Persoonlijke ontwikkeling: 7 stappen om een goede coach te selecteren

Persoonlijke ontwikkeling, het vinden van een goede coach. In deze blog 7 stappen die belangrijk zijn bij het vinden van een coach.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Persoonlijke ontwikkeling, het vinden van een goede coach voor jou. Een van de belangrijkste dingen die ik gedaan heb op weg naar succes, is het selecteren van goede coaches om mij hierbij te helpen. Simpelweg omdat ik al heel snel doorhad dat ik het niet alleen kon. Deze blog schrijf ik nadat ik net een interessant Skype gesprek met een collega ondernemer heb afgerond. Een collega ZZP’er die de volgende stap wil zetten maar niet precies weet hoe. Deze blog is speciaal voor jou ;-).

Waarom coaching voor je persoonlijke ontwikkeling?

Alleen hierover zou ik al een blog kunnen maken. Zonder coaching zou ik nooit staan waar ik nu sta. Op zakelijk, privé én zakelijk gebied. Coaching is een van die gebieden voor je persoonlijke ontwikkeling waarop je écht nooit wilt bezuinigen. Simpelweg omdat dat je geld kost!

Veel ZZP’ers hebben de overtuiging dat ze dingen het beste zelf kunnen doen om het tot succes te laten leiden. Ik was een van hen en dacht dat ik het wel even zelf ging realiseren. Helaas niet dus! Die overtuiging van “het zelf doen” is een hele belangrijke blokkade voor de meeste kleine ondernemers om verder door te groeien. Het houdt heel veel mensen vast in hun huidige situatie. Laat mij de 3 belangrijkste redenen noemen om in goede coaching te investeren:

 1. De ander ziet potentieel dat je zelf soms vergeet: Iemand anders die naar jouw business, leven en financiën kijkt, ziet andere dingen dan dat jij doet. Die extra paar ogen is letterlijk goud waard omdat je anders geld en potentieel laat liggen.
 2. Nieuwe input: Stel dat er nu dingen zijn die je nog niet weet en die je enorm vooruit kunnen helpen? Ik geloof erin dat dit in nagenoeg alle business het geval is, alleen weet je het vaak zelf nog niet. Door coaching krijg je nieuwe input waarmee je telkens de volgende levels kunt creëren.
 3. Omgeving= inkomen: Door met de juiste mensen om te gaan, groei je als persoon, zakelijk én financieel. Ofwel je groeit in persoonlijke ontwikkeling. Een goede coach die in de juiste omgeving zit, is een uplift voor jouw eigen omgeving. Bovendien kan hij of zij je verder introduceren in die nieuwe omgeving door zijn of haar netwerk te gebruiken.

 

De 7 stappen voor selectie:

Bij de selectie van een coach hanteren Mirna en ik een aantal elementen die we gebruiken om de juiste mensen te selecteren voor coaching.

 1. Waarvoor zoek je coaching?

Het is ontzettend belangrijk dat je helder hebt op wat voor vlak je coaching zoekt. Is het bijvoorbeeld persoonlijk, zakelijk of financieel waar de zwaartekracht ligt waaraan je wilt werken?

 1. Wie heeft dit al bereikt?

De volgende stap is iemand te selecteren die datgene, wat je in het eerste punt hebt opgeschreven, al heeft bereikt. Met andere woorden: Je kunt nooit iemand selecteren die niet datgene bereikt heeft waarin jij coaching zoekt. Dat is een recipe for disaster en kan vaak meer slecht dan goed doen.

 1. Welke waardes zijn voor die persoon belangrijk?

Essentieel in dit proces zijn de waardes die jouw potentiële coach heeft. Met andere woorden: Resoneert hij of zij met hoe jij in het leven staat? Voor ons zijn integriteit, moraliteit en duurzaam zaken doen bijvoorbeeld heel belangrijk.

 1. In welke branche zit je potentiële coach?

Om jou goed van dienst te kunnen zijn, is het heel belangrijk dat jouw potentiële coach in een soortgelijke branche zit.

 1. Hoge energie:

Het is fijn om jezelf met mensen te omringen die een hoge energie uitstralen. Die lekker in hun vel zitten en die je dus ook energetisch gezien echt omhoog kunnen trekken. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor jouw coach. Een hoge energie resoneert door met alles.

 1. Hoe verdient iemand zijn geld?

Hoe iemand zijn geld verdient, is voor ons belangrijk. Werkt iemand uitsluitend voor zijn geld of zijn er ook passieve inkomstenstromen die de ander heeft. Dit is in sommige vormen van coaching van belang. Zeker als we het over business coaching hebben. Ik ben van mening dat we altijd alle mogelijkheden die er zijn moeten onderzoeken en zo veel mogelijk moeten gebruiken. Dit geldt zeker voor het verdienen van passief inkomen. In de tijd van het internet is passief inkomen simpeler geworden dan ooit.

 1. Grootste fout:

Wij vragen ook vaak bij de selectie van onze coaches wat de grootste fout is die hij of zij gemaakt heeft op het gebied waarop wij gecoacht willen worden. Dit geeft vaak hele mooie inzichten, juist over de weg die jouw potentiële coach doorgemaakt heeft.

Hoe belangrijk is goede coaching voor jou?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

 

Hoe belangrijk is goede coaching voor jou?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo Bas,

ken je toevallig coaches in de muziek branche?

Met vriendelijke groeten,
Lisette Elbers

Hi Lisette,
Stuur mij even een mail met meer info aub.

Liefs,
Bas

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x
()
x
Scroll to Top

become unstoppable!