vrijheid
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Eén van de belangrijkste redenen voor mensen om te gaan ondernemen, is de vrijheid die het met zich meebrengt. Je kunt immers zelf de beslissingen nemen en impact maken zoals jij het wilt. Hoe vet is dat!?! Dat is althans de veelgehoorde motivatie waarom mensen ondernemer willen worden. De realiteit laat echter iets anders zien. Vaak zijn ondernemers druk en onderbetaald. Dit geldt zeker voor de grote groep ZZP-ers, die we in Nederland steeds meer zien worstelen. Tijd voor een wat breder perspectief op vrijheid.

Van meerdere kanten bekijken

Vrijheid is bij uitstek zo’n begrip dat keer op keer wordt genoemd in allerlei contexten. Vaak zien we vrijheid als de mogelijkheid om ons leven op een bepaalde manier in te richten. De ervaring van vrijheid is voor iedereen uniek en dat maakt het ook zo’n leuk onderwerp!

Zelf bekijken wij vrijheid vanuit drie verschillende levensgebieden: persoonlijk, zakelijk en financieel. Voor ons is het belangrijk om deze drie aspecten samen te nemen, want vrijheid hebben op één van deze vlakken heeft immers weinig nut op het moment dat je op de andere vlakken geen vrijheid ervaart.

Succes betekent voor ons dat alle drie deze gebieden met elkaar in balans dienen te zijn. Het ultieme falen? Dat is wanneer je succesvol bent op slechts één van de 3 vlakken zonder voldoening in de breedste zin van het woord te behalen. Voldoening, betekenis, overvloed. Het zijn allemaal begrippen die door de drie gebieden van vrijheid heen bewegen.

Betekeniseconomie vraagt om anders-soortig denken

De betekeniseconomie. De nieuwe economie waarin steeds meer het individu en zijn mogelijkheden centraal komt te staan. Een economie waarin het niet meer uitsluitend over geld gaat. Waarin ieders talenten op waarde worden geschat en waarin mensen een fatsoenlijk loon verdienen om in overvloed te kunnen leven.

Om dit te bereiken, is het nodig om vanuit je talenten te ondernemen. Het is belangrijk dat je van je shit je mest maakt en dat je beseft beseft, dat jouw verhaal er toe doet. Dat jouw talenten van waarde kunnen zijn voor anderen.

In de betekeniseconomie is geld een bijproduct van succes en gaat het vooral om het opbouwen van een anders-soortige wereld. Een wereld waarin het niet meer gaat over winstoptimalisatie alleen. Natuurlijk, geld blijft hoe dan ook nodig om zaken te kunnen doen. Zonder een goede financiële basis is er immers geen duurzaam bedrijf richting de toekomst.

De betekeniseconomie vraagt vooral één belangrijk ding van bedrijven en dat is dat zij het belang van de mens en hun klanten centraal stellen, in de breedste zin van het woord. Het zogenaamde shareholders-model (waarin het alleen gaat over aandeelhouderswaarde) wordt hierin vervangen door het stakeholders-model (waarin het bedrijf zelf allerlei belanghebbenden kan betrekken). Winst? Dat kan een middel zijn om meer impact te bereiken.

De nieuwe standaard? Als je het mij vraagt een wereld waarin talenten van mensen gezien worden vanuit wie ze zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen rol en plicht hierin. Talenten komen niet zomaar bij iemand anders terecht. Dat is waar wij de afgelopen jaren met veel dankbaarheid mensen mee hebben kunnen helpen.

Persoonlijke vrijheid

Binnen deze context speelt persoonlijke vrijheid een hele belangrijke rol. Het betekent loskomen van aangeleerde patronen die niet meer werken. Het inrichten van je leven zoals jij dat wilt. Het ‘werken’ op de manier zoals jij dat wilt. Hierin mag het leven van ieders eigen zielenmissie centraal staan. Mogen steeds meer mensen die ‘iets’ voor de maatschappij willen doen, opstaan en hun plek innemen. Gewoon zoals ze zijn, vanuit zichzelf en vanuit hun talenten.

Persoonlijke vrijheid is voor mij synoniem aan het vooraf vastgelegde pad zoals ons dat wordt aangeleerd. Het IS persoonlijke ontwikkeling pur sang. Soms hard en gemeen, soms heel erg subtiel en liefdevol. Spiritualiteit in die zin betekent voor ons dat je steeds dichter bij jezelf komt en dat je het leven leeft zoals dat voor jou belangrijk is. Het leuke is natuurlijk dat dit voor iedereen anders is. Het betekent zoeken, vinden en weer verder zoeken. Het is een zoektocht die nooit stopt. Je kunt alle geld van de wereld bezitten, zonder persoonlijke vrijheid wordt er nooit echt diepgaande voldoening uit het leven gehaald. Persoonlijke vrijheid is overigens iets dat je kunt modelleren. Je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt naar anderen kijken en van hun leven leren.

Zakelijke vrijheid

Vanuit jouw persoonlijke ‘zijn’ komt uiteindelijk de drive om concreet iets in de wereld te zetten. Om ervoor te gaan staan en jouw missie en visie uit te dragen. Om hier mensen mee te helpen transformeren en te ondersteunen. Groot is de vreugde voor degenen waarbij het persoonlijke stuk én het zakelijke stuk met elkaar in balans zijn. Anderen voelen dat. Ze kunnen erop aanhaken en meeliften. Ze halen er inspiratie uit.

Zakelijke vrijheid betekent voor mij dat je genoeg ruimte hebt om jezelf als persoon te blijven ontwikkelen. Zakelijke vrijheid is een project op zich en wordt niet zomaar van de ene op de andere dag gemanifesteerd. Hoe de zakelijke vrijheid er voor jou uit ziet, kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Het internet  en busines systemen kunnen je hier natuurlijk enorm mee helpen. Net zoals het opdelen van je kennis in verschillende producten erg handig is.

Echte vrijheid in ondernemerschap

Zakelijke vrijheid betekent voor ons dat we maximale impact realiseren op een zo effectief mogelijke manier, zonder dat we onszelf voorbij lopen. 2 burn outs zijn gewoon écht genoeg wat dat betreft. Soms betekent het ook gewoon ‘nee’ zeggen tegen een mogelijkheid. Focus. Ergens voor durven staan en er 100% voor te gaan.

De combinatie van persoonlijke en zakelijke vrijheid is geweldig. Natuurlijk, het is een reis en die reis is nooit af. Is het ene klaar, dan nodigt het Universum je uit om alvast weer met het volgende te beginnen. Niks mis mee wat ons betreft.

Ook zakelijke vrijheid kun je modelleren. Welke ondernemers zijn voor jou voorbeelden? Welke ondernemers zijn bezig om vanuit zichzelf en hun drijfveren een bedrijf in de wereld te zetten? Bij modelleren kun je overigens op een aantal zaken letten. Haal kennis bij die ondernemers bij wie je voelt dat ze iets in de wereld zetten waarvan jij iets kunt leren. Het is simpelweg magisch om van zo iemand te mogen leren.

Financiële vrijheid

Op school wordt ons geleerd om goede cijfers te halen, een goede vaste baan te vinden en te sparen. Herken je dit? Spreek het jou aan? Mocht dat zo zijn, hoe werkt dit dan tot nu toe voor jou?

Het heeft ons best wel wat moeite gekost om los te komen van alles wat met dit soort conditioneringen te maken had. Totdat we ons 1e passieve inkomen kregen, begrepen we er niet zo heel veel van. Op school was ons over financiële vrijheid helemaal niks verteld.

Binnen de betekeniseconomie is geld dus een bijproduct van succes. Dit betekent, dat het geld dat er ‘over blijft’ nadat je mensen hebt geholpen, winst te noemen is. Die winst, daarover betaal je belasting. We hebben het eens uitgerekend en als je écht financieel vooruit wilt komen, dan heb je als ZZP-er gewoon 100.000 Euro omzet nodig.

Stop de Rat Race

Nog even een begrip uitleggen: financiële vrijheid betekent dat je uit de rat race bent. In het kort komt het erop neer dat je passieve inkomstenstromen groter zijn dan je maandelijkse kosten. Je hoeft niet meer te werken voor geld. Nooit meer, als je het goed aanpakt. Hoe zou dat voor jou zijn? Hoe zou jouw realiteit er dan uitzien en hoe zou je je voelen? Financiële vrijheid is iets waarover de laatste tijd veel wordt geschreven. Zelf zijn wij zo’n 8 jaar geleden begonnen met die reis. Een reis met ups en downs.

Financiële vrijheid bereiken, betekent leren. Heel veel leren over hoe jij geld voor je kunt laten werken. Voordat je je 1e investeringen gaat doen, is het allereerst belangrijk om te kijken naar hoe je dit precies aanpakt. Of het nu over vastgoed, leningen aan derden, passief business inkomen of aandelen gaat, kennis hebben is de 1e stap.

Investeer in financiële kennis

Voordat wij startten met investeren, dachten we dat we veel kennis hadden. We hadden het mis. Ook hier weer merkten we dat we heel veel kennis tekort kwamen. Ondanks de jaren op de universiteit en de hogeschool leerden we over investeren niet zo veel. Tijdens onze 1e deal kwamen we ‘toevallig’ onze financiële mentor tegen die ons wilde helpen. ‘Toevallig’ omdat het, zoals zoveel dingen, natuurlijk echt geen toeval is als je iemand tegenkomt.

De belangrijkste beslissing over financiële vrijheid is dat het er toe doet. Dat jij een verschil kunt maken doordat je zelf een goede financiële basis hebt en je je niet meer ‘druk’ hoeft te maken om geld.

Zie je dat financiële intelligentie erg belangrijk is en wil je hiermee aan de slag? Bekijk dan ook eens deze 5 artikelen die we er eerder over publiceerden:

  1. 7 tips om je financiële intelligentie te verhogen
  2. Next level in jouw financiën
  3. Misvattingen over geld en financiën
  4. Geld gaat niet over geld
  5. De 7 principes van Arkad

‘Never ending road’

De titel van deze blog is ‘project vrijheid’. Het is wat ons betreft een project dat nooit af is. Het is een project dat je zo belangrijk kunt maken als je wilt. Emotionele vrijheid betekent jezelf als persoon blijven ontwikkelen. Loskomen. Confronteren. Zoeken, vinden en weer verder zoeken. In je zakelijke vrijheid neem je je emotionele staat van ‘zijn’ mee. Financiële vrijheid is het vergaren van een stroom aan passief inkomen dat voor je kan werken. Euro’s werken altijd, zijn nooit ziek, hebben nooit een dag vrij en doen exact wat jij wilt. Je hebt er controle over.

Wij werken voortdurend aan vrijheid op deze drie vlakken. Soms loopt alles totaal door elkaar heen. Soms zijn het losse punten. We blijven ons ontwikkelen en de ontwikkeling gaat zoals het gaat en (meestal) vinden we dat schitterend.

Wil jij meer vrijheid in je leven ervaren?

Wil je meer weten over hoe je als ondernemer meer vrijheid kunt creëren op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak? Kom dan eens kennismaken tijdens de Business & Meaning training. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van vrijheid op alle vlakken. We geven je handige tips en praktische tools om dit te bereiken.

Meer informatie over Business & Meaning kun je hier vinden. Tevens kun je je hier aanmelden. Wie weet, tot dan!

Met liefde,

Bas en Mirna

Jouw mening telt...

Over ons

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

nl_NLDutch
nl_NLDutch
Scroll naar top

become unstoppable!