Ratio en gevoel: de gouden succescombinatie

Joseph McClendon III
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Een volgende stap zetten, op welk vlak dan ook, vraagt om een andere benadering van jou als persoon. Die volgende stap komt er, wanneer ratio en gevoel elkaar ondersteunen en samenwerken. In deze blog meer hierover.

Wat je denkt

Dit is het startpunt van elke volgende stap die je wilt zetten. Allereerst wordt er van je gevraagd om jouw manier van denken te veranderen. Wat daarbij NIET helpt, is denken aan de dingen die je niet meer wilt. Immers, datgene waaraan je het meeste denkt, zou best wel eens realiteit kunnen worden.

Het brein is een delicaat orgaan dat bescherming verdient voor negatieve invloeden van buitenaf. Voor je het weet, zit er een gedachte, idee of overtuiging van iemand anders in.

Je brein kan je dienen of afbreken. Heb je weleens gemerkt dat succesvolle mensen hun leven anders ervaren? Dat ze op een andere manier denken dan de meeste mensen? Kortom: wat je zegt (woorden) en wat je ziet (beelden) bepaalt hoe je je voelt.

Wat je voelt

Vanuit je gedachten (woorden en beelden) ontstaan je gevoelens. Zit je lekker in je vel of juist niet? Hoe je je voelt is een uiting van hoe je denkt. Hoe je je voelt, kun je beïnvloeden door je innerlijke dialoog te veranderen. Je hebt hier dus directe controle over. Wanneer je je gevoelens wilt veranderen, is het belangrijk, dat je je niet focust op hoe je je nu voelt. Wat je aandacht geeft, groeit immers. Dan zal er weinig veranderen, behalve dat de bestaande gevoelens groter worden.

Wat je doet

Wanneer mensen iets in hun leven willen veranderen, focussen ze zich meestal op de dingen die ze anders willen doen. Ze kijken naar hun leven en zien vooral alles wat er niet werkt. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Maria.

—–

Maria neemt deel aan het TOP Jaarprogramma. Vorige week had ik haar aan de telefoon in verband met het business retreat van april 2019. Maria gaf aan dat ze geen geld had en dat ze bovendien nog veel andere wensen had. Ze vertelde verder dat haar business wel goed loopt, maar ook weer niet en dat de relatie met haar partner stroef verloopt. 

Toen ze dit aan het vertellen was, onderbrak ik haar en vroeg ik: “Wat is het dat er gebeurt wanneer je je blijft focussen op wat je aan het doen bent en op wat er niet goed gaat?”. Ik vroeg haar of ze de stappen die ze allemaal al wel gezet had, al gevierd had. En ik vroeg haar hoe zou het zijn als ze zich zou gaan focussen op dat wat ze wil in plaats van op dat wat ze niet wilt. En nog een vraag die ik stelde was: “Hoe zou je nu de volgende stappen kunnen gaan zetten als je je blijft focussen op wat je niet wilt?”.

We kregen er een gesprek over en op een gegeven moment ging Maria inzien dat ze zich voortdurend focuste op alles wat niet goed gaat en wat beter kan. Daarmee kwam het inzicht dat ze alleen maar gericht was op datgene wat ze niet deed en dat ze zich hiermee in de knoop aan het draaien was; we was alleen nog maar negatief over zichzelf aan het denken. Ze zat hiermee in een almaar groeiende negatieve spiraal, omdat ze alleen maar aandacht gaf aan de dingen die niet goed gingen. 

Ik stelde haar de vraag: “Wat zou er gebeuren als je dit patroon zou gaan doorbreken? Als je andere gedachten zou gaan denken, zodat je je anders gaat voelen en anders gaat doen?”. Dat is dus het hele proces waar ik met haar aan gewerkt heb. Op het moment dat ze ging focussen op andere gedachten, merkte ik dat ze open ging staan.

—–

Focus op waar je heen wilt

Zoals je hierboven ziet, wordt er teveel gefocust op wat er zich afspeelt. Dit is niet zo vreemd, want de maatschappij waarin we leven is hier ook op gericht. “Wat ben je aan het doen?” is een vraag die vaker wordt gesteld dan de vraag “Wat denk je?” of “Hoe voel je je?”. In plaats van te focussen op wat er zich afspeelt, kun je je ook gaan richten op datgene dat je wilt gaan bereiken, iets dat er nog niet is.

Alles wat je doet, bepaalt welk resultaat je krijgt. Op het moment dat je je vanuit het denken en het voelen tegelijkertijd gaat richten op waar je heen wilt – wanneer je dus ratio en gevoel samenbrengt – gebeurt er een aantal dingen:

 • Jouw energetische veld wordt groter
 • Jouw vergrote energieveld wordt opgepakt of gevoeld door hetgeen dat je wilt bereiken. Dat kan een andere persoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een object.
 • Het energieveld van die andere persoon of dat object wordt vervolgens ook groter.
 • Jijzelf en hetgeen je wilt aantrekken, komen dichter naar elkaar toe. Dit is wat we ook wel aantrekkingskracht noemen.

Deze dingen gebeuren vanuit de simpele natuurwet dat:

 1. dingen andere dingen aantrekken en
 2. dingen gelijksoortige dingen aantrekken.

Heldere doelen

Heb jij voor jezelf helder waar je heen wilt? Dit is écht de eerste stap om te nemen wanneer je onderweg gaat. Het is niet voor niets dat Napoleon Hill het eerste gedeelte van zijn klassieker “Think & Grow Rich” aan dit principe wijdt. Het universum is hierin heel krachtig. Je zult altijd daar naartoe bewegen waaraan je het meeste denkt en hoe je je daarbij voelt. Vaak zijn mensen zich hier echter niet van bewust met als resultaat dat ze dingen aantrekken die ze niet willen.

Anderhalve week geleden mocht ik Joseph McClendon III ontmoeten. Joseph is één van de meest gewilde Ultimate Performance Specialisten. Zijn manier van coachen brengt snelle persoonlijke veranderingen teweeg en daarmee beweegt hij mensen effectief om meer consistente actie te nemen en dus sneller vooruit te komen met hun persoonlijke en zakelijke prestaties.

Hij Ph.D. op het gebied van neurowetenschappen en gaf 7 jaar les aan de Universiteit van California Los Angeles (UCLA). Hij wordt vaak gevraagd voor lezingen aan andere hoge opleidingsinstituten zoals Harvard University en vele Fortune 500 bedrijven in zowel de Verenigde Staten als in Europa en Australië.

Over het sturen en focussen van gedachten zegt hij het volgende:

“Perhaps the best part is that we can deliberately cause ourselves to consistently think about what it is that we want. And we can condition ourselves to do it automatically without us having to consciously be aware of it”.

Vrij vertaald komt het erop neer, dat we onszelf doelbewust kunnen aanleren om consequent te denken aan hetgeen  we graag willen. En we kunnen onszelf conditioneren om dit proces automatisch te laten verlopen, zonder dat we ons daar dus bewust van hoeven te zijn.

In deze video legt hij dit proces nog eens uit.

Waar ratio en gevoel samenkomen

Je hoeft niet alles te snappen van elk proces dat je uitvoert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe je je smart phone gebruikt. Of hoe je het licht in huis aan doet. Beide processen voeren we gewoon uit zonder dat we weten hoe ze exact werken. En dat hoeft dus ook niet.

Ratio en gevoel komen samen wanneer:

 • het helder is waar je naar toe wilt;
 • je bewust elke dag je gedachten traint en stuurt;
 • je harder aan jezelf werkt dan aan je job;
 • je beseft dat je het niet fout kunt doen (tenzij je het NIET doet!);
 • je je successen actief viert!

Aantrekken wat je wilt

Wat zijn de dingen waar jij het meeste aan denkt? Denk je – net als Maria – wat er allemaal niet goed gaat of focus je jouw gedachten op de zaken die je wilt aantrekken in je leven? En hoe breng je ratio en gevoel vervolgens samen? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder. Hoe je denkt, is namelijk een belangrijk beginpunt voor het creëren van rijkdom op alle vlakken. Hoe je denkt, bepaalt immers hoe je je voelt en wat je doet. En wat je doet, zorgt voor resultaat.

Mirna en ik hebben er onze missie van mogen maken om hooggevoelige ondernemers te helpen met het creëren van rijkdom op alle vlakken. Een missie die we heel graag in de wereld zetten en die we ook met jou willen delen. Groei is er immers om te delen. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis te komen maken tijdens het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!