Ondernemen en vermoeidheid: hoe ga je er het beste mee om?

Ondernemen en vermoeidheid. Hier een aantal tips hoe je met deze uitdaging omgaat.
vermoeid
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Als je als ondernemer (maar zeker ook als mens) een status wilt vermijden, is het wel de status van vermoeidheid. Natuurlijk, soms zijn er momenten dat je zo hard doorpakt dat je moe bent. Maar zodra de vermoeidheid te vaak terugkomt, weet je dat er een uitdaging op te lossen is. In deze blog een aantal tips die je verder kunnen helpen.

Hoe weet je dat je (over)vermoeid bent?

Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Overprikkeld reageren, liever naar bed gaan om 20.00 uur in de avond, ’s ochtends moeilijk uit bed komen, slechter eten, meer behoefte hebben aan afleidingen zoals TV, alcohol e.d. Dit zijn slechts een aantal indicaties die je voor jezelf kunt checken of je die hebt. Als je vermoeidheid niet of onvoldoende aanpakt, bestaat er een kans dat je in een burn-out terecht komt. Dat is niet per se een ervaring die ik hoop dat die voor je is weggelegd. Ik heb zelf een stevige burn-out gehad en hier veel van geleerd maar het is een uitdagend proces geweest. Het is beter om een stap terug te doen op het moment dat je merkt dat je vermoeid bent dan dat je zo ver over die rode lijn heen gaat. Ben je hier al overheen? Check dan zeker voor jezelf of je in een burn-out zit. (ja, ook mensen met een burn-out werken vaak nog gewoon door!). Hoe dan ook is vermoeidheid een belangrijk signaal om aan de slag te gaan. Laat mij je een aantal tips geven.

1. Denk structureel:

Ondernemen kan hard werken zijn. Zeker als je in de opbouwfase zit of wanneer je succesvol bent. Maar, druk zijn maakt eigenlijk helemaal niks uit. Dat is het gekke van het verhaal. Juist ook omdat er geen correlatie is tussen druk aan de ene kant en resultaat aan de andere. Vermoeidheid en ondernemen is een combinatie die op de lange termijn zeer destructief kan zijn en je letterlijk alles kan kosten. Je onderneming, relaties, vriendschappen, plezier in wat je doet en vooral ook jouw gezondheid. Niet te lang tolereren dus. Het belangrijkste wat mij helpt na een lange periode van doorpakken en doorknallen, is om vooral in structurele oplossingen te denken. Geen probleem is pas een probleem en die vermoeidheid is met een grote waarschijnlijkheid een enorme groeikans voor jezelf maar zeker ook voor je bedrijf. Het  belangrijkste is dat je los kunt komen van het moment en anders naar jezelf en je bedrijf gaat kijken. Op een meer structurele manier. Voor mij betekent dit dat je in structurele oplossingen gaat denken die je vooruit helpen. Werk je bijvoorbeeld te veel? Zit er druk op? Grote kans dat het tijd wordt om een en ander verder te delegeren en met anderen samen te gaan werken. De stress, die vermoeidheid met zich meebrengt, kan simpelweg betekenen dat jij je leven niet goed hebt ingericht en te hard aan het lopen bent op een manier waarop je jezelf voorbij rent.

2. Wees aardig naar jezelf:

Heb je last van vermoeidheid en heb je het gevoel dat je niet meer op gang te trekken bent? Ook niet meer door je succesroutines? (https://hooggevoeligondernemen.nl/succesroutines/) Dan weet je dat het tijd is om iets aardiger naar jezelf te zijn. Veel Zelfstandigen zonder personeel zijn zelf hun grootste slavendrijver, zoals Mirna het ooit zei tijdens een Succes In Balans Weekend. En, er zit zeker ook een kern van waarheid in. Het is beter om hard te werken en hard te rusten. In onze maatschappij is hard werken totaal geïntegreerd, dat is niet het probleem. Het rusten is iets minder sociaal geaccepteerd, zullen we maar zeggen. Het is belangrijk om uit de vermoeidheid je eigen grenzen te halen en hiernaar te handelen. Anders heb je juist weer het risico dat je over die grens heen gaat en dat je een grotere uitdaging krijgt in de vorm van een burn-out. Betrek overigens ook je partner hierin. Ik had een partner die rusten niks vond en dat ook uitstraalde naar mij. Zodra ik het rustig aan deed, stuurde ze energie naar mij toe die ik niet zo prettig vond. Spreek hier met elkaar over en relax.

3. Creëer mini breaks:

Dit is een van mijn favorieten. Mini breaks :-). Het is heerlijk om zelf, of met je partner, gezin of vrienden een mini break te nemen. We zitten in het voorjaar en het is weer tijd om lekker naar buiten te gaan. Een mini break kan een middagje zijn maar bijvoorbeeld ook een weekend weg. Het lijkt alsof deze mini breaks tijd kosten die je anders zou kunnen besteden aan je bedrijf maar dit is niet waar. Als je volledig uitgerust bent, is het immers vele malen productiever werken dan wanneer je vermoeid bent. Wat je uitgerust doet in 2 uur kan jou in een vermoeide status een hele dag kosten. Het gaat er dus om hard te werken en hard te relaxen :-).

4. Werk preventief

Bekijk de vermoeidheid als een geschenk waar je iets mee kunt. Je kunt je lijf, ziel én zielenmissie versterken vanuit vermoeidheid. Het heeft immers niet alleen een lichamelijk maar zeker ook een spiritueel/ geestelijk stuk. Tijdens de mini breaks kun je de mogelijkheid aangrijpen om dieper in jezelf te gaan en een next level van zingeving te creëren. Zingeving is een heel goed medicijn tegen vermoeidheid, heb ik gemerkt.

Alhoewel ik geen dokter ben en hier dus geen advies kan geven over wat in zijn algemeenheid werkt, kan ik je wel vertellen wat voor mij persoonlijk helpt als ik in een periode van vermoeidheid zit en preventief aan het werk ben om mijn gezondheid weer terug te krijgen naar daar waar ik wil.

Kruiden om bijnieren te versterken

Bij vermoeidheid krijgen de bijnieren het vaak zwaar te verduren. Juist daarom is het belangrijk om de bijnieren te versterken. Laat je dit te lang doorsudderen? Dan ontstaat grote kans op een burn-out. Preventie is dus zeker voor de bijnieren écht het sleutelwoord.

  • Ribes nigrum (gemmotherapie) tinctuur: 40 druppels 3x daags
  • Siberisch ginseng (euleutheroccoccus): capsules: 12 per dag
  • Vitamine B12 & B6 & B3 complex: 50 Mgr. 3xdaags
  • Vitamine C: 6000 Mgr. per dag
  • Maca: zelfde als Siberisch ginseng

Meditatie

Dagelijks 2x keer 15 of 20 minuten, kan ook een geleide meditatie zijn. Dit helpt mij enorm, zeker in een periode van oververmoeidheid en kans op een burn-out.

Acupunctuur

Acupunctuur kan ondersteunend werken, 1x per week als de stress erg is, anders eenmaal in de 2 weken.

Andere tips

Yoga, HIIT (high intensitiy interval training), Martial Arts.

‘s Avonds relaxen en ontstressen.

Gluten en suikervrij dieet.
Ondernemen is écht topsport. Ik ben nu 10 jaar ondernemer en het is voor mij persoonlijk heel belangrijk gebleken om mini breaks te nemen, te blijven zoeken naar praktische structurele oplossingen maar vooral preventief te werken. Dat is vaak het uitdagende. Zeker omdat we geneigd zijn om de waan van de dag te laten overheersen. Zorg dat je jouw gezondheid, jezelf en je geliefden serieus neemt en goed voor jezelf zorgt. Opbranden is niet de uitdaging. Het échte gevoel van iets concreets, zingevend te creëren zonder te vaak vermoeid te zijn. Dat is de uitdaging.

Welke impact heeft vermoeidheid op jouw leven als ondernemer?

 

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

 

Welke impact heeft vermoeidheid op jouw leven als ondernemer?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
11 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voor mij werkt het om zo nu en dan mijn viool te pakken en daar al mijn aandacht in te stoppen. Daarna voel ik me weer als herboren. Misschien is dat ook wel een vorm van meditatie?
Vaak na een stevige klus, bijvoorbeeld een workshop of intensieve sessie geven, heb ik ook alleen maar zin om viool te spelen.
Misschien geldt zo’n gevoel voor iemand anders ook wel, voor muziek maken maar kan natuurlijk ook tekenen of schilderen zijn.

Grappig is dat ik dat trouwens ook heb nadat ik bijvoorbeeld drie uur juist muziekles heb gegeven, dus al die tijd dat ding al in mijn handen heb gehad. Maar toch is dat heel anders, want in plaats van naar buiten gericht te zijn, ga ik juist naar binnen als ik dan voor mezelf ga spelen.

Dank voor de blog. Het geeft me weer een zetje in de goede richting.
Kan je misschien ook iets bloggen over ondernemen en eenzaamheid. 🙂

Hallo Marian,
Wat fijn om te lezen dat het je een zetje heeft gegeven in de goede richting. Top. En zal het aan Bas en Mirna doorgeven want dat is zeker een mooi thema voor een blog: ondernemen en eenzaamheid. Dank voor je inspiratie. Veel liefs.

Hallo Irene, dank je wel voor dit mooie bericht. En jazeker, het volledig opgaan in muziek is absoluut een vorm van meditatie. En alles wat passie is, geeft energie in plaats dat het energie kost. Dus dat zal ook zeker voor tekenen en schilderen gelden. Er zijn ook veel mensen die volledig ‘in verbinding’ muziek maken, tekenen en schilderen en wat nog meer. Dus dit zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Veel liefs.

Beste Albert, dank je wel voor je bericht. En het is zeer goed om een coach te zoeken die je kan helpen om uit te zoeken waar jij de energie op verliest. Maar soms is het ook voldoende om te kijken (en op te schrijven) wat je doet in je leven en waar je veranderingen kunt aanbrengen om al een snelle verandering te creëren. In je hart weet je het al.

Ik heb al 10 jaar een eigen praktijk en het is werk dat echt bij me past.
Privé ben ik de laatste jaren door enorme processen veranderingen heen gegaan en mijn werk heeft me mede daar door heen geholpen.
Nu alles weer in een rustiger vaarwater aan het komen is ben ik best wel erg vermoeid, ik neem absoluut me rust en tijd ervoor, doe yoga gezonde voeding meditatie en noem maar op.
Ik ben inmiddels alleenverdiener en moet toch mijn kosten en lasten betalen en dat vind ik voor nu wel lastig dat ik voel dat mijn energie niet in overeenstemming is.
En dat vind ik best lastig om daar nu mijn weg in te vinden.

Groetjes

Hallo Mirjam, dank je wel voor het delen. En wat goed dat je de tijd neemt om je vermoeidheid aan te pakken. Als je voelt dat de energie niet in overeenstemming is met hetgeen je doet, is het goed om eens al je ideeën op papier te zetten en te voelen waar jij je wel goed bij voelt en daar je plan voor te schrijven. Dat kan uiteraard naast hetgeen je nu doet maar je zult ook merken dat het je energie gaat geven en jij je weg zult vinden. Het Succes in Balans weekend kan je daarbij helpen omdat je dan op 3 vlakken gaat kijken, emotioneel, financieel en zakelijk. Ofwel op weg naar Rijkdom op 3 vlakken. Veel succes.

Aangezien ik nog in de opstartfase van mijn bedrijf zit is de impact van de vermoeidheid – die ik de afgelopen paar weken had – dat ik te langzaam vooruit kom naar mijn zin. De creativiteit en de flow was er uit. Ook al blijf ik mezelf voor houden dat het echt nodig was om een stapje terug te doen, het voelde ook vaak als spijbelen. Gelukkig heb ik inmiddels de draad weer op gepakt en zit er weer gang. Maar bovenal de creativiteit, die ik nu nodig heb.

Hallo Dunja, soms is het echt wel nodig om een break te nemen want daarmee verhoog je weer je productiviteit en creativiteit. Dus helemaal super gedaan. En veel succes.

Bas geeft goede tips waar je echt wat mee kunt.

Hallo Hilde, dat is heel fijn om te horen. Dank je wel. Veel liefs

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

11
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!