Persoonlijke ontwikkeling door de confrontatie met jezelf

Persoonlijke ontwikkeling door de confrontatie met jezelf aan te gaan. Durf jij het? Hoe kan de confrontatie met jezelf je verder helpen in je persoonlijke ontwikkeling?
Persoonlijke ontwikkeling
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Persoonlijke ontwikkeling door de confrontatie met jezelf

Kreeg net een e-mail van een goede vriend en mentor en die confronteerde mij weer met persoonlijke ontwikkeling, en hoe confrontatie daarbij kan helpen:

Wie geht es Dir? Beruflich sicher gut (Du strahlst das aus), mit der Familie auch gut, denke ich. Und wo ist Bas, einfach nur Bas? Wir sind zwar immer irgendwie in Beziehung und verbunden mit den andern und der Welt. Trotzdem ist die Konfrontation mit sich selbst wichtig, um nicht zu “verschwimmen”.

(vertaling: Hoe gaat het met je? Zakelijk zeker goed ( je straalt het uit), met de familie ook goed, denk ik. En waar is Bas, gewoon Bas? We zijn altijd wel ergens verwant en verbonden met de anderen en de wereld. Toch is die confrontatie met jezelf van belang, om niet te ‘vervagen’.)

De maatschappij is zo ingericht dat we iedereen tevreden houden. Onze klanten, partner, vrienden, relaties, familie enzovoorts. Maar, waar blijf jijzelf in dit proces? Waar ben jij om gewoon echt tijd voor jezelf te hebben? Om het leven te relativeren van waar je nu staat? Om door middel van confrontatie weer een persoonlijke ontwikkeling door te maken. In deze blog deel ik hier meer over.

ZO “moet” het:

We leven in een maatschappij die vele verwachtingen over ons allemaal heeft. Verwachtingen die je kunnen maken of breken. Verwachtingen die ervoor kunnen zorgen dat je steeds verder weggaat bij jezelf. In vele gevallen zorgen die verwachtingen ervoor dat je een ander leven leidt dan je wellicht zou willen.

Zo’n 10 jaar geleden ben ik uit deze conditionering gestapt (al wist ik het toen zelf nog niet ;)). Mijn pad was uitgestippeld toen ik nog op de universiteit zat. Zo leek het althans. Ik kreeg van diverse kanten aanbiedingen om bij hen aan de slag te gaan als trainee en op die manier te worden opgeleid. Ik heb al vroeg geleerd dat ik anders was en dat mijn pad een ander pad was dan dat van de meeste mensen. Gelukkig heb ik hier altijd naar geluisterd en actie op genomen. Die druk van ‘zo hoort het, zo moet het’ heeft mij toen pas écht geraakt. Het was de eerste kaar dat ik mij bewust was van het feit dat óók ik hierin een keuze moest maken. Dat het leven leiden van een ander geen optie was, tenzij ik daarvoor zou kiezen.

Wat wil je nu écht?

Is de vraag die ik aan je kan stellen. Wat is nu écht belangrijk in jouw leven? Waar gaat je hartje sneller van kloppen? Dat is waar het écht om gaat en wat een prominente plek in je leven dient te krijgen. Ondanks alle angst en twijfel die dit gevoel wellicht bij je oproept. Het is essentieel om bij tijd en wijle deze vraag centraal te stellen om niet te verdrinken in de waan van alle dag. Diezelfde waan die voor een groot gedeelte weer bestaat uit verwachtingen, gemanifesteerd in patronen.

Wat zegt deze e-mail mij?

Allereerst dat het precies op het juiste moment kwam. Juist ook omdat het gemakkelijk is om snel af te dwalen, om bij jezelf weggeleid te worden door anderen. Deze e-mail is een hele mooie reminder aan die zaken die voor mij écht belangrijk zijn in het leven. Zaken die zich niet laten meten in geld, status of andere materiële dingen. Dit zijn zaken die belangrijk voor MIJ zijn. Ze zitten in mijn hart en hebben hier een speciaal plaatsje in.

Ten tweede het feit dat succes zich moeilijk laat meten. Dat het een GEVOEL is van het op je lotsbestemming zijn. Het volgen van je zielenmissie zou je het kunnen noemen. Deze mail laat mij zien dat er een nieuwe laag in mezelf is, die ik verder ga onderzoeken. Een laag die zich nog gaat manifesteren en waar ik uiteindelijk weer anderen mee zal helpen. Deze laag dient zich de afgelopen tijd steeds nadrukkelijker aan en nu voelt het alsof de tijd gekomen is om hier iets mee te doen.

Persoonlijke ontwikkeling door de confrontatie met mezelf:

De eerste keer in dat benedictijnenklooster zal ik niet snel vergeten. Ik was aan het einde van mijn tienerjaren en op zoek naar diepgang en had besloten om dit in een benedictijnenklooster in Zwitserland te gaan zoeken. De stilte kwam echter op mij af. De stilte om alleen met mezelf te zijn binnen de dikke kloostermuren. De eerste paar dagen moest ik vooral afkicken van mijn smartphone en de behoefte onderdrukken om er voortdurend op te kijken. Na een paar dagen kwam de confrontatie met mezelf op gang en een week verder was ik door mijn onzichtbare barrière heen.

Die ervaring heeft mij enorm geholpen. Vooral ook omdat ik mij voortdurend realiseer dat er nieuwe confrontaties aankomen. Dat het punt waarop ik nu sta slechts het begin is. Juist ook om die diepe spirituele laag van mezelf te blijven voeden. Die voeding is op dit moment een van de belangrijkste succesfactoren voor mijn leven. De wil om door de barrières te gaan die anderen lastig vinden om te slechten. En vervolgens die uitdaging weer doorgeven aan anderen.

Ik voel heel sterk dat de confrontatie met mezelf een nieuwe, diepere laag gaat krijgen in de komende maanden. Ik zal hier de tijd voor nemen en verder onderzoeken wat het is dat de diepgang mij gaat brengen. Het maakt een bepaalde nervositeit in mij los. Een gevoel van iets nieuws en onbekends dat zich gaat manifesteren. Ik ben heel erg benieuwd. Vanuit vertrouwen en liefde komt deze confrontatie er aan om verder te groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling. Om nou te zeggen dat ik er naar uitkijk nee, maar het gaat óók weer zoveel brengen. Mijn volgende trip om dit verder uit te diepen staat alweer gepland ;). Simpelweg omdat de weg naar jezelf nooit af is en er altijd een nieuwe diepgang en groeimoment op eenieder van ons ligt te wachten…

Ben jij bang om de confrontatie met jezelf aan te gaan?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Ben jij bang om de confrontatie met jezelf aan te gaan?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

Facebook | Instagram | Spotify

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!