Ondernemen met Passie en Winst

passie en winst
Picture of Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Onze moestuin – waar we het wel vaker over hebben – is een voorbeeld van onze passie en een super metafoor voor ons ondernemerschap. Net als in de moestuin gaat het in het ondernemerschap over zaaien en het verzorgen van je gewassen, zodat je uiteindelijk goed kunt oogsten. In deze blog wil ik het met je hebben over ondernemen met passie en winst. Een combinatie die niet alle ondernemers weten te leggen, terwijl deze toch zo broodnodig en wellicht zelfs voor de hand liggend is.

Omzet versus Winst

Deze begrippen worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar dat is niet juist. Het zijn twee totaal verschillende zaken. Omzet is het bedrag dat je ontvangt door producten en/of diensten te verkopen. Winst is het bedrag dat je in je portemonnee overhoudt, nadat allerlei kosten van de omzet zijn afgetrokken. Winst is het meest tastbare resultaat in je onderneming. Hiervan kun je leven.

Vaak zien we ondernemers focussen op omzetgroei en groei in het algemeen. Goed natuurlijk, maar uiteindelijk gaat het over wat je onderaan de streep over weet te houden om je onderneming levensvatbaar te houden door de jaren heen.

Cijfers zijn in die zin heel concreet en toch willen veel ondernemers niet aan hun cijfers. Het is een ver-van-hun-bed-show. Cijfers? Die laat je toch gewoon over aan je boekhouder of accountant? Dan heb je een resultaat onderaan de streep of een lege portemonnee. En dat laatste is waar veel ondernemers nu helaas mee te maken hebben…

Winst is in mijn ogen het kloppende hart van je onderneming die het bloed door je bedrijfsaderen heen pompt. Omzet is meten en weten, maar winst is eten. Een behoorlijk verschil. Zeker in deze tijden.

Focus daarom altijd op winst. Wat wil je in een bepaald tijdsbestek bereiken? Als dat helder is, bepaal je van daaruit welke omzet je daarvoor nodig hebt. Zie de Euro’s als het bloed dat door jouw lichaam stroomt. Dan wil je dat dat goed blijft doorstromen.

Koppel jouw winst ook aan een goed doel. Dat geeft extra inspiratie en motivatie om er helemaal voor te gaan. Hoe wij dat nu doen, is door bijvoorbeeld ons nieuwe boek Zielenmissie te koppelen aan de JA-foundation. Dus voor elke boekverkoop wordt een deel geschonken aan deze foundation. Afgelopen week heb ik overleg gehad met de oprichters van de stichting en we hebben zitten toasten op heel veel boekverkopen. Op die manier maak je het behalen van winst dus ook extra leuk :).

Hoe combineer je nu ondernemen met passie en winst?

Een terechte vraag waar wij binnen De Hooggevoelige Ondernemer volop aandacht aan geven. We combineren twee belangrijke zaken met elkaar, namelijk het ondernemen op zich, met daarbij een stuk hooggevoeligheid.

Volgens de Dikke van Dale kent ‘ondernemen’ de volgende betekenissen:

  • Op zich nemen
  • Beginnen te doen; uitvoeren; actie ondernemen

Interessante definitie. Vooral dat actie ondernemen. Er is gewoon geen substituut voor het nemen van actie.

Voor ons betekent hooggevoelig ondernemen uitvoeren, actie ondernemen, een onderneming opzetten vanuit hart en ziel. Hooggevoelig ondernemen is ondernemen vanuit betekenis en passie. Dienstbaar zijn voor anderen en iets willen bijdragen aan de wereld. Veel hooggevoelige ondernemers verliezen hierbij het winstdoel vaak helemaal uit het oog. Dat is waar hooggevoelig ondernemen immers totaal niet om draait. Wel gaat het erom, dat je andere mensen verder helpt en dat je producten dienstbaar zijn in het proces van anderen. Daarbij zet je je hooggevoeligheid als kracht in.

Hooggevoelig in de praktijk

In de huidige maatschappij is het niet altijd eenvoudig om je als hooggevoelige ondernemer staande te houden. Vaak is er een overvloed aan prikkels of is er juist te weinig aan spanning en sensatie. Toch zullen we het in deze maatschappij moeten doen. Als hooggevoelige ondernemers willen we in deze maatschappij het verschil maken. Daar gebruiken we onze hooggevoelige kracht voor. Het uitgangspunt in onze trainingen is dan ook altijd dat we het verschil maken midden in deze maatschappij. Dus we leren je om te gaan met alle prikkels die er nu eenmaal zijn en we helpen je om vanuit je hart die extra sensatie te vinden. We ondersteunen je om midden in de maatschappij het verschil te gaan maken.

Wat is jouw passie?

Een belangrijke vraag die je niet kunt overslaan als je met passie en winst wilt ondernemen. Wil je serieus met deze vraag aan de slag? Check dan eens deze blog met 49 vragen die je jezelf kunt stellen om dichter bij jouw passie te komen. Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf hierin kunt stellen, is deze: “Waar word ik super blij van?” Dit betekent misschien wel een hele rits aan antwoorden, maar dat is prima!

 

Heb je nu echt helemaal geen idee waar je blij van wordt? Pak dan een groot wit vel papier en hang dit op, op een plaats waar je vaak bent of langs loopt. Telkens als je iets te binnen schiet over wat je leuk vindt, noteer je het op dit vel. Zo heb je na twee weken zeker vijf passies die je eruit kunt vissen. Dat zijn de eerste zaadjes voor succes waar je dan verder mee kunt werken.

Stel jezelf de vraag waar je naar toe wilt werken. Wat is de winst die jij wilt bereiken? Hoe ziet jouw financiële toekomst eruit? Kun je nu vanuit die cijfers de connectie maken met het stromende bloed in jouw onderneming? Maak de verbinding tussen passie en winst in jouw onderneming.

Twee voorbeelden hoe ik passie en winst combineer

Koken is één van mijn passies. Daar word ik echt blij van! Tijdens onze business retreats op Sardinië, maar ook bij kleine groepen in onze eigen cursusruimte, kan ik mijn hart ophalen door voor de deelnemers de maaltijden te bereiden. Met alle dieetwensen die er dan zijn, stel ik allerlei menu’s samen en overtref ik mijn kookkunsten. Mijn passie voor het koken combineer ik op deze manier met het ondernemerschap en daarmee snijdt het mes aan twee kanten.

Een andere passie die ik heb, is het werken met cijfers. Dit combineer ik door in onze onderneming te werken met ondernemers en hun bedrijfscijfers. Dit doe ik in de vorm van het maken van winstplannen. Er is immers een hele wereld die schuil gaat achter al die cijfers. Bovendien zijn aan elke droom ook weer cijfers verbonden…

Passie + intentie

Net zoals in een moestuin moeten de zaadjes eerst even worden geweekt voordat ze kunnen worden geplant. Je plaatst de liefdevolle intentie dat de zaadjes goed groeien en dat ze een mooie oogst zullen opleveren. Nu heb je je richting gekozen. Dan begint het échte werk.

Elke tuin moet bijgehouden worden en verdient positieve aandacht. Onkruid woekert overal en dat dien je aan te pakken, anders overwoekert het onkruid binnen de kortste keren je hele tuin. Het onkruid is er altijd. Het is aan jou de keuze om dit weg te halen – en ander zaken te laten groeien – door er tijd een aandacht aan te besteden. Of zoals Jim Rohn het zo mooi zegt:

“Every garden shall be invaded. To think not so is naive.”

Aandacht geven aan je zaadjes en aan je oogst. Je erin vastbijten. Het de tijd en energie geven. In het proces van positieve aandacht kijk je steeds naar wat er goed loopt, wat er beter kan, waar je wat bij kunt zaaien. Ook let je op welke gewassen er meer aandacht nodig hebben, welke er wat extra mest nodig hebben en waar je eventueel externe hulp bij kunt gebruiken. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je business…

Samen kom je verder

Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag gerust om hulp. Het idee dat je alles zelf moet doen, is een grote valkuil. Vraag hulp daar waar het nodig is. Heb je geen Euro’s om te investeren in hulp, kijk dan eens of je je diensten kunt ruilen. Er is altijd een weg naar succes. Geld en geldtekort? Dat is slechts een verhaal waarmee je jezelf tegenhoudt.

De positieve eigenschappen die jij als hooggevoelige ondernemer in je hebt, dragen je onderweg naar je succes. Belangrijke eigenschappen van hooggevoelige ondernemers zijn bijvoorbeeld inlevingsvermogen, signalen duidelijk kunnen ontvangen en toepassen en een groot gevoel van rechtvaardigheid. Als je deze eigenschappen combineert met een positieve instelling en een flexibele werkhouding is je koffer goed gevuld op weg naar jouw succes. Ik zeg bewust jouw succes, omdat succes zo ontzettend veel gezichten heeft en succes niet voor iedereen hetzelfde betekent. Meer daarover in deze blog.

Hoe combineer je nu passie en winst tot een succesvol plan?

Om je hooggevoelige onderneming tot een succes te kunnen maken, is het van belang dat je een aantal zaken voor jezelf duidelijk opschrijft. Hieronder de dingen waar je aan mag denken:

+ Zorg voor een duidelijk en vastomlijnd doel

Wie wil je helpen en wie niet? Waarmee wil je de persoon helpen? Denk in absolute aantallen en koppel er ook bedragen aan vast. Binnen welke tijd wil je het realiseren?

+ Zorg voor een denktank

Een mastermind die je kan ondersteunen, die je kracht geeft en die je feedback geeft zodat je jouw plannen kunt bijschaven en eventueel onkruid op tijd kunt verwijderen. Ondernemen met passie en winst is leuker als je het niet alleen hoeft te doen.

+ Zorg voor een vastomlijnd plan

Wanneer doe je wat, met wie en wat is je budget? Zorg dat je plan helder is. Duidelijkheid geeft kracht.

+ Jouw talent

Wat is jouw talent en hoe zet je dat in? Welk talent wil je eventueel extra ontwikkelen. Waarmee kun je anderen helpen? Wat is jouw shit, waarmee je de mest voor anderen kunt zijn om ze verder te helpen?

+ Jouw gewoonten

Wat zijn jouw gewoonten? Leiden deze tot succes of zijn er gewoonten die je beter kunt veranderen of aanpassen? Bijvoorbeeld je ochtendroutines. En hoe staat het met jouw energie? Jouw business begint bij jou. Hoe hoger jouw energie is en hoe beter je die verhoogde energie kunt vasthouden, hoe succesvoller je zult zijn. Je trekt immers meer aan van wat je zelf uitzendt.

+ Jouw winstplan

Durf te vragen wat je waard bent. Kijk niet zo zeer naar de markt, maar kijk naar jouw waarden. Je wordt betaald voor jouw waarde en jouw waarde is uniek. Maak een financieel plan en zorg voor een budget. Hier gaat het er vooral om dat je jouw kostenstroom bewaakt. Als je één euro kunt managen, dan kun je er ook 100 managen en daarna zeker ook 1 miljoen. Durf hier groots te denken! Denk goed na over jouw prijs. Wat is jouw ondernemers-salaris. Veel ondernemers maken hier een aanname, maar doe dat niet. Jouw prijs kent zoveel bouwstenen, zoals jouw salaris, pensioen, ziektekosten, bedrijfskosten en belastingen. Hier mag je allemaal rekening mee houden in het bepalen van jouw prijs.

+ Jouw 4 D’s

Neem in jouw plan zeker ook de 4 D’s mee: wat je zeker zelf moet Doen, wat je kunt Delegeren, wat je kunt Deleten en waar je Durf voor nodig hebt.

Hulp nodig bij het ondernemen met passie en winst?

Heb je behoefte aan extra hulp voor jouw plan? Wil je ook ondernemen met passie en winst?

Beluister dan zeker ook eens onze podcast.

Wellicht houd je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier.

Of wil je liever persoonlijk met ons kennismaken? Dan nodigen we je van harte uit om eens naar de Business Meaning Booster  training toe te komen. Hierin krijg je praktische tools en tips om rijkdom op alle vlakken te creëren.

Meer informatie over Business Meaning Booster kun je hier vinden.

Verder kun je nu bijna gratis (1 Euro voor een hele maand) met ons kennis maken tijdens het Betekeniscafé. Wees welkom, meld je aan en schuif aan!

Liefs,
Mirna

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!