Stoppen met meedoen voor echt succes

Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Worden we geconditioneerd om ‘erbij te horen’? Wordt ons aangeleerd om onze persoonlijke gedachten opzij te zetten en ons te confirmeren aan het schoolsysteem? Deze  vragen heb ik mijzelf de afgelopen maanden wel vaker gesteld. Mede ingegeven door de situatie waar we ons momenteel in bevinden. Andere vragen die ik eraan heb gekoppeld: Wat voor zin heeft het om ‘mee te doen’? Om met de kudde mee te lopen? Wat zal er gebeuren als je steeds meer voor jezelf gaat kiezen? Als je steeds meer voor jouw missie gaat staan en beslist om te stoppen met meedoen?

Trek jouw eigen plan

Als het over succes gaat, is er een belangrijke metafoor te maken. Wanneer je gaat stoppen met meedoen met de dingen die jou niet dienen, pas dan wordt jouw echte succes geboren. Hoe uitdagend dit proces soms ook kan zijn. En hiermee bedoel ik uiteraard niet dat je beter kunt stoppen met meedoen in het volgen van wetten en regels die legitiem zijn opgesteld (al leert de geschiedenis ons natuurlijk wel dat burgerlijke ongehoorzaamheid soms gewoon nodig is om iets te kunnen doorbreken…).

Wat ik hier bedoel, is dat je heel selectief bent in je keuze naar wie je luistert, van wie je advies aanneemt. Op persoonlijk, zakelijk en financieel gebied betekent dit helemaal loskomen van alles dat je is aangeleerd. Alles komt letterlijk ter discussie te staan op het moment dat je jouw leven gaat leiden, op jouw manier. En ja, sommige stappen zijn moeilijk en kosten gewoon echt moeite.

Losbreken van wat ‘iedereen’ doet, dus stoppen met meedoen, heeft echter zoveel voordelen op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak. Zodra je echt loskomt van de bestaande structuren en je echt voelt wat dit voor jou betekent, dan zit je goed. Dan ontstaat er een nieuwe energie. Het is de energie van het doen wat niemand nog heeft gedaan en waarin jij de leider bent voor anderen. Een energie waarin jij visie hebt over hoe jij de wereld ziet en jouw plaats daarin telkens ter overweging neemt. Dat is de route naar succes. In de blog van vandaag meer over dit thema om voor jezelf verder te gaan onderzoeken.

Drie-eenheid voor rijkdom

Succesvol zijn betekent dat je voor jezelf bepaalt hoe jouw ideale leven er uit ziet. Een leven waarin je missie centraal staat, ook al voel je die niet altijd. Een leven waarin je leeft voor het grotere geheel, want hoe saai is het om een leven alleen voor jezelf te hebben?

Dit betekent bijna altijd dat het een combinatie betreft van persoonlijk, zakelijk en financieel succes. Oftewel: er is sprake van echt succes wanneer er evenwicht is in de persoonlijke, de zakelijke en de financiële overwegingen. Een drie-eenheid die moeilijk los te koppelen is; als er één element ontbreekt, kun je eigenlijk niet van succes spreken.

Persoonlijk succes

Omdat je met een missie geboren bent. Leef je jouw missie nu? Of voel je dat er meer inzit en dat er meer mogelijkheden zijn?

Zakelijk succes

Heb je het werkzame leven zoals je dat voor ogen hebt? Loopt je business lekker? Heb je een overvloedige klantenstroom? Heb je (nog) geen business en ben je in loondienst of doe je vrijwilligerswerk? Dan kun je ook bepalen of je voldoening haalt uit jouw werk. Waar het hier om gaat, is jouw professionele carrière. Jouw ‘missie’, maar dan in jouw werk. Maak je de impact die je wilt maken met het werk dat je doet?

Financieel succes

Geld gaat niet over geld, maar over tijd en vrijheid. Tijd en vrijheid om te kunnen doen wat je wilt, met wie je wilt, hoe vaak je wilt, wanneer je wilt en waar ter wereld je wilt. Die ultieme vrijheid. Dat is wat een overvloed aan financiële middelen je kan brengen. Vrijheid in plaats van vrij-zijn.

Wat is succes voor jou als je gaat stoppen met meedoen?

Succes is iets dat maar al te vaak wordt afgemeten aan het huis waar iemand in woont, de spullen die iemand bezit, de vakantiereizen die iemand maakt en natuurlijk de volle bankrekening die iemand heeft. Is aan deze criteria voldaan, dan beschouwen we zo iemand wel als succesvol.

Het HEBBEN van materiële zaken is echter slechts het topje van de ijsberg. Het is datgene  dat we aan de buitenkant kunnen zien. Het grootste deel van die ijsberg bevindt zich echter onder water. Dat deel is aan de buitenkant niet 1-2-3 zichtbaar, maar daar zit vaak wel het meeste werk. Het behelst de energie en het harde werk dat iemand in staat is om te verzetten (het DOEN), maar – en dat is nog belangrijker – het omvat de persoonlijke ontwikkeling die iemand bereid is om aan te gaan om de persoon te ZIJN die het succes aantrekt. Dit laatste punt, het ZIJNS-stuk, is altijd waar elk succes begint. We noemen dit ook wel het ZIJN-DOEN-HEBBEN-proces. Meer daarover in onderstaande video:

Wie wil je zijn als je gaat stoppen met meedoen?

Succes begint dus met het ontwikkelen van jezelf in de persoon die je verkiest te zijn. In plaats van te focussen op wat je krijgt, gaat het er wat mij betreft veel meer om dat je verkiest om karakter te ontwikkelen door bepaalde keuzes in het leven te maken. Dan komt de echte ontwikkeling naar boven.

Ontwikkelen wie je bent, door te verkiezen wie je wordt. Daarmee ga je in essentie al tegen de stroom in. Het komt er immers op aan dat je echt gaat voelen wat jij wilt en welke richting bij jou past. Een heel mooi en soms ook intensief proces. Door voor een specifieke richting te kiezen, wordt je waardevoller voor anderen. Anderen die misschien juist wél gevangen zitten in hun leven, terwijl jij er stap voor stap los van durft te komen. Door voor jezelf te kiezen en te voelen wat bij je past en wat niet. Stoppen met meedoen dus. Jouw leven van binnenuit naar buiten leven en geld als bijproduct ontvangen. Dat vraagt vertrouwen. In jezelf, in jouw kunnen en in het grotere geheel. Dat je zult krijgen wat je nodig hebt. Niet per sé wat je wilt.

Wat wil je doen?

Als je weet, wie je wilt zijn, dan kun je vervolgens gaan kijken naar wat de volgende stap is op zakelijk gebied. Wat wil je gaan doen op het zakelijke vlak om die persoon te worden die je wilt zijn?

Wat wil je ontvangen?

En tenslotte het financiële stuk. Natuurlijk mag dat er ook zijn. Het is echter niet het allerbelangrijkste, als je het mij vraagt. Daarom noem ik het ook als laatste. Het financiële stuk komt als vanzelf als jij jezelf ontwikkelt in de persoon die je wilt zijn en je in je business de dingen doet die je wilt doen, waarbij je ook nog van waarde kunt zijn voor anderen. Dan is de drie-eenheid in balans en is succes zo goed als onvermijdelijk.

Onder stress leer je de echte mens kennen

Een tijdje geleden zei iemand dit tegen mij en er ligt echt een enorme waarheid in verscholen. Het is namelijk zo, dat karaktereigenschappen altijd worden uitvergroot op het moment dat wij als mensen onder druk komen te staan. Dit geldt zowel in positieve als in negatieve zin. Was je altijd al een angstig persoon? Of had angst altijd al een belangrijke plek in je leven? Grote kans dat er in deze tijden nog meer angst bij gekomen is. Leefde je jouw missie al voluit? Grote kans dat dit in de huidige tijd dan ook verder in een stroomversnelling is geraakt.

De vraag is dus hoe jij onder stress presteert en welke beslissingen je neemt als je onder druk staat. Soms betekent stoppen met meedoen dat je even in de stress komt te zitten. Denk bijvoorbeeld aan iemand die graag voor zichzelf wil beginnen, maar nog niet de moed heeft gevonden om er 100% voor te gaan. Of een ondernemer die al wat langer zaken doet en nu een nieuwe stap wil maken door het aannemen van een nieuw personeelslid.

Ondernemerschap is echt een persoonlijk groeiproces. Kijk voor jezelf eens uitgebreid naar je huidige onderneming als je die hebt. Waar kun je een volgende stap zetten? Hoe ziet die stap eruit? Waar mag je stoppen met meedoen met wat alle anderen al doen? Waar mag je meer jouw eigen ding in de wereld gaan zetten?

Is jouw grootste angst misschien jouw unieke kracht?

Dat waar je bang voor bent, kan mogelijk je grootste kracht blijken te zijn. Zo heb ik dat in ieder geval zelf mogen ervaren. Ik herinner mij bijvoorbeeld nog heel goed dat ik op de universiteit allerlei projectmatige opdrachten moest doen. Moest doen, want van nature lag het me al niet om het leven vanuit een theoretische kant te benaderen. Vaak voelde ik van tevoren al aan wat er wel of niet zou gaan lukken. Ik wilde niets liever dan stoppen met meedoen aan die opgelegde taken.

Toch ben ik heel blij dat ik die ervaring heb opgedaan. Het heeft me namelijk wel sterker gemaakt, omdat ik nu zowel dat theoretische stuk ‘heb’ en dit kan combineren met de spirituele kant. Het grappige is dat juist die dingen bij elkaar komen die niemand kan kopiëren en die jou dus ontzettend uniek maken. Dus: waar word je blij van? Waar ben je goed in? Welke dingen gaan je makkelijk af? Waar heb je talent voor? Het kan ontzettend waardevol zijn om even te stoppen met meedoen met de kudde en in jezelf te keren voor de antwoorden van binnenuit op deze vragen.

Connecting the dots

Wellicht ken je ze wel, die tekeningen voor kinderen met van die genummerde stippen. Die stippen moet je dan op de juiste nummervolgorde met elkaar verbinden en pas dan ontstaat er een figuur. Verbind je de stippen niet, dan lijkt het alleen maar een wirwar aan losse stippen en is er geen duidelijke tekening in te ontdekken.

Steve Jobs van Apple zei eens: Life is about connecting the dots”. Een hele mooie metafoor over het leven, waarbij elk individueel puntje een interesseveld van jezelf kan zijn. Het enige dat je hoeft te doen om het totale plaatje van jouw leven duidelijker te krijgen, is om stap voor stap van 1 naar 2 naar 3 enzovoorts te gaan totdat alle interesses met elkaar zijn verbonden.

Voor mij heeft dit zo’n enorme symbolische en praktische waarde. Vaak kunnen we het totale plaatje immers helemaal niet zien, terwijl het er echt wel is. Het is alleen te groot om het te kunnen overzien vanuit het perspectief van waar wij als mensen staan en wat we denken te weten over welke richting ons leven op gaat. Het grotere plaatje ís er echter altijd. Het wacht alleen om door ons te worden ontdekt. Hoe mooi is dat?

Heb een hele mooie dag!

Hartelijke groet,
Bas   

P.S. Na 8 jaar met duizenden mensen via live trainingen gewerkt te hebben, hebben we onze business nu over een andere boeg gegooid. Een boeg die echt super goed voelt en die we graag met jou willen delen. We geven onze kennis over persoonlijke ontwikkeling, zakelijke groei en financiële overvloed door via de Succes in Balans Community. Een plek waar je samen met gelijkgestemden kunt groeien.

We bieden daar ondersteuning op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak om jou verder te helpen waar je vastloopt. Je kunt de eerste 14 dagen voor slechts €1,- kennismaken en met ons meegroeien. Voelt dat goed en is het voor jou waardevol? Dan kun je lid worden en meedoen aan allerlei online events en profiteren van krachtige ondersteuning.

We zijn hier echt super enthousiast over en voelen dat we hier veel mensen mee kunnen helpen. Loskomen van het systeem van alsmaar moeten werken voor Euro’s. De missie meer leven. Vanuit spiritualiteit en overvloed iets heel moois met impact in de wereld zetten. Wow!

Er is veel over te vertellen, maar ik zou zeggen: probeer het gewoon 14 dagen uit. Als het niks voor je is, annuleer je gewoon binnen 14 dagen. Even goede vrienden. Voel je dat je een leven in vrijheid, overvloed en passie wilt leven? En voel je dat wij jou hiermee kunnen helpen? Wees dan hartelijk welkom in de Succes in Balans Community.

Je 14 dagen gratis proefperiode start je hier.

5 1 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Helemaal mee eens, gewoon je eigen ding doen, deel het, maar volg je gevoel. Mensen hebben de neiging om alle beren op de weg te zien, als je hierin mee gaat wil je eigenlijk niets meer ondernemen en dan stroomt het ook niet. Blijven zaaien, zaaien en uiteindelijk oogsten.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!