Van je fouten je winners maken. 5 tips.

Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Een van de belangrijkste zaken die we niet leren in het schoolsysteem en in de maatschappij: Fouten maken. En dan vooral, fouten maken om er van te leren. Fouten maken is natuurlijk nooit leuk. We hoeven het ook niet op te zoeken. Maar, hoe dan ook, het gaat gebeuren. Je bent mens. Je hebt bepaalde rollen. Zo ben je ondernemer, vader, echtgenoot, werknemer of werkgever. Allemaal rollen met verantwoordelijkheden. Bepaalde verwachtingen. Soms uitgesproken vaak onbewust uitgestraald.

In deze blog meer over het maken van fouten. Natuurlijk niet om je zelf uit te nodigen om meer fouten te maken. Niemand zoekt bewust fouten maken op. Ik vind het nog altijd erg *^*^**;).

Wat heb je geleerd over fouten maken?

Dat is een belangrijke vraag voor jezelf om te stellen. Wat voor gedachten, beelden en emoties kreeg je van vroeger uit mee over fouten? Hoe voelde je je als je fouten maakte?

Voor mij persoonlijk was fouten maken vroeger een groot thema. Maakte ik een fout? Ik trok me direct terug in mijn eigen veilige wereld.

Zonder te nuanceren.
Zonder van de fout te leren.
Zonder de emoties ervan ‘los’ te laten.

Mét het gevoel dat het aan mij lag. Dat ík de veroorzaker was van het geheel.

Natuurlijk. Als kind krijgt iedereen boodschappen mee over dit thema. Mocht je zelf kinderen hebben: Hoe ga jij dan om met fouten naar je kids toe? Straf je? Beloon je fouten maken? In deze blog geef ik je graag 5 tips om te leren van een onvermijdelijk deel van het leven: fouten maken. Leer deze skill. Sta jezelf toe om je fouten te omarmen. Om er sterker van te worden als persoon en alles wat je aanraakt te laten floreren.

Tip #1: Houdt een dagboek bij.

Op deze manier zie en voel je hoe je bezig bent. Door elke dag een bladzijde te schrijven over je leven leer je veel, heel veel over jezelf. Schrijf bij voorkeur over:

 1. Emoties:
  Durf de diepte in te gaan over hoe je je voelt die specifieke dag. Wat voor emoties gaan er door je heen? Hoe voelt het die dag? Door de diepte in te gaan over je emoties ga je belangrijke trends zien in je gedrag en de beleving van je gedrag die tot uiting komt in de emoties.
 2. Beelden:
  Idem als hierboven. Beelden zijn ontzettend krachtig voor je brein. Wat je visualiseert heeft een enorme aantrekkingskracht. Je brein gaat het onbewust achtervolgen. Je voelt het EN je ziet het. Krachtige combinatie. Durf maar eens de diepte in te gaan. Welke beelden zijn er die dag door je hoofd gegaan. Wie erin zitten. Waar je bent. Is er overvloed in die beelden of juist niet?
 3. Gedachten:
  Dat is de 3e variabele als onderdeel van het dagboek. Wat gaat er door je hoofd? Welke gedachten ‘pik je op’? Zijn die gedachten ondersteunend in je proces of juist ondermijnend?

Schrijf, schrijf en schrijf. Arceer. Zet uitroeptekens. Lees terug. Durf diep te gaan. Leer van die emoties die je hebt gehad rondom je laatste ‘fout’. Laat de beelden toe die met die fout samenhangen. Is het een lege bankrekening? Een ‘alleen op de wereld beeld’? Of wellicht juist een ‘ ‘alles is gelukt maar ik voel mij niet happy beeld’? Kijk eens terug: Herken je de fout in je gedachtepatronen voorafgaand aan het manifesteren ervan?

Schitterend proces. Durf die diepte in te gaan: Maak van je leven een studie. Sta het jezelf toe. Ga diep.

Tip #2: Sta jezelf toe om fouten te maken

Een clichee natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat dit heel veel gezegd wordt, maar dat hier in essentie weinig tot geen ruimte voor ervaren wordt. De vraag die ik jou stel is: Wat is jouw laatste grote fout? Wanneer ging je écht de mist in? Hoeveel tijd heeft het je gekost? Hoeveel geld wellicht? Wij, ondernemers, leren simpelweg van fouten maken. Er is alleen een voorwaarde: Het jezelf toestaan om ervoor te staan.

Om toe te geven dat je een fout hebt gemaakt. Weg van je ego die wellicht zegt dat jij geen fouten maakt. Dat het bij anderen ligt. Jezelf toestaan om fouten te maken betekent óók je ego loslaten. Zien dat jij niet perfect bent. Dat je mensen in je omgeving wilt hebben die zeggen wanneer je het hebt verknald. Zonder oordeel.

Lange tijd maakte ik geen fouten. Althans, dat dacht ik. Nu realiseer ik mij dat ik op sommige momenten in mijn leven simpelweg een naar persoon ben geweest. Dat ik het heb verknald. Dat ik de schuld van mijn falen bij anderen weglegde. Allemaal tekenen. Zoals bijvoorbeeld mijn eerste jaar ondernemerschap. Dat jaar had ik 8000 euro omzet en 5000 euro kosten. Gaf iedereen de schuld van het mislukken van die onderneming dat eerste jaar. Realiseerde mij niet dat ík de persoon was die moest groeien. Die uit werd genodigd om te innoveren.

Jezelf toestaan fouten te maken betekent dat je speels in het leven blijft staan. Dat je beseft dat je soms ‘wint’. Dat je soms ‘verliest’’. Dat het ok is om te verliezen. Dat het ok is om te winnen. In elke fout ligt het zaadje voor een grotere overwinning. Ergens een dooddoener.

Aan de andere kant: waarom niet? Waarom dat zaadje niet bestuderen? Toestaan dat het er is. Mijn ervaring is dat zodra we krampachtig vasthouden aan zaken we fouten willen vermijden. Met als gevolg dat je nog sneller en vaker kunt vallen.

#3: Laat je spiegelen:

Soms zie je je fouten niet eens. Dat is een gegeven. Sta mensen toe om bij je in de buurt te komen. Soms kan het je partner zijn. De andere keer je businesscoach of mentor. Of wellicht iemand die je totaal niet kent? Of je vrienden? Gespiegeld worden kun je op allerlei manieren. Mits je coachbaar bent dan natuurlijk.

Veel ondernemers zeggen dat ze coachbaar zijn maar blijven eigenwijs vasthouden aan hun eigen standpunt. Een grote misser die je kunt vermijden door naar de huidige realiteit van je leven en business te kijken: Hoe sta je er voor? Hoe is het gesteld met je business? Loopt het goed? Of, zijn er juist errors die je wilt bekijken?

Je huidige realiteit is in die zin gewoon een afspiegeling van jou als ondernemer en wie jij in je zijn bent. De mensen die zich laten spiegelen? Dat zijn de winnaars van morgen.

Overigens: Laat je zeker spiegelen door experts die weten waar jij mee zit. Welke fouten je maakt. Hoe jij je hierin opstelt. Stel jezelf de vraag of je coachbaar bent.

Of, ben jij die eigenwijze ondernemer die niet wil leren? Net zoals ik in dat eerste jaar van mijn business? Die alles zelf wilde doen? Alles en iedereen de schuld gaf van zijn falen en vergat naar zichzelf te kijken? Falen is niet erg. Het is pas erg als je er niks mee doet en ervoor kiest om ‘het alleen op te lossen’.

Dan ga je voorbij aan het punt in je zijn waar het falen zich heeft laten zien: JIJ en de invloed die jij zelf op het hele proces hebt. Heel simpel gezegd: 80% is mindset/heartset en 20% is de strategie en de tools zelf. Veel ondernemers gaan hieraan voorbij.

#4: Durf je missie centraal of centraler te stellen

Veel fouten ontstaan daar waar je ver van jezelf af bent geraakt. Daar waar je gekozen hebt om ergens in het proces persoonlijke normen en waarden te laten vertroebelen. Door jezelf de ‘missie’ vraag te stellen kun je erachter komen of je ‘fout’ te maken heeft met het feit dat je weggegaan bent bij wie je bent. Bij wat je in de wereld wilt zetten.

Afleidingen zijn overal. Kijk maar eens naar de manier waarop we worden geconditioneerd op bijvoorbeeld social media. Het werkt via die beelden, emoties en gedachten. Alles wat je ZIET laat iets gebeuren. Elke gedachte die het oproept zet iets in werking. Elke emotie die je ervaart wanneer je anderen met ‘succes’ ziet.

En jij het wellicht nog niet ‘hebt’?  Het IS simpelweg een rare wereld waarin we leven. Op een bepaalde manier zelfs gewoon FAKE. Nep. Zo hoorde ik laatst dat er wordt gefilmd voor ‘lifestyle ervaringen’ bij ‘rijke mensen’ zodat de filmmakers het kunnen online  gebruiken om te laten zien wat hun lifestijl zogenaamd is.

Trap er niet in. Een groot gedeelte is nep. Volg je gevoel. Weet bij wie het echt is en bij wie niet.

Door je missie centraler te stellen kom je dichter bij een heel belangrijk element van een leven in rijkdom: Levensgeluk. Het gevoel ‘iets’ toe te voegen in het leven van anderen. Ook al is het soms helemaal niet zichtbaar dát je dat doet. Het is er. Laat de gedachte los dat je het altijd moet ‘zien’, ‘voelen’ of ‘horen’ dat je anderen helpt. Jouw intentie is voldoende. Je inzet de kers op de taart. De connectie met jezelf het anker.

Sta jezelf maar gewoon toe om jezelf te zijn. Om je zielenmissie te leven. Om dichter bij jezelf te komen dan je wellicht nu bent. Natuurlijk betekent dit niet dat je geen fouten maakt als je je zielenmissie leeft. Nee, natuurlijk niet. Dat zou véél te makkelijk zijn. Zo werkt de wereld volgens mij niet.  

#5: Upgrade je leven door van je fouten te leren

Fouten? Vaak laten ze je onderpresteren én nodigen ze indirect dus uit om beter te doen, te zijn en te hebben. Dit is dan ook de 5e tip: Kijk eens waar je laatste fout over ging. Of je daar volledig en vol passie bent geweest. Of je je commitments bent nagekomen.

Ergens klinkt dit te simpel en dat besef ik ook wel. Wat ik hier bedoel is dit: door te werken aan je succesroutines ga je fouten anders zien. Je gaat ze anders framen. Succesroutines leven betekent voor mij persoonlijk routines toepassen op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse basis. Sommige succesroutines doe je zelfs op jaarlijkse basis. Succesroutines leven kun je op verschillende vlakken doen.

Zelf maak ik altijd een onderscheid tussen persoonlijk, zakelijk en financieel, maar je kunt natuurlijk meerdere vlakken pakken mocht dat je beter passen. Kijk eens naar je fouten en koppel ze eens aan de routines die je wel of wellicht niet hebt. Alles heeft met elkaar te maken.
– Upgrade je op bijvoorbeeld sportgebied, dan zul je deze veranderende energie ook terugzien in je business. Je neemt die energie simpelweg mee. Bent een ander persoon. Straalt iets anders uit. Super krachtig om vanuit die succesroutines veranderingen te bewerkstellingen.

Wil je meer weten over succesroutines? Bekijk dan eens deze, deze of deze blog. Of gebruik de zoekfunctie van het blogsegment en zoek naar succesroutines.

Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Dan nodig ik je uit om jouw laatste grote ‘fout’ met mij te delen. Je kunt dit doen door hier onderaan dit artikel te reageren of door te connecten met mij op Facebook of Linkedin.

Ben je nieuwsgierig hoe Mirna en ik jou nog verder kunnen helpen met het creeeren van rijkdom op alle vlakken?

Luister dan zeker eens onze podcast.

Of, wellicht houdt je meer van lezen? Het blogsegment vind je hier

Is lezen écht je passie: hier kun je 3 e-books vinden waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

 

Wil je eens écht persoonlijk met ons kennis maken?

Dan nodig ik je van harte uit voor onze Business & Meaning training!

Hierin helpen we mensen met het creeren van rijkdom op alle vlakken.

Aanmelden en meer informatie over dit weekend kun je hier vinden.

 

Met liefde,

Bas

 

PS: Just love to help you ….

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!