Hoe je als HSP’er (meer) je plek kunt innemen

Het innemen van je plek is een belangrijk onderdeel van je zielenmissie. Maar hoe doe je dat precies?
Serieuzeritis
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Je plek innemen, hoe doe je dat precies? Dit is een vraag die veel mensen ons stellen. En, als je dan je plek inneemt, hoe zorg je er dan voor dat je bij jezelf kunt blijven, in de juiste energie? Deze vragen krijgen we steeds vaker toegestuurd en hebben mij zelf ook lange tijd beziggehouden. Tijd voor een blog over het innemen van jouw plek.

Zielenmissie

Het innemen van je plek is een belangrijk onderdeel van je zielenmissie. Zodra jij je zielenmissie accepteert, accepteer je óók dat dit bepaalde gevolgen met zich meebrengt omtrent het innemen van je plek. Vaak is het zo dat mensen die hun zielenmissie nog niet helemaal gevonden hebben of interne conflicten hebben over hun zielenmissie, het lastig vinden om hun plek in te nemen. Want, waarvoor neem je dan je plek in en kun je hier wel achter staan?

We hebben op zielsniveau nagenoeg allemaal een zoektocht door te maken voordat we helder hebben wat het precies is dat we hier komen doen op deze aarde. Ik ben hier uiteraard geen uitzondering op. Bij mij speelde het zoeken naar mijn zielenmissie toen ik begin 20 was. In dat zoekproces ben ik op vele verschillende plekken geweest. Zo ook in een Benedictijnenklooster in Zwitserland, waar ik het zalig vond. De sereniteit, de rust, de diepere lagen. Daar zou ik wel langere tijd willen verblijven maar, is het ook mijn zielenmissie? Een gesprek met een aantal monniken bracht uitsluitsel: “Bas, jouw plek is niet achter de muren maar juist midden in de wereld”. Hoe duidelijk kan het zijn…. Mijn zielenmissie had een diepere laag gekregen waarin ik accepteerde dat ik zichtbaar moest zijn, simpelweg als onderdeel van mijn zielenmissie.

De verdieping die we allemaal maken in onze zielenmissie, zorgt ervoor dat we ergens voor kunnen staan, ergens voor durven staan. Juist omdat we op die manier een deel van onze zielenmissie uitdragen aan de wereld en hiermee andere mensen verder helpen. Wat nu als je het lastig vindt om je zielenmissie te bepalen? Met grote waarschijnlijkheid heb je dan ook een issue met zichtbaar worden. De vraag die je omtrent je zielenmissie kunt stellen, is of je 200% bezig bent met het leven van die missie. Het leven van zo’n zielenmissie betekent overigens niet dat er geen veranderingen en/of verdiepingen in die lagen kunnen komen gedurende de tijd. Juist dat is een belangrijk onderdeel van zichtbaar worden en het delen met andere mensen. Zodra je zichtbaar wordt en deelt met anderen, wint iedereen. Jij zelf inclusief.

Weet je niet wat je zielenmissie is en heb je geen idee waar je kunt beginnen om dit te ontdekken? Dan is het enige dat je kunt doen, werken aan je ZIJN. Door middel van meditatie, reflectietijd, thinking time en, uiteraard zou ik bijna zeggen, het doen van retraites. Het weten en toepassen van je zielenmissie is een vorm van persoonlijk meesterschap, waarin je leert om je zijn en je doen met elkaar in congruentie te brengen door die dingen in de wereld te zetten waarvoor je op deze wereld bent gekomen. Connectie met jezelf en je ziel zal hierin uitsluitsel geven.

Het hoeft niet 100% te zijn

Een belangrijke karaktereigenschap van hooggevoelige mensen is dat ze erg goed kunnen reflecteren, kunnen invoelen en beschouwen. Een fantastische kwaliteit natuurlijk, maar dit kan ook een valkuil zijn. Zeker als je wacht tot iets 100% is voordat je het in de wereld durft te zetten. Lange tijd ben ik ook iemand geweest voor wie alles perfect moest zijn, totdat ik besefte hoe dit de impact van mijn zielenmissie ondermijnde. Een goed voorbeeld hiervan is de allereerste workshop die ik heb gegeven. Voor mijn gevoel was ik er nog lang niet klaar voor! Ik was aan het uitstellen! Uiteindelijk heb ik besloten om die eerste workshop dan toch maar te geven, met frisse tegenzin zou je kunnen zeggen. We hadden een ruimte geregeld en 25 stoelen klaargezet. Om een lang verhaal kort te maken: Er kwamen uiteindelijk 4 mensen waarvan ik er 2 kende. Dat was mijn eerste workshop! Die avond kon ik de slaap niet goed vatten. Ik was voor mijn gevoel écht door het ijs gezakt!! Uiteindelijk is dit de beste ervaring geweest die ik in het begin van mijn carrière heb mogen ontvangen. Zéker omdat het een van mijn belangrijkste lessen is geweest om te gaan, ook als het niet 100% perfect is. Want, als je wilt, is er overal iets op aan te merken of te verbeteren totdat het perfect is. En dat is nu net het vreemde aan perfectie. In de imperfectie schuilt de perfectie. Zeker als je bedenkt dat je nooit 100% perfect kunt zijn voordat je naar buiten treedt en je plek inneemt. Als je immers probeert met alles rekening te houden en te betrekken in het moment om naar buiten te treden, dan is alles verouderd op het moment dat het extern gaat…

Persoonlijk meesterschap

Het innemen van je plek zorgt bij veel mensen onbewust voor angsten. De meest bekende is het gevoel afgewezen te gaan worden door mensen, zodra jij je plek inneemt. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit ook zal gebeuren zodra je écht zegt wat je van dingen vindt. De vraag is alleen of dit erg is. En, of het hebben van een hele specifieke zielenmissie niet automatisch tot afwijzing leidt. De status om te bereiken is om gewoon ‘je ding te doen’ en niet te worden afgeleid door afwijzing noch door succes. Je wilt vooral gewoon jezelf zijn en in de wereld zetten wat je te geven hebt. Maar, terug naar die afwijzing en wat je hiermee kunt. De angst voor afwijzing triggert namelijk je reptielenbrein om te vluchten, te vechten of te ‘freezen’. Het is belangrijk om, mocht je dit herkennen, hieraan te werken. Dit kun je op vele manieren doen. Wat mij persoonlijk het beste helpt, is om te reflecteren op de gevoelens die dit op kan roepen. Door hierop in te zoomen, kom je terecht bij je triggers die je vervolgens vanaf een afstandje kunt bekijken. Persoonlijk meesterschap betekent voor mij om los te komen van het doen en slechts te zijn. De uitdagingen die op je weg worden gezet, zijn onderdeel van je pad naar persoonlijk meesterschap. Óók die uitdagingen over het innemen van je plek.

In connectie en toch bij jezelf?

Wat veel hooggevoelige mensen doen als ze hun plek innemen, is dat doen vanuit rigiditeit. Oftewel: “Jij past bij mijn overtuigingen en jij niet”. Deze opstelling (of varianten daarvan) zijn vaak een beschermingsconstructie om maar niet geraakt te worden door de emoties en gevoelens van anderen. Connectie met gelijkwaardige mensen onderhouden, is relatief makkelijk. De energie ook laten stromen naar mensen die jou niks vinden én waarmee jij geen connectie hebt, dat is de echte uitdaging. Een hart tot hart verbinding houden met mensen die dingen tegen je zeggen die niet kloppen maar waar je niks tegen kunt doen…. En tegelijkertijd ontvankelijk blijven voor feedback…. Soms kan het innemen van je plek een hele uitdaging zijn. Althans, zo heb ik het begin 20 wel mogen ervaren. Zeker als jij je zielenmissie nog niet duidelijk hebt! Je plek innemen, bij jezelf blijven én iets concreets toevoegen binnen de betekeniseconomie staat centraal binnen het rijkdom programma dat Mirna en ik hebben gemaakt. Wil je hier meer over weten? Dan kijk ik ernaar uit je persoonlijk te ontmoeten tijdens het Succes in Balans Weekend.

Vind jij het uitdagend om jouw plek in te nemen?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Vind jij het uitdagend om jouw plek in te nemen?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
6 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoi Bas, ik iwam deze blog tegen vandaag en al lezend werd me zichtbaar en legt blootlegt waar yet wringt tussen Leo en mij. Dit stukje van je blog….Wat veel hooggevoelige mensen doen als ze hun plek innemen, is dat doen vanuit rigiditeit. Oftewel: “Jij past bij mijn overtuigingen en jij niet”. Deze opstelling (of varianten daarvan) zijn vaak een beschermingsconstructie om maar niet geraakt te worden door de emoties en gevoelens van anderen. Connectie met gelijkwaardige mensen onderhouden, is relatief makkelijk. De energie ook laten stromen naar mensen die jou niks vinden én waarmee jij geen connectie hebt, dat is de echte uitdaging. Een hart tot hart verbinding houden met mensen die dingen tegen je zeggen die niet kloppen maar waar je niks tegen kunt doen…. De vraag is…nu ik dat weet wat kan ik eraan doen?

[…] In het op- of uitbouwen van je business is het altijd essentieel om in jezelf te blijven investeren. Dit proces is bij mij nog altijd gaande en zal ik nooit stoppen. Hierbij is het echter belangrijk om te werken AAN je business en NIET ERIN. Wat betekent dit? Dat ik veel hooggevoelige ondernemers zie waarbij het perfect moet zijn voordat ze zich extern profileren (lees hierover de blog van afgelopen week nog eens terug). […]

Graag zou ik wat info willen over de balans weekenden. Wanneer begint dit en waar en wat zijn de kosten? Hoor graag.
Vriendelijke groet,
Karina Meinders

Hallo Karina, dank je wel voor je reactie. Ik ga je een e-mail sturen. Je kunt ook alvast kijken op onze website https://hooggevoeligondernemen.nl/succes-in-balans-weekend/

Beste Bas,

Ik heb je boek in één week tijd doorgelezen. Wat was dat lang geleden dat ik nog eens gelezen had! En ik heb ervan genoten! Met veel zaken ging ik met je eens. Andere keek ik door met kritische ogen. Ik besef dat ik nog een lange weg te gaan heb. Hou je mij op de hoogte van het volgende ‘in balans’ weekend? In september kan ik er niet bij zijn wegens een jaarlijkse familie bijeenkomst.
Ik hoop dat wij elkaar snel kunnen ontmoeten.
Met gezonde groeten,
Nelle Devynck

Hi Nelle,
Leuk om van je te horen en goed dat je wat gehad hebt aan het boek. Het volgende Succes in Balans Weekend is op 14 en 15 oktober.

Ik kijk er naar uit je daar persoonlijk te ontmoeten.

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

6
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!