Hoe combineer je werk en privé als je overgevoelig bent voor prikkels?

Het verwerken van prikkels. Hoe zorg je ervoor dat je überhaupt kunt blijven functioneren als het lijkt alsof de wereld je totaal overweldigt?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Het verwerken van prikkels. Eén van de grootste uitdagingen van mijn leven. Want, hoe zorg je ervoor dat je überhaupt kunt blijven functioneren als het lijkt alsof de wereld je totaal overweldigt? In deze blog geef ik je graag wat meer informatie.

Eerst jezelf ‘op de rit’

De titel van deze blog kan wat verwarring opleveren. Zeker omdat eerst het werk wordt genoemd en daarna pas het privé stuk. Wat mij betreft, is het vooral en eerst andersom. In de tijd dat ik ‘overgenomen’ werd door alle prikkels om mij heen, moest ik écht niet aan werken denken. Ik lag bij wijze van spreken onder een dekentje en wilde mezelf vooral afschermen van de rest van de wereld en overleven. Om te kunnen functioneren (en zekere op de lange termijn!) in je werk, is het essentieel dat je eerst jezelf op de rit hebt. Het uitdagende met prikkels is immers dat ze voortdurend je reptielenbrein prikkelen om te vluchten, vechten of stilstaan. Alles om te overleven… Dit overleven hield mij in mijn greep, net zoals ik zie dat het vele anderen in hun greep houdt.

Jezelf op rit krijgen als je overgevoelig bent voor prikkels kan een hele uitdaging zijn. Althans, dat was het bij mij zeker. Jezelf op de rit krijgen, betekent dat je los kunt komen van alle prikkels die op je worden afgevuurd. Dat je jezelf goed kunt voelen, ondanks alle tegenslagen of negativiteit in je omgeving. Loskomen van prikkels betekent dus…. allereerst minder prikkels naar jezelf toe laten komen…. Zo heb ik de keuze gemaakt om bijvoorbeeld geen Whatsapp te hebben. Ik werd er simpelweg gek van. Mijn mail, bijvoorbeeld, open ik maar 1x per dag, Facebook staat niet op mijn telefoon, Mirna heeft er zelfs het wachtwoord van zodat ik er zelf niet op kan. Wellicht kun je nog meer maatregelen bedenken die je helpen om minder prikkels naar je toe te laten komen. Er zijn er natuurlijk tientallen…. Belangrijk hierbij is om jezelf wel écht serieus te nemen hierin. Het lijkt soms alsof veel mensen behoefte hebben aan rust, maar geen maatregelen willen nemen om die rust te bereiken.

Ook het inplannen van minibreaks, breintrainingen, meditaties, retraites, beweging e.d. kunnen je helpen om minder last te hebben van deze prikkels. Het gaat erom dat je hier zelf jouw weg in zoekt, zoals ik dat ook heb gedaan. Hoe beter je hier in bent, hoe groter je zult worden in het business stuk. Simpelweg omdat prikkels je niet meer hinderen maar sterker maken. Er is een citaat van Jim Rohn dat mij hier te binnen schiet: “Learn to work harder on yourself then you do on your job”.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn letterlijk tientallen manieren om prikkels te reduceren. Er circuleren hierover genoeg lijstjes op het internet ;-). Waar ik zelf veel aan heb gehad, is wat Mirna en ik persoonlijk meesterschap noemen. Je bekijkt jezelf en jouw handelen vanuit een staat van zijn die groter is dan je functioneren alleen. Deze versie weet alles over je en heeft enorm veel overzicht. Elke dag, voor het slapen gaan, kijk ik naar mijn functioneren van die dag. Wat ging goed? Wat kon nog beter? Maar, ik laat mij hierin niet leiden door mezelf maar juist door mijn hogere zelf. Je visualiseert de situaties voor je waarin je het beter had kunnen doen en vraagt hoe de beste versie van jezelf dit beter aan had kunnen pakken. Door deze aanpak word je telkens beter op alle vlakken en ben je op weg naar persoonlijk meesterschap: Een staat van zijn waarin je alleen hoeft te ZIJN en reflecteert op jouw eigen handelen.

Voor het overige is het vooral belangrijk om in je werk gebruik te maken van business systemen die je combineert met een goed timemanagement. Terwijl ik deze blog schrijf, heb ik bijvoorbeeld wat klassieke muziek op de achtergrond, ligt mijn telefoon in een andere kamer, staat mijn mail en social media uit ;-). Soms hoeven oplossingen niet complex te zijn. Over dit thema kan overigens deze blog: Hoe vind je de beste balans tussen je business en privéleven? ook interessant zijn.

Hoe combineer jij werk en privé?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe combineer jij werk en privé?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat een fijne video! Ik word altijd blij als ik jullie (samen) zie! Dank voor de heldere uiteenzetting!

Dank je wel lieve Monique!

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!