Spiritualiteit en business – 3 tips voor meer balans

Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Kies je als ondernemer voor een spirituele aanpak? Of is een zakelijke benadering juist beter? Als je kiest voor de spirituele aanpak, dan kies je voor iets dat waarschijnlijk dichtbij jezelf ligt, maar dan wordt de zakelijke kant naar de achtergrond gedrukt. Kies je voor een zakelijke aanpak, dan verlies je wellicht teveel van jezelf, van je authenticiteit en jouw eigenheid. Wat als je zou kunnen kiezen voor een combinatie van spiritualiteit en business? Hoe komt die verbinding dan tot stand en hoe kunnen ze elkaar complementeren? Daarover meer in deze blog.

Spiritualiteit en business: een balans die er niet altijd is

Zoals met heel veel dingen is er een delicate balans tussen bedrijfsmatige en spirituele processen. Hiermee bedoel ik dat het nu eenmaal een feit is dat je soms meer gericht bent op spiritualiteit en andere momenten meer op het zakelijke component. Het is een continu proces van zoeken en ervaren om die twee in balans te houden. Een proces waarin feitelijk twee tegenpolen voortdurend met elkaar in contact komen. Ze komen met elkaar in contact om elkaar in balans te houden, net als Yin en Yang. Ze hebben elkaar nodig om beide te kunnen bestaan. Het mooiste voorbeeld zien we in de natuur, in ons eigen lichaam. Dreigt het lichaam een klein beetje uit balans te raken, dan wordt dat onmiddellijk aangepakt door bijvoorbeeld een ander stofje aan te maken die dan weer zorgt voor homeostase.

Spiritualiteit = Business

Zaken doen is een verlengstuk van wie jij in de kern bent en waar je als levensopdracht mee op aarde bent gekomen. Dit is wat ik ten diepste geloof. Zaken doen alleen voor het geld is de oude manier van ondernemen. Niet dat dit nu per sé direct slecht is, maar het is slechts één component van het zaken doen. Het kan worden aangevuld met de spirituele kant om meer verdieping en verrijking in je leven te creëren. Daarmee doel ik op meer vlakken dan alleen het financiële stuk.

’Loskomen’ van de output

Het proces om ‘je ding’ te kunnen doen, zonder dat je er iets voor terug verwacht, heet ‘detachment’. Het loskomen van de output. Dit is een belangrijke energetische stap op weg naar succes. Pas dan kun je écht in het hier en nu zijn en dingen maken die anderen verder helpen. Meer over detachment kun je trouwens vinden in deze blog. De ondernemers die dit echt goed beheersen, bezitten een groot gedeelte van het marktaandeel in een bepaalde bedrijfstak. In die zin stroomt het geldelijke inderdaad vaak naar degenen die het niet meer nodig hebben, omdat ze ‘los’ zijn. Ze doen hun ding en laten de uitkomst daarvan helemaal los.

Hoe combineer je in jouw business nu spiritualiteit en business met elkaar? Hieronder 3 tips om je hiermee op weg te helpen.

Tip #1: Ontwikkel jezelf op spiritualiteit EN business

In een tijd als deze zien we dat ondernemers doorslaan naar het spirituele stuk of naar het zakelijke stuk. Dat is logisch in een tijd van transformatie en transitie. Het is alleen zo dat beiden op zichzelf niet goed werken. Terwijl ze elkaar wel heel goed kunnen aanvullen. Om hierin een balans te vinden, kan het helpen om jezelf op allebei de gebieden te blijven ontwikkelen. Op die manier voed je jezelf met allebei deze werelden en kunnen ze elkaar goed aanvullen. Wat mij hierin vaak helpt, is om te bekijken waarin ik op dit moment interesse heb. Waar gaat mijn aandacht naar uit?

Voor het ontwikkelen van jouw spirituele kant zou je eens kunnen kijken naar deze blogs:

1. Spiritualiteit in de praktijk

2. Spiritualiteit en geld

3. Wat is spiritualiteit nu eigenlijk?

Voel je dat het voor jou nu de tijd is om juist het zakelijke stuk verder te ontwikkelen? Dan zijn hier 3 blogs die je kunt lezen en bestuderen die over het zakelijke element gaan:

1. 5 valkuilen voor HSP ondernemers

2. Vergeet je winst niet!

3. 10 praktische dingen om mee aan de slag te gaan

Wat hierbij nog wel noemenswaardig is om te vermelden, is dat het soms ook loont om op zoek te gaan naar je bottlenecks op één van deze twee vlakken. Waar vaak de meeste groei te behalen is, zijn die punten die je liever voor je uit schuift. Als je ervoor kiest om juist met die punten aan de slag te gaan, zul je je niet alleen heel oncomfortabel gaan voelen (dat is een feit), maar zul je tevens de grootste groei doormaken :).

Tip #2: De twee velden energetisch gezien bij elkaar brengen

Wat mij helpt, is het bij elkaar brengen van het spirituele en het zakelijke veld. Ik doe dat  door een zogenaamde hoofd-hart-integratie-oefening te doen. Jij kunt dit ook doen voor jezelf. Niks ingewikkelds aan. Je legt één hand op je hart. De andere op je voorhoofd. Je gaat er even voor zitten en vraagt of de energieën van die twee werelden zich met elkaar mogen verbinden. Ze hoeven zich niet per sé te vermengen. Als ze zich maar met elkaar verbinden. De hoofd-energie staat hierbij dan voor het zakelijke component. De hart-energie voor het spirituele element.

Tip #3: Lange termijn relatie voorop zetten

Idealiter vind je contact met jouw ideale klanten op zowel het spirituele als het zakelijke vlak. Dit zal in de praktijk natuurlijk niet altijd het geval zijn. Dit vraagt dus om flexibiliteit van jou als ondernemer. Soms heb je die diepe connectie onmiddellijk met iemand en kan het niet meer op. Soms is een zakelijk contact ‘gewoon’ zakelijk. Die flexibiliteit betekent dat het iedere keer weer zoeken is naar waar je verbinding kunt maken met iemand. Naar waar je de relatie met iemand mag voelen en voeden.

Hoe je het ook wendt of keert, zaken doen is connecties aangaan. Connecties met mensen van vlees en bloed. Met gevoelens, diepgang en vooral vanuit respect en vertrouwen. In een steeds verder digitaliserende wereld – waarin het trans-humanisme  in opkomst is – betekent dit dat je dit stuk mag voeden vanuit wie jij in de kern bent en wat je in deze wereld te brengen hebt.

Business Reading voor spiritualiteit en business

Mocht je ervoor open staan, dan helpen we je graag verder. Daarvoor nodigen we je graag uit om je eens in te schrijven voor een Business Reading. In deze reading helpen we jou om een volgende stap te maken met de creatie van een rijk leven op alle vlakken. Op persoonlijk gebied helpen we je om jouw missie meer in de wereld te zetten. Zakelijk betekent het dat je geld gaat verdienen met jouw passie. Of anders gezegd: betekenisvol en winstgevend ondernemen. Financieel hebben we het over de Euro’s die je voor je kunt laten werken om een overvloedig leven op te bouwen.

>>> Hier ga je direct naar de Business Reading <<<

Wie weet, tot binnenkort!

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt & Mirna den Reijer

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
3 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

I began reading this phenomenal site earlier this week, they create stellar content for visitors. The site owner is doing a terrific job of engaging the audience. I’m impressed and hope they persist with their wonderful efforts.

I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

3
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!