7 tips tegen overprikkeling

In deze blog 7 tips om overprikkeling tegen te gaan.
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]overprikkelingOverprikkeling is een van de grootste uitdagingen voor hooggevoelige mensen. In deze blog 7 tips om met overprikkeling om te gaan.

Signalen dat je overprikkelt bent

Er zijn legio signalen die een indicatie kunnen zijn dat je overprikkelt bent. Hieronder 3 elementen die ik in mijn werk vaak terugzie.

 1. Vaak moe zijn: Moe is iedereen wel eens. Maar sommige hooggevoelige mensen zijn voortdurend en blijvend vermoeid. Deze vermoeidheid is vaak een soort vermoeidheid die niet lichamelijk maar mentaal is.
 2. Buitenproportioneel reageren: Je raakt snel geprikkeld als iemand iets tegen je zegt. Er hoeft maar weinig voor te gebeuren of je emmertje loopt over. Deze agressie heeft bijna altijd te maken met een element van overprikkeling.
 3. Burn-out: Je zit op dit moment in een burn-out of je zit er tegenaan. Burn-out-achtige klachten hebben vaak te maken met het te lang doorvoeren van prikkels en het onvoldoende inbouwen van rustmomenten die vrij van prikkels zijn.
 4. Opgejaagd gevoel: Dit zorgt ervoor dat je altijd van alles “moet”. Dit opgejaagde gevoel komt doordat je actieve en rust systemen niet meer met elkaar in evenwicht zijn. De sympathycus en de parasympathicus. Dit opgejaagde gevoel zorgt ervoor dat je geen rust kunt vinden en voortdurend ‘iets” aan het doen bent. Het maakt nog niet eens zoveel uit wat.

 

7 tips om de overprikkeling te stoppen:

 1. Prikkelvrije omgeving: Het is belangrijk om een aantal momenten per week door te brengen in een prikkelvrije omgeving. Dit is een omgeving met zo weinig mogelijk prikkels die je te verwerken hebt. Een goede mogelijkheid is om tijd in de natuur door te brengen, je telefoon even met rust te laten en gewoon even voor jezelf te zijn.
 2. Multitasken stoppen: We leven in een wereld waarin voortdurend allerlei prikkels tegelijkertijd op je afkomen: E-mail, Facebook, , social media, telefoon enzovoorts. Door het werken in tijdsblokken kun je vele malen effectiever worden, sneller tot resultaat komen en rustiger werken.
 3. Outsourcen: Door dingen uit te besteden die je niet meer zelf wilt of kunt doen, reduceer je prikkels. Outsourcen kost wel geld maar levert je een prikkelarme omgeving en zaak op. Doordat je prikkels bij jezelf weghoudt, kun je je energie (en tijd) stoppen in die dingen die voor jou belangrijk zijn.
 4. Jezelf terugtrekken: Minimaal 1 a 2 keer per jaar een week tijd voor jezelf. Weg van je vaste omgeving. Niet alleen om je spiritualiteit te verdiepen maar juist ook om ervoor te zorgen dat je hele systeem weer tot rust komt van alle prikkels die er voortdurend op worden afgevuurd.
 5. Activeer je lichaam: Veel hooggevoelige mensen zijn denkers. Het dieper laten binnenkomen en verwerken van prikkels leidt ertoe dat het lichaam achtergesteld kan worden. Door elke ochtend te beginnen met een oefening om je lichaam te activeren, ben je vele malen meer in het hier en nu. Met alle positieve gevolgen van dien.
 6. Meditatie: Meditatie zorgt voor een rustiger systeem. Je kunt elke ochtend bijvoorbeeld 20 minuten mediteren en jezelf focussen op die dingen die je deze specifieke dag in de wereld wilt zetten. Door in de meditatie een onderdeel toe te voegen waarin je jezelf goed grondt en verbindt met de dag en met jezelf komen prikkels minder binnen. Die prikkels die wel binnenkomen, worden rustiger verwerkt. Tot slot worden door meditatie negatieve prikkels makkelijker afgevoerd omdat je goed geaard bent.
 7. Je grenzen bewaken: Juist door je grenzen te bewaken, kun je vele malen sterker in de wereld staan. Als jij je grenzen niet bewaakt, doet niemand anders het voor je. Juist daarom is het zo belangrijk om hier goed naar jouw systeem te luisteren. Ook al ben je nog zo goed gegrond en mediteer je regelmatig, nog steeds is het bewaken van je grenzen een must ….

 

Heb jij last van overprikkeling?

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van emotionele en persoonlijke rijkdom. Uiteindelijk kun je nog zo succesvol zijn in alles wat je doet, succes is ook iets om van te genieten zonder overprikkeld te zijn… In het Succes In Balans weekend hebben we het over het creëren van rijkdom op alle vlakken waarbij emotionele rijkdom altijd de start is….

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Heb jij last van overprikkeling?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Een onderdeel van de karaktereigenschap hooggevoeligheid is het dieper verwerken van informatie. Dit heeft voor- en nadelen. Laat ik eerst het grootste nadeel noemen: Overprikkeling. Als je hier tips voor wilt, bekijk dan even deze losse blog. […]

Yep nogal en weet ook uit ervaring dat jou tips idd precies zijn wat nodig is ..alleen die laatste vooral krijg ik maar niet onder de knie ????Ken mijn grenzen ook maar net 2jaar laat staan ervoor gaan voor mezelf opkomen ????Weten en doen zijn hierin dan echte tegenpolen ..Zie mezelf vaak als een stuiterbal laat me door iedereen heen en weer stuiteren en kan maar met heel veel moeite en rust tot stilstand komen!

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!