Overprikkeling? Het social media dieet!

Picture of Sven Veenstra

Sven Veenstra

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Meer dan eens krijgen we mensen met burn-out-achtige klachten in onze trainingen. Ze zijn vaak chronisch moe en weten niet hoe ze hier mee om moeten gaan. Niet zelden zijn er fysieke klachten die optreden. Tijd om hier in een blog wat meer informatie over te geven ☺.

Wat is overprikkeling?

In het kort komt het er op neer dat je systeem zo vol is, dat je niet meer op accurate wijze prikkels kunt verwerken. Overprikkeling overkomt de ene persoon sneller dan de andere. Het gebeurt mij geregeld dat ik teveel hooi op mijn vork neem en mijn systeem dus teveel prikkels moet verwerken.

Waardoor ontstaat overprikkeling?

Overprikkeling is iets dat je voor een deel zelf in de hand hebt. Het ontstaat namelijk niet zomaar. In ons huidige leven hebben we zo ontzettend veel prikkels die op ons afkomen, dat het soms wel lijkt alsof je als hooggevoelig mens niet anders kan dan overprikkeld raken. TV, smart phone, Facebook, internet, whats app en wat al niet meer. Om weer terug te komen in je natuurlijke staat van zijn, is het van belang om een prikkelarme omgeving voor jezelf te creëren, zodat je systeem kan resetten en opladen.

Wat gebeurt er bij binnenkomst van een bericht?

Om die rust weer in je systeem terug te krijgen, is het noodzakelijk om de hoeveelheid prikkels die op je afkomen te reduceren. Een belangrijke prikkel in het leven van vele mensen is de smart phone. Hij (of door sommige mensen zij genoemd) gaat overal mee naar toe. Ik heb mij laten vertellen dat 6 op de 10 berichten die binnenkomen op de smart phone zelfs binnen 10 seconden worden geopend.

Wat veel mensen niet weten is dat elk bericht ervoor zorgt dat je hersenen dit gaan verwerken. In essentie wordt door je hersenen elke keer gevraagd: ‘wat moet ik hiermee doen?’ Het oudste deel van ons brein, het reptielenbrein, speelt hierin een centrale rol. Telkens als zo’n prikkel binnenkomt, dient deze gekaderd en verwerkt te worden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen vluchten of vechten. Je kunt jezelf wel voorstellen dat je hier behoorlijk moe van kunt worden.

Diëten:

Als je overprikkeld bent en niet meer weet wat je kunt doen, heb ik een aantal tips voor je die mij hebben geholpen. Allereerst is het essentieel om 2 uur per dag absoluut hersenvrij te nemen. Op die manier krijgen je hersenen rust om alle prikkels beter te verwerken. In deze 2 uur ben je dus NIET bezig met je smart phone maar met iets voor jezelf (geen TV!).

Naast het elke dag hersenvrij zijn, daag ik je uit om eens een paar dagen zonder Facebook, whats app en alle andere sociale media te zijn. Voor veel mensen is sociale media zelfs zo verslavend dat ze niet meer zonder kunnen en ontwenningsverschijnselen krijgen. Je zult merken dat – doordat je hersenen minder prikkels te verwerken krijgen – je rustiger wordt in je waarneming en meer afstand kunt creëren tot prikkels.

Heb jij last van overprikkeling? Kom dan ook eens naar het Succes In Balans weekend. In dit weekend focussen we ons op het creëren van rijkdom op alle vlakken. Natuurlijk komt hierbij ook het persoonlijke stuk en het tegengaan van overprikkeling aan de orde.

Klik op de link voor het eerstvolgende Succes In Balans weekend.

Meer info en aanmelden kun je hier vinden.

Heb jij last van overprikkeling?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt  [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
3 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voor mij wordt overprikkeling weggewerkt door de gordijnen dicht te laten en wat goeie muziek te luisteren of zelf te spelen. Ook yoga blijkt sindskort een heel goeie rustgever.
Ik heb er wel vaak last van en idd de smartphone heeft daar een groot aandeel in. Ik overweeg dan ook om als ik buitenshuis ga voortaan een gewone gsm mee te nemen. Moet ik echt eens werk van maken.

Beste Bas,
Je artikelen zetten mij wel tot nadenken! Volgens mij beseft het gros van de mensen niet eens dat zij overprikkeld zijn en blijven maar mopperen dat ze niet lekker in hun vel zitten.
Alleen als ik prikkelvrije tijd voor mijzelf heb genomen door te lezen en muziek luisteren, heb ik daarna grote moeite om weer te focussen en op gang te komen.

Heb geen onderneming, ben gepensioneerd en 74 jaar. Zorgen nog voor ouders 94 en 97 jaar. Wel in rusthuis, maar toch.
Doe ook nog vrijwilligerswerk 1 dag per week en nog. Voel dat het op sommige ogenblikken teveel is, maar ja, wat moet ik m!nderen, doe alles graag. Toch zal het ervan moeten komen . Goed dat ik dit eens kan lezen en doorsturen via Facebook naar vrienden. Bedankt.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

3
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!