Afgelopen jaar heb ik het TOP-jaarprogramma bij de Hooggevoelige Ondernemer gevolgd. Wat mij betreft een aanrader voor iedere ondernemer en in het bijzonder voor de hooggevoelige ondernemer.

Succes In Balans Weekend

In eerste instantie heb ik tijdens het Succes In Balans Weekend kennisgemaakt met Bas en Mirna en hun manier van werken. Ik leerde wat hooggevoeligheid nu eigenlijk is en wat dat betekent voor mij als ondernemer. Een aantal aspecten van het TOP-jaarprogramma werden tijdens het weekend ook toegelicht, waarop ik heb besloten om het jaarprogramma te gaan doen. Het bijzondere was dat ik wel een idee had van wat er ging komen, maar totaal nog geen idee van de implicaties die dit op mij als mens en als ondernemer zou hebben.

TOP-jaarprogramma

De cursus bestaat uit drie weekends van elk drie dagen. Elk weekend omvat een ander thema, te weten Top Balans, Top Ondernemer en Top Financiën. De meeste cursussen die ik als ondernemer heb gedaan, waren heel specifiek. Bij De Hooggevoelige Ondernemer kun je kiezen voor een totaal-aanpak die jou als mens en als ondernemer dient. Deze aanpak vind ik fijn, want het één staat niet los van het ander. Wanneer het goed gaat met mij als persoon, ik m’n doelen helder heb en goed in m’n energie zit, dan heeft dit een positieve impact op m’n bedrijf.

Ondernemen en financiën

De grootste verrassing in het jaarprogramma was voor mij de splitsing tussen Ondernemer en Financiën. Ik dacht altijd dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Hierdoor was ik ook niet in staat om deze uit elkaar te halen en onafhankelijk van elkaar te zien. Door de training heb ik in de gaten hoe het werkelijk zit, wat ik nodig heb en wat ik nu werkelijk wil. Zo leerde ik bijvoorbeeld te kijken naar wat mijn missie als ondernemer is en hoe ik dit goed neer kan zetten voor m’n klanten. Niet alleen inhoudelijk, maar ook hoe ik m’n boodschap in de moderne tijd met moderne media kan uitdragen.

Op het financiële vlak leerde ik, los van het zakelijke, wat ik nodig heb om financieel onafhankelijk te zijn en hoe daar te komen. Het doen van het geldspel was een ware eyeopener!

VIP-sessie als persoonlijke ondersteuning

Na de trainingsdagen heb ik nog een VIP-Sessie met Bas gehad. Een middag met bijzondere inzichten. Mij heeft het in ieder geval geleerd dat ik als architect – naast het doen van een aantal projecten – ik mij vooral ga richten op het verder ontwikkelen van mijn didactische vaardigheden. Ik wil andere architecten leren hoe zij als idealistische ontwerpers kunnen bijdragen aan een mooie en duurzame wereld en hoe zij dit kunnen doen vanuit een onderneming die zij als ondernemer kunnen laten groeien. Kortom: ik help architecten om een duurzaam bedrijf voor een duurzame wereld te ontwikkelen, waarbij persoonlijke groei de basis is.

Bas en Mirna zijn door hun zakelijke achtergrond (bedrijfseconoom en fiscaal adviseur) in combinatie met alles wat ze zelf geleerd en gedaan hebben op het persoonlijke vlak een combinatie die je zelden tegenkomt. Ook al pik je maar een paar lessen uit het jaarprogramma op, dan nog is het jaarprogramma de investering meer dan waard. Een echte aanrader dus!

Gastblogger: Riëtte van der Werff

become unstoppable!