Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Om dicht bij jezelf te kunnen blijven, is het absoluut essentieel dat je simplificeert, dat je een ongecompliceerd leven kunt leiden. Een leven vanuit jouw waarheid, vanuit jouw kern. De vraag is, wat is simplificeren dan precies? En hoe kun je dit op de drie verschillende vlakken van rijkdom toepassen?

Wat is simplificeren?

Simplificeren betekent voor mij het simpeler maken van dingen. Op persoonlijk, zakelijk en natuurlijk financieel gebied. Ik denk dat steeds meer mensen op zoek zijn naar de rust in zichzelf in een wereld die soms heel erg snel lijkt te gaan. Het interessante hierin is, dat wanneer je er op die manier naar kijkt, simplificeren ook betekent om doelgerichter te werken, om de bull shit eruit te halen in hoe jij je leven wilt leven. Dit vergt opofferingen, middels het maken van keuzes. Laten we eens kijken naar wat simplificeren op de drie gebieden van rijkdom betekent en hoe je hieruit groei op alle vlakken kunt halen. Want succes komt écht voort uit het combineren van deze drie verschillende gebieden en het inrichten van je leven op een dusdanige manier dat je je zielenmissie kunt leven zonder afgeleid te worden door allerlei randvoorwaarden.

Persoonlijk simplificeren

In het ZIJNS stuk van je leven is ruimte scheppen wellicht het allerbelangrijkste. Zeker als je bedenkt dat vanuit een goede stevige zijnsstatus je vele malen makkelijker kunt groeien en vooral dichter bij je zielenmissie kunt blijven. Simplificeren in het ZIJNS stuk zou zich wat mij betreft vooral kunnen richten op het reduceren van de hoeveelheid prikkels die zich in je leven manifesteren.

 1. Materiële prikkels: alles van materie geeft een prikkel aan één van onze zintuigen. Teveel spullen bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een overvloed aan prikkels die dan weer verwerkt moeten worden door het centraal zenuwstelsel. Een hele simpele regel voor jezelf om je te helpen ordenen en de hoeveelheid spullen af te bouwen, is de 1-2-regel. Deze regel houdt het volgende in: je koopt een nieuw ding, daarvoor haal je twee oude dingen uit je huis. Op die manier zul je zien dat de hoeveelheid spullen in je huis elke keer verder zal afnemen, met ruimte voor jezelf tot gevolg.
 2. Niet-materiele prikkels: hierbij kun je denken aan telefoon, app-jes, e-mails e.d. Ook de mensen met wie je omgaat, kun je hieronder scharen. Vaak zijn we geconditioneerd om op alles en iedereen netjes “antwoord” te geven, om op ieders behoeften in te gaan. Simplificeren betekent het eenvoudiger maken van de contacten met de mensen met wie je omgaat. Wellicht zijn er mensen die je teveel energie kosten? Geef die dan in ieder geval geen nieuwe aandacht meer.

Terug naar de rust: het betekent dat je voor jezelf kunt bepalen hoe je jouw leven eruit wilt laten zien. Elimineer dan ook die dingen die je verder van je ideale leven afbrengen. Terug naar de rust kan soms betekenen dat je gewoon in de natuur bent zonder dat je iets hoeft. Of dat je bijvoorbeeld een weekend, een paar uurtjes of voor langere tijd in stilte bent middels een retraite. Het leven nodigt ons voortdurend uit om terug te keren naar onze innerlijke rust. Of het om je heen nu chaotisch is of niet.

Zakelijk simplificeren

Vaak zie ik dat bedrijven écht te moeilijk denken. Uiteindelijk gaat het erom hoe je mensen verder helpt. Dit zou door je hele organisatie heen ingebed en bewaakt moeten worden. Mensen verder helpen in je business betekent ook dat je hiervoor een bedrijfscultuur dient te ontwikkelen. Jij als leider bent hier het absolute voorbeeld in. Bedrijven hebben vaak teveel medewerkers die niet van klantwaarde zijn. Iedere medewerker in een business zou zijn eigen salaris terug moeten verdienen, in welke functie dan ook. Dit doe je door waardevol te zijn voor diegene die uiteindelijk je product koopt.

Binnen je bedrijf simplificeren?

Dit is wat je kunt doen om business simpeler te maken.

 1. Stel jouw klanten de vraag: “Datgene wat ik NU aan het doen ben, zorgt dat direct of indirect voor extra waarde voor jou?” Is het antwoord ja? Ga dan door met waar je mee bezig bent. Is het antwoord nee? Stop dan met datgene wat je aan het doen bent. Simplificeren betekent ook dit soort beslissingen nemen.
 2. Time management. Hiermee kunnen veel ondernemers nog best wel wat tijd winnen. Zeker in combinatie met het simplificeren op persoonlijk vlak. Time management gaat voor mij over het efficiënt inrichten van je dag. Ook dát is simplificeren.
 3. Stel jezelf de vraag of jouw klantpad helder is. Heb je exact in beeld hoe het plantpad van jouw potentiële klanten verloopt? Het is essentieel om dit helder te hebben, omdat het de structuur waarbinnen je werkt, verduidelijkt en je dus minder bezig hoeft te zijn met randvoorwaarden. Bovendien helpt zo’n structuur om de bedrijfscultuur van het goed bedienen van de klanten beter uit te voeren. Je team (in spé) weet immers exact naar welk product/dienst ze door kunnen verwijzen op het moment dat ze helder hebben op welk punt iemand in het klantpad zit.

Financieel simplificeren

Geld gaat niet over geld. Het gaat over tijd en vrijheid. Wanneer je hierover beschikt, is het makkelijker om jouw leven in te richten zoals jij dat wilt. Zie ook m’n eerdere blog over dit thema.

Mensen willen niet per sé betere financiën. Meestal willen ze betere financiën, omdat ze daarmee voor zichzelf meer tijd en vrijheid kunnen realiseren. Om te doen wat ze willen, wanneer ze willen, met wie ze willen, hoe vaak ze willen en waar ter wereld ze het willen.

Wanneer we vanuit deze perceptie naar financiën en het simplificeren daarvan kijken, dan kijken we dus vooral naar middelen om sneller deze status van zijn te kunnen gaan realiseren. Laat mij er een aantal noemen waarmee je financieel gezien vooruit komt én die je leven simplificeren.

 1. Betaal jezelf eerst. Zet een deel van je inkomen automatisch opzij om mee te gaan investeren. Op die manier bouw je voor jezelf een plan B op, los van inkomen uit werk of je bedrijf. Een goede indicatie om mee te starten, is 10% van je inkomsten. Wil je meer lezen over dit proces? Klik dan hier voor een blog die dieper ingaat op dit onderwerp.
 2. Automatiseer! Door je financiën eenmaal goed in te richten en vervolgens te automatiseren, ga je eenvoud ervaren. We weten dat nieuwe gewoonten een bepaalde tijd nodig hebben voordat ze volledig geïntegreerd zijn in onze neuronen. Zo tussen de 60 en 100 keer om precies te zijn. Door dit proces heen gaan, betekent dat je dit doet vanuit wilskracht. Daarom: automatiseer het en je hoeft dit proces van wilskracht niet door.
 3. Doe maandelijks je investeringen. Eén van die dingen die uitdagend is voor mensen omtrent geld zijn hun emoties. Emoties en financiën zijn een slechte combinatie. Dit kun je ondervangen door maandelijks te investeren. Bijvoorbeeld standaard op elke 1e van de maand.

Hoe simplificeer jij jouw leven?

Wat doe jij om jouw leven, jouw business en jouw financiën te vereenvoudigen? Wat levert het je op? Graag hoor ik van je in het reactieveld hieronder.

Mocht je de tips uit deze blog waardevol vinden en op zoek zijn naar meer groei op dit gebied, dan nodig ik je van harte uit om eens met ons kennis te komen maken tijdens het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x
Scroll to Top

become unstoppable!