gevoeligheid
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

“Ik word steeds gevoeliger. Wat kan ik daaraan doen?” Deze vraag krijgen we de laatste tijd steeds vaker binnen. Ook zelf merk ik dat er een verdieping komt in alles wat met gevoeligheid te maken heeft. Wat gebeurt er precies als je gevoeliger wordt? En hoe zorg je ervoor dat je bij jezelf blijft en de connectie met jezelf behoudt? In deze blog meer hierover.

Gevoeligheid = kracht

Zaken op een andere manier waarnemen. Verbindingen zien die anderen niet zien. Vragen stellen over zaken waar anderen niet over nadenken. Dieper waarnemen en op een diepgaande manier processen doorleven. Zo maar een aantal zaken die te maken hebben met gevoeligheid en het dichter bij je kern, bij je levensmissie komen. Als je het mij vraagt, is gevoeligheid een krachtige eigenschap. Althans, dat is hoe ik het nu zie ;-).

Gevoeliger worden heb ik namelijk lang niet altijd als positief ervaren. Het voelde voor mij juist meer als een verdere disconnectie met de mensen om mij heen. Alsof ze mij al niet begrepen vóórdat ik al die stappen dieper ging. Laat staan daarna! Dit zat hem vooral in de motivatie waarom ik dingen deed. Of juist niet deed natuurlijk. Of de manier waarop ik over bepaalde dingen dacht.

De eerste fase in het proces van gevoeliger worden, is dat je een laag dieper bij jezelf komt. Dat je nieuwe ervaringen hebt die een totaal ander licht laten schijnen op wie je écht bent en wat je komt doen op deze wereld. Ervaringen die de manier waarop je tegen dingen aan kijkt van het ene op het andere moment veranderen. Deze ervaringen lijken op toeval, maar wanneer je achteraf écht goed kijkt naar wat er precies gebeurde, dan zul je zien dat er een groter plan achter de gebeurtenissen zat. Een plan dat je dichter bij jezelf bracht.

Van je gevoeligheid je kracht maken, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist heel veel zelfkennis en de wil om door de oppervlakte heen te breken om dieper bij jezelf te komen. Wat kun je het beste doen als je alsmaar gevoeliger wordt?

1. Ruimte nemen

Wanneer ik merk dat ik gevoeliger word, heb ik behoefte aan ruimte, op alle vlakken. Dit doe ik dan letterlijk door de natuur in te gaan en daar de tijd voor te nemen. Ruimte creëren om even weg te zijn van mijn verplichtingen. Ik kan natuurlijk niet alle afspraken afzeggen, maar ik plan zeker meer tijd en ruimte in voor mezelf. Een rondje met de hond wandelen kan bijvoorbeeld al helpen. Of er lekker op uittrekken met m’n gezin in de meivakantie.

Deze blog schrijf ik na een periode waarin ik druk ben geweest en niet écht lekker tot schrijven kwam. Door ruimte te creëren en tijd voor mezelf in te plannen, kom ik nu weer in de flow en lukt het beter om de woorden op papier te zetten.

Ik merk dat veel dingen op hun plek vallen als er letterlijk de ruimte is om het volgende level er gewoon te laten zijn, zonder druk erop. Gevoeliger worden is immers een staat van zijn die vraagt om ruimte. Creëer ik de ruimte niet, dan merk ik dat ik letterlijk verkramp en ervaar ik stress op alle vlakken. Schrijven werkt voor mij bijvoorbeeld het beste als er eventjes niets anders hoeft. Wanneer er ruimte is om mijn gedachten te ordenen.

Ruimte nemen is iets dat veel te weinig wordt gedaan binnen onze maatschappij. Er lijkt wel een taboe op te rusten. Wanneer je ruimte neemt voor jezelf, wordt dit namelijk vaak geassocieerd met ‘niet-productief bezig zijn’. Voor mezelf is het essentieel om regelmatig even een stap terug te doen; om ruimte te maken waarin er even niets hoeft en er toch van alles kan. Zodat ik daarna weer fris en opgeruimd (en productiever!) verder kan.

2. Sparren met een mentor of coach

Heb je iemand waarmee je kunt sparren over het feit dat je alsmaar gevoeliger wordt? Voor mij is het hebben van een coach of mentor hierbij essentieel. Toen ik begin 20 was, had ik een mentor die mij hierin geweldig heeft begeleid. Iemand die zelf al door de wol geverfd was. Zonder deze mentor had ik heel veel dingen absoluut niet kunnen plaatsen, laat staan tot mijn kracht kunnen maken!

Persoonlijk meesterschap speelt hierin een prominente rol. Naar jezelf kijken en leren van de processen waarin je je bevindt. Als je gevoeliger aan het worden bent, zoek dan iemand die op dit gebied al een treetje verder is op de ladder en dat diegene weet waar hij of zij het over heeft. Zoek iemand die letterlijk ‘down to earth’ is. Iemand die beseft dat we het wel hier op aarde zullen moeten doen. Gevoeliger worden betekent wat mij betreft namelijk niet ‘zweveriger’ worden. Gevoeliger worden betekent juist dat je jezelf vragen stelt die te maken hebben met impact en zielenmissie. Steeds een laagje dieper. Intentie en het ondernemen van actie zijn hierin heel erg belangrijk. Op een nuchtere manier een positieve verandering maken in de wereld.

3. Gevoeligheid als kracht zien

Waar ik vroeger mijn ‘anders-zijn’ als een tekortkoming zag, zie ik mijn gevoeligheid nu als een enorme kans. Ik WEET en voel dat er simpelweg meer mensen zijn die behoefte hebben aan begeleiding en inspiratie op hun persoonlijke weg. Als je accepteert dat jouw ‘anders-zijn’ vooral een enorme kracht is die anderen mag raken, inspireren en motiveren, gaat er een totaal nieuwe wereld voor je open. Dit gaat wat mij betreft over het dienen van anderen, zonder dat je hier zelf iets voor terug verwacht. Over het dienen van anderen schrijft Paul Ferrini het volgende:

Serving Others

You cannot serve others 
if you are attached to what you offer 
or how others receive it.

You must get out of the way 
so that Spirit can work through you.

Service is an opportunity to love, 
not a job description.

You cannot serve if you have 
an identity or an agenda
that just blocks the flow of energy 
as it moves through you.

You need to be an empty vessel 
and let the energy come and go as it pleases.

When you help someone else, 
your help goes where it is needed.

You will never know all the people 
who are touched by your loving actions, 
nor do you need to know.

From: Everyday Wisdom by Paul Ferrini

Wat ik zeker weet is dat mijn eigen persoonlijke proces nog lang niet af is. Dat ik met jou als lezer van m’n blogs blijf delen zolang ik hiertoe de mogelijkheid heb.

Zit jij in een proces waarin jouw gevoeligheid groeit?

Welke ervaringen heb je meegemaakt op dit vlak? En hoe ga je hiermee om? Ik hoor graag van jou in het reactieveld hieronder.

In het Succes In Balans Weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van emotionele rijkdom. Het is onze visie om steeds meer mensen te helpen op weg naar rijkdom op alle vlakken. Juist omdat wij erin geloven dat je vanuit die positie nog meer impact kunt maken.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

 

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
4 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik ben zelf coach, levenscoach. Ik begeleid mensen 1 op 1 met levensvragen, maar verzorg ook cursussen. Bij beide onderdelen zoek ik de natuur op, ik werk voornamelijk buiten in het bos.
De laatste maanden word ik zelf steeds gevoeliger. Inmiddels voel ik de energie bij de ander stromen of blokkeren bij aardingsoefeningen.
Dit gevoeliger worden is een intens proces. Mentaal en fysiek. Ik ervaar het vaak als pijnlijk.
Daarnaast ervaar ik het als heel vermoeiend. Hier kan ik nergens iets over vinden.
zijn daar boeken over geschreven?

Hoi Bas, ik lees graag jouw stukjes. Je schrijft heel persoonlijk en gewoon zonder poespas. Vaak voel ik me bevestigd en herken ik wat je schrijft. Ik zit in het onderwijs. Tegenwoordig werk ik met kleuters en kan ik mijn gevoeligheid in de groep inzetten. Toch is het lastig samenwerken met collega’s die gedrag van kinderen naar hun hand willen zetten. Niet alles is maakbaar. Jouw berichtjes geven mij vaak steun. Dank je wel????????

Hi Karin,

Dank je wel voor jouw reactie en fijn dat je er wat aan hebt. Ja… het onderwijs en hooggevoeligheid… Dat is een combinatie die op zijn zachtst gezegd nog niet altijd even heel lekker loopt :).

Groetjes terug en… laat je licht schijnen!

Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

4
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!