Wat zijn jouw gedachten over geld?

Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Geld. Voor veel hooggevoelige ondernemers hét thema om te vermijden. Jammer! Zeker als je bedenkt dat geld een fantastisch middel is om impact te kunnen maken. Met geld kun je het namelijk voor elkaar krijgen om jouw ‘ding’ in de wereld te zetten. In deze blog meer over gedachten die met geld te maken hebben. Hoe jouw gedachten over geld  jouw realiteit creëren en vooral wat je ermee kunt doen om een financieel gezonde toekomst op te bouwen.

Gedachten en beelden leiden tot emotie en actie

Voordat we dieper kunnen ingaan op gedachten die je zou kunnen hebben over geld, is het allereerst essentieel om te kijken waarom het veranderen van negatieve gedachten zo belangrijk is. Of anders gezegd: waarom het zo belangrijk is om positieve gedachten over geld uit te bouwen.

Het interessante is dat de gedachten die we hebben voor een belangrijk deel emotie in werking zetten. We weten dat datgene wat ons emotioneert, ons aanzet tot actie. Die actie levert dan uiteraard onze resultaten op.

Gedachten over geld

Bij gedachten over geld werkt het precies hetzelfde. Wat je denkt over geld geeft je een bepaalde emotie en die zet je dan weer om in de dingen die je doet op financieel gebied. Het resultaat in de praktijk moge duidelijk zijn. Laten we hier eens verder naar kijken.

Hoe sta je er op financieel vlak nu voor? Als we het schema dus terugvolgen zien we dat onze huidige realiteit óók voortkomt uit hetzelfde schema. Alleen nu volgen we dus terug in plaats van dat we vanaf boven in het schema werken.

De grote uitdaging bij alles wat we op financieel gebied doen, is natuurlijk dat die acties voor een belangrijk gedeelte voortkomen uit ons onbewuste. We worden als het ware uitgedaagd om bewust aan ons onbewuste te werken, zodat we bewust resultaten krijgen. Je bewuste geest vindt dit niet altijd leuk, omdat er niet direct iets praktisch (lees: tastbaar) tegenover staat. Toch is het essentieel om vanuit beelden en gedachten je financiële realiteit te gaan veranderen.

Arm, middenklasse en rijk

De gedachten die je hebt, komen voort uit één van de drie verschillende dominante mindset types: arm, middenklasse of rijk. Laten we ze bespreken zodat je kunt bepalen uit welke typering jouw meest dominante gedachten komen.

Persoon met een arme mindset

 • Is angstig voor geld.
 • Neemt beslissingen gebaseerd op angst (Wat als ik zonder kom te zitten?) en probeert dus zoveel mogelijk zekerheid rondom geld te creëren.
 • Vindt geld een dagelijkse uitdaging.
 • Koopt met het oog op de prijs (in de uitverkoop e.d.).
 • Verzamelen in sentimentele waarde, maar weinig in financiële zin.
 • Is bang voor schulden en betaalt bij voorkeur contant.
 • Moet hard werken, maar komt financieel gezien niet vooruit.
 • Werkt altijd voor geld.
 • Wil altijd een dak boven zijn hoofd en kunnen eten en drinken.

Persoon met een middenklasse mindset

 • Wil vooral een stabiel inkomen uit loon.
 • Wil financiële bescherming tegen de stormen die in het leven voorkomen.
 • Vindt klassieke opleidingen belangrijk, omdat ze de mogelijkheden geven om datgene te kopen wat ze willen.
 • Vermijdt schulden. Als er al schulden gemaakt worden, is het voor een huis, maar ook die schuld wordt zo spoedig mogelijk afbetaald.
 • Gelooft in sparen voor morgen.
 • Heeft angst om zonder geld komen te zitten op hogere leeftijd.
 • Kent het verschil tussen bezittingen en passiva vaak niet.

 Persoon met een rijke mindset

 • Houdt ervan om geld uit te geven, als kind en als volwassene. Het enige verschil met de kindertijd is de prijs van de speeltjes.
 • Houdt van luxe dingen en het verzamelen daarvan.
 • Levensstijl belangrijk.
 • Houdt van reizen.
 • Gedurende het ouder worden, wordt de levensstijl steeds luxer, niet armer.
 • Koopt de beste gezondheidsmogelijkheden als dat mogelijk is.
 • Bouwt bezittingen op om de levensstijl mee te voeden.
 • Werkt niet voor geld.

Dominante mindset

Vanuit deze typeringen zie je al snel dat je vanuit een dominante mindset jouw financiën vorm geeft. Wanneer je bijvoorbeeld de meeste elementen herkent in de mindset van de middenklasse, dan denk je waarschijnlijk dat schuld slecht is. Je gelooft in sparen en je wilt vooral een stabiel inkomen uit loon. Deze gedachten bepalen voor een groot deel de keuzes die je maakt en het leven dat je leidt.

Het maakt in essentie nog niet zoveel uit welke typering jouw meest dominante gedachten bepalen. Het belangrijkste is, dat je ziet dat er een volgorde is in deze drie totaal verschillende gedachten en dat het een hele uitdaging is om van arm naar rijk te komen.

Stapel de mindset typeringen

Veel mensen maken de fout dat ze direct vanuit hun arme mindset naar de rijke mindset willen verplaatsen. Natuurlijk is het mogelijk, maar het is heel uitdagend. De arme mindset zal je namelijk gaan blokkeren. Daarom is het ook zo essentieel om je meest dominante gedachten over geld te gaan bouwen vanuit de arme mindset. Op die manier stapel je gedachten, houdt je je arme en middenklasse mindset tevreden, maar laat je niet de arme mindset alle energie consumeren.

Voorbeelden uit Top Financiën

Persoon met een arme mindset

We zien dat de arme persoon een bepaalde angst voor geld heeft. Dit loste de cursist op door te werken met een budgetplanning, een bepaalde hoeveelheid contant geld in huis te hebben en om wat extra voedsel te hebben.

In dit voorbeeld zie je heel mooi dat hij de arme persoon in zichzelf wat ruimte geeft, zonder zijn gehele financiële plan te laten controleren door die arme mindset. Hij wil immers zijn financiën verbeteren!

Persoon met een middenklasse mindset

Deze cursist koos ervoor om zijn middenklasse mindset te voeden op het stukje stabiel inkomen. In plaats van te kiezen voor een stabiel loon, koos hij voor een stukje stabiel passief inkomen. Hiermee helpt hij zichzelf financieel vooruit zonder zich te laten tegenhouden.

Een heel mooi voorbeeld van het tevreden houden van de middenklasse mindset. Je kunt jezelf immers helemaal gek laten maken en bijvoorbeeld toegeven aan het ‘sparen voor morgen’ stuk. Dit is echter zo’n grote blokkade, omdat het absoluut geen geld oplevert dat het zo maar zou kunnen dat je hiervan wegblijft.

 Persoon met een rijke mindset

Uitgeven is niet zo moeilijk voor de meeste mensen. Natuurlijk zette onze cursist een leuk reisje voor zichzelf op zijn lijst. Hij koos er echter voor om zijn levensstijl meer te gaan voeden met behulp van bezittingen.

Logische volgorde

Welke maatregelen bedenk jij voor elk niveau? Hoe zorg je ervoor dat het logisch is en dat je stapelt met gedachten over geld zodat je een goed financieel plan voor jezelf aan het ontwerpen bent? Zonder dat die arme mindset je telkens maar in de weg zit?

Overvloed is er. Sommige mensen hebben nog de dominante arme gedachte dat overvloed er alleen is voor de ‘happy few’. In het Succes In Balans Weekend en het TOP-Jaarprogramma laten we zien, dat financiële overvloed op te bouwen is door bepaalde strategieën toe te passen. Door gebruik te maken van de ‘power of compounding’ bijvoorbeeld.

Overvloed is voor iedereen weggelegd, zoveel is voor mij inmiddels wel duidelijk. Mensen kijken echter vaak gefrustreerd naar hun huidige financiële situatie. Dat is kijken naar de output en dat gaat weinig veranderen. Wat er van je wordt verwacht, is dat je jezelf voortdurend schoolt op financieel gebied. Binnen De Hooggevoelige Ondernemer werken we op emotioneel, zakelijk EN financieel gebied.

Wat zijn jouw gedachten over geld?

Ik ben benieuwd naar jouw dominante gedachten rondom geld. Hoe denk jij over geld? Zijn het arme, middenklasse of rijke gedachten? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Groei is er om te delen, ook op financieel vlak. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Wil je eens kennis komen maken met de lessen die wij doorgeven? Dan nodigen we je heel graag uit om eens met ons kennis te komen maken in het Succes In Balans Weekend.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!