Wens niet minder problemen, maar meer vaardigheden

Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Problemen. Wat vertellen ze je? Vind je problemen “lastig” of nodigen ze je juist uit voor meer groei? Gebeuren problemen voor je of met je? Daarover meer in de blog van deze week.

Het werk van Jim Rohn

Dat je deze blog nu leest, is voor een groot deel toe te schrijven aan het werk van Jim Rohn. Rohn was ‘motivational speaker’ en later ook mentor van Tony Robbins. Indirect is hij een grote inspirator voor mij gebleken. Tientallen keren heb ik zijn boeken gelezen, maar ik heb vooral zijn CD’s beluisterd. Nog altijd bestudeer ik zijn werk met belangstelling en zet hij mij aan het denken over problemen die ik ervaar in mijn leven.

Zo zei hij bijvoorbeeld: “Don’t wish for less problems, wish for more skills”. Of deze: “Don’t wish it was easier, wish you were better”. Deze twee citaten zijn onderdeel geworden van mijn zijn. Juist wanneer ik problemen ervaar, helpen ze mij om de problemen het hoofd te bieden. Beide citaten geven aan dat je je omstandigheden niet kunt veranderen, alleen de manier waarop je er zelf mee om gaat. Mocht je één van Rohn’s werken willen lezen of beluisteren, dan zou ik je adviseren om te beginnen met “The art of exceptional living”.

We hebben allemaal problemen

Zie je in jouw leven alleen de problemen? Of kijk je juist naar de groeikansen die de problemen je bieden? Waar je ook naar kijkt, je hebt altijd gelijk. Immers, dat wat je denkt, zal jouw realiteit vorm gaan geven. In de praktische wereld dan natuurlijk. Ik zelf vertrouw erop dat problemen er zijn om ons te laten groeien, om ons uit te dagen om naar een nieuw level te groeien. In die zin hoeven we dus niet te zorgen dat de problemen in ons leven weggaan, dit kunnen we toch niet beïnvloeden. Het enige dat we kunnen doen, is vanuit een positieve instelling kijken naar de dingen die wij in onze maatschappij “problemen” zijn gaan noemen.

Problemen hebben vaak een negatieve associatie, alsof er iets verkeerd is aan problemen. Vaak denk ik dat de problemen die wij als mens mogen ervaren écht voor ons gemaakt zijn om een level dieper te gaan, om meer met onszelf en de universele krachten verbonden te zijn. Of, zoals Napoleon Hill en Clement Stone ons leren in het boek “Succes door een Positieve Instelling” dat we zelf een groot aandeel hebben in hoe bepaalde zaken in ons leven ervoor staan. Ik lees de laatste tijd steeds meer over deze thema’s en ik beluister diverse podcasts over dit onderwerp. Die van Dr. Wayne Dyer bijvoorbeeld geeft een uitstekend inzicht in de kansen die problemen ons geven en de groeimogelijkheden die we krijgen door specifieke problemen op ons pad.

Preventief of reactief groeien?

Groei jij doordat je geconfronteerd wordt met een grote uitdaging? Of kies je ervoor om eerder in actie te komen en preventief te groeien? Persoonlijk fascineert dit thema mij, omdat wij als mensen in zijn algemeenheid wachten totdat problemen zich opstapelen. Net zo lang totdat de problemen zo groot zijn dat we wel tot actie moeten overgaan.

Door groei ontstaat meer inzicht en met meer inzicht komt meer verantwoordelijkheid. Daarom zeggen veel mensen: “Doe mij maar geen inzicht”. Vanuit inzichten over jezelf komt namelijk de verantwoordelijkheid om met de inzichten aan de slag te gaan. Of zoals Deepak Chopra het zo mooi zegt: “Voor elk probleem dat we ervaren, kunnen we een laag dieper gaan in onszelf voor de oplossing” (Boek: Spirituele oplossingen, 2013).

Jij verandert en van daar uit verandert je omgeving

Vaak heeft groei te maken met hoe je naar jezelf kijkt in relatie tot andere mensen. Problemen hebben vaak te maken met iets dat andere mensen in ons triggeren, iets dat ons aanzet tot nadenken over onszelf.

Toen ik begin 20 was, heb ik dat heel duidelijk ervaren. Ik gaf iedereen de schuld van mijn eigen issues, met als gevolg dat ik de connectie met anderen verloor. Dat was helemaal geen fijn gevoel, maar deze fase gaf me wel ontzettend veel groei. Puur door de spiegel die anderen me voorhielden.

In de basis komt het hierop neer. Ervaar je een probleem in de fysieke wereld? Ga dan naar je innerlijke wereld en verander vanuit liefde hoe jij zelf naar dit specifieke issue kijkt. Dit proces heb ik vele malen doorlopen en het enige antwoord hierop is de liefde vanuit compassie die we te allen tijde op kunnen roepen. Vanuit die liefde en compassie zal je wellicht niet begrijpen waarom bepaalde mensen uit je omgeving doen wat ze doen (begrijpen is immers vaak op de ratio gebaseerd), maar je kunt wel met ze zijn vanuit een diepere energetische laag. Dan is er alleen nog eenheid met alles wat er is. Vanuit die status kun je daarna vaak makkelijker in connectie komen met jezelf waardoor je een betere connectie met anderen en met situaties kunt maken.

GROEI!

Groei is één van de dingen die ons als mens het gevoel van vervulling geeft. Het is zelfs één van de belangrijkste factoren voor een vervullend leven. Een obstakel overwinnen en daar met dankbaarheid op terugkijken. Als je midden in een probleem zit, is dit natuurlijk een uitdaging, maar wanneer je kunt terugkijken, geeft het een gevoel van voldoening die weinig andere zaken kunnen evenaren. Groei je hele leven en doe het op plekken die voor jou veilig, geborgen en liefdevol voelen.

Zie jij problemen of kansen?

Zie jij snel problemen? Of ben je eerder gericht op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Wil je kennismaken met de lessen die wij doorgeven? Pak dan nu deze kans en kom eens naar het Succes In Balans Weekend toe.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Totdat ik ineens besefte dat deze situatie VOOR MIJ gebeurde. Dat het leven zich op een bepaalde manier voor mij aan het ontvouwen was. Wow! Toen ik dat besefte, heb ik écht wel even een traantje gelaten. Dat alles zo schitterend in elkaar past. Dat de dingen die we nu meemaken een plek nodig hebben in ons leven. Ze zijn er om ons verder te helpen, om ons sterker te maken en uiteindelijk ook om er anderen mee te kunnen helpen. Over dit proces schreef ik laatst deze blog: wens niet voor minder problemen maar voor meer vaardigheden. […]

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!