Van binnenuit naar buiten leven. 7 principes.

Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Voor veel mensen vraagt de huidige tijd best veel. Het aantal prikkels dat op mensen afkomt, is momenteel enorm. De uitdaging is om, zeker in deze tijden, bij jezelf te blijven en te voelen wat voor jou werkt en hoe jij jouw leven wilt leiden. Van binnenuit naar buiten leven dus. Daarover meer in deze blog.

Van buitenaf naar binnen, wat is dat dan?

Als deze blog gaat over het leven van binnenuit naar buiten, dan is er dus ook een leven gericht op het leven van buitenaf naar binnen. Het laatste is hoe de meeste mensen leven en het betekent dat externe prikkels de kwaliteit van hun leven bepalen. Meer salaris, betere functies, meer geld, dat soort zaken. Van buitenaf naar binnen betekent vaak ook dat geluk altijd in de toekomst ligt. Net zoals succes. Wat er dan vaak gebeurt, is dat mensen hun geluk, succes en wat al niet meer laten afhangen van wat er gebeurt buiten hen om in plaats van naar binnen te keren en aan zichzelf te werken.

7 principes om van binnenuit naar buiten te leven

In deze blog deel ik daarom een aantal principes die ik zelf gebruik om het proces van binnenuit naar buiten vorm te blijven geven.

1. Zoals je naar anderen kijkt, zo kijk je naar jezelf

De buitenwereld werkt als een spiegel voor wie jij bent en waaraan je mag werken. Zeker in deze tijden is dit relevanter dan ooit. De buitenwereld nodigt jou uit. Dat is het eerste principe om van binnenuit naar buiten te leven. Niet om die buitenwereld te veranderen of om ermee in gevecht te gaan. Het betekent dat je er juist voor kiest om de connectie met jezelf te voeden en serieus te nemen. Alleen jij, die deze tekst nu leest, weet hoe dit eruit ziet. Hoe dit voor jou voelt en hoe jij dit stukje mag implementeren in jouw leven. Maak eens een lijstje van de drie dingen aan anderen die jou het meeste triggeren in jouw dagelijkse leven. Mediteer of reflecteer daar dan eens op je eigen manier op. Kijk wat het jou te zeggen heeft.

2. Spiritualiteit = praktisch groeien

Bij het leven van binnenuit naar buiten komt al snel een stukje spiritualiteit kijken. Of, anders gezegd: het stukje voeding dat je voor jezelf mag zoeken in je leven. Spiritualiteit hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Integendeel zelfs. Gewoon aan de slag gaan met de zaken die jou van buitenaf triggeren, dat is al spiritualiteit genoeg.

Vaak merk ik dat er een hoop negatieve conditioneringen liggen op het woordje ‘spiritualiteit’. Dat het al snel als iets kerkelijks wordt ervaren. Ik zie het persoonlijk iets anders en meer als de connectie die je met jezelf mag voeden via anderen en via ervaringen. Gewoon praktisch dus.

3. De grootste overwinning is de overwinning op jezelf

Kinderen hebben dit bij uitstek en kunnen ons dit leren. Kijk maar hoe ze nieuwe zaken ontdekken. Onvermoeid blijven ze groeien en hun energie zo aanwenden dat ze gevoed blijven.

Feit is dat vele zaken in een mensenleven niet gemakkelijk zijn en dat ze energie kosten. Toch mogen we hier wat mee doen. De zaken die we als mens immers het moeilijkste vinden, daar ligt uiteindelijk wel de meest groei en dus ook de meeste voldoening. Het zijn dan vaak thema’s waarin heel veel mag worden losgelaten. Een oude relatie verbreken, een bedrijf loslaten. Een vriendschap laten voor wat het is.

De overwinningen op jezelf hebben vaak een pijn-component in zich en hierdoor laten we ons als mens vaak tegenhouden, terwijl die pijn op zich eigenlijk niet de grootste pijn is. De echte pijn is het gemiste potentieel in jezelf dat je stopt om te leven, omdat je die pijn ergens voelt. Wij als mensen mogen door die pijn heen gaan en zaken loslaten waarvan we dachten dat ze zo hoorden. Met die uitdagende beslissingen wordt uiteindelijk wel een gelukkig mensenleven met voldoening gecreëerd. Het geeft namelijk vertrouwen dat je het kunt. Simpelweg door te doen en vanuit daar te groeien.

Verwondering is ook iets dat mij invalt bij dit punt. Verwondering hebben over het grotere geheel bijvoorbeeld. Of over hoe mooi jij als mens bent. We zijn al compleet, we hoeven dit alleen nog maar eventjes te accepteren.

4. Leef je leven zoals jouw zielenplan is bedoeld

Je hoeft anderen er niet van te overtuigen wie jij bent, wat je doet in dit leven of zoals jij wilt leven. Mijn buurman van 87 dacht tot aan zijn overlijden nog altijd dat ik niks deed. Prima. Er is geen behoefte om dit soort zaken te verdedigen of om te buigen. Het enige dat wij hoeven te doen, is ons zielenplan te leven. Uiteraard van binnenuit naar buiten. De buitenwereld is hierbij een schitterende afspiegeling van jouw innerlijke processen. Een schitterende uitdaging om je zielenmissie nog meer in de wereld te zetten.

5. Wat je niet hebt, kun je ook niet weggeven

Liefde. Evenwicht. Spiritualiteit. Harmonie. Energie. Zelfs geld. Waarom relaties met de buitenwereld vaak zo’n uitdaging zijn, komt omdat we immateriële zaken weggeven die we in onszelf niet hebben. Het is heel erg makkelijk om anderen daar dan maar de schuld van te geven. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan empathie of vertrouwen in iemand anders.

Kort gezegd komt het er volgens mij voor elk mens op neer dat we leven volgens dit principe waarin we heel veel mooie zaken mogen weggeven. Vanuit overvloed en connectie met jouw innerlijke goddelijke stuk.

Wat betekent dit principe voor jou? Vind je weggeven fijn? Zorg dan vooral dat je weggeeft vanuit de juiste intentie en vanuit overvloed in jezelf.

6. Overtuig anderen door overtuigend te ZIJN

Zeker in business is dit een veelgemaakte ‘fout’: anderen ervan willen overtuigen hoe goed jouw product of dienst is. Die manier van overtuigen komt voort uit een innerlijke onrust, waarbij vaak veel wordt gepraat. Dit principe van overtuigend ZIJN nodigt je juist uit om jezelf te zijn. Om te stoppen met overtuigen naar buiten toe. Gewoon delen waarmee jij bezig bent als ondernemer en vooral als mens is één van de meest krachtige zaken.

Overtuigend ZIJN betekent voor mij dat ik persoonlijk vooral meer aan mezelf werk dan dat ik dit weggeef aan anderen. Dat ik geniet van dit interne proces en dat ik leer om minder te praten en meer met de ZIJNS-energie te werken. “Alleen de stilte spreekt”, zei een Benedictijn ooit zo mooi tegen mij. Inmiddels vele jaren later snap ik heel goed wat hij daarmee bedoelde.

7. Wilskracht is slechts aanmaakhout

Een vuur kan niet lange tijd branden op alleen maar aanmaakhout. De wilskracht van ons als mens wordt al vanaf de kindertijd heel erg op de proef gesteld. Hoe meer we vanuit flow gaan, hoe meer we in het schoolsysteem bijvoorbeeld worden teruggetrokken naar wilskracht.

Vanuit wilskracht werken betekent dat alles vooral met heel veel moeite moet gaan. Hard werken en veel energie ergens in stoppen, zonder echt die diepere connectie met jezelf te maken en van binnenuit naar buiten te komen. In het proces van binnenuit naar buiten heb je wilskracht natuurlijk ook nodig, alleen in mindere mate. Dan gebruik je wilskracht om je mind te richten en het vuurtje aan te houden.

Waar wilskracht het aanmaakhout is, is de ZIJNS-kracht van ieder uniek mens het meest krachtige middel om het vuurtje van het leven te laten branden op een authentieke en rustige manier. Vanuit wie jij als mens echt bent. Het is nu een tijd waarin we worden getriggerd om van binnenuit naar buiten te leven en van dit proces te genieten. De grootste overwinning is écht de overwinning op jezelf :).

In de praktijk

Deze processen aangaan voor jezelf, dat is in de praktijk vaak niet zo gemakkelijk. Echt niet. En zij die zeggen dat het innerlijke werk makkelijk en zonder tranen is, daar mag je met een brede boog omheen lopen. Wat ik hiermee graag nog wil zeggen, is dat de omgeving die jij hebt en de mensen om je heen, dat die voor jou van onschatbare waarde kunnen zijn. Het kan zijn dat de mensengroep waarin je op dit moment zit jou de voeding geeft om van binnenuit naar buiten te leven. Het kan zijn dat dit op andere gebieden mag gebeuren.

Voor mij betekent het persoonlijk dat ik spiritualiteit en groei mag opzoeken. Bij mij gebeurt het meestal niet door gewoon thuis te zijn en mijn ding te doen. Noch door heel veel ‘te werken’. Bij mij zijn het de lange wandelingen met de hond, de bezoekjes aan verschillende kloosters of gewoon eventjes het rondje op de fiets of de auto die mij voeding geven. Dat ik dat écht nodig heb, daar ben ik de afgelopen jaren achtergekomen. Voor mij werkt dat gewoon net wat anders dan bij anderen en dat heb ik mogen leren en omarmen.

“Kijk gewoon naar de 95% en doe precies het tegenovergestelde”. Dat waren wijze woorden van één van mijn eerste mentoren. Gewoon jezelf durven te zijn. De roep van je ziel durven te volgen. Dan gebeuren er vaak magische dingen. Het is dan alsof je in co-creatie met het Universum werkt en leeft. In tegenstelling tot wat veel mensen dan denken: je bent zeker niet alleen of de enige die hiermee bezig is. Geniet van het proces, de ontmoetingen met jezelf en de andere bijzondere mensen op jouw weg. Dat is wat ik jou wens.

Wil je meer weten over leven van binnenuit naar buiten?

Kom dan eens kennismaken tijdens onze Succes in Balans Training. Een unieke trainingsdag waarin we jou helpen om te groeien op zakelijk, financieel EN persoonlijk gebied.

Hier vind je meer informatie over Succes in Balans. Wie weet tot dan!

Liefs,
Bas

Facebook | Instagram | Spotify

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
4 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ja, heel mooi Bas! Alweer een duwtje in de rug om er echt voor te gaan! Bedankt

Dank je wel Bas, is zo mooi en puur.
Terug naar de essentie.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

4
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!