Business Blocks. Fundamenten voor een goed-lopende business. Een business die klaar is voor de nieuwe tijd en waarin duurzame impact en kasstromen centraal staan. In deze blog neem ik je mee in de vijf Business Blocks die wij zelf gebruiken en die we weer doorgeven aan anderen.
Alleen een goed product is vaak niet genoeg
Dat is mijn ervaring na bijna 10 jaar ondernemerschap. Het hebben van een goed product betekent immers nog niet dat je een continue stroom van nieuwe en bestaande klanten naar je business toe trekt. Daar is meer voor nodig. In die zin is het hebben van een goed product een vereiste. Check. Afgevinkt. Daarna komt alles rondom zichtbaarheid: jezelf en je product laten zien.
De kwaliteit van je werk is niet doorslaggevend
Dat klinkt een beetje gek en dat is ook de bedoeling. Hoe gek het ook lijkt, hoe goed je ergens in bent, is niet de bepalende factor voor het succesvol runnen van een bedrijf. Een hele interessante gedachte. Het betekent, dat er heel veel goede ondernemers zijn die schitterende dingen doen voor de wereld, maar die (nog) niet de impact maken die ze wel graag zouden willen maken.
Een goed product? Dat is gewoon een vereiste
Een goed product hebben? Dat is gewoon noodzakelijk. Of je nu een fysiek product hebt of dat je kennis levert aan anderen, dat maakt niet uit. De kwaliteit van je dienst die moet je gewoon op orde hebben. Geen speld tussen te krijgen.
Wat je NIET hoeft te denken, is dat er bent als je een heel goed en hoogstaand product hebt. Het is meestel niet zo dat dan automatisch de deur bij je plat gelopen wordt.
Kennis alleen trekt geen klanten aan
Dat leerde ik in mijn eerste jaar als ondernemer. In zijn boek Think and Grow Rich legt Napoleon Hill het haarfijn uit:
“Knowledge will not attract money, unless it is organized and intelligently directed through practical plans of action”
Kennis alleen trekt dus geen geld aan. Idem voor klanten.Zo kwam ik daar zelf al heel snel achter in mijn eerste jaar als ondernemer. 8.000 Euro omzet met 5.000 Euro kosten. Dat was het eerste jaar. Ik had een hobby en spendeerde daar veel tijd aan. Meer was het niet. Om een lang verhaal kort te maken: ik dacht dat ik goed bezig was, maar de klantenstroom bleef uit. Kleinigheidje zou je zeggen ;-).
Ik weet nog heel goed hoe Mirna daar bij mij in m’n kantoor kwam staan. Ze was er duidelijk klaar mee. Ik had op dat moment niet door wat er precies stond te gebeuren. Laat staan dat ik doorhad dat niet alle externe factoren het probleem waren, maar dat ikzelf het grootste probleem was. Het werd dus tijd voor verandering. Zoals Wayne Dyer het zo mooi zegt: “If you change the way you look at things, the things you look at change”. Tijd voor het zetten van stappen in m’n persoonlijke ontwikkeling. Mirna was duidelijk in wat ze zei en ik leerde in de tijd die aanbrak een hele belangrijke les: onze externe omstandigheden zijn een reflectie van onze innerlijke belevingswereld. Zoals we ZIJN, zo kijken we naar de wereld.
Werken AAN je bedrijf
Werken IN je bedrijf betekent dat je je product of dienst aan de klant levert. Dit is van vitaal belang, omdat je daarmee je geld verdient en mensen verder helpt. Vaak zien we dat het werken IN je bedrijf onvoldoende beweging oplevert om ervoor te zorgen dat er een volle praktijk of een goedlopende business ontstaat.
Als die business er eenmaal is, hoe zorg je er dan voor dat deze ook richting de toekomst duurzaam succesvol blijft? Juist ja, dan komen we uit bij het werken AAN je bedrijf. Leren over zaken waar je wellicht niet altijd interesse in hebt. Werken aan je zichtbaarheid is er zo eentje. Of leren over de Sociale Media. Hier zijn enorme voordelen te behalen. Om nog maar te zwijgen over het proces om te werken aan jezelf als persoon.
Om je te helpen te werken AAN je bedrijf deel ik hier een korte samenvatting van onze vijf Business Blocks.
Business Block #1: E-mail ‘marketing’
Heb jij (nog) geen mailinglijst of – anders gezegd – E-mail educatie-lijst?
Het is echt niet zo dat als mensen op een e-mail lijst staan ze ook producten bij je gaan kopen. Zeker niet. Wat er wel gebeurt, is dat je via die e-mail database een waardevolle connectie kunt opbouwen met de mensen op je mailinglijst. WAARDE staat centraal, niet verkoop. Dat komt vanzelf wel. Laat verwachtingen daarover los. Het gaat er vooral om dat je jezelf aan de mensen op je mailinglijst laat zien zoals je bent.
Leuk, denk je nu wellicht, maar hoe belangrijk is deze stap eigenlijk in het opzetten van een succesvolle business in het online spectrum? Nou, ontzettend belangrijk dus. Bij veel bedrijven komt nog altijd zo’n 80% van de omzet uit hun E-mail lijst. Een niet te missen percentage van de omzet. Een mailinglijst is van jou. Volgers op de Sociale Media? Dat zijn gewoon volgers. Belangrijk, maar ze staan dus niet op jouw e-mail lijst en juist die e-mail lijst geeft je enorme flexibiliteit. Zeker in de periode waarin we de afgelopen maanden als maatschappij hebben gezeten, geeft E-mail ‘marketing’ je een ongekende flexibiliteit om je (potentiële) klanten verder te helpen.
Binnen E-mail zijn er grofweg drie belangrijke stappen te maken:
Selectie van de verschillende ‘auto-responders’
Er zijn tientallen zo niet honderden verschillende mogelijkheden om met E-mail-educatie aan de slag te gaan. Je hebt A-weber, Active Campaign en Mailchimp als de drie meest bekende systemen. Hoe ga je daar nu precies een keuze in maken? Denk aan het aantal contacten dat je op je mailinglijst wilt gaan hebben en of je ook CRM wilt hebben. Wij slaan bij Active Campaign bijvoorbeeld ook al onze gevoerde gesprekken en E-mail contact op. Het bepalen van je doel is hier denk ik wel het belangrijkste. Wil je E-mail educatie een wat prominentere rol gaan laten spelen in je uitingen? Kijk dan eens naar ActiveCampaign. Dit systeem gebruiken wij ook naar volle tevredenheid. Het is wat aan de dure kant, maar ja… 80% van je omzet….
Automatiseringen maken
Bij bijna alle E-mail educatie systemen kun je zogenaamde automatiseringen maken. Een automatisering is een reeks van automatische E-mails die je kunt versturen op vooraf bepaalde momenten. Bijvoorbeeld na download van je E-book of bij inschrijving van je webinar, maar bijvoorbeeld ook een bedank-mail als iemand een product van jou heeft gekocht. Een automatisering ziet er zo uit:
Dit is dus de automatische reeks van e-mails die mensen te zien krijgen zodra ze zich inschrijven voor ons E-book de 25 business tips. Dit is een E-book waarmee we ook adverteren op Facebook en Instagram waardoor er elke dag nieuwe inschrijvers zijn op onze mailinglijst. Op die manier bouw je uitgebreid aan de connectie met je (potentiële) klanten.
Automatiseringen zijn er in alle soorten en maten. Staar je er zeker niet blind op als je nog geen mailinglijst hebt. Een enkele bevestigingsmail versturen met daarin bijvoorbeeld je E-book is ook al een automatisering. Vanaf daar kun je dan stap voor stap uitbouwen.
Je ‘eerste’ mail sturen
Heb je je e-mail programma geselecteerd? Heb je het opgezet zodat mensen automatisch een reeks e-mails krijgen? Dan is het nu tijd om te starten met je ‘eerste’ e-mail. Ik zeg bewust ‘eerste’, omdat je waarschijnlijk al wel eens eerder mails hebt gestuurd via Excel of Outlook.
Je eerste e-mail kun je sturen over van alles en nog wat. Zorg dat het waardevol is voor de mensen die op je mailinglijst staan en geef ze bij voorkeur een uitnodiging naar een kennismakingsproduct. Het is dus zowel een stukje content als een uitnodiging voor de mensen die klaar zijn om te volgende stap naar implementatie samen met jou te gaan toepassen.
Business Block #2: Betekenisvolle verkoop
Je voelt hem al aankomen: ergens is geld nodig om je bedrijf toekomstbestendig te maken en te houden. Betekenisvolle verkoop dus. Heb je een bedrijf? Dan vindt er ergens in je bedrijf een transactie plaats. Verkoop dus. Liquiditeit is zo ontzettend belangrijk voor jou als ondernemer. Het geeft je mogelijkheden om door te investeren en om ‘gewoon’ je rekeningen te betalen. Blijft er meer dan genoeg over? Dan komt zelfs eventueel het opbouwen van een zo broodnodig reservepotje aan de orde, of zelfs het opbouwen van een vorm van passief inkomen.
Het fundament van jouw business? Dat is en blijft een continue stroom van opdrachten en verkopen die binnen komt, uiteraard gecombineerd met een goede kostenbeheersing. Het liefst heb je verkopen die op een consistente basis en bij voorkeur zelfs maandelijks of wekelijks binnenkomen, zodat je in je liquiditeit planningen kunt maken. Verkoop is misschien wel de belangrijkste skill van een ondernemer. Zonder die skill heb je een hobby en die kost geld.
Verkopen = uitnodigen
Vaak hoor ik hooggevoelige ondernemers zaken zeggen als: “Ik kan niet verkopen”, of “Verkopen is écht niet aan mij besteed”, of, “Ik heb een hekel aan verkopen”. Allemaal overtuigingen die je in de weg kunnen gaan staan. Wellicht herkenbaar voor jou. Dan snap ik dat je dat denkt. Toen ik zelf blut was, had ik ook een hekel aan ‘verkopen’. Althans, de manier van verkoop zoals die mij in mijn 7 jaar economische studies was aangeleerd.
Zowel op het HBO als op de Universiteit leerden we namelijk dat verkoop vooral een op jezelf gericht proces is, waarin je je klant zoveel mogelijk geld afhandig maakt. Wat mij betreft echt de verkeerde insteek. Juist die mensen die voelen dat deze manier niet meer werkt, wil ik dan weer helpen. Ik heb namelijk één ding gezien: die mensen die denken dat ze juist niet kunnen verkopen, dat zijn de beste verkopers wanneer ze het woord ‘verkopen’ ombuigen naar uitnodigen én wanneer ze gaan zien dat verkoop niks meer en niks minder is dan mensen helpen die daarvoor open staan.
Een succesvolle uitnodiging voldoet aan een paar criteria
‘Verkopen’ dus zien als uitnodigen. Het belang van je klant zet je voorop. Uitnodigingen die aanslaan bij je klanten hebben een aantal belangrijke aspecten:
- Ze behandelen de psychologie en waarderen je (potentiële) klant als mens. Regel: je doet vooral geen aanbod.
- Je werkt aan het uitnodigen op een gestructureerde en consistente basis. Dus geen hap-snap-uitnodigingen die telkens naar andere producten leiden. Blijf consistent uitnodigen. Zowel in je e-mail communicatie als via je Sociale Media als via de contacten die je met anderen hebt in je netwerk.
- Dit betekent dat je gecommitteerd bent aan je klant, maar dat je niet van hem/haar afhankelijk bent. Of de klant wel of niet met jou in zee wil gaan, is dan geen issue. Deze status van zijn is 100% een energetische staat van zijn waar je aan kunt werken. Het is precies het tegenovergestelde van de schaarste-mentaliteit waarin je aan je klanten en potentiële klanten gaat trekken. Dat kost veel energie én het levert niets op. Durf jezelf te zijn en laat de output maar gewoon los.
Kortom: laat de verkoop los, start met het uitnodigen van de mensen die ervoor open staan om te groeien en werk vanuit detachment.
Business Block #3: Je bereik vergroten
Zo. Je hebt nu goede producten, een e-mail lijst en je stuurt regelmatig waardevolle content naar de mensen op jouw lijst J. Althans, dat zou de ideale situatie zijn. Het mooie is dat het ondernemerschap een proces van voortdurende groei is waarin je je uitdagingen mag aanpakken en daar sterker uit mag komen. Geen probleem is pas echt een probleem schreef ik eerder in een blog. Geen zorgen. We hebben allemaal uitdagingen. In die zin is succesvol zijn vooral de mate waarin je jezelf oncomfortabel durft te maken. Het is niet voor niets een bekend gezegde dat groei echt buiten je comfort zone plaatsvindt.
Vanuit de fundering van goede producten, E-mail marketing en de juiste psychologie van het uitnodigen van je klanten kun je een derde business block toevoegen aan die fundering: het vergroten van je bereik. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om je bereik te vergroten. Sommige zijn zelfs gratis.
Van consumeren naar produceren
Een hele belangrijke stap die veel ondernemers te maken hebben, is om los te komen van het consumeren. Natuurlijk, we leven in een consumptiemaatschappij en we zijn in die zin allemaal consumenten. Wat ik hier bedoel, is dat er mogelijkheden zijn om van de consumptie van bijvoorbeeld content op de Sociale Media naar de productie van content op diezelfde sociale media te gaan. Consumeren? Dat wordt ons echt zo makkelijk gemaakt. Als je niet uitkijkt, zit je zo de hele dag op je mobiel content te consumeren. Scrollen. Het punt is dat die content-consumptie je in vele gevallen niet verder helpt. Tenzij het diepgaande content is waarnaar je op zoek bent en waar je van groeit natuurlijk.
Bij het produceren van waardevolle content kun je aan een heleboel mogelijkheden denken. Ik noem er hier een aantal:
1. Sociale Media
We leven in een wereld waarin Sociale Media alsmaar belangrijker zijn geworden. Denk alleen al aan de reviews die je wellicht zelf zo af en toe eens bekijkt voordat je een product aanschaft. Of, nog ‘erger’, dat je terug gaat lezen wat anderen over het product zeggen nadat je het product al hebt aangekocht. Over sociale bevestiging gesproken. Natuurlijk zijn er vele soorten van Sociale Media te bekennen. Zorg in ieder geval voor een goede aanwezigheid op Facebook, Linkedin en natuurlijk Instagram.
Nog altijd het grootste platform van Nederland en dat heel veel kansen biedt. Alhoewel het al dicht tegen de verzadigingsfase aan is gekomen, zijn er nog altijd best wat kansen om hier te groeien met je bedrijf. Net zoals andere Sociale Media platformen is Facebook een sociaal platform. Het is dus belangrijk dat je je als bedrijf op Facebook dus ook sociaal gedraagt en dat je ervoor kiest om je potentiële klanten vanuit de waarde-gedachte te helpen. Past overigens schitterend bij de meeste intuïtieve ondernemers.
Is natuurlijk opgekocht door Facebook. Toch zit er wel degelijk een jongere doelgroep op Instagram dan op Facebook. In die zin zeker een platform waar je wat mee kunt. Waar Facebook meer werkt vanuit tekst en video’s zijn het bij Instagram vooral plaatjes waar je heel goed mee kunt werken. Natuurlijk ook weer In combinatie met video’s.
TikTok
Een relatief nieuw Sociaal Media kanaal waarop vooral jongeren actief zijn. Dit is een kanaal van de toekomst. Jongeren evolueren in die zin richting volwassenheid en worden dus meer koopwaardige consumenten. Nu TikTok nog een relatief jong Social Media platform is, kun je hier dus als bedrijf zeker marktaandeel krijgen via waardevolle content. De video’s zijn overigens maximaal 1 minuut lang, dus belangrijk om to-the-point te zijn.
2. Podcast
Iedereen ‘consumeert’ waardevolle content op zijn of haar manier. Podcast is een opgenomen audio-bericht dat je gebruikt om mensen verder te helpen.
3. Betaalde media
Ik herinner mij nog goed, dat Mirna en ik eens hadden geïnvesteerd in het programma “Wist je dat?!” Los van het feit dat het een super leuke ervaring was, stond de telefoon roodgloeiend. Het is en blijft bijzonder wat een groter bereik met je business kan doen. Let wel op dat je hier als bedrijf klaar voor bent mocht er zo’n storm van mensen op je af komen. Je wilt dan echt wel je systemen en producten goed hebben staan, zodat mensen écht wat te kiezen hebben bij jou zodra ze jou in de Sociale Media en in Google gaan zoeken.
4. SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Ben je vindbaar in Google? Dat is en blijft een relevante vraag. Het is het verschil tussen in een achterafstraatje staan en volop in de belangstelling staan in een drukke winkelstraat. De principes voor een online business verschillen in die zin niet zoveel van die van een offline business. Wist je dat mensen in Google al meer zoeken op zinnen dan dat ze doen op woorden?
5. Advertenties
Je bereik kun je heel goed vergroten door te werken met betaalde advertenties. Dit kun je doen via Facebook en Instagram. Dit zijn mijns inziens de handigste plekken van dit moment om te adverteren, eventueel in combinatie met Google Ads. LinkedIn kan ook een optie zijn, maar vaak zien we dat de leadprijzen (dus de prijzen voor inschrijvingen op bijvoorbeeld je mailinglijst) daar aanzienlijk hoger liggen dan op de andere kanalen zoals Facebook en Instagram. Wij gebruiken zelf advertenties vooral om mensen met ons kennis te laten maken door hen de mogelijkheid te geven om iets te downloaden, zoals bijvoorbeeld een van onze E-books.
Business Block # 4: De kracht van productlanceringen
Elk nieuw product dat je op de markt brengt, kun je lanceren. Middels een lancering breng je een nieuw product met een introductieprijs op de markt. Bijvoorbeeld voor een aantal weken of maanden. Productlanceringen zijn echt enorm krachtig doordat je stap voor stap kunt laten zien hoe waardevol jouw product voor jouw klant is. Het is daarom ook één van de vijf Business Blocks die ik hier graag met jou deel.
Voor een lancering heb je nodig:
(e-mail) bereik
Gemiddeld komt dus 80% van de omzet bij een productlancering uit de E-mail lijst. Zeker bij kennisondernemers is dit vaak het geval. Met een gedegen kennis van die E-mail educatie kun je heel goed uitleggen aan je (potentiële) klant wat er precies staat te gebeuren tijdens zo’n productlancering. Een goede en gedegen e-mail lijst die up to date is met je ideale klanten erin is een enorme stap voorwaarts tijdens zo’n productlancering.
Uitnodigingskwaliteiten
De principes van betekenisvolle verkoop zijn natuurlijk ook geldig tijdens zo’n productlancering. Elke keer help je mensen verder en nodig je uit voor jouw vervolgproduct. Gewoon op een hele rustige en authentieke manier die bij jou past.
Bereik op de sociale media
Door het vergroten van je bereik op de sociale media vergroot je uiteraard ook je bereik tijdens een productlancering. Je kunt het bereik via de verschillende sociale mediakanalen het beste inzetten ter ondersteuning van alles wat je al lanceert en publiceert vanuit je e-mail lijst. Dan ondersteunt je content op de sociale media je boodschap die je al geeft via de e-mail contacten.
Goede planning
Een goede planning is onmisbaar voor een succesvolle productlancering. Het beste maak je voor jezelf een simpel Excel-bestand met daarin alle verschillende elementen van je lancering en de datum waarop je ze laat zien. Is het een ‘groot’ nieuw product? Pak daar dan zeker 3 maanden voor. Is het een wat kleiner product? Wellicht volstaat dan al een maand.
In die planning nummer je verschillende stukken content, geef je aan wie het eventueel schrijft en wanneer ze via welke kanalen worden gepubliceerd.
Business Block #5: Winstgevende plannen
Bij dit alles is het natuurlijk ontzettend belangrijk om winstgevende plannen te hebben die ervoor zorgen dat er winst wordt geboekt op meerdere fronten. Dit is waar het vijfde Business Block over gaat: financiën en hoe je deze voor je laat werken.
Er zijn heel wat indicatoren die je kunt gebruiken om je financiële voortgang te meten. Winst is er slechts één van. Omzet ook. Denk ook eens aan het meten van de vier bovenstaande business block-elementen.
Het fascineert ons dat er onder aan de streep vaak te weinig over blijft voor veel ondernemers. We geloven dat dit anders kan en dat we hierin een belangrijke rol mogen spelen voor degenen die daarvoor open staan.
Wil je verder werken aan het vergroten en uitdragen van jouw persoonlijke missie?
Wees dan hartelijk welkom in onze nieuwe Hooggevoelig Ondernemen Business Community. Hier staan deze vijf Business Blocks voor jou klaar om mee aan de slag te gaan om je business verder uit te bouwen en jouw missie te leven. Om je financiën op de rit te krijgen en overvloed te creëren.
>>> Bekijk hier de vernieuwde community en meld je aan <<<
De huidige actie loopt nog tot eind augustus 2020.
Met liefde voor jouw succes,
Bas
Wauw , wat heb jij dat mooi verwoord. Ik ben al drie jaar met deze missie bezig .
Het is de bedoel om meer van uit het hart te leven . Echt te leven. Plezier te hebben aan wat we creëeren. de technologie dit ons te ondersteunen op alle vlakken.
Ze werkt ander zijde ook uit puttend als we dagelijks mee bezig zijn.
Volgens ons gaan we naar een gegeven van ons hart te openen , samen op weg met de natuur en onze technologie. Zodat we groeien als mens in onze natuurlijk oorsprong. Geld is een beloning van. Cijfers symbolen om ons de weg te tonen.
Toffe blog Bas. Dit is business in a box.
meeste mensen weten het maar de implementatie blijft wachten zogenaamd totdat perfect is vormgegeven. Dat gebeurt vervolgens nooit. Omdat het nooit af is.
Kennis zonder implementatie blijft kennis.
Dank je wel Topper! Kennis in een doosje blijft het dan. Zo jammer en zonde van het potentieel.