Rijkdom vanuit betekenis, de nieuwe standaard

rijkdom vanuit betekenis
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Rijkdom vanuit betekenis.

In onze Westerse wereld wordt vaak de nadruk gelegd op uitsluitend financiële rijkdom. Rijkdom vanuit betekenis is iets dat eenvoudig wordt vergeten. In deze blog meer hierover. Wat ons betreft is de tijd er rijp voor…..

Eerst even wat loslaten

Om van betekenis te kunnen zijn, is het essentieel om het financiële verhaal te kunnen hervormen. Mijn overtuiging? Iedereen doet er toe en heeft speciale talenten.

Vaak willen ondernemende mensen wel impact maken, maar laten ze zich tegenhouden door het ‘ik-heb-geen-geld-verhaal’. Of natuurlijk allerlei varianten hierop. Zeker ook in deze tijd waarin we nu leven is dit een verhaal wat we weer vaak naar voren zien komen. Juist: Het ‘geen-geld-verhaal’ is slechts wat het is… een verhaal. Uiteindelijk beginnen we in de meeste gevallen allemaal ergens zonder euro’s. Mirna en ik begonnen ook zonder geld. Wellicht heb je het al eens gelezen in mijn eerdere blog over mijn 1e jaar als ondernemer. In dat 1e jaar behaalde ik een omzet van 8.000 Euro, met 5.000 Euro kosten. Niet echt een succes. Maar wat wel bleef kriebelen, was mijn wil om van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Anderen verder helpen is gewoon iets dat in mijn bloed zit. Het loopt als een rode draad door mijn leven en ik kán gewoon niet anders dan helpen.

Natuurlijk zijn Mirna en ik zelf meerdere keren in ons leven geconfronteerd geweest met het ‘ik-heb-geen-geld-verhaal’. De 1e keer was in 2011. Platzak en zonder toekomstperspectief reisde ik af naar een cursus van 2 dagen. Zonder verwachtingen, maar mét druk om nu eens eindelijk een succesvol bedrijf te gaan opzetten. Na dat 1e jaar was voor mij vooral één ding heel duidelijk geworden: als er al iets gaat veranderen, moet dat toch écht van mij komen. Zo ging ik aan het eind van het weekend naar huis. Ik schreef mezelf in voor een vervolgtraining, waarvoor we het geld niet hadden…

Overleven

Wanneer je in een staat van overleven verkeert, heb je geen ruimte om je zielenmissie te leven of van betekenis te kunnen zijn. Het overleven staat immers centraal. In je relatie, je business, je gezondheid en zeker ook je financiën.

Overleven is de staat van zijn waarin vaak wordt gedacht dat dingen niet mogelijk zijn. Dat het leven van je zielenmissie er niet toe doet of dat betekenisvol ondernemen er gewoonweg helemaal niet in zit. Er moet gewoon brood op de plank komen. Er is weinig ruimte voor jezelf. Geld lijkt je grootste bottleneck te zijn. Je bent wellicht zelfs niet coach-baar: “Weet je wel wat coaching kost?!?”.

Je doet wat het schoolsysteem je aanleert om te doen: je doet alles alleen en je werkt, net zoals ik in mijn eerste ondernemersjaar, vooral hard zonder dat je het gevoel hebt vooruit te komen. Binnen dit proces gebruik je veel energie, maar tóch kom je niet vooruit. Je draait in rondjes. Dit is een moeilijk en uitdagend proces. Voor jezelf en voor de mensen om je heen die van je houden. Het is in één woord samen te vatten: worstelen.

De zin van de worsteling

Het goede nieuws is, dat dat worstelen ergens wel zin heeft. Natuurlijk niet om erin te blijven hangen, maar wel om vanuit een bepaalde mate van ontevredenheid je innerlijke drijfveer aan te wakkeren. Van betekenis zijn voor jezelf en voor anderen – betekenisvol ondernemen – dat is iets dat gebeurt op het moment dat je beseft dat je waardevol bent. Niet zoals de maatschappij wil dat je bent of zoals je zou moeten zijn maar vooral zoals je écht bent als mens. Vanuit jouw diepste kern.

Soms is de worsteling om te overleven erg nuttig, omdat het tot confrontaties met jezelf leidt en juist die confrontaties je dichter bij jezelf brengen. Die confrontaties zijn hoe dan ook nodig om betekenisvol te kunnen ondernemen. Ze zorgen ervoor dat het geloof en vertrouwen in jezelf groeien. Je gaat voelen dat je er toe doet en dat de shit die je hebt meegemaakt er toe doet. Zeker achteraf, als je er doorheen bent, is het makkelijk om er op terug te kijken.

Leven

Vanuit het niveau van overleven ontstaat de natuurlijke drang om meer uit het leven te willen halen en om echt te gaan leven. Dit is het 2e niveau van het leven van je zielenmissie.

In dit proces mogen oude overtuigingen worden losgelaten. Je kiest er bewust voor om op zoek te gaan, om jezelf te laten coachen en om de juiste omgeving om je heen op te bouwen. De tekort-mindset mag worden doorbroken en je gaat steeds meer voor jezelf staan.

Belangrijk in dit proces is dat je ziel wakker wordt gemaakt. Dat je erop mag vertrouwen dat jouw ziel de weg weet. Dat je de signalen volgt. Dat geld een bijproduct van het leven van jouw zielenmissie is en dat plezier en het verder helpen van mensen centraal staat. Dat geld er niet – of in ieder geval minder – toe doet. Dat je mag vertrouwen op de overvloed die er voor iedereen is.

Geven

Leven om te geven is het 3e niveau van het leven van je zielenmissie. Eén van de meest krachtige elementen op dit niveau is dat je beseft dat je niet langer anderen hoeft te overtuigen van wie je bent, noch van wat je te bieden hebt. Je zoekt, vindt en draagt uit vanuit wie je bent. Wanneer één persoon deelt, wint iedereen.

Durf te geven. Durf er gewoon te zijn en jezelf te laten zien. Niet als duwbak, maar als vuurtoren die nieuwsgierig maakt en die anderen de weg wijst. Vanuit wie je écht bent, vanuit wat je écht te geven hebt aan de wereld op een dieper niveau.

Geven? Dat is één van de meest bevredigende processen die je als mens kunt doormaken. Met alle geld van de wereld kun je het nog niet kopen: zingeving. Het gevoel hebben dat je een zinvol leven leeft, dat je anderen verder mag helpen en dat je iets goeds voor de wereld doet. Hoe dat er voor jou precies uitziet, hoef je nog niet eens helemaal helder te hebben.

Rijkdom vanuit betekenis

Betekenisvol ondernemen. Voor ons betekent het rijkdom creëren op persoonlijk, zakelijk EN financieel vlak vanuit het basisprincipe om betekenisvol te willen zijn.

Persoonlijke rijkdom

Persoonlijk goed in je vel zitten is altijd het startpunt voor succes als ondernemer. Neem nog even mijn 1e jaar als ondernemer. Het ging gewoon niet goed met mij als persoon. Ik zat vast. Zeker ook emotioneel. Natuurlijk heeft dit gevolgen voor andere gebieden in het leven. Als ondernemer staan we gewoon middenin ons bedrijf en daarom is en blijft het essentieel om vanuit welbevinden te ondernemen. Wanneer je goed in je vel zit, resoneer je ‘automatisch’ met anderen in het energetische veld. Een aantal dingen die je mee kunt nemen bij je persoonlijke rijkdom:

1) Leef je jouw zielenmissie? [blog] Doe je waarvoor je op aarde bent gekomen? Het klinkt misschien een beetje ‘vaag’ en ‘zweverig’. Toch bedoel ik het helemaal niet zo. Ik geloof er op een dieper level in dat we allemaal op aarde zijn om te doen waarvoor we zijn gekomen. Dit betekent overigens niet dat het proces hiernaartoe gemakkelijk is, noch dat alle issues voorbij zijn op het moment dat we in verbinding zijn met onze zielenmissie.

2) Hoe staat het nu met jouw gezondheid? Neem je dit serieus? Train je meerdere keren per week? Ben je bezig met ochtendroutines  die je ondersteunen om gezond te blijven? Nog eens extra actueel natuurlijk voor alle dappere mensen die op dit moment van schrijven groeien in onze 30 dagen challenge:).

3) Conditioneer je jezelf voor wat je wilt? Om van betekenis te kunnen zijn, is het essentieel dat je je brein traint om zich te focussen op wat je echt wilt. Dit conditioneren kan een onderdeel zijn van je dagelijkse routines, maar dat hoeft natuurlijk niet per sé. Onder het motto ‘eerst geloven dan zien’ kom je heel erg ver. Wil je meer weten over hoe je versneld kunt manifesteren? Bekijk dan eens deze blog.

Zelf bepalen

Natuurlijk is er een hele rits aan andere zaken te benoemen die tot persoonlijke rijkdom behoren. Het leuke is, dat je zelf kunt beslissen wat rijkdom op alle vlakken voor jou persoonlijk betekent en hoe je dit kunt inrichten. Ben je fulltime moeder en heb je kleine kinderen? Grote kans dat je dan bijvoorbeeld maar 2 dagen per week aan je bedrijf wilt werken. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor hoe je het inricht. Wij noemen dit het creëren van een dienend bedrijf.

In persoonlijke rijkdom gaat het er vooral om dat je je leven leidt zoals het voor jou is bedoeld, nog niet eens zoals je het precies wil. Daar kan je ego immers noch een vinger in de pap hebben. Het gaat erom dat je jouw zielenmissie ‘in line’ brengt met wat jij graag wilt. Hierin zal persoonlijke ontwikkeling altijd een grote rol blijven spelen. Wil je nu direct op een laagdrempelige manier aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling? Kijk dan eens naar deze uitgebreide 49 vragen die je helpen om dichter bij jezelf te komen of te verdiepen.

Persoonlijke ontwikkeling is een proces dat wat mij betreft nooit af is. Iets dat je vooral zo praktisch mogelijk wilt maken voor jezelf. Betrek het op je leven. Lach om jezelf, sta jezelf toe om te ontdekken. De Red Hot Chili Peppers zingen het zo schitterend in hun nummer Snow: ‘The more I see, the less I know, the more I like to let it go’.

Zakelijke rijkdom

Hier komt dan het betekenisvolle ondernemen vanzelf uit de bus gerold. Nou ja, helemaal vanzelf is het natuurlijk niet. Het komt voort uit jouw persoonlijke missie die je in de wereld wilt zetten. Eén van de dingen die ik nooit heb begrepen in strategische besluitvorming is het ‘verzinnen van een missie en visie’. Alsof je moet verzinnen waarvoor je in het leven staat? Als het goed is, is dat toch iets dat je gewoon paraat hebt? Dat voortkomt uit wat jij ten diepste gelooft? Het heeft voor mij helemaal niks te maken met verzinnen. Missie en visie verzinnen? Mensen voelen het heel snel wanneer het niet klopt.

In de toekomstige wereld zullen mensen steeds meer gaan voelen welke bedrijven het goed voor hebben met de wereld en welke niet. Welke duurzaamheid leven en welke het uit PR overwegingen zeggen. De mens? Die is hoe dan ook gewoon een gevoelswezen en zal vaker fijngevoeliger verbinding maken met jou als ondernemer en jouw onderneming. Laat zich niet meer zo voor de gek houden als 20-30 jaar geleden. Zeker met social media zijn mensen mondiger geworden dan ooit. In deze tijd een heel goed iets. Het neemt een hele belangrijke functie op zich: Vrijheid van meningsuiting.

Wat geef jij door?

Vanuit wie je als persoon bent, komt dus vanzelf de vraag naar voren wat je wilt doorgeven. Wat vanuit jouw diepste kern naar boven komt en wat gewoon in de wereld gezet ‘moet’ worden. Ken je zo’n bedrijf waar je dit op alle vlakken voelt en waarin dit centraal staat? Er zijn er natuurlijk tientallen te noemen. Ga ik hier even niet doen, omdat ik dan toch snel terugkom op de traditionele bedrijven die we allemaal wel ‘top of mind’ hebben als het over betekenisvol ondernemen gaat.

Waar het op neerkomt is dit: mensen willen zich onderdeel voelen van een groter geheel. Ze willen jou als bedrijf op handen dragen. Ze willen super fans zijn, mits je ‘gewoon’ goed doet en de wereld verder helpt met jouw diensten of producten. Een wereld waarin je verkoopt om te verkopen? Die ligt wat mij betreft al achter ons. In de nieuwe wereld willen mensen verandering kopen. Het product? Dat krijgen ze erbij. Als een soort van hele goede bonus. Je zou kunnen zeggen dat dit op een dieper niveau betekent dat mensen op emotioneel vlak jouw product kopen. Ze voelen het en daarom kopen ze het.

Betekenisvol ondernemen

Vanuit wie je bent betekenisvol ondernemen. Voor ons is het een enorme zoektocht geweest. Vanuit twijfel naar geloven naar vertrouwen. Mirna die eerst haar fiscale adviesbureau verkocht en daarna samen met mij De Hooggevoelige Ondernemer verder is gaan uitbouwen. En nu dan de volgende stap. Wil je meer weten over het proces dat Mirna en ik hebben doorgemaakt om vanuit betekenis te kunnen ondernemen? Bekijk dan eens deze blogs:

Duurzaam succes

Van beleving naar betekenis

Betekeniseconomie

Zoals je in deze blogs kunt lezen, hebben we ook onze ups en downs gehad. Dat geeft nog maar eens aan, dat we allemaal op dezelfde reis zijn: de reis naar een betekenisvol leven waarin we er toe doen en waarin we ‘iets’ kunnen toevoegen. Laat je vooral door anderen inspireren. Zonder tegen anderen op te kijken. Soms zijn we de student, op andere momenten de mentor. Blijf gewoon en vooral heel dankbaar voor alles dat je mag ontvangen en doorgeven. Het leven is in essentie een uitwisseling.

Financiële rijkdom

Geld komt als een bijproduct van succes naar je toe. Rijkdom op financieel vlak? Dat is een bijproduct van betekenisvol ondernemen. Het gebeurt nagenoeg automatisch. Mensen voelen dat ze bij jou en jouw bedrijf willen zijn.

Wat je met die financiële rijkdom gaat doen? Dat is natuurlijk even andere koek ;). Hoe richt je je financiële leven in? Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer tijd en vrijheid aantrekt? Hoe zorg je voor praktische zaken zoals bijvoorbeeld een pensioen? Hoe word je – en blijf je – een doorgeefluik van geld zonder dat je jezelf en jouw financiële positie tekort doet?

Geld, het is nodig en je kunt er enorm veel mee bereiken. Daarnaast brengt het rust, mits het goed is geregeld natuurlijk. Daarover hebben we best een aantal ideeën;):

Geld, welvaart en rijkdom

Geld verdienen is leuk

Heb je moeite met geld?

Gedachten over geld

Oeroude principes over geld

Hoe denk jij over geld?

Wat je nu financieel hebt gemanifesteerd, komt voort uit gevoelens, gedachten of beelden over geld. Die zetten je weer aan tot acties die je vooruit helpen – of die je saboteren natuurlijk. Vaak focussen we ons op de acties die we nemen. Bijvoorbeeld goed met geld omgaan. Toch zit er nog een hele belangrijke stap voor: wat zijn jouw emoties rondom het thema geld? Dit is allereerst een hele belangrijke om op te lossen. Samen met hoe je over geld denkt en de beelden die je erbij hebt dan natuurlijk.

Voor ons persoonlijk gaat geld helemaal niet over geld. Het gaat over het creëren van tijd en vrijheid. Om je leven in te richten zoals je het wilt. Dingen doen die je wilt doen, wanneer je wilt, waar ter wereld je wilt en hoe je wilt. Financiën geven je ongekende mogelijkheden, mits het goed is geregeld. We hoeven het niet belangrijker te maken dan het is. Genoeg voor jezelf betekent automatisch dat je als doorgeefluik kunt dienen. Op een hele down to earth manier is dat betekenisvol, omdat je zelf kiest wat voor jou belangrijk is en wat de wereld volgens jou nodig heeft.

Meer leren over rijkdom vanuit betekenis?

Ben je nieuwsgierig naar hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creëren van rijkdom vanuit betekenis op alle vlakken?

Beluister dan zeker eens onze podcast. Rijkdom vanuit betekenis.

Wellicht houd je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier.

Of wil je liever persoonlijk met ons kennismaken? Dan nodigen we je van harte uit om eens naar de Business & Meaning training toe te komen. Hierin krijg je praktische tools en tips om rijkdom op alle vlakken te creëren ook tips voor rijkdom vanuit betekenis.

Meer informatie over Business & Meaning kun je hier vinden.

Bedankt voor het lezen van deze Blog : Rijkdom vanuit betekenis, de nieuwe standaard.

Met liefde,
Bas

Facebook | Instagram | Spotify

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Here is also with new improvement tools I found, downloadable at https://www.excel-accounting-budget-analysis.com .which is useful to make financial analysis for business such an invoice processing, bookkeeping, accounting and to maintain balance sheet, income statement, cash flow statement on monthly basis and budget analysis for current and future year as well

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!