Succes is iets dat vaak lijkt te worden geassocieerd met zelf doen. Maar, bestaat de 'self made' man of vrouw überhaupt wel?
Selfmade
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Selfmade oftewel mensen die het ‘zelf’ hebben gemaakt. Soms zie je ze wel eens voorbij komen op het internet of vertellen ze op andere plaatsen hun verhaal. Maar, zijn deze mensen wel echt zo selfmade als ze zeggen te zijn? Of, zijn ze wellicht ook goed in organiseren of zijn er andere kwaliteiten belangrijk? Hebben ze teams achter zich staan die hen ondersteunen? In deze blog meer over het concept van “selfmade”.

De boodschap van ‘selfmade’:

Vooral op de Amerikaanse markt zie je vaak de boodschap van selfmade…. voorbij komen. Mensen die hebben ‘iets’ bereikt en zijn daar trots op. Laat mij voorop stellen dat hier helemaal niks mis mee is. Dat mensen vooral écht trots mogen zijn op die dingen die ze hebben bereikt. Dankbaar en trots zijn op die dingen die voor jou belangrijk zijn is een prima eigenschap. Dat ze delen dat ze dit hebben bereikt is voor mij ook nog meer dan prima.  Want, waar selfmade mensen wellicht heel erg goed zijn in een specifiek ding, of een uitzonderlijk talent hebben of wellicht veel doorzettingsvermogen hebben is er natuurlijk ook een andere kant van het verhaal. Het ‘achter de schermen verhaal’ waar wij als publiek vaak niet zoveel van meekrijgen maar wat wel enorm belangrijk is om simpelweg dingen gedaan te krijgen: TEAM.

Het team ‘achter’ zorgt er immers voor dat de ‘selfmade’ zijn of haar ding kan doen.

Credits gaan naar het gezicht?

Want, het is natuurlijk zo dat de leider, de selfmade man of vrouw, het gezicht is van alles wat er gebeurt en alles wat er teweeg wordt gebracht. Hij of zij krijgt de credits voor haar of voor zijn kwaliteiten. Maar, hoe bijzonder iemand ook is, hij of zij kan het simpelweg niet alleen. Niet iedereen kan en wil immers in de spotlights staan. Niet iedereen heeft (gelukkig!) dezelfde ambities.

Selfmade of visionair?

Er kan wat mij betreft een verschil gemaakt worden tussen iemand die ‘selfmade’ is en iemand die een visie heeft uit te dragen. Bij het idee van selfmade komt immers vaak ook nog een stukje ego kijken. Komt kijken dat iemand wil laten zien dát hij of zij het voor elkaar gekregen heeft. Maar, we kunnen ons afvragen of dit dienstbaar (lees in deze blog meer over dienstbaarheid) is aan diegene die je verder wilt helpen, aan diegene die je wilt inspireren met jouw leven. De visionair daarentegen laat niet zozeer zien dat hij of zij het heeft gemaakt (ook al hebben ze dat WEL!), het gaat over de visie die iemand uitstraalt, het idee dat iemand in de wereld wil zetten. En, als de visionair iets vertelt over het proces van ontwikkeling dat hij of zij heeft doorgemaakt, dan is het om anderen te helpen vanuit die dienstbaarheid.

Welk verhaal wil je leren?

Ik leer het beste van een visionair. Van iemand die vanuit visie laat ZIEN hoe hij of zij het heeft gedaan. Die jou mee laat kijken hoe jij het OOK kunt realiseren. Iemand die jij kunt modelleren, die je als voorbeeld kunt nemen voor jouw leven. Of wellicht ook voor je business en financiën. Binnen dit proces van eerlijkheid geeft de visionair een belangrijke plek aan zijn team. De credits gaan naar hem of haar maar hij of zij zal ze altijd doorspelen naar het team dat het heeft mogelijk gemaakt om een bepaald resultaat te bereiken. Wellicht kun je je wel herinneren als er bij, bijvoorbeeld, de EMMY uitreiking iemand wint dat ze hun team bedanken? Dat ze ervoor kiezen om hun plek te delen met die mensen die écht hebben geholpen het succes mogelijk te maken?

Wat kun je hier nu mee?

De boodschap die ik je in deze blog mee wil geven is heel erg simpel: Succes, in welke vorm dan ook, komt maar heel erg zelden (lees: NOOIT) vanuit een enkele persoon. Wat mij altijd fascineert is hoe ondernemers het toch allemaal zelf proberen te doen. Hoe ze proberen te besparen op van alles en nog wat. Met als reden? Ja, welke reden heb je hier eigenlijk voor jezelf voor mocht dit het geval zijn? Dat het teveel kost? Dat je niet weet waar je kunt beginnen?

Het belangrijkste is dat je het principe van succes ziet en toepast: Je hoeft het niet alleen te doen. Zonder de mensen die mij hebben geholpen de afgelopen 10 jaar zou ik écht nooit staan waar ik nu sta. Zonder hen zou ik nog altijd voor hele kleine groepjes trainingen geven. En, voor hooggevoelige ondernemers is het vooral essentieel dat je eraan denkt dat áls je je talent in de wereld wilt zetten, dat je dit ook vooral gewoon doet. Ondanks de kleine gedachtes die je wellicht hebt. Het proces van succes is uiteindelijk een natuurwet. Werk aan jezelf én aan implementatie. Wie weet wordt je dan wel een ‘selfmade’? Of een visionair die deelt hoe je het hebt gedaan?

Maar, wat je ook kiest, hoe dan ook is succes iets dat bij jezelf start: Met de GEDACHTE dat succes komt door samen met anderen te creëren. Dat succes alleen maar gaat om anderen verder helpen en dienstbaar zijn in hun proces.

Hoe kijk jij aan tegen het hele proces van ‘selfmade’?

Mirna en ik hebben een visie. Een visie die we heel graag in de wereld zetten. Die we willen delen met jou. Groei is er immers om te delen. Op alle vlakken. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze  missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodigen we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken in het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Hoe kijk jij aan tegen het proces van ‘selfmade’?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!