Re-integreren als hooggevoelige ondernemer?

Om goed te re-integreren, is het uiterst belangrijk om ook om te leren gaan met de eigenschappen van hooggevoeligheid. En dan uiteraard zowel de positieve als de negatieve punten.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Bij De Hooggevoelige Ondernemer helpen we zowel ondernemers die al langere tijd ondernemen, als hooggevoelige mensen die erover nadenken om te gaan ondernemen. Vandaag een blog voor die mensen die weer willen re-integreren en dit middels het ondernemerschap willen doen.

Wat ons betreft, gaat re-integreren in de meeste gevallen helemaal niet uitsluitend over terugkeer naar de arbeidsmarkt. Wel wordt dit vaak zo bedoeld. Maar als we wat verder kijken naar het begrip re-integratie wordt duidelijk dat dit letterlijk ‘weer laten functioneren’ betekent. Juist daarom gebruiken Mirna en ik dit begrip vaak in een veel bredere zin van het woord. In deze blog meer hierover, wat het betekent en hoe je als hooggevoelige ondernemer allereerst weer kunt integreren in je ZIJN. Vanuit het zijn ontstaat dan de vervolgstap die eventueel het ondernemerschap heet. Voor mensen die re-integreren betekent dit vaak allereerst het onderzoeken van de persoonlijke weg. Vragen zoals “Waarom ben ik op deze aarde?, Wat is het dat ik hier te doen heb?” zullen de revue passeren.

Wat betekent Re-integratie nu precies?

Zoals ik in de inleiding al zei, met Re-integratie wordt meestal de terugkeer naar de arbeidsmarkt bedoeld. In je eigen functie of een andere. Het doel is in elk geval om weer aan de slag gaan. Het liefst zo snel mogelijk. En denken in mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden en beperkingen.

Een belangrijk onderscheid wat altijd gemaakt wordt, is of het om fysieke klachten gaat die tot de uitval hebben geleid of dat het om psychische klachten en/of een burn-out gaat. Voor de fysieke klachten kan e.a. vaak al opgelost worden met herstel of enkele aanpassingen op de werkplek of een andere functie binnen het bedrijf. Wanneer het gaat om bijvoorbeeld een burn-out of bored-out, dan ligt het vaak een stuk lastiger om op een goede manier te re-integreren. De klachten zijn immers vaak vaag van aard en het is voor de persoon zelf lastiger te definiëren waar precies de volgende stap gezet kan worden of wat er kan worden aangepakt.

Voor Mirna en mij zijn lichaam en geest sterk met elkaar verbonden. Voor mij betekent dit dat als het lichaam een bepaald signaal aangeeft, ernaar geluisterd dient te worden zowel op lichamelijk als op een dieper geestelijk niveau.

Burn-out of Bored-out als nieuwe start

Wij zien veel hooggevoelige ondernemers (in spé) die te maken hebben of te maken hebben gehad met een burn-out of bored-out. Niet zo verwonderlijk natuurlijk! Als je kijkt naar de oorzaken van een burn-out of bored-out, dan zie je direct dat het vaak gaat om oorzaken waar juist hooggevoelige mensen gevoelig voor zijn. Enkele zijn:

  • Geen nee durven of kunnen zeggen

Hooggevoelige mensen willen graag iedereen tevreden houden en zeggen daardoor niet of nauwelijks nee, ook al betekent het dat ze zichzelf compleet vergeten en voorbijlopen en niet waken over hun eigen grenzen. Geen nee zeggen is hetzelfde als altijd JA zeggen.

  • Omgeving

Hooggevoelige mensen hebben vaak een andere behoefte volgorde dan iemand die niet hooggevoelig is. Kort gezegd komt het erop neer dat het voor hooggevoelige mensen (extreem) belangrijk is om zichzelf te ontwikkelen. Hierdoor staat persoonlijke ontwikkeling vaak hoger op de agenda dan bij niet hooggevoelige mensen. Dit kan tot conflicten leiden. Daarom is het voor HSP’ers lastig om zich comfortabel te voelen in de cultuur van de omgeving. Ze ervaren dan vaak ook een continue externe druk. Daarnaast ligt overprikkeling vaak ook op de loer omdat ze erg gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving. Het inrichten van de juiste omgeving is voor hooggevoelige mensen echter vaak een uitdaging. Zeker omdat dan weer van hen wordt verwacht om ‘nee’ te zeggen tegen mensen die niet ondersteunend zijn voor het leven dat ze willen.

  • Faalangst & perfectionisme

Hooggevoelige mensen leggen de lat voor zichzelf vaak enorm hoog. Dit doen ze vanuit de kernbehoefte om goed te doen. Hierdoor kunnen ze slecht relativeren of een foutje niet meer is dan een foutje of een catastrofale fout/blunder. Want, wanneer er een fout wordt gemaakt, is het vaak van “Zie je wel, ik heb het fout gedaan”, i.p.v. “Ik heb de rest goed gedaan”. Met andere woorden, het kost ze enorme moeite om dat te reframen en naar de positieve dingen in het leven te kijken. En… juist falen is voor mij een belangrijk onderdeel van succes gebleken de afgelopen jaren. Zowel op persoonlijk, zakelijk als financieel gebied. Falen is een ‘must’ voor iedereen die rijkdom op alle vlakken wil creëren, simpelweg omdat falen een belangrijk onderdeel van het succes zelf is.

  • E.d.

Ik houd de lijst op dit moment bewust een beetje kort, in werkelijkheid zou ik een boek kunnen schrijven over de oorzaken van een burn-out in correlatie met de karaktereigenschappen van een hooggevoelig persoon, maar dan zal ik aan het doel van deze blog voorbijgaan. Juist de thematiek van re-integratie leent zich voor goede persoonlijke begeleiding omdat iedereen die re-integreert weer andere behoeftes heeft. Het ontdekken van die behoeftes is essentieel om vervolgens middels de juiste ondersteuning te kunnen excelleren in het vinden van het juiste pad. Het juiste pad voor JOU. Het juiste pad, met een bedrijf dat dienend is aan jou en een leven waarin je rijkdom ervaart op alle vlakken.

Integreren en het ondernemerschap

Omdat de oorzaken van een burn-out zo’n duidelijke correlatie hebben met de kenmerken van hooggevoeligheid is het, om goed te re-integreren, uiterst belangrijk om ook om te leren gaan met die eigenschappen van hooggevoeligheid. En dan uiteraard zowel de positieve als de negatieve punten. Wat mij betreft, is het daarom essentieel om voortdurend te werken aan je ZIJN. Een onderdeel van deze re-integratie kan zijn dat je overweegt om met het ondernemerschap aan de slag te gaan. Deze weg is voor veel hooggevoelige mensen een weg die werkt, mits er vanuit een dienend bedrijf wordt ondernomen. Dit betekent dat het bedrijf dienend is aan jouw leven en niet omgekeerd. Vaak zie ik bedrijven waarvan de eigenaren helemaal geen leven meer hebben. Ze worden als het ware overspoeld door hun eigen succes. Door eerst helder te definiëren hoe jouw ideale leven eruitziet en VERVOLGENS hier een bedrijf omheen te bouwen, kun je pas écht rijkdom op alle vlakken creëren.

Wil jij re-integreren in je bedrijf?

Wil je meer weten over hoe je kunt re-integreren in je bedrijf en ondernemerschap als hooggevoelige ondernemer? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Wil jij re-integreren in je bedrijf?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

…..

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!