Revolutie van hooggevoelige ondernemers

Revolutie
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Revolutie van hooggevoelige ondernemers

De afgelopen dagen las ik een spirituele klassieker: ‘De Celestijnse Belofte’. Hij gaat over een aantal spirituele inzichten. In het boek gaat de hoofdpersoon door een spiritueel avontuur. Een avontuur dat hem steeds dichter bij zijn kern brengt. De kern van zijn leven. Wat begint als een hele normale man met een heel normaal leven eindigt met een totaal veranderd wereldbeeld. Een revolutie dus.

In de Celestijnse Belofte gaat het over een nieuwe wereld. Een wereld waarin we anders met elkaar omgaan en waarin de menselijke waarden centraal staan. Een wereld waarbij de planeet zelf een overlevingskans heeft. Dit is een beweging die a-politiek is en die toch veel overeenkomsten vertoont met het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. De partij die verder durft te kijken dan alleen maar de economische modellen en verdienmodellen.

In deze blog leg ik meer uit over wat ik de HGO- revolutie noem. Een revolutie van Hooggevoelige Ondernemers die met elkaar de wereld anders gaan inrichten. Die op een andere manier naar zaken kijken en dieper durven te gaan. In deze blog doe ik een poging om hier handvatten voor aan te reiken voor een ieder die hierin geïnteresseerd is. Net zoals vele zaken is deze revolutie in eerste instantie natuurlijk vooral een innerlijk proces van ontwaken in een ieder van ons. Dat maakt het mooi. Daar waar die zaken bij elkaar komen, ontstaat dan een nieuwe wereld. Een toekomstbeeld.

The Tipping point voor een revolutie

Waarschijnlijk herinner je je nog wel dat je, vorig jaar ergens, voor het eerst een mondmasker zag bij jou in de buurt. Tot dat moment een ver-van-je-bed-show. Ik herinner het mij nog goed. Bij ons in het dorp liep iemand met zo’n ding over zijn mond en neus gebonden. Vrijwillig dan waarschijnlijk, want toen stond op vrij ademhalen in binnenruimtes nog geen boete. Het was voor mij een hele vreemde gewaarwording, die man met zijn mondmasker. Daarna ging het ineens snel. Steeds meer mensen gingen doen wat ik echt niet voor mogelijk had gehouden: instemmen met een maatregel die vooral symbolisch is en die bovendien geen ‘winst’ voor de gezondheid oplevert. Soms zag ik iemand even zijn masker afdoen om een sigaretje op te steken. #bijzonder.

Net zoals we een jaar geleden in een massahypnose geduwd werden, kunnen we er ook weer uitkomen. Het enige dat hiervoor nodig is, is dat we met elkaar het zogenaamde ‘tipping point’ bereiken. Let me explain…

De ‘tipping point’ is een theorie uit de sociologische/psychologische hoek. Er is zelfs door Malcolm Gladwell een boek over geschreven. Het geeft aan, dat als iemand een bepaald idee als standaard gaat zien, anderen zullen volgen. Denk maar aan de eerste smartphone die je ooit zag. Of 120 jaar geleden de eerste auto’s tussen alle paarden en wagens. Fascinerend vind ik dit soort theorieën. Iets nieuws wordt in een rap tempo de standaard. Voor goede én voor slechte zaken. Dat zien we nu wel met alle maatregelen. The Tipping Point geeft echter ook hoop. Zodra wij met genoeg mensen een bepaalde manier van leven tot de standaard maken, zullen anderen volgen.

Welk verschil kan ik nu maken in een revolutie?

Een logische vraag en die heb ik zelf ook lange tijd gehad. Totdat ik leerde over The Tipping Point en ik hoorde van het percentage dat nodig is om een sociale verandering – een revolutie zogezegd – te kunnen maken. Een verandering in ons gedrag zodat de rest volgt. Het percentage is…. tromgeroffel… slechts 12%! Dus er is een tijd geweest dat slechts 12% van de mensen hun mondmasker voor deden. Toen zijn anderen zich er ongemakkelijk bij gaan voelen als ze dat zelf niet deden en sloten ze zich vervolgens, zonder precies te weten waarom, aan bij de kudde. Letterlijk.

The Tipping point is onze beste kaart om door deze tijd heen te komen en er iets schitterends van te maken. Het laatste inzicht in De Celestijnse Belofte laat ons zo’n wereld zien. Een wereld waarin we met respect met elkaar omgaan en waarin we anders tegen materie aankijken. De spirituele missie van het mensenleven wordt dan ineens het belangrijkste. Met alle gevolgen van dien.

Stap 1: kom van het infuus af!

De meeste mensen in deze wereld zijn afhankelijk van een salaris. Stoppen ze met werken? Dan stopt hun inkomen en is er geen eten op tafel. Geen goede situatie.

Het ‘loondenken’ wordt ons echter met de paplepel ingegoten. Haal goede cijfers, zoek een goede en vaste baan, spaar en je hebt een goed pensioen. Dan mag er worden genoten. Eigenlijk is dit een mensonterende manier van leven. Mensen hangen letterlijk hun hele leven lang aan het looninfuus van hun werkgever. Als er een uitkering is, is er afhankelijkheid van de overheid.

Nu, de overheid wil ons natuurlijk laten geloven, dat alle problemen via diezelfde overheid ook kunnen worden opgelost. Misschien wel, grotere waarschijnlijkheid van niet. De reden? Er is nagenoeg geen insteek van een spiritueel leven waarin een spirituele missie centraal staat. Er wordt gedacht vanuit arbeidsethos en productie. De mens wordt door de overheid als een productiefactor beschouwd. Letterlijk.

De allereerste stap die we dus mogen nemen in onze revolutie, is dat onze maandelijkse uitgaven worden gedekt. Op die manier hoeft de mensheid geen stomme klusjes of werk te doen waar ze helemaal niet van houdt. Het basisinkomen? Is dat hier de manier? Er is veel voor te zeggen. Toch blijf ik een groot minpunt zien: de afhankelijkheid van de staat. Zolang er afhankelijkheid is van iemand in zo’n verdienmodel is er nagenoeg geen gelijkwaardige basis. Degene die het basisinkomen verstrekt, heeft de macht.

Hoe kom je dan van zo’n infuus af?

Nou, daar zijn honderden manieren voor. Passief inkomen staat daarin centraal. Je kunt beleggen (voor een maatschappelijke verandering is dat echt super positief) en leven van het dividend van je aandelen. Je kunt andere projecten ondersteunen tegen een goed rentepercentage (dit is vaak een win-win, omdat je daarmee het project vooruit helpt en het geld tussen jou en de ander blijft in plaats van  in de handen van de machtige bankwereld). Ook is vastgoed, met de juiste randvoorwaarden en een ethische blik, een hele goede mogelijkheid. Wellicht hoort passief bedrijfsinkomen ook nog wel tot de opties.

Omdat de Corona-maatregelen bij veel ondernemers echt pijn doen, dreigt de middenstand een harde klap op te lopen. Als ze het al overleven, zullen ze allerlei kredieten nodig hebben om overeind te blijven. Dan ligt ook weer afhankelijkheid op de loer. Het alternatief van Klaus Schwab wordt dan ineens heel aantrekkelijk: “In 2030 you own nothing and be happy”. Trap er niet in! Laten we met elkaar gaan staan voor de autonome en vrije burger, in plaats van te vallen voor de praatjes van zo’n universeel basisinkomen waarin mensen een speelbal worden. Hoe verleidelijk het ook mag zijn, blijf voor je autonomie staan. Misschien wel de allerbelangrijkste revolutie die je in dit leven mag aangaan.

Let overigens ook op het contante geld. Dat is een vorm van vrijheid die langzaam maar zeker steeds meer naar de achtergrond wordt gedreven. Totdat straks alles digitaal gaat en er een totale controle zal zijn op het financiële leven van een ieder van ons. Gebruik daarom zoveel mogelijk contant geld.

Wil je meer weten over hoe je kunt loskomen van het inkomen van je business of baan? Heb je interesse om een ‘tweede bedrijf’ op te bouwen? Bekijk dan zeker ook even deze drie artikelen die we hier eerder over hebben geschreven:

 1. Vergroot jouw financiële intelligentie
 2. Bouw jouw financiële business
 3. Waarom sparen niet werkt

Stap 2: stel je tijd en vrijheid centraal

Binnen het huidige schoolsysteem wordt ons niet geleerd hoe we onze tijd en vrijheid centraal kunnen stellen. Het lijkt erop dat wij als mensen slechts worden opgeleid om een productiefactor te zijn voor anderen. Maar we zijn zoveel meer dan alleen maar mensen die een dopamine-shotje krijgen als ons salaris weer is gestort. We zijn mensen met tijd en vrijheid en dan vooral de tijd en vrijheid om zinvol om te gaan met onze tijd.

Onderzoek laat nog altijd zien dat er veel ontevredenheid is in het werkzame leven van mensen. Anders gezegd: mensen zijn vaak niet tevreden met waar ze hun tijd aan besteden. Uiteindelijk komt er dan ook een moment dat het niet langer gaat. De vragen worden stelliger, het lichaam laat het afweten of geeft signalen.

Eerst zit je erin. Dan schop je er tegenaan. Vervolgens komt de berusting. De berusting dat het wellicht voor jou anders kan. Dat je niet elke dag gehaast hoeft te zijn of dat je elke maand moeite moet doen om rond te komen. Dit is de voedingsbodem voor jouw persoonlijke revolutie.

Mocht je écht nog heel erg geloven in het sprookje van het vaste salaris in combinatie met sparen, dan heb ik maar één vraag voor je: hoe heeft dit tot nu toe voor je gewerkt? Hoe ver ben je ermee gekomen en hoeveel tijd en vrijheid heb je ermee gekregen? Je tijd kun je maar één keer verkopen. Je kunt hem echter nooit meer terugkopen. Wees er zuinig op. Durf de tijd centraal te stellen in jouw afwegingen en gedachten.

Ben je geïnteresseerd om je tijd en vrijheid meer centraal te gaan zetten? We hebben daar eerder een aantal artikelen over geschreven:

 1. Geld gaat niet over geld
 2. Vrijheid vanuit een breder perspectief
 3. Financiële zekerheid in jezelf

Stap 3: stap volledig in je missie

Deze stap gaat soms samen met de eerste en tweede stap. Als er echter veel angst is rondom financiën, dan kunnen eerst stap #1 en #2 gevolgd worden. Alhoewel sommigen er natuurlijk voor staan dat alles begint met je missie. Zelf geloof ik in de combinatie van het loskomen van het financiële infuus en van het leven van je missie tegelijkertijd. Het is immers ook gewoon een wereld waarin we mogen leven in de praktische zin van het woord.

Wat ik overigens wel vaak zie, is dat de mensen die in hun missie durven te stappen ook sneller in de universele stroom terechtkomen en dus stap 1 en 2 makkelijker durven te nemen, hoe uitdagend het soms ook kan zijn.

Ook over het leven vanuit je missie hebben wij een breed scala aan blogs die je wellicht kunnen ondersteunen in dit proces. Dit zijn de 3 die wij voor je hebben geselecteerd:

 1. Zit jij in jouw karrenspoor?
 2. Durf anders te zijn
 3. Leef van binnenuit naar buiten

Stap 4: doe alleen dingen die het grotere geheel dienen

Soms noemen we de mensen die hiermee bezig zijn lichtwerkers. Het is een feit dat het gedrag om anderen verder te willen helpen centraal staat in het leven van velen. Soms zijn we dit kwijt geraakt. Vaak komt dit door angst, soms op diep bestaansniveau, al dan niet in dit leven opgedaan.

Alleen dingen doen die voor het grotere geheel goed zijn. In je leven en dus ook in je business. Dit kan een zoektocht zijn, omdat ‘het goede’ soms nog niet echt is uitgevonden. Grofweg zijn er 3 categorieën waarop je het grotere geheel kunt dienen.

A. Via je missie/persoonlijke leven: help daar waar je kunt.

B. Via je bedrijf: ontwikkel een product of dienst dat meerdere mensen helpt.

C. Via je financiën: investeer uitsluitend in zaken die de wereld beter maken.

A. Revolutie via je missie/persoonlijke leven

Kort gezegd betekent dit dat je tijd steekt in dingen die het grotere geheel verder helpen. De vorm waarin je dat doet, of het nu in een baan, een onderneming of misschien wel als vrijwilliger is, maakt niet zoveel uit. Het mooie is dat je hierin heel veel kanten op kunt. Laat je intuïtieve kompas hier leidend in zijn en durf te kiezen voor de dingen waarvan je voelt dat die gedaan moeten worden.

Aan de consumentenkant is elke Euro die we uitgeven een stempas. Een mogelijkheid om verandering te kopen. Zodra we massaal de kracht gaan zien van ons consumptiegedrag zal er een verandering plaatsvinden. Met elke Euro die we uitgeven, maken we een verschil. Het is genieten wanneer je ziet hoeveel macht voor verandering ons dit geeft. Je Euro als stembiljet. Je Euro als veranderaar. Want één ding is zeker: waar een behoefte is, ontstaat een product. Wat we niet meer kopen, verdwijnt uit de wereld, omdat er niks mee te verdienen is.

Houd het dichtbij huis

Zo geloven Mirna en ik enorm in de kracht van lokaal en eerlijk. Eerlijke producten om te eten bijvoorbeeld. Al dan niet uit onze eigen moestuin of van biologisch dynamische boerderijen uit de omgeving. Het motto? Sla kan ook prima uit Brabant komen ;). Natuurlijk, er zijn producten die van verder weg komen, bijvoorbeeld koffie. Dan kun je dat niet lokaal kopen, maar dan kun je nog wel letten op bijvoorbeeld keurmerken.

Om het leuk te houden, gaan we het niet te zwaar maken. Wel is hier natuurlijk een serieuze ondertoon: verandering komt vanuit een ieder van ons. Samen hebben we de kracht. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld een lokaal voedselcollectief. Het is gewoon geweldig om zo’n initiatief te zien groeien en bloeien. Letterlijk. Soms merk je wel dat het van dichtbij komt. Tijdens de paar winterse dagen afgelopen februari kon er bijvoorbeeld niet geoogst worden, omdat de groenten in de grond vastgevroren zaten. Dat heeft natuurlijk ook zijn charmes. Bovendien is het leuk om producten van het seizoen te kopen. Dat geeft iets extra’s, omdat er meer connectie komt met de seizoenen.

B. Revolutie via je bedrijf

Ik geloof in producten en diensten die het grotere geheel verder brengen. Die hebben de toekomst, omdat je daarmee een stuk emotie kunt kopen. Het product wordt dan bijzaak. Een hele interessante manier van kijken. Je kunt jezelf afvragen hoe je jezelf en jouw zaak het best kunt positioneren richting de toekomst. De trend ‘ondernemen met impact’ is echt geen eendagsvlieg en wat mij betreft blijvend. Juist daarom is er een kans om hierin te gaan staan en je bedrijf naar de volgende fase te brengen. De fase waarin je alleen nog de dingen doet die goed zijn voor je klanten én voor de omgeving van je klanten. Dat is een ethische vraag en vergt echt wel even wat voelwerk. Op die manier opereren geeft je uiteindelijk een veel sterkere branding en dus meer kansen in de toekomst. Voor het grotere geheel en voor jou.

C. Revolutie via je financiën

Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat er met hun geld allerlei zaken gefinancierd worden. Zowel goede als slechte zaken. Voor wat betreft spaargeld verschilt dat per bank. Een beetje een technisch verhaal, maar het spaargeld op de bank wordt uitgeleend aan anderen. Het is daar niet fysiek aanwezig. Een beetje afhankelijk van ‘de fractie’ wordt je spaargeld als onderpand gebruikt om een keer of 12 uit te lenen voor de projecten van de bank. Zo wordt 1.000 Euro dus 12.000 Euro en dus 12x meer impact. Zowel positief als negatief. Met spaargeld op de bank ondersteunen we dus zowel de huidige maatschappij als een omwenteling die we aan het maken zijn. Onze keuze waar we bankieren.

In het investeringsstuk is dit nog extremer. Soms is er wel eens in het nieuws dat het pensioenfonds van partij X een bepaalde investering heeft gedaan in een project dat niet zo goed is voor de wereld. Als deelnemer in zo’n pensioenplan heb je relatief weinig inspraak. Gelukkig mogen wij als ondernemers (nog) ons eigen pensioen regelen. Dat is het goede nieuws. Je kunt hier dus sparen, in obligaties gaan of bijvoorbeeld via indexfondsen beleggen in een breed samengestelde index. Of natuurlijk in het vastgoed je pensioen regelen.

De mogelijkheden zijn echt legio

En dan te bedenken dat er weinig mogelijkheden zijn om te onderzoeken waar je geld écht precies in zit. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van de indexfondsen. Dit zijn fondsen die een bepaalde index volgen. Soms hebben ze wel 1650 verschillende bedrijven. Je 100 Euro wordt verdeeld over zo’n index en je steekt dus een bepaald percentage van je Euro’s in die specifieke bedrijven volgens een bepaalde verdeling. Je hebt dan – bewust of onbewust – zomaar ineens aandelen in bijvoorbeeld Shell of Tesla.

Vastgoed geeft je meer mogelijkheden, maar er is vaak ook schade aan de omgeving in de vorm van uitstoot van bijvoorbeeld het gas en licht dat er wordt gebruikt. Het leuke vind ik dan weer dat hier wel controle op is en dat er mogelijkheden zijn om hierin actief een verduurzamende rol op je te nemen. Je kunt een complex bijvoorbeeld verwarmen met een warmteboiler. De stroom kan voor een gedeelte komen van zonnepanelen. Je kunt een groene wand maken of vogelnesten ophangen. Of een groen dak laten aanleggen. Een duurzame omgeving maken we allemaal samen. Dat is echt wel de strekking van het verhaal en op financieel gebied is echt nog een hele slag te slaan als het gaat om het maken van een positieve impact met je geld.

Impact en revolutie volgen uit je dagelijks leven

Dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. Binnen ons leven kunnen we echt meer invloed uitoefenen dan we denken. Mirna en ik zijn hierin ook zoekende geweest. Nog altijd zoeken we bewust naar de beste alternatieven voor wat we kopen, hoe we onze business runnen en waarin we investeren. Rendement is in die zin ook het vormgeven van een maatschappij. Wij zien een hele mooie toekomst voor onze wereld. Een wereld waarin vooral en allereerst alle mensen gelukkig zijn en hun missie leven. Een wereld waarin bedrijven een positieve impact maken en waarin investeerders die nieuwe wereld helpen vormgeven. We zijn hierover echt super enthousiast en kunnen niet wachten om onze inzichten verder met je te delen.

In dit proces van creatie kunnen wij natuurlijk alle hulp goed gebruiken. We doen dit immers samen. Dus vond je dit bericht waardevol? Stuur het dan door naar anderen die je hiermee kunt helpen. Natuurlijk horen we heel graag van jou wat je zelf uit dit artikel hebt gehaald. Laat het ons weten in het commentaarveld onderaan dit artikel. We kijken er naar uit om van je te horen en je verder te helpen.

Wil je kosteloos verder met ons kennismaken?

Kom dan eens 14 dagen ‘proefdraaien’ in onze Business Community. Dit is een online leeromgeving waarin we onze beste inzichten delen met andere intuïtief opererende ondernemers. Het is voor ons een eer om je daar verder te mogen helpen.

Hartelijke groet,

Bas

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een goed onderbouwd en leesbaar verhaal Bas. Zoveel herkenning ook!
Ik sta nu op een kruispunt: ga ik dat centrum van mijn dromen alsnog waarmaken? Een bevriend architecte is aan de slag gegaan en later zullen we op zoek gaan naar goede investeerders, betrokkenen.
Het wordt een uniek gebouw: de Pentagram-vorm, een vorm die we heel vaak liepen met onze studenten met de woorden (bovenaan beginnen, want dan lijkt de Pentagram op een mens): “Ik kom vanuit de kosmos met een opdracht naar de aarde die ik hier handen en voeten mag geven vanuit mijn hart om daarna weer terug te keren naar juis – de kosmos!”
Dank voor je mooie artikel Bas.
Hartegroet
Loek Knippels
coach/trainer/schrijver/
http://www.het-ihc.nl

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!