Succesvol ondernemen: De Hoe? Of Wie? Vraag?

Stel jij jezelf de Hoe vraag? Of veel meer de Wie vraag? In deze blog meer hierover...
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Tijd management succesvol ondernemenGisteren had ik een dag vol coaching. De onderwerpen waren zeer divers. Over het opzetten van product funnels, het geven van een specifiek uniek talent, het creëren van een verdienmodel en het opereren binnen de betekeniseconomie. Tijdens dit soort coachingsgesprekken valt mij altijd op dat de ‘HOE moet ik dit doen vraag’ heel vaak wordt gesteld, de ‘Wie vraag’ een stuk minder vraag. Waar komt dit door? En wanneer stel je de Hoe vraag en wanneer de Wie? In deze blog meer over de Hoe? en de Wie vraag en waarom dit belangrijk is om tot succesvol ondernemen te komen.

De Hoe? vraag:

In de beginfase van je bedrijf doe je veel zelf. Je werkt zelf aan je campagnes, geeft je producten mede vorm, hebt een aantal testmomenten met een gelimiteerde groep klanten. Vanuit daar gaat je bedrijf groeien. Je bent immers van waarde voor je klanten en dit betaalt zich uit. In deze fase is het heel erg goed om jezelf de vraag te stellen hoe je een specifiek doel kunt bereiken. Hoe jij zelf zorgt dat iets gedaan wordt. Toch heeft deze vraag ook zijn beperkingen. En dan met name in de tijd die je steekt in het bereiken van dit specifieke doel. Anders gezegd: Je zou vaak sneller kunnen gaan door jezelf een andere vraag te stellen, waarmee je niet slechts uitvoerder bent maar veel meer leider en creator.

De Wie? Vraag:

Zodra je bedrijf vorm begint te krijgen, is het absoluut essentieel dat je stopt met de Hoe vraag te stellen. Althans zoveel mogelijk. Natuurlijk zijn er dingen die je zelf blijft doen, juist omdat jij ze niet uit kunt besteden. Dit is ook in onze business nog altijd het geval, maar wel zoveel mogelijk beperkt. De volgende stap is om te komen tot succesvol ondernemen is de Hoe vraag te vervangen door de Wie vraag. Hierbij ga je veel meer kijken wie iets specifieks voor jou gerealiseerd kan krijgen. De voordelen zijn legio. Om er een paar te noemen: Tijdsefficiëntie, snel doelen behalen en vooral tijd overhouden voor de écht belangrijke dingen. Zoals bijvoorbeeld het opbouwen van je bedrijf. Of wat te denken van je hobby’s, familie, partner of gezondheid?

Maar, hoe ga ik dit betalen Bas? hoor ik je nu zeggen. Deze uitdaging (noem het uitdaging en geen probleem) had ik ook toen ik net startte. In de startfase neemt nog niet iedereen je serieus en heb je simpelweg een heel beperkt budget waarmee je heel veel wilt realiseren.  Dit nodigt je uit tot creatief denken. Wat wij bijvoorbeeld in de beginfase van ons bedrijf heel vaak deden, was het dienst wederdienst principe waarbij je elkaar helpt middels het uitwisselen van aanvullende kwaliteiten. Let op: als je gebruikmaakt van dit principe, zorg er dan voor dat van te voren altijd duidelijk is wat ieders dienst precies waard is in euro’s… Dat voorkomt misverstanden.

Een andere mogelijkheid om te versnellen naar succesvol ondernemen en de Wie vraag toe te kunnen passen, is door tot financiering over te gaan. Mirna en ik zijn diverse keren ALL-in gegaan, juist ook om ons bedrijf over deze dode punten heen te trekken. Financieren kan overigens ook zijn door je partner, familie en bijvoorbeeld vrienden om hulp te vragen. Het hoeft overigens niet altijd om heel veel geld te gaan. Voor de mensen die je helpen, kan dit een hele mooie win-win situatie zijn in de huidige economische tijden, waarin geld dat op de bank staat nog maar nauwelijks rendement oplevert.

Succesvol ondernemen: Rijke versus arme mindset:

Een belangrijk verschil tussen een arme en rijke mindset zit hem in de concepten tijd en geld en dan vooral hoe deze worden toegepast. Voor arme mensen is hun geld vaak het belangrijkste. Dit betekent dat ze niet zo snel iemand in zullen huren “omdat dat geld kost”. Herken je dit bij jezelf? Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat geld komt en gaat. Het is slechts materie. Je tijd is iets dat je écht beperkt hebt tijdens jouw aanwezigheid in deze fase. Zorg dat je goed gebruikmaakt van elk moment en dit niet in de weg laat staan “doordat dingen geld kosten”. Datgene wat écht waardevol is, is je tijd. Het is letterlijk goud waard.

In tegenstelling tot de arme mindset is een rijke mindset juist geprogrammeerd om tijd te maximaliseren middels zoveel mogelijk hefbomen. Juist daarom is het essentieel om je tijd goed te besteden, je hebt het maar een keer…

Stel jij jezelf de Hoe? of juist de Wie vraag?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Stel jij jezelf de Hoe? of juist de Wie vraag?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!