb ik bijvoorbeeld nooit voor ogen gehad om “De Hooggevoelige Ondernemer” op te richten. Het is er ‘per toeval’ van gekomen. Een heel bijzonder moment hierbij is dat ik voor mijn bedrijf, dat toen nog Bas van Vugt Advies heette, een training volgde over internetmarketing. Hierbij kwam uiteraard ook een onderdeel over websites naar boven. Website URL’s (namen) om precies te zijn. Er werd ons gevraagd om een unieke website-naam voor ons bedrijf te realiseren. Ik herinner mij dat ik hier grote moeite mee had. De trainer vroeg vervolgens of ik een aantal eigenschappen kon benoemen die mijn klanten met elkaar gemeen hadden. Hierop keek hij mij bedachtzaam aan en zei: “Laten we het hooggevoeligondernemen.nl noemen!” WOW! Wat een proces! Over sturing, inhoud en ‘toeval’ gesproken. Alles gebeurde exact op het juiste moment. Weer een stap dichter bij mijn purpose en deze keer hoefde ik er zelf niet eens actief iets voor te doen! Hoe bizar is dat?
Ik herinner mij dat ik terug naar huis reed vanuit België en écht het gevoel had dat alles op zijn plek begon te vallen. Dat ik, met de hulp van anderen, een nieuwe laag in mezelf had weten te bereiken. Vanaf dat punt heb ik De Hooggevoelige Ondernemer op de kaart weten te zetten en te laten groeien. Eerst alleen en (gelukkig!) nu samen met Mirna en het team. Zonder hen zou de impact vele malen minder zijn.
Zo kwam ik stap voor stap dichter bij mijn purpose. En ik heb het gevoel dat er nog altijd veel meer in zit, dat er nog veel meer te ontdekken is. Allereerst natuurlijk over mezelf. De uitdagingen van de beginfase zijn we nu gelukkig wel voorbij, maar de volgende uitdagingen staan ons al te wachten. En dat is helemaal goed, want geen probleem is pas écht een probleem. Problemen duiden er immers op dat je aan het groeien bent, dat je verder komt.
Van jezelf houden doe je niet 1-2-3…
Zelfacceptatie en van jezelf houden als hooggevoelige ondernemer, dat is het thema van deze blog. In de meeste gevallen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk ook dat de definitie van spiritualiteit hierbij heel belangrijk is. In deze blog leg ik daar graag wat meer over uit.
Juist spiritualiteit is een thema dat bepalend is in het leven van veel hooggevoelige ondernemers. Dat van jezelf houden, is een thema waar we wat mij betreft ons hele leven lang aan mogen werken. En waar we overigens ook continu in worden uitgedaagd. Is het niet door onszelf, dan nodigen situaties ons uit om elke keer meer van onszelf te houden, om nog meer in de wereld te zetten, om stap voor stap verder te groeien. Als je nog niet door jezelf en situaties wordt uitgedaagd om meer van jezelf te houden, dan gebeurt dit wel door andere mensen. Bedoeld of onbedoeld zullen ze je uitdagen om te groeien, om met alleen het beste genoegen te nemen, om je leven verder te upgraden.
Om rijkdom op emotioneel vlak te kunnen voelen, is het uitermate belangrijk dat jij je leven leeft zoals jij het wilt, niet zoals jij denkt dat anderen het voor zich zien dat jij leeft. Het upgraden van je leven is een levenslange les waarin oude conditioneringen losgelaten mogen worden. Conditioneringen die vaak al op jonge leeftijd beginnen.
Over conditioneringen gesproken…
Wij hebben 2 kleine kinderen, waarvan de jongste nu 3 jaar is. Hij gaat 3 dagdelen naar de kinderopvang. De meeste kinderen daar gaan altijd eerst spelen, maar hij niet. Hij neemt altijd even de tijd om papa uit te zwaaien en doet dan zelf de deur dicht. Op dat moment zegt één van de leidsters altijd tegen mij “werkse vandaag”. Alsof ik, elke keer als ik mijn kleine grote man naar de kinderopvang breng, zelf aan het werk zou gaan. Soms wel natuurlijk, maar niet altijd. In dit geval is het dus de conditionering van de kleuterleidster die maakt dat ze dit elke keer tegen me zegt… en dus veronderstelt dat ik ook wel aan het werk zal gaan.
Een ander voorbeeld waarin kinderen al heel vroeg een bepaalde mentaliteit meekrijgen, is wanneer het gaat over het algemene wereldbeeld dat wordt onderwezen op onze scholen. Het zijn immers de medewerkers van de school die dit wereldbeeld aan onze kinderen leren. Niks mis mee natuurlijk, maar eenzijdig is het wel. Van ondernemers zullen ze immers niet zo snel les krijgen. Een alleszeggend voorbeeld hiervan maakte ik zelf mee op de universiteit. Een hoogleraar, die nog nooit een eigen bedrijf had gehad, ging ons leren hoe we zouden moeten ondernemen. Uh… dat dus…
Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: onze kinderen krijgen een zeer eenzijdig beeld mee over ‘het leven na school’. Wat hen vaak wordt geleerd, is dat als je “braaf” bent op school en je goede cijfers haalt dat je dan een goede baan kunt krijgen. Die goede baan zou dan zogenaamd de toegangspoort zijn tot een goed leven waarin je (financiële) zekerheid hebt en je financieel vooruit komt. Sommige scholen gaan in het benadrukken van deze visie heel ver, als je het mij vraagt. Zo herinner ik mij dat onze oudste dochter eens terugkwam van school (op dat moment zat ze in de 2e klas van het gymnasium). Ze vertelde ons dat er een ceremonie was geweest voor alle kinderen die cum laude of summa cum laude over waren gegaan. Die kinderen werden naar voren geroepen en kregen een roos uitgereikt waarbij iedereen klapte. Gelukkig kon onze dochter hier doorheen prikken. Ze kwam terug en zei: “Het kan wel zo zijn dat je een roos krijgt op deze school, maar over passief inkomen leer ik helemaal niks daar”.
Achterhaald
Wat mij betreft is het schoolsysteem op bepaalde punten best achterhaald. Zeker omdat ‘baanzekerheid’ al lang niet meer zo ‘zeker’ is als een aantal jaren geleden toen de sociale zekerheid nog veel hoger stond aangeschreven. We zien simpelweg dat onze Westerse wereld steeds meer toegaat naar een bepaalde vorm van individualisering waarbij iedereen zichzelf maar moet zien te redden. Dit vraagt van ons als burgers dat we dit dan maar doen, zonder dat we weten hoe we dit (financieel) kunnen doen.
Ondanks het feit dat we op scholen geen les krijgen van ondernemers, is het wel frappant dat er volgens de Kamer van Koophandel in Nederland toch zo’n 1,8 miljoen (!) ondernemers zijn. Lees meer in dit nieuwsartikel van 23 februari jl. over de groei van ondernemingen in Nederland.
Wat ik mij dan direct afvraag, is of dit hobbyisten zijn. Ondernemers die hun zaak parttime drijven en waar er geld bij moet in plaats van dat het iets oplevert? Of dat het échte ondernemers zijn? En de bijbehorende vraag is: hoeveel van deze échte ondernemers geven hun kennis uiteindelijk ook door aan kinderen of jong-volwassenen?
Even een zijstap, maar wel leuk om te lezen, is het dossier over ZZP-ers dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft aangemaakt.
Om van jezelf te houden, is het allereerst belangrijk om te bepalen waar je nu staat in je leven. Ben je ‘tevreden’? Voel je dat er meer uit te halen is, maar heb je nog geen idee hoe je dat dan precies kunt doen? Kijk eens voor jezelf naar je leven zoals dat nu is. Welke conditioneringen heb jij? En zijn die ondersteunend aan wat je wilt bereiken? Of vormen ze eerder een belemmering om datgene te kunnen doen dat je graag wilt? Om je leven te kunnen upgraden, is het belangrijk dat je helder hebt waar je nu staat. Vanuit daar kun je de volgende stappen zetten en veranderingen aanbrengen.
De grootste belemmerende factor ben je zelf
Om je leven te kunnen upgraden, is het essentieel dat je beseft wat de grootste belemmerende factor in je leven is. Vaak wordt er naar anderen gewezen of gekeken op het moment dat er iets fout gaat. Dit is slechts de externe prikkel die je persoonlijk gevangen houdt en die van jou een slachtoffer maakt.
Wat ik vaak zie, is dat mensen vast komen te zitten in goedbedoelde conditioneringen. Het interessante bij conditioneringen is dat ze zijn opgelegd door anderen en niet per sé je eigen waarheid zijn. Zo kun je verbaal worden geconditioneerd door wat mensen tegen je zeggen. Door rolmodellen of door het hebben van bepaalde (negatieve/positieve) ervaringen. Het punt is dat sommige conditioneringen je verder helpen en anderen niet. Het is aan jezelf om hiermee aan de slag te gaan en te beseffen dat je zelf de grootste belemmerende factor bent.
Als je hier meer over wilt lezen, kijk dan ook eens bij deze blog die ik eerder over dit onderwerp schreef.
Durf hard aan jezelf te werken
Het geheim van zelfacceptatie ligt voor ons allemaal voor het oprapen, mits we ernaar zoeken natuurlijk. Eén van de dingen die ik écht heb geleerd, is om te durven om hierin hard aan mezelf te werken zodat ik vooruit kan komen. Hard aan jezelf werken vraagt moed, doorzettingsvermogen en vooral goede begeleiding. Zeker om die conditioneringen en overtuigingen die je over jezelf hebt ter discussie te stellen en oprecht te bekijken.
Neem risico’s:
Op weg naar rijkdom op alle vlakken zijn er allerlei risico’s. Het grootste risico dat mensen echter afhoudt van het succes dat ze nastreven, is het risico om geen risico te durven nemen. Dat is het gekke hieraan, ook als je jezelf wilt leren accepteren en van jezelf wilt houden. Er moeten gecalculeerde risico’s genomen worden, elke keer weer. Juist de bereidheid om afstand te doen van oude dingen en daarvoor in de plaats nieuwe ideeën, werkwijzen of gedachten te omarmen, helpt je verder. Op emotioneel, zakelijk EN financieel vlak. Zoals een investeerder in vastgoed ooit tegen mij zei: “Bas, alles wat we doen heeft een risico in zich. Het bekendste voorbeeld is het oversteken van een weg”. Waar het om gaat, is dat je bereid bent die weg over te steken en het gecalculeerde risico te nemen. Dit is overigens iets anders dan het casino in gaan en gokken. In het nemen van risico’s gaat het vooral om dit woord: gecalculeerd. Zoals Richard Branson het zo mooi zegt:
“Always protect the downside”.
Je wilt dat je beslissingen meer positieve dan negatieve mogelijkheden hebben. Dan zit je bijna automatisch goed.
Onder stress komt de échte persoonlijkheid naar boven
Het nemen van risico’s is een interessant iets, omdat het stress met zich meebrengt. Logisch ook, want het zorgt voor spanning, op alle vlakken. Stress komt overigens weer van intensiteit, waarover ik in deze blog meer heb geschreven.
Doordat je gecalculeerde risico’s neemt, zet je jezelf eigenlijk in een situatie van stress en intensiteit. De meest natuurlijke reactie van mensen is om hiervan terug te trekken, om weer terug in de comfort-zone te duiken. Helaas vindt er binnen die comfort-zone geen groei plaats. Niet als mens en ook niet als ondernemer. Jezelf accepteren betekent in die zin dus ook voortdurend dat je jezelf onder stress durft te zetten, dat je jezelf die schop geeft die niemand anders je kan geven. Natuurlijk niet te ver, want als het elastiek teveel op spanning staat, is de kans dat je te maken krijgt met een burn out natuurlijk ook groter. En daar heb je helemaal niets aan.
Mirna kreeg een aantal jaren geleden een burn out en in deze video vertelt ze haar verhaal en deelt ze haar tips met je.
De meeste mensen komen in situaties terecht waarbij het lijkt alsof anderen hen onder druk zetten en stress voor hen creëren. Dit is echter een illusie en een uitwas van het feit dat de meeste mensen vaak te lang wachten om zichzelf op een positieve manier onder druk te zetten. In de 10+ jaar dat ik ondernemer ben, heb ik vele verschillende soorten mensen leren kennen en vele mensen mogen coachen. Eén ding weet ik 200% zeker: als mensen hun normen en waarden hoog kunnen houden ten tijde van intense stress, kunnen ze dat ook doen op het moment dat ze onder normale omstandigheden zijn.
Waarom al die moeite doen?
Een vraag die je wellicht hebt, is waarom je al die moeite zou doen om jezelf te accepteren en van jezelf te houden. Het antwoord hierop is simpel: binnen de betekeniseconomie is het je taak om een duidelijke impact te maken met jouw talent, met jouw eigenheid, jouw authenticiteit. Wanneer je jezelf accepteert, volledig jezelf kunt en durft te zijn, dan ben je beter in staat om die impact in de wereld te maken.
De betekeniseconomie betekent dat jij, met jouw talent een verschil maakt voor anderen. Wil je meer over de betekeniseconomie weten? Lees er dan in deze blog meer over. Het leuke vind ik zelf altijd dat slechts weinig mensen deze nieuwe trend zien aankomen. Mocht je nog meer achtergrondinfo over deze nieuwe trend willen, dan kan ik je van harte het boek ‘The ‘Purpose Economy’ van Hurst aanraden.
Nu we toch bezig zijn met boeken… In hetzelfde thema is het boek van Kees Klomp zeker ook een aanrader.
De kern van een bedrijf in de betekeniseconomie is dus impact maken voor anderen. In de onderstaande aflevering van VPRO Tegenlicht kom je verschillende voorbeelden hiervan tegen en word je ondergedompeld in de betekeniseconomie en wat het is. De uitzending gemist? Dan raad ik je aan om deze alsnog te bekijken.
Een voorbeeld van een bedrijf dat op dit moment impact maakt, is Ecosia. Dit bedrijf is een zoekmachine die, elke keer als je iets online opzoekt, bomen plant om ontbossing tegen te gaan. Het loont zeker even om te kijken naar deze schitterende filosofie.
Nog een voorbeeld van een project dat een impact maakt, is dat van Ekoplaza. Terwijl ik deze blog-post schrijf, is het initiatief van Ekoplaza om een plastic-vrije supermarkt te creëren wereldnieuws op BBC en CNN; zelfs Al Jazeera bericht erover! Ekoplaza speelt hierbij natuurlijk handig in op de onrust die er heerst omtrent plastic verpakkingen en dan met name over het feit dat deze in zee terecht komen en het zeeleven verstoren.
Zelfacceptatie, van jezelf houden en zichtbaarheid
Een van de allergrootste uitdagingen voor veel hooggevoelige ondernemers (in spé) is wat mij betreft hun zichtbaarheid. Ze willen wel, maar iets houdt hen tegen om er volledig voor te gaan. Of zoals een klant van mij vandaag nog schreef: “Ik weet dat ik zichtbaar moet zijn om mezelf meer in de wereld te zetten, maar iets diep van binnen houdt mij tegen”. Mirna en ik zien meer en meer mensen die hiermee worstelen. Hierin speelt zelfacceptatie een steeds grotere rol. Het is onze stelling dat hoe meer mensen in contact zijn met zichzelf en hun purpose, hoe makkelijker ze hun verhaal kunnen doen en hoe minder moeite ze hebben met zichtbaarheid. Juist omdát ze achter hun eigen persoonlijke verhaal staan en erin geloven.
Succes betekent rijkdom op álle vlakken
Hoe meer je uit je comfort-zone komt, jezelf onder stress zet en je jouw persoonlijkheid ontwikkelt, hoe meer succes en rijkdom op alle vlakken naar voren komt. Rijkdom op alle vlakken staat centraal in de aanpak van De Hooggevoelige Ondernemer en betekent dat je werkt aan persoonlijk, zakelijk EN financieel succes. Het klinkt een beetje gek, maar succesvol zijn op alleen het financiële vlak is relatief gemakkelijk. En dat terwijl juist succes zonder vervulling de ultieme mislukking is. Want… vervulling krijg je niet alleen door financieel succesvol te zijn, maar juist door aan rijkdom op alle vlakken te werken en jouw unieke missie in de wereld te zetten. Vanuit zelfacceptatie en de durf om van jezelf te houden.
Accepteer jij jezelf als hooggevoelige ondernemer?
In het Succes In Balans Weekend helpen wij je heel graag verder met het implementeren van de volgende stap in jouw leven, jouw bedrijf en jouw financiën. Binnen De Hooggevoelige Ondernemer noemen we dat ‘rijkdom op alle vlakken’. Het eerstvolgende GRATIS Succes In Balans Weekend is op 14 en 15 april a.s.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Accepteer jij jezelf als hooggevoelige ondernemer?
Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt