Ambitie
Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Het is belangrijk om ‘iets’ te realiseren in je leven, om ambitie te hebben en succesvol te zijn. Dit zijn zaken die je waarschijnlijk van kinds af aan al aangeleerd hebt gekregen. Natuurlijk is het goed om een gezonde dosis ambitie te hebben, maar ambitie heeft ook een schaduwzijde. Je kunt er namelijk in vast komen te zitten en hierdoor blijvend hunkeren naar succes. Er ontstaat dan een illusie waarin je toe werkt naar bijvoorbeeld een volgende baan of een groter bedrijf of meer geld. Je kunt gaan geloven dat materiële dingen het belangrijkste zijn in je leven. Je kunt gaan denken, dat wanneer je “iets” hebt bereikt, dat je dan gelukkig en tevreden zult zijn.

Niets is echter minder waar. Het kan erg veel moeite kosten om jezelf voortdurend in te spannen om telkens een volgend level op materieel niveau te bereiken. Los daarvan zou je je kunnen afvragen of al deze dingen je wel écht gelukkig maken, of je er écht blij van wordt… Op de korte termijn is die nieuwe auto misschien nog wel leuk, maar het went. Zoals alles went. Dan is de emotie van het moment verdwenen en is er een nieuwe impuls nodig om weer hetzelfde euforische gevoel te kunnen ervaren.

De ambitie om iets te bezitten of te realiseren, daar is niks mis mee, mits het gekoppeld wordt aan een diepere laag. Ik noem dat ook wel de laag van betekenis. Het van betekenis zijn voor anderen. Je leven niet alleen voor jezelf leven, maar leven voor een groter geheel.

Ambitie wordt ons aangeleerd

“Wat wil jij later worden, Bas?” Vanuit mijn omgeving is mij deze vraag vele malen gesteld en jarenlang had ik hier écht geen antwoord op. Zeker niet omdat ik van kinds af aan al voelde dat ambitieus zijn voor mij niet zo belangrijk was, dat het voor mij niet zoveel uitmaakte. Ik kwam hier flink mee in de knoop te zitten, simpelweg omdat ik niet alleen voor mezelf dacht. Ik was al vroeg bezig met het oplossen van allerlei uitdagingen voor anderen, soms ten koste van mezelf.

Die unieke kracht om iets te manifesteren zit in een ieder van ons, zeker als we klein zijn. De connectie tussen ambitie en betekenis is nog volledig in takt bij kinderen. Kinderen denken nog niet vanuit ego of alleen voor zichzelf. Kinderen kijken naar het grotere geheel, naar datgene wat goed is voor alles dat leeft. Vanaf een zekere leeftijd komt hier de klad in en leren we om in hokjes te denken. Bijvoorbeeld dat wiskunde wiskunde is en dat dit losstaat van economie. Daar krijgen we letterlijk verschillende ‘vakken’. Het hokjes denken is begonnen.

Ambitie borduurt hierop voort op de middelbare school en het hoger onderwijs. Je leert bijvoorbeeld voor dokter, metselaar, timmerman of automonteur. Je bent ambitieus om de beste te worden in je ‘vak’. Of, als je wellicht niet zo ambitieus bent, dan zul je wellicht gestimuleerd worden door je ouders, leerkrachten of mentoren. Ze willen allemaal dat je de beste bent in een bepaald vak.

Betekenis is een staat van zijn

Bij ambitie staan jij en jouw behoeftes centraal. Bij het streven naar betekenis is dit anders. Natuurlijk heb je als vakman/-vrouw je bedrijf te runnen en opdrachten binnen te halen. Dit is onderdeel van het economische systeem dat wij met elkaar hebben gekozen de afgelopen jaren. Je kunt er echter wel voor kiezen om de menselijke touch veel meer naar voren te laten komen. Het van betekenis zijn voor anderen is vooral een staat van zijn. Als ondernemer word je uitgenodigd om de belangen van de ander voorop te stellen en te helpen daar waar kan.

Natuurlijk is er binnen een bedrijf een verdienmodel en vindt er ergens in de keten een transactie plaats. Echter, als ondernemer kun je ervoor kiezen om de ambitie voor jezelf los te laten en dat in te ruilen voor het van betekenis zijn voor anderen. Dit vraagt een bepaalde staat van zijn binnen jezelf. Het gevoel om te helpen, om anderen te ondersteunen de beste versie van zichzelf te zijn.

‘Man in the mirror’:

In 1987 zong Michael Jackson het al zo pakkend:

“I’m starting with the man in the mirror
I’m asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change”

Het mooie is, dat wanneer we bewust kiezen voor betekenis in plaats van ambitie, dat een ieder van ons een verschil kan maken.

Een ondernemer die is geswitcht van ambitie naar betekenis is Marco de Wit, eigenaar van auto-poetsbedrijf JK Car Care te Utrecht. Ik heb het voorrecht gehad deze geweldige ziel te mogen leren kennen tijdens het jaarprogramma dat hij afgelopen jaar bij ons volgde. En WOW! Wat ben ik nog altijd geraakt door zijn concrete voorbeeld van het leiden van een bedrijf binnen de betekeniseconomie. Hieronder zijn persoonlijke verhaal.

Marco’s voorbeeld van betekenis

“Mijn naam is Marco. Ik ben getrouwd met Heidy en samen hebben wij twee dochters, Joënne en Kaylee. Op 7-jarige leeftijd wist ik al dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Ik realiseerde mij dat ik daar geld voor nodig had. Al snel liep ik een krantenwijk en op 11-jarige leeftijd had ik er nog een baantje bij de poelier bij.

Van origine ben ik bakker. Binnen een grote bakkersorganisatie ben ik doorgegroeid in de functie van operationeel manager. Alles heb ik geleerd door het te doen. Op latere leeftijd ben ik Hogere Bedrijfskunde gaan studeren. Ik was nieuwsgierig naar de theorie achter de dingen die ik in de praktijk geleerd had. Bovendien wilde ik mezelf verder ontwikkelen. Nadat ik de opleiding had afgerond, maakte ik de afspraak met mezelf om nooit meer voor een baas te gaan werken. De vraag die toen volgde was: “WAT ga ik doen?” Ik wist dat ik alles zou kunnen leren door het gewoon te gaan doen. Zo was het me tot nu toe immers altijd gelukt.

De start van mijn ondernemerschap

Tijdens mijn zoektocht kwam ik op Marktplaats een advertentie tegen van een auto-poetsbedrijf dat ter overname werd aangeboden. Ik was geïnteresseerd, maar ik had in m’n leven nog nooit een auto gepoetst. In het kader van ‘alles is te leren’ heb ik contact opgenomen met de verkoper. Zo gebeurde het, dat ik binnen de kortste keren een week meedraaide in het auto-poetsbedrijf. Het beviel me prima en het was leuk om te doen, maar gezien de reisafstand en de files onderweg was dit niet de juiste onderneming om over te nemen.

Ik ben vervolgens een nieuwe opleiding gaan doen en heb mij het vak autopoetsen eigen gemaakt. Daarna ben ik mij gaan oriënteren op een pand om m’n eigen auto-poetsbedrijf in te kunnen vestigen. Na 3 maanden was het rond en had ik een auto-poetsbedrijf in Utrecht overgenomen.

Mijn ambitie

Mijn insteek was om één van de beste auto-poetsbedrijven van Midden-Nederland te worden. Al snel kreeg ik het hartstikke druk en kon ik het werk niet meer aan. Er moesten mensen bij komen. Na contact met het UWV kreeg ik te horen dat er geen mensen beschikbaar waren. Een week daarna nam het UWV zelf contact met mij op. Ze hadden iemand gevonden: een jongen die niet kon horen noch praten. Maar zoals eerder gezegd, ‘alles is te leren’. Dat gold ook voor deze jongen; ik kon hem van alles leren. Daarmee hielp ik niet alleen mezelf, maar ook de jongen. Dat gaf mij een enorme kick!

De switch

Op een gegeven moment constateerde ik dat ik op wilskracht aan het leven en ondernemen was. Dit betekende dat ik IN mijn bedrijf aan het werk was en dat ik niet AAN m’n bedrijf werkte. Hierop stelde ik mijzelf de vraag: “Wat vind ik nu leuk? Waar word ik écht gelukkig van?” Het antwoord hierop was redelijk snel gevonden. Glimmende auto’s zijn leuk, maar ik word pas écht gelukkig van het werken met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Of, zoals Bas het zo mooi verwoordt: mijn zielenmissie werd heel helder. Ik voelde mijn échte power en had een sleutel in handen om tot een diepere laag van betekenis te komen.

Om meer mensen aan een werkplek te kunnen helpen, heb ik ‘Samen Sterk naar Werk’ opgezet. Het hoofdmotto is het begeleiden en ondersteunen van mensen naar een duurzame inzetbaarheid.

Sociaal ondernemenIk heb een mega-transformatie gemaakt. Eerder leefde en ondernam ik vanuit wilskracht. Nu leef en onderneem ik vanuit mijn hart. Mijn hooggevoeligheid zet ik nu in als kracht en ik luister meer dan ooit naar mijn gevoel. Mijn leven en mijn bedrijf zijn behoorlijk veranderd. Ik zit lekkerder in m’n vel, ben rustiger en bovendien ontvang ik veel waardering van klanten en mijn omgeving.

Ik heb veel ambitie om met mijn bedrijf nog meer voor de maatschappij te gaan betekenen. Momenteel ben ik een boekaan het schrijven over mijn transformatie en het sociaal ondernemerschap. De titel is “Van HarD Naar HarT, sociaal ondernemen”. Deze zal op 10 december worden uitgebracht. Ik laat mij niet meer leiden door mijn hoofd, want ik heb geleerd om mijn hart te volgen. Dit levert meer op, veel meer dan euro’s alleen.”

Welke ambities heb jij?

Mooi om te lezen hoe Marco de switch heeft gemaakt en vooral hoeveel meer voldoening hij momenteel uit het leven en het ondernemerschap haalt. Een hartverwarmend voorbeeld van het leven vanuit betekenis!

Hoe is dit voor jou? Welke betekenis wil jij graag in de wereld zetten? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Wil je jouw purpose verder onderzoeken of wil je werken aan het verdiepen van jouw zielenmissie? Kom dan eens kennismaken tijdens het Succes In Balans Weekend. We helpen je heel graag verder.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Met liefde,

Bas van Vugt

 

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wow, heel sterke blog die ik tot diep vanbinnen voel binnenkomen. Betekenis voor anderen leer je inderdaad door te doen. Door mezelf af te zonderen en rust te gunnen is dit goed voor mezelf maar ik stel mezelf niet ten dienst aan anderen. Om anderen te helpen met mijn kunnen. Ik ben in ieder geval in een vredige staat van zijn dat ik Bas en Mirna heb leren kennen. Lieve groetjes, Nelle

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!