Ondernemen is bij uitstek werken volgens een vooropgezet plan. Een plan dat ervoor zorgt dat je middels structuur op je eindbestemming aankomt. Veel ondernemers horen van iets nieuws (bijvoorbeeld Facebook marketing) en willen dit toepassen in hun bedrijf zonder dat ze stappen zetten om hier effectief mee bezig te kunnen zijn. In deze blog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de juiste dingen op het juiste moment doet.
1. Waar wil je naar toe?
Of het nu het ondernemerschap, je financiën of een persoonlijk iets betreft, het gaat altijd over de richting die je op wilt. Zonder richting kan er geen concreet plan zijn dat je stap voor stap naar je doelen leidt. Dit is ook een groot verschil tussen dromen en doelen. Waar een droom vaak iets groots betreft dat zich moeilijk laat meten, heeft een doel een concreet plan. Napoleon Hill, auteur van het boek Think and Grow Rich zegt hierover:
“Knowledge will not attract money, unless it is intelligently organized through practical plans of action”.
Voordat je kunt organiseren, is het natuurlijk belangrijk dat je weet waarheen je aan het organiseren bent. Je kunt veel kennis hebben, maar als je niet weet hoe je de kennis gaat inzetten, zal het geen geld aantrekken.
2. 3-jarenplan
In onze programma’s helpen wij hooggevoelige ondernemers met het opbouwen van hun bedrijf. Hiervoor hanteren we een 3-jarenplan waarin elk jaar andere aandachtspunten heeft.
Jaar 1: structuur
Het eerste jaar van het ondernemen richt zich op het opbouwen van de structuur waarin je werkt. In dit jaar ben je vooral bezig met het bouwen van de basis van je bedrijf. De meeste ondernemers vergeten deze stap met als gevolg dat ze een businessmodel hebben dat slechts beperkt schaalbaar is. Om tot structuren te komen, is het essentieel om zoveel mogelijk te automatiseren. Het begin van deze fase start met het testen van je product of dienst. Je verdient noodzakelijkerwijs nog niet meteen geld.
Vanuit de testfase volgt de verfijning van het concept. Zodra je het concept hebt en het heeft gewerkt in de testfase, kun je het gaan uitrollen. Dit kun je doen door na te denken over het opzetten van een dusdanige structuur waarin jou als ondernemer zoveel mogelijk uit handen wordt genomen. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen om te checken of je een echte structuur hebt, is de volgende: “Maakt het voor mijn structuur uit om 1 klant of 100 klanten te hebben?” Als het goed is, zet je in het eerste jaar van je ondernemerschap een structuur neer die schaalbaar is en waarbij het niet uitmaakt hoeveel mensen naar je toekomen. Een structuur helpt je om veel te kunnen geven aan veel mensen.
Jaar 2: Marketing
Zodra de structuur staat, kun je gaan opschalen. Juist omdat je een sterke structuur hebt staan waarbij het niet meer uitmaakt hoeveel mensen er in je structuur komen. Het tweede jaar richt zich op het opschalen van het aantal producten of diensten dat je aanbiedt. Het middel dat je hierbij gebruikt, is marketing. Ik weet dat veel hooggevoelige mensen met dit woord moeite hebben, maar let me explain first. Geef mij de kans om het uit te leggen voordat je een oordeel hebt :).
Marketing betekent dat je jezelf tot doel stelt om zoveel mogelijk mensen te helpen. Mensen die wachten op jouw producten en/of diensten. Binnen de zingevingseconomie is marketing een manier om een oplossing voor een maatschappelijk probleem bekend te maken. In de nieuwe marketing staat geven centraal.
In het tweede jaar van je business geef je waardevolle dingen aan je klanten weg (bijvoorbeeld E-books, audio’s, intro workshops, samples) die ervoor zorgen dat je mensen verder helpt. Het neveneffect hiervan is, dat je steeds meer mensen in je potentiële klantenkring krijgt doordat je je mailinglijst aan het uitbouwen bent. Door het uitbouwen van marketing middels het weggeven van waardevolle dingen zullen meer klanten de weg naar jou weten te vinden.
Jaar 3: Team
Vanuit de vraag naar jouw producten die je in het tweede jaar hebt weten te creëren, is het tijd om het team te versterken. Je hebt nu het volume om mensen voor je te laten werken en je hebt dringend behoefte om ontzorgd te worden. Het organiseren van events bijvoorbeeld. Of je klantencontacten. Het op- en uitbouwen van je team versterkt je structuur en je marketing waardoor jouw waarde optimaal tot zijn recht komt zonder dat je overwerkt raakt.
3. De juiste dingen doen
Het is belangrijk voor jezelf om te bepalen in welk jaar van je bedrijf je zit. Sommige mensen doen 3 jaren tegelijkertijd. Mijn ervaring leert dat je er op die manier uiteindelijk langer over doet dan door stap voor stap op te bouwen.
In welk jaar van jouw bedrijf zit jij? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.
In het Succes in Balans weekend gaan we dieper in op de 3 fases van je bedrijf en hoe je die kunt opbouwen. Ook hebben we het over de verschillende valkuilen en uitdagingen per element. Zakelijke rijkdom is iets dat gefaciliteerd dient te worden om tot volledige wasdom te kunnen komen.
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
[…] wijzen zijn aan toeval. Vanuit die drive en zekerheid ontstaat zakelijke rijkdom. Zeker als je de juiste dingen op het juiste moment doet. Zodra je aan het opbouwen of uitbouwen van je bedrijf werkt, krijg je te maken met allerlei vormen […]
aanmelding voor blogs, nieuwsbrieven en gratis trainingen
Hi Mirjam,
Bedoel je dat je wilt dat we je op de hoogte houden via onze mailinglijst?
Liefdevolle groet,
Bas