Picture of Mirna den Reijer

Mirna den Reijer

Moeder van 4. Levenspartner van Bas. Onderneemster vanuit hart en ziel. Helpt ondernemers met de creatie van een gezonde winst op alle vlakken.

Schaarste betekent dat er weinig van iets aanwezig is. Geen wonder dat schaarste bij veel mensen een negatief gevoel oproept. Dit geldt natuurlijk met name op het gebied van financiën. Toch kunnen we juist veel leren van schaarste. In deze blog vertel ik er graag meer over.

Financiële educatie

In onze financiële opvoeding wordt ons verteld, dat we vooral moeten sturen op wat er uitgaat. Er wordt ons geleerd, dat het belangrijk is om de uitgaven te beperken. Wat er uitgaat, is belangrijker dan wat er binnenkomt. Zo heb ik het in ieder geval geleerd en dat heeft mij enorm veel gebracht. Zo heeft financiële schaarste mij geleerd, dat mijn euro’s mijn vrijheidsstrijders zijn en dat ik daar zuinig op mag zijn. Ik geef mijn euro’s dan ook niet zomaar prijs.

Wat ik van schaarste heb geleerd, is dat ik met minder euro’s steeds gemakkelijker kan omgaan. Door telkens een budget samen te stellen en mezelf daar aan te houden, heb ik steeds de uitdaging om zeer creatief te zijn. Mijn financiële mentor zei altijd: “Als je 1 euro kunt managen, dan kun je dat ook met 10 of 100 of een miljoen”.

Het belangrijkste wat hij mij leerde, was het principe om bij je budget te blijven. Komt er meer geld in dan dat je nodig hebt (je budget), dan zet je het overschot meteen opzij. Dat deel laat je vervolgens voor je werken. Als je nog niet helder hebt hoe je het geld voor je kunt laten werken, zet het dan in ieder geval apart, zodat je het niet kunt zien en dus niet in de verleiding komt om het toch te gaan spenderen. Het psychologische effect van een ruime bankrekening is namelijk dat je het gevoel kunt krijgen om ruim te kunnen uitgeven – en dat je dat vervolgens ook gaat doen. Dat is niet de weg naar financiële vrijheid.

Stel de juiste vragen

Van schaarste kun je veel leren. Het leven wordt namelijk bepaald door de dingen waar we weinig van hebben. Schaarste stuurt onze aandacht. Als je voor jezelf financiële schaarste creëert, blijf je creatief. Wij leren onze cursisten op hun weg naar financiële vrijheid, dat ze hun vrijheidsstrijders goed moeten bewaken. Dit valt of staat met financiële intelligentie.

Om financiële intelligentie te laten groeien, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. De vraag “Hoe kom ik nu de maand weer door?” is een heel andere vraag dan bijvoorbeeld de vraag “Hoe kan ik nog meer passief inkomen creëren?” of “Hoe kan ik nog meer liquiditeit creëren om verder te investeren?”

Het positieve effect van schaarste zie ik bijvoorbeeld bij onze kinderen. Als ik een pot met snoep op het aanrecht heb staan, dan blijven ze daarin graaien en eigenlijk genieten ze er helemaal niet meer van. Als ik de volle pot niet heb staan en ze krijgen maar één snoepje – en ze denken met de lege pot op het aanrecht dat er ook maar 1 snoepje is – dan nemen ze de tijd voor dat ene snoepje. Ze gaan er voor zitten en genieten er oprecht van.

Zo werkt het dus ook met onze euro’s. Zorg dat je jezelf in schaarste uitdaagt. Zorg ervoor dat het saldo op je betaalrekening zo laag mogelijk is en gebruik de rest van het geld om te investeren. Op deze wijze geniet je van de extraatjes die je jezelf toekent of die voortvloeien uit je rendement.

Deze routine geeft mij persoonlijk steeds weer een enorme boost om liquiditeit te scheppen. Heel mijn brein wordt aangesproken om vreugdevol en in liefde te scheppen. Ik geniet enorm van het proces. Deze uitdaging leert mij veel over mijzelf en het maakt mij heel creatief. Een overvolle bankrekening is natuurlijk lekker en daar kan ik ook zeker van genieten, maar het maakt mij laks en gemakkelijk.

Schaarste en hooggevoeligheid

In het Succes In Balans Weekend hoor ik van deelnemers vaak: “Als ik genoeg heb, dan is het goed. Ik heb niet de behoefte aan heel veel”. Bedenk dan, dat onze hooggevoeligheid er ook op gericht is om onze medemens verder te helpen. We worden er blij van wanneer we impact in de wereld kunnen maken. Wanneer je heel veel hebt, kun je simpelweg ook heel veel impact maken. Zelf zet ik dus altijd als extra doel dat ik een deel aan een goed doel kan weggeven. Ik kies dan het liefst een doel dat ik van dichtbij ken, zodat ik weet dat het geld goed terecht komt. De schaarste triggert dus iets extra’s in mijn hooggevoelige brein, iets positiefs, waardoor ik nog scherper en alerter ben om een nog grotere impact te kunnen maken.

Natuurlijk heeft alles zijn keerzijde. Wanneer je je blind staart op schaarste kan het je juist belemmeren in jouw ontwikkeling. Het is dus belangrijk om in het nu te leven en geld uit te geven, maar ook om geld apart te zetten en voor je te laten werken voor een betere toekomst. Zoek hierin naar de balans die voor jou werkt.

Hoe ga jij om met financiële schaarste?

Hoe kijk jij aan tegen schaarste? Wat heeft het jou gebracht? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Wil jij na het lezen van deze blog aan de slag met jouw financiële intelligentie en voel je dat je daarvoor bij ons aan het juiste adres bent? Kom dan eens met ons kennis maken tijdens het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes!

Liefs,

Mirna

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heel herkenbaar geworden voor mij, nadat ik het top financien weekend bij jullie heb gevolgd.
Mijn man en ik gaan eigenlijk altijd al best wel goed om met ons geld, maar door de training ga ik nog bewuster om met geld.
Ik kwam er nl achter tijdens de training dat ik idd een beetje laks was geworden omdat er toch wel genoeg op onze bankrekening staat.
Nu ben ik weer veel alerter geworden, en druk op zoek naar mogelijkheden om ons geld voor ons te laten werken!

Heel erg bedankt Bas en Mirna.

Dank je wel Petra voor het delen van je inzicht

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!