Het 8e wereldwonder: rente over rente

Om financien goed te snappen is het essentieel om het concept van rente over rente toe te passen.
rente over rente
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Rente over rente:  het 8e wereldwonder! 

Einstein werd eens gevraagd wat, wat hem betreft, als het 8e wereldwonder gezien kon worden. Hij antwoordde zonder nadenken: samengestelde interest. En inderdaad, het is écht een extra wereldwonder. Door gebruik te maken van rente over rente kun je gegarandeerd vermogen opbouwen óf heel diep wegzakken in de schulden. Einstein zei hierover: Het 8e wereldwonder kan voor jou werken, of jij werkt voor het 8e wereldwonder. In deze blog meer uitleg over dit wonderlijke (en relatief zekere!) pad naar ongekende fortuinen.

Het principe

Stel je hebt € 1.000 in een investering die je 5% oplevert, dan krijg je per jaar €50,- geld over je geïnvesteerde vermogen. Het eerste jaar betekent dit dat je 50 euro ontvangt. Het 2e jaar echter heb je geen 1.000 euro maar 1050 euro in de betreffende investering waardoor je ook meer rente krijgt. Het 2e jaar krijg je namelijk 52,5 euro in plaats van de 50 euro in het eerste jaar. Doordat je je winst als het ware terug investeert, krijg je ook over die 50 euro extra weer rente.

Geen lineaire maar exponentiële groei

Als je gebruikmaakt van rente over rente (en je geld dus NIET uit je investering haalt) zul je exponentiële groei realiseren. De meeste mensen denken dat je, om bijvoorbeeld € 100.000 te krijgen, 100.000 euro zelf dient te realiseren. Met rente over rente is deze 100.000 euro in werkelijkheid echter vele malen minder dan je zou denken.

ROI is MEGA belangrijk

In de huidige tijd waarin wij leven is het zoeken naar rendement. Waar je vroeger met gemak 5% op een spaarrekening kreeg, mag je al heel blij zijn als het momenteel 1% is. Niet echt gunstig voor je exponentiële groei dus. ROI oftewel Return On Investment is heel erg belangrijk bij het realiseren van exponentiële groei. Zelf leren Mirna en ik onze cursisten om hogere rendementen te behalen dan de 1% op de bank. Zelf gaan we altijd voor minimaal 10% ROI in onze investeringen. Hoe je precies aan die 10% komt, gaat te ver om in deze blog uit te leggen, hier hebben we een speciale (online) training voor ontwikkeld met de naam Top Financiën. Belangrijk hier is dat jij je realiseert dat hoe hoger jouw ROI is, hoe beter het 8e wereldwonder van rente over rente kan werken.

Hoe eerder, hoe beter

Rente over rente is bij uitstek een proces dat jaren en jaren in beslag neemt. In essentie is het voor de meeste mensen nog een saai proces ook. Belangrijk is te snappen dat hoe eerder je begint met investeren (en dus het toepassen dit concept) hoe beter het is. Dit komt doordat je langer de tijd hebt om jouw geld voor jou te laten werken en groeien. Wie later begint, heeft dus echt een inhaalslag te slaan. En het verschil loopt na verloop van tijd echt gigantisch op. Laat mij een voorbeeld geven. Iemand die vanaf zijn 20e elke maand 500 euro opzij zet tegen 6% ROI per jaar heeft met zijn 65e een vermogen van bijna 1.4 miljoen opgebouwd. Begin je met je 30e en zet je ook elke maand 500 euro opzij tegen hetzelfde percentage van 6% ROI heb je tegen de tijd dat je 65 bent slechts bijna de helft (716.000 euro) opgebouwd. Dat is gek als je bedenkt dat het ingelegde bedrag slechts 10 (jaar)*12*500=60.000 euro lager is en het verschil in opgebouwd eindkapitaal 700.000 euro is! Dat is dus het ongekende effect van dit concept. Hoe later je begint, hoe minder het voor je kan werken…

Betaal jezelf eerst = discipline

Om tot het gewenste eindbedrag voor jezelf te komen voor bijvoorbeeld pensioen, is het noodzakelijk dat je jezelf eerst gaat betalen. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je, voordat je de rekeningen betaald, altijd een bedrag opzij zet waarmee je gaat investeren. Hoe meer hoe beter uiteraard maar zeker in het begin is het belangrijk OM het proces te starten. Beter met minder starten en het elke maand uitvoeren dan te hoog inzetten en het stopzetten. Een goede indicatie om mee te beginnen is om 10% van je bruto inkomen opzij te zetten om zo snel mogelijk in het rente over rente stuk te kunnen stappen. Jezelf eerst betalen is een mentaal proces om jezelf en je financiën serieus te nemen. Natuurlijk betekent dit NIET dat je je rekeningen niet betaald. Het betekent slechts dat je goed voor jezelf zorgt voordat al het geld opgaat aan van alles en nog wat en je zelf geen vermogen opbouwt. Waarom is het dan zo uitdagend? Juist omdat routines een aantal keer herhaalt dienen te worden voordat ze effect hebben. Het duurt jaren voordat je elke maand jezelf eerst betaalt. Daarom is mijn advies om ervoor te zorgen dat dit automatisch gebeurt. Elke maand weer. Zorg ervoor dat je een deel van je geld gewoon niet ziet en direct naar een andere (investerings)rekening overboekt. Door het te automatiseren kom je ook veel minder in de verleiding om er in een financieel moeilijke maand maar even vanaf te zien en het uit te stellen. Van uitstel komt… ja, je raadt het al… afstel…

Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk in die rente over rente terechtkomt met een zo hoog mogelijke Return On Investment. Robert Kiyosaki noemt spaarders niet voor niks de financiële losers. Juist omdat dat principe van rente over rente bij sparen bijna niet meer opgaat en je dus veel moeite moet doen om kapitaal voor je te laten werken. Daarom zeggen wij bij De Hooggevoelige Ondernemer over investeren: “De beste financiële investering die je kunt doen, is in jouw financiële intelligentie”. Dit is het startpunt voor het opbouwen van elke goede financiële basis. Dat is wat De Hooggevoelige Ondernemer anders maakt.

Liefdevolle groet,

Bas

Maak jij hier al gebruik van ?

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Maak jij al gebruik hier al gebruik van?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

Facebook | Instagram | Spotify

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Samengestelde interest is wat mij betreft nu ook het toverwoord. Spaarrentes lopen nu al op naar 1,25% bij degelijke, ouderwetse banken binnen Nederland. In het buitenland krijg je nog veel meer. Neem bijvoorbeeld Raisin dat in Frankrijk is gevestigd. Ze keren al boven de 2,5% uit op een normale spaarrekening. En nog meer op een termijndeposito. En gewoon tot €100.000 beschermd binnen het deposito garantiestelsel.

Het klopt dat de exponentiële groei toeneemt naar mate de tijd vordert. Hoe langer het geld rendeert, hoe hoger de eindwaarde. Maar kijk ook goed naar de hoogte van de spaarrente. Want je wilt exponentiële groei met daarnaast het hoogste, enkelvoudige rentepercentage dat je kunt vinden (let op de voorwaarden). De samengestelde rente, rente over rente dus, loopt dan helemaal snel op.

[…] het extra wereldwonder genoemd en als je er meer over wilt weten bekijk dan ook even deze blog (https://hooggevoeligondernemen.nl/wereldwonder/). Als je jaren achter elkaar rente over rente toe kunt passen, groeit je vermogen vele malen […]

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!