De prijs van streven naar perfectie

Streven naar perfectie. Maar wat als het doorslaat naar perfectionisme en zelfkritiek.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Perfectionisme. Een karaktereigenschap en een van de belangrijkste struikelblokken van veel hooggevoelige mensen. Ook voor mij is dit een groot struikelblok geweest. In deze blog meer over het streven naar perfectie, perfectionisme, zelfkritiek en hoe dit je leven in zijn greep kan houden. Maar veel belangrijker nog: Wat kun je ermee doen?

Perfectie= een vorm van zelfkritiek

Zoekend bij Van Dale komt perfectie naar voren als volmaaktheid. Kortom: Iets volmaakt willen doen. We weten echter ook allemaal dat, zodra we streven naar volmaaktheid, het resultaat nooit goed genoeg zal zijn. Streven naar perfectie is een mooi streven. Ook ik wil nog altijd dat alles goed loopt in mijn leven, bedrijf en financiën. Daar is niks mis mee. Waar het uitdagend wordt, is zodra perfectie dwangmatig wordt. Oftewel: Je ziet het grote plaatje niet meer omdat je voortdurend op alle kleine details gefocust bent om toch maar tot perfectie te komen. In deze constructie wordt perfectie een doel op zich en draagt het niet meer exclusief bij aan een bepaald resultaat. Deze vorm van zelfkritiek is iets waarmee je jezelf af kunt branden als je niet uitkijkt. Zeker ook omdat het dus letterlijk nooit goed genoeg is en het zoeken naar het perfecte plaatje altijd doorgaat. Deze vicieuze cirkel schenkt zeker geen voldoening, plezier en dankbaarheid in het leven. Deze cirkel belemmert juist datgene waarnaar je zoekt en zet je vast in het perfecte patroon.

De prijs van perfectie:

Voortdurend streven naar perfectie heeft invloed op vele vlakken van je leven: je gezondheid, relaties, diepe emotionele dankbaarheid over het leven (die zal moeilijk te vinden zijn). Doordat veel hooggevoelige mensen deze prijs niet altijd even helder hebben, zijn deze kosten vaak verborgen ofwel de kosten zijn onduidelijk, omdat we simpelweg gewend zijn te doen wat we doen.

Échte perfectie= imperfect

Een groot voorbeeld voor mij is de natuur. In de natuur zijn juist veel dingen helemaal niet zo perfect. Het enige dat er toe doet, is dat alles in de natuur zijn volledig potentieel leeft en vervult. Daarin schuilt voor hooggevoelige mensen juist ook een enorme drive en inspiratie. We zijn hier allemaal om te creëren, anderen vooruit te helpen en iets concreets toe te voegen aan de betekeniseconomie. In de natuur speelt perfectie dus juist helemaal geen rol. Hoe paradoxaal ook, het enige dat er toe doet, is tot wasdom komen.

Dit geldt ook voor het leven als mens. In de imperfectie waarin je nu zit, schuilt juist de perfectie van het leven. Het leven waarin we pas een echte uitdaging hebben als alles helemaal perfect is. Simpelweg omdat het leven niet gemaakt is om perfect te zijn, het is voor ons als spirituele wezens gemaakt om te groeien op spiritueel gebied. Geen probleem is pas echt een probleem.

Dankbaarheid als sleutel?

Dat het streven naar perfectie en controle op de lange termijn een nagenoeg onmogelijke opdracht is moge inmiddels duidelijk zijn. Een factor die ik hier nog wil toevoegen, is dankbaarheid. Dankbaarheid is een energie die je in je systeem toelaat. Deze energie is zo ontzettend sterk dat het perfectionisme en zelfkritiek kan beperken. Zo sta ik elke dag in mijn ochtendroutines tijdens mijn meditatie 90 seconden stil bij alles waarvoor ik dankbaar ben. Hier heeft perfectionisme en kritiek geen plaats. Door je mind 90 seconden uitsluitend op die dingen te richten waar je dankbaar voor bent, is je intentie en focus voor de dag vele malen scherper.

Heb jij last van perfectionisme?

 

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

 

Heb jij last van perfectionisme?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

 

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mooi om de imperfectie in de natuur aan te halen, levert veel herkenningspunten op voor mij, dank hiervoor.
En de korte omschrijving van het leven, ‘geen probleem is pas echt een probleem’ schrijf ik op en plak ik lachend op mijn beeldscherm vandaag!

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!